Mijn gesprek vanochtend met Diederik Samsom ging – ondanks de val van het kabinet – gewoon door. In de Starbucks op station Leiden nam het gesprek echter een hele andere wending dan ik in gedachten had. Ik wilde Samsom namelijk graag interviewen over zijn mea culpa, de problemen bij het IPCC e.d. Samsom had echter een e-mailwisseling gelezen tussen mij, Gerrit Hiemstra, Hans Labohm, Rik Leemans en diverse anderen (besproken hier) en wilde juist wel eens mijn visie horen op hoe het nu – op een constructieve wijze – verder zou moeten.
De rollen waren dus enigszins omgedraaid en het gesprek is dan ook niet geschikt om hier als interview op te voeren. Er volgt binnen afzienbare tijd een tweede gesprek waarin wel een interview met Samsom zal plaatsvinden, dus dat houdt de lezer tegoed.
Ik heb een aantal punten proberen te maken, hieronder kort samengevat:
1) In tegenstelling tot Samsoms mea culpa (dat de politiek de wetenschap teveel onder druk gezet heeft en dat het IPCC daardoor haar neutraliteit heeft verloren) ben ik van mening dat de problemen voornamelijk zijn toe te schrijven aan de wetenschap zelf. Klimaatonderzoekers hebben hun kans om big science te worden met beide handen aangegrepen en binnen het IPCC realiseren een aantal invloedrijke auteurs zich heel goed wat er nodig is om big science te blijven. Het belangrijkste daarvoor is dat de mens een centrale rol speelt bij klimaatverandering want als de mens weinig invloed heeft, zoals bij aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, dan zijn we niet ‘schuldig’ en kunnen we er ook niet veel aan doen. De aandacht van politici zal daardoor flink afnemen.
2) Om die reden is het IPCC langzamerhand een self-selecting group geworden van broeikasaanhangers die bereid zijn een stevig signaal af te geven aan de politiek. En die niet meer bereid zijn eerlijk om te gaan met fouten zoals in de hockeystickgrafiek. Ook het terugtreden van Chris Landsea (orkanen) en Paul Reiter (malaria) heeft het IPCC ogenschijnlijk schouderophalend geaccepteerd.
3) Of je dus op de oude voet verder gaat met het produceren van het vijfde rapport (te verschijnen in 2014) of verder gaat met een Wikipedia IPCC, het eindresultaat valt of staat met het samenstellen van de teams van auteurs. Als er geen critici aan boord zijn zal de uitkomst van een volgend rapport voorspelbaar zijn en weinig afwijken van AR4.
4) Om de boel op te schonen is er wel degelijk een rol weggelegd voor de politiek. De wetenschappers zelf zullen niet snel bereid zijn hun paradigma en verworvenheden op te geven. Dat blijkt ook uit de reacties op Samsoms mea culpa. (Samsom gaf aan dat het merendeel van de wetenschappers niet blij was met zijn uitspraken) De politiek kan er echter op gaan toezien dat het huis van de wetenschap van iedereen is, zoals Samsom zei in het spoeddebat. Dat betekent in mijn ogen ook dat politici bladen als Nature in de media moeten veroordelen voor bijvoorbeeld het gebruik van de term climate change deniers.
5) Er moet – in de lijn met het gedachtegoed van Roger Pielke sr – een einde komen aan de fixatie op broeikasgassen. Ook daar kan de politiek een duidelijke sturende invloed hebben door veel meer onderzoek te financieren dat kijkt naar andere forcings op het klimaat, zoals verandering van landgebruik (op albedo, op de watercyclus), roetdepositie (op het smelten van sneeuw en ijs), stikstofdepositie (op planten en bomen en daarmee op de waterhuishouding).
6) Het belangrijkste dat ik meekreeg uit het gesprek is dat Samsom binnenkort met Robbert Dijkgraaf van de KNAW om de tafel gaat zitten om te praten over het onderzoek dat de KNAW gaat uitvoeren. De aard van dat onderzoek is nog erg onduidelijk, vermoed ik, en kan dus nog alle kanten op gaan. Ik zei in dit verband dat er wel degelijk een echte ‘audit’ nodig is, ook van de resultaten van WG1. Het belangrijkste is natuurlijk dat een onafhankelijk team van onderzoekers (hoeven helemaal geen klimaatonderzoekers te zijn) zich buigt over de berekening van de mondiale temperatuur van CRU, GISS en NCDC. Daarbij komt dan ook het Urban Heat Island effect aan bod. Het ligt natuurlijk voor de hand om dit internationaal te doen, maar zelfs nationaal zou je met een team van pakweg tien slimmeriken (met mensen van het CBS erbij bijvoorbeeld) een heel eind kunnen komen. Die suggestie leek Samsom wel aan te spreken. Het zou heel mooi zijn als zoiets in Nederland van de grond kwam.
Na een uur was het gesprek voorbij en moest Samsom rennen om zijn trein naar Eindhoven te halen. Want de verkiezingscampagne gaat door.
Misschien vooral alle absurd megalomane CO2 beleid even on hold zetten en opnieuw bekijken? Emisiehandel, CO2-tax en bio-brandstoffen? De belastingen zijn absurd. We betalen met z'n allen gedwongen mee aan subsidies voor zonnepanelen en windmolens.
Dat is toch waar het de politiek om te doen is ?
Meer geld in de staatskas en uit onze portemonne.
Hoort gewoon bij hun spelletje.
Gr A
en voor (de industrialisering) van de derde wereld
Wie heeft de nieuwe reklame van natuur en milieu al gezien, deze maken zich nu druk om het opraken van de olie ipv de natuur ???
rare reklame van zo'n organisatie, zijn ze soms de weg een beetje kwijt ?
Gr A
Marcel en Diederik,
De eidmorenen van de Kleine IJstijd zijn wereldwijd de grootste uitbreiding van het gletsjerijs na de laatste grote IJstijd. Zie (zelfs) de pal-reviewed literature.
De zon lijkt de afgelopen twee jaar het grand maximum van de afgelopen 30 a 60 jaar beeindigd te hebben.
Zelfs die twee jaar geen zonneactiviteit leidt al tot spectaculaire sneeuwstormen in de VS en temperaturen van -40 in Noorwegen.
Niet dat direct die Noorse gletsjers wederom zover zullen aangroeien dat ze hun eindmorenen deponeren op de stoep van het KNMI en het IMAU aan de rand van de Utrechtse Stuwwal. En ook voor een hernieuwde Kleine IJstijd zijn aanzienlijk meer jaren inactieve zon nodig dan die afgelopen twee jaar.
Maar, zullen we gewoon het hele mens-beinvloedt het klimaat-idee (en alle eraan gekoppelde belasting) in de ijskast stoppen totdat de zon weer een nieuwe actieve periode krijgt ?
Max, je gaat toch niet beweren dat de sneeuwstormen iets te maken hebben met het lage niveau van de zonneactiviteit. Je moet weten dat juist januari de warmste maand was sinds het El Nino jaar 1998 en februari zal ook ergens heel hoog eindigen. Een voorschot op februari kan je al vast krijgen als je Roy Spencer's site http://discover.itsc.uah.edu/amsutemps/ bekijkt, waar dagelijks de global satelliet gemeten temperaturen worden bijgehouden. Een andere goede site voor een grafische weergave van de recente temperatuurgeschiedenis is: http://www.junkscience.com/MSU_Temps/Warming_Look… MSU
Ik vind het prachtig dat we de klimaatwetenschap het vuur aan de schenen leggen maar we moeten er voor waken niet te vervallen in dezelfde weinig gefundeerde quasi wetenschappelijke gevolgtrekkingen.
Had ie mijn mail nog gelezen?
Groet,
Heeft ie het niet over gehad; zou hem nog een keer sturen als ik jou was,
gr Marcel
Goeie gespreksnotities.
Ik hoop dat wat betreft Nature je ook gezegd hebt, dat het alarmisme van Nature zich ook laat aanzien aan het loslaten van het eigen uitgangspunt, dat gepubliceerde artikelen openstelling van alle onderzoeksgegevens betekent voor geinteresseerden.
Goeie zaak ook dat Samsom zegt met Robbert Dijkgraaf te gaan spreken en in elk geval een insteek van objectiviteit lijkt te hebben.
Want daar ben je ook bij de KNAW helemaaaaal niet zeker van..
Ik vind ze de laatste jaren steeds meer weghebben van de Britse Royal Society, die wetenschappelijkheid steeds meer verkwamseld heeft ten faveure van zendingsdrang.
Alhier een 3tal onderwerpen waar over beslist moet worden op nationaal niveau, lijkt me verstandig dit hele arsenaal nog eens onder de loupe te nemen voordat wij allen worden opgescheept met weer hogere belastingen.
Daarnaast zou het ook eens zinnig zijn aardgas export te reduceren omdat het een schaars goedje gaat worden, en bovendien jaarlijks een kasreserve aan te houden van 10% v/d inkomsten.
Peter Odell heeft hier heel aardige projecties over gemaakt.
# Wetsvoorstel kilometerheffing, waarbij automobilisten voortaan voor het gebruik in plaats van het bezit van hun auto betalen (ligt bij Tweede Kamer)
# Doelen klimaatbeleid, vastgelegd in het programma Schoon en Zuinig, worden niet gehaald. Over extra maatregelen moet nog worden besloten (ligt bij kabinet)- Komende twintig jaar 2,4 mld euro voor windenergie op zee (ligt bij Tweede Kamer)
# Deltawet om Nederland de komende tweehonderd jaar te beschermen tegen overstromingen als gevolg van de klimaatverandering. (ligt bij Tweede Kamer) <<
Ik vind het al heel wat dat een politicus de tijd neemt om naar een scepticus te luisteren. Er is nog hoop.
Op een wat hoger niveau, stel je voor dat Lindzen een uurtje met Obama mocht praten.
Dit artikel bezorgt me een beetje dubbel gevoel. Ik kan me voorstellen dat Marcel zich gevleid voelt omdat Samsom zijn mening vraagt. En in eerste instantie lijkt dat ook een goed teken.
Alleen moet je nooit vergeten dat Samsom een politicus is.
En in het handboek van politici staat met dikke letters: "Zolang u vragen stelt kunnen er geen moeilijke vragen aan u gesteld worden".
Sorry Marcel, maar volgens mij heeft Samson zich rot zitten lachen in zijn trein naar Eindhoven. Want in tegenstelling tot jullie geloof ik niet zo in zijn "Mea Culpa".
Volgens mij is hij een doortrapt politicus die heel goed snapt hoe je de ergste onweersbuien kunt ontlopen: Geef een heel klein beetje toe en je tegenstanders zullen een stuk milder voor je zijn.
Daar is dit mislukte intervieuw een goed voorbeeld van.
Just m.h.o.
Ik sluit mij daarbij aan.
Ook het om de tafel zitten met een topman van het KNAW zal echt geen oorwassing worden, maar meer betrekking hebben op een reddingsplan na de wetenschapscatastrofe.
Als kamerlid heeft hij voldoende mogelijkheden om de ontspoorde wetenschappers tot de orde te roepen.
Hij heeft tenslotte mede de macht om de subsidiekranen van een "nieuw leertje" te voorzien.
Leo, ik kan alleen maar op mijn eigen indruk afgaan en die was toch dat hij op zijn minst geinteresseerd is hoe ik ertegen aan kijk. Hij deed dat denk ik mede omdat ik 'weet wat er leeft onder sceptici', wat in zekere zin waar is omdat ik de afgelopen jaren geregeld contact had met mensen als McIntyre, McKitrick, Pielke sr etc.
Ik vond persoonlijk de wending in het gesprek acceptabel maar zal natuurlijk wel kijken hoe het nu verder gaat.
Maar overal cynisch over doen is ook geen uitweg. Ik heb genoeg concrete ideeen over hoe het beter zou kunnen. Dat dat op verzet zal stuiten van prominente wetenschappers is evident, dat heeft Samsom nu ook al ondervonden, dus wat dat betreft begint hij zelf te ondervinden wat sceptici al jaren hebben ondervonden.
marcel,
heeft HIJ, samsom, gespreksaantekeningen gemaakt…?
Marcel, mijn bericht was niet cynisch bedoeld.
Het was – met de beste intenties- een waarschuwing/herinnering dat politici ongenadig sluw kunnen zijn en dat manipuleren hun vak is.
Samsom heeft mij nog niet kunnen overtuigen wbt zijn "goede" bedoelingen. Voorlopig zie ik van hem niet meer dan een kleine koerswijziging om een grote aanvaring te voorkomen.
Dat hij in een intervieuw met jou over iets anders begint spreekt voor mij boekdelen, want hij kreeg hier de kans om duidelijkheid te scheppen wbt zijn standpunt.
Maar daar had hij kennelijk geen behoefte aan…
Er zijn leugens, grote leugens, statistieken en politiek.
Dat heeft meer te maken met boerenverstand + een goed geheugen, dan met cynisme.
Mvg, Leo.
Wat advies door de KNAW betreft, al is het de Royal Society niet, toch moet we ook daar niet te veel vertrouwen in hebben. Tekenend is een enkel woordje van drie letters gebezigd door de voorzitter over de klimaatdiscussie in de zin: "Wat zijn de feiten? Waar zitten NOG onzekerheden?" in plaats van: "waar zijn er eigenlijk AL zekerheden?" (NRC, Wetenschap, 20/21 feb p.8.)
Uit de Stentor:
Samsom laat verstek gaan
woensdag 24 februari 2010 | 13:06 |
DEVENTER – Tweede Kamerlid Diederick Samsom moet vanmiddag verstek laten gaan in Deventer bij een discussiebijeenkomst die zijn partij, de PvdA, houdt over klimaatveranderingen.
Vanwege de politieke ontwikkelingen in Den Haag kan Samsom niet naar Deventer komen. Het Kamerlid zou zijn visie geven op klimaatonderzoek.
De PvdA-bijeenkomst wordt vanaf 15.15 uur gehouden in de Ulebelt aan de Maatmansweg.
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment…
oproep van Met office om 150 jaar van metingen opnieuw te onderzoeken:
" More than 150 years of global temperature records are to be re-examined by scientists in an attempt to regain public trust in climate science after revelations about errors and suppression of data.
The Met Office has submitted proposals for the reassessment by an independent panel in a tacit admission that its previous reports have been marred by their reliance on analysis by the University of East Anglia’s Climatic Research Unit (CRU). "