Gisteren schreef ik dat Green Inc de komende maanden waarschijnlijk een nieuw PR-offensief lanceert, om Climategate te doen vergeten. Waarschijnlijk worden ‘extreme weather events’ dit jaar de PR-hit, ook bij het Planbureau voor de Leefomgeving.
De kracht van de antropogene opwarmingstheorie (AGW) schuilt in haar aanpassingsvermogen. Wanneer opwarming achterblijft bij eerdere voorspellingen, zijn er vele andere troefkaarten als ‘toenemende instabiliteit’. Thomas Friedman stelt bijvoorbeeld in de NY-times voor, de term Global Warming te vervangen door Global Weirding.
Zo na 22 maart is een geschikt persmoment om weersverschijnselen in de afgelopen winter te koppelen aan ‘Global Warming’.
Dan vergadert ook het ‘Extreem weer’-team van IPCC-werkgroep 2 al weer over het vijfde IPCC-rapport, ditmaal in Vietnam.
Pielke uit IPCC geweerd
De huidige selectie van in totaal 65 auteurs van IPCC’s Extreem-weerteam belooft weinig verandering in alarmistische toonzetting. Andy Revkin van de New York Times bericht op zijn blog hoe de klimaatkritische maar niet klassiek-sceptische Roger Pielke jr. werd genomineerd voor het schrijfteam. Maar achter gesloten deuren besloten IPCC-oudgedienden hem niet toe te laten.
Terwijl Pielke op dit expertisegebied op afstand de meeste relevante peer-reviewed publicaties heeft, een feit dat ook Revkin verbaast. Wel vinden we vele IPCC-oudgedienden zoals van het politiek getinte Stockholm Environment Institute, uiteraard de Unep en zelfs het Rode Kruis.
Extreem weer
Dus we houden bij het IPCC een business as usual-scenario, waarbij alleen de economische realiteit zorgt voor een rem op al te ambitieus klimaatbeleid. De PR van Green Inc zal daardoor mogelijk aanzwellen. Juist om druk te zetten op politici die nu andere kopzorgen hebben dan mogelijke klimaatgevolgen in 2100.
Wat voor extreem weer-PR kunnen we krijgen? Met AGW in de hand kun je claimen dat er steeds mínder sneeuw zal vallen zoals de Unep hier in 2003 doet na ‘nieuw onderzoek’.
Maar het omgekeerde ook mogelijk, wanneer de werkelijkheid de voorspelling inhaalt: ‘
Call it “Snowpocalypse” or “Snowageddon,” the mid-Atlantic and Northeastern U.S. have seen winter storms this year that rival anything in decades. Scientists agree that this kind of extreme weather is consistent with climate change research.
En
- “Global warming theory predicts that global precipitation will increase, and that heavy precipitation events… will also increase. This occurs because as the climate warms, evaporation of moisture from the oceans increases, resulting in more water vapor in the air.” – Jeff Masters, meteorologist
Maar:
Anything goes. Je kunt met AGW in de hand ook voorspellen dat er droogte volgt en misoogsten. Zoals ook het IPCC werkgroep 2 doet met de ‘recordzomer’2003 in de hand in box 4.1 van het vierde hoofdstuk over de impact van klimaatopwarming op ecosystemen.
Bij werkgroep 2 treedt vaker de eerste hoofdwet van Klimaat-PR in werking. Weer is geen klimaat maar extreem weer is weer wel klimaat, en soms is weer ook wel klimaat als dat beter uitkomt.
Stormen
Algemeen kun je horen hoe Global Warming voor heftiger stormen zou zorgen in de toekomst. Al Gore schreef de overstromingsramp van New Orleans door Katrina en slecht dijkonderhoud zelfs toe aan Global Warming. Maar het blijkt juist uit metingen dat de cycloonintensiteit de afgelopen kwart eeuw niet toenam. Ook ons eigen KNMI weerspreekt dit deels in ‘aanvullingen op 06-scenario’s’. Er werd een toename in westenwinden gesignaleerd, maar een afname in noordelijke wind die juist voor opstuwing van zeewater (en dus stormvloeden) bij ons van belang is.
En het KNMI stelt:
De KNMI’06 scenario’s gaan uit van een kleine invloed van klimaatverandering op het stormklimaat in
Nederland. Dit beeld is bevestigd door nieuw onderzoek.Modellen laten zien dat de natuurlijke variaties in het stormklimaat groter zijn dan de veranderingen die door het broeikaseffect worden veroorzaakt.
Dus alvast één PR-tip voor Green Inc: stormen zijn geen goede keuze. Maar er zijn nog vele andere weersverschijnselen die binnen de eerste hoofdwet van Klimaat-PR geldig zijn. Dus bij deze wens ik u alvast succes bij het creatieve proces!
Ze graven hun eigen graf, want er is zeer weinig of geen wetenschappelijke basis voor die uitspraken (volgens de meeste klimaatwetenschappers). Een goed voorbeeld daarvan is de uitspraken die Prof. Oerlemans al verscheidene keren in de media heeft gedaan (een goed voorbeeld is zijn toespraak voor het KNAW in 2007). Het is dus ook niet verbazingwekkend dat het KNMI er ook terughoudend mee is. Wetenschappers die werken aan de basis van AGW en het klimaatsysteem waarschuwen al langer voor een te groot vertrouwen in de zogenaamde impact studies (WG2 en 3) omdat de onzekerheden hierin veel te groot zijn, en wetenschappelijk bewijs ontbreekt.
Echter, alle vormen van Alarmism (ook de skeptische "Er komt een nieuw Maunder minimum, nee, een nieuw SuperMinimum, en dus een nieuwe kleine ijstijd, nee zelfs een grote kleine ijstijd, dus vlucht allemaal zo snel mogelijk naar het tropen") doen het nu eenmaal veel beter in de media dan "het zou kunnen gebeuren, maar er is erg weinig bewijs voor".
Beste Neven
Wanneer je claims baseert op zorgvuldig en betrouwbaar meten, dan is er in de klimaatwereld al een wereld gewonnen, zeker in de communicatie naar buiten toe.
Wat de januariwarmte betreft: Ik heb verschillende meteorologen en klimatologen gesproken die verklaarden dat er netto niet meer warmte was bijgekomen, maar we zullen nog een posting besteden aan de metingen: en inderdaad, wat het ijs gaat doen deze zomer is spannend: het kan best eens dunner zijn dan andere jaren omdat de winter in groenland minder streng was. Kortom, ook de sceptici moeten niet te veel op de zaak vooruit lopen
@ curved water : die Europese windmolenrapporten halen we binnenkort eens door de leugendetector, levert wel weer ee n nieuwe posting op
Hoi Anoniem,
Kun je alsjeblieft uitleggen wat je hiermee precies bedoelt:
"Wat de januariwarmte betreft: Ik heb verschillende meteorologen en klimatologen gesproken die verklaarden dat er netto niet meer warmte was bijgekomen,"
Het was intussen al duidelijk dat we de reeksen van grond-temperatuurmetingen blijkbaar niet vertrouwen kunnen. Ik werd echter gisteren door DucDOrleans bij de klimatosoof gewezen op een opmerking van Roy Spencer. Die stelt dat satelietmetingen maar op 1 graad K nauwkeurig zijn, en dat terwijl er moord en brand wordt geschreeuwd over 0,7 graad! [Because of various radiometer-related and antenna-related factors, the absolute accuracy of the calibrated Earth-viewing temperatures are probably not much better than 1 deg. C.] Zie: http://wattsupwiththat.com/2010/01/12/how-the-uah…
Op welke gegevens kan de wetenschap zich nu baseren? Hoe kan de politiek miljarden uitgeven aan CO2 reducerende projecten, terwijl we het blijkbaar gewoon niet kunnen meten!
Daarom is het van belang om de waarnemingen onder de loep te nemen die WG1 heeft gebruikt.
De bevindingen van WG2 en WG3 zijn daar (met veel dichterlijke vrijheden) op gebaseerd en kunnen vooralsnog in de vriezer en genegeerd worden.
Vlieggek schreef: "Het was intussen al duidelijk dat we de reeksen van grond-temperatuurmetingen blijkbaar niet vertrouwen kunnen."
Als je dit baseert op het Surface Station Project van Anthony Watts, dan vind je het misschien interessant om te horen dat er steeds meer vooruitlopende analyses komen die erop duiden dat er met de Amerikaanse temperatuursdataset weinig tot niets mis is. Het is natuurlijk afwachten wanneer Watts eindelijk eens met z'n door het SPPI gesponsorde rapport komt, maar daar staat dan tegenover dat het Watts (en D'Aleo) er niet van weerhield om meerdere malen te stellen dat de temperatuursdata niet kloppen en om zelfs te insinueren dat er fraude in het spel is.
Van die stelling wordt op vooralsnog op verschillende plekken gehakt gemaakt:
http://moyhu.blogspot.com/2010/01/ghcn-stations-w…
http://www.yaleclimatemediaforum.org/2010/01/kusi…
En deze week kwam ook de onder volgers van het klimaatdebat bekende Tamino met de voorlopige resultaten van zijn onderzoek dat hij officieel wil proberen in te dienen bij een journal:
http://tamino.wordpress.com/2010/02/25/false-clai…
Grappig toch dat je met dezelfde gegevens afwijkingen tot 0,1K kan verkrijgen.
Houden modellen rekening met de foutvoortplanting?
Die 1 K is een absolute fout afwijking (in de bepaling van de gemiddelde temperatuur, deze is ongeveer -20 op die hoogte). Daarom werken ze met anomalies (afwijking van het gemiddelde, dus afwijkingen van -20 C bijvoorbeeld), die hebben geen last van deze afwijking. Bij een identieke meetmethode is de trend zelfs volledig onafhankelijk van de absoluut gemeten temperatuur, zolang er geen verschuivingen optreden in de calibratie van het instrument (zeg maar dat de satelliet eerst -20 als -20 meet, maar jaren later -20 als -19). Ik geloof niet dat de satelliet metingen last hebben van een verschuiving in de calibratie van de instrumenten. De grootste onzekerheid schuilt in het feit dat bij overgangen tussen verschillende satellieten ze de instrumenten moeten calibreren op de oude meetreeks (door beide tegelijk te laten meten) om een consistente trend te houden. Het is erg onwaarschijnlijk dat de skeptische Spencer daar bewust een fout zou toelaten die de warming verergert.
Dank je!
Ik lees: "The AMSU measures the average temperature of the atmosphere in different layers from the surface up to about 135,000 feet or 41 kilometers."
Betekent "average" een gemiddelde van meerdere metingen van een kleiner oppervlak of is het 1 meting van een oppervlak waarvan aangenomen wordt dat het de gemiddelde temperatuur is?
Oké, wat dacht je van deze: de laatste maanden (en met name januari en februari) bevinden de satellietmetingen van Christy's en Spencer's UAH zich in en nabij de recordzone. De temperatuur houdt tot nu toe redelijk gelijke tred met recordjaar 1998. Dit heeft natuurlijk met El Niño te maken, maarrrr deze El Niño is aanzienlijk minder sterk dan de Super El Niño van 1998. Daar komt nog bij dat de zon nog altijd weinig actief is (en we de effecten daarvan pas over een paar maanden gaan merken) en als ik het goed heb begrepen, zit de PDO in een negatieve fase. Hoe kan dat nou?
Verder is het afwachten wat er de komende zomer met het zeeijs op de Noordpool gaat gebeuren en ben ik benieuwd of we er een vierde record-hittegolf in krap tweeënhalf jaar in zuidoost-Australië in zit (al is drie, waarvan 1 in de lente, natuurlijk al redelijk bizar te noemen).
Dat zijn voor mij de dingen die sterk doen vermoeden dat er langzaam een signaal te ontwaren valt (naast het signaal in de data). Ik vind het persoonlijk aardige PR-tips.
Ik ben het helemaal met je eens, behalve dan dat het schijnt dat grote veranderingen in zonneactiviteit op korte termijn (zoals dit lange minimum) en hun mogelijke response op het klimaatsysteem heel kort na elkaar (bijna instantaan) plaats vinden. Ook blijkt dat de effecten vooral lokaal zijn (mogelijk via een troposfeer-stratosfeer link, welke een invloed kan hebben op de ligging van de jet stream (voorbeeld AO of NAO). Conclusie: behalve de eerder door jou genoemde processes is het effect van de zon op dit moment ook koelend, wat de maxima in temperatuur natuurlijk nog interessanter maakt. Echter, ik zou niet te veel waarde hechten aan dit soort pieken en dalen, maar het lijkt wel steeds onwaarschijnlijker te worden dat enige vorm van "global cooling", waar vooral in 2008 nog van gesproken werd door sommige "skeptici", doorzet.
Ik ben bang, dat de trein gewoon doorraast.
Was vandaag een beetje bezig met EU wetgeving op het gebied van klimaat. Hoelang per dag de zon mag schijnen bv.
Ik schrok daarvan, (heb de links niet meer zo bij de hand) en vraag me af of NL nog wel van een europese lijn kan afwijken, en of die moloch zelf nog wel zijn koers wil evalueren.
Kwam ook op een site met europese unie milieu-publicaties.
http://www.eea.europa.eu/publications#c9=all&…
Bij climate change : 89 docs.
Waaronder :"Europe's onshore and offshore wind energy potential",
( http://www.eea.europa.eu/publications/europes-ons… )
Met als bijdragers ook mensen van Ecofys, en het Planbureau voor de leefomgeving ( Rob Swart !!):
"This report was prepared by the European Environment Agency's European Topic Centre for Air and Climate Change (ETC/ACC). Hans Eerens
provided the coordinating input from the ETC.
Contributors included, in alphabetical order:
Chris Coppens, Hugo Gordijn, Maarten Piek, Paul Ruyssenaars, Joost-jan Schrander, Peter de Smet and Rob Swart (PBL); Monique Hoogwijk, Marios Papalexandrou, Erika de Visser (Ecofys); Jan Horalek and Pavel Kurfürst (CHMI), Flemming Pagh Jensen and Bo Svenning Petersen (Orbicon);
Michael Harfoot (AEA-T); Roger Milego (UAB); Niels-Erik Clausen and Gregor Giebel (Risø DTU).
Maps in this report have been produced by Pavel
Kurfust of the Czech Hydrometeorological Institute
(Český hydrometeorologický ústav).
The EEA project manager was Ayla Uslu.
The project manager would like to thank the
following EEA staff for their involvement in
framing the report, improving its messages, editing
and lay outing: Andre Jol, Eva Royo Gelabert,
Ioannis Economides, Jeff Huntington, Markus
Erhard, Mike Asquith, Pavel Stastny, Peder Jensen,
Hans Vos, Pia Schmidt, Rania Spyropoulou,
Anca-Diana Barbu and Thomas Klein
Dank voor de tips, gaan we wat mee doen
toch nog iets aan eu-links gevonden, in aansluiting op mijn vorige inbreng:
http://ec.europa.eu/environment/climat/home_en.ht…
http://ec.europa.eu/environment/climat/emission/i…
En in de USA is men misschien wel bezig met verzet tegen de hoax, maar in europa, staat die overheid veel verder van de burger af.
Krijg in Brussel/straatsburg maar eens iets gedaan, dat niet op hún agenda staat..
Je noemt als eerste hoofdwet van Klimaat-PR: "Weer is geen klimaat, maar extreem weer is weer wel klimaat, en soms is weer ook wel klimaat als dat beter uitkomt."
Die kende ik nog niet, maar het is een goeie! Zo halen ze natuurlijk altijd hun gelijk.
Ik lees regelmatig in de serie "Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen" van J. Buisman, omdat ik zowel in weer als geschiedenis geïnteresseerd ben. In die boeken kun je prachtig zien dat extreem weer van alle tijden is en duidelijk niets met AGW te maken heeft.
De eerste slachtoffers van de kou.
Felle kou ramp voor Mongolië
http://www.telegraaf.nl/buitenland/6137807/__Fell…
Als ik het nu goed begrijp, zijn de werkgroepen 2 en 3 volledig losgezongen van de wetenschappelijke groep 1.Want in hun rapport, in hoofdstuk 9.7, lees ik toch echt: HOWEVER, DETERMINING WHETHER A SPECIFIC, SINGLE EXTREME EVENT IS DUE TO A SPECIFIC CAUSE, SUCH AS INCREASING GREENHOUSE GASES, IS DIFFICULT, IF NOT IMPOSSIBLE, FOR TWO REASONS:1. EXTREME EVENTS ARE USUALLY CAUSED BY A COMBINATION OF FACTORS, AND 2. EXTREME EVENTS IS A NORMAL OCCURENCE EVEN IN AN UNCHANGING CLIMATE.
Lijkt mij nogal een duidelijk verhaal. Maar ja, milieugroepen trekken zich niets aan van wetenschappelijke uitspraken.
Dank u voor de bevestiging. De beschuldiging dat (de meeste) klimaatwetenschappers zich bezig houden met alarmism heeft hierbij toch duidelijk een tegenstem.
@ Neven.
Nee, daar baseer ik het niet op. Vindt jij dat we HadCRUT3 tot op de decimaal K mogen vertrouwen? Na alles wat er de laatste maanden over naar buiten gekomen is?
Wat bedoel je trouwens met: "met z’n door het SPPI gesponsorde rapport komt"?
Als ze dat al zouden doen (geen idee van, jij wel?) wat is daar dan mis mee? Is financiele ondersteuning voorbehouden aan bepaalde partijen? Daar is op deze site toch al genoeg over geschreven.
@ Vlieggek:
"Nee, daar baseer ik het niet op. Vindt jij dat we HadCRUT3 tot op de decimaal K mogen vertrouwen? Na alles wat er de laatste maanden over naar buiten gekomen is?"
Naar mijn mening is belangrijker dan de decimaal K de vraag of er sprake van een opgaande trend is. Ik denk verder dat het inderdaad niet verstandig is om je in het volste vertrouwen blind te staren op één dataset. Als alle datasets (thermometers, satellieten, weerballonnen) echter min of meer dezelfde trend laten zien, dan kun je er redelijkerwijs vanuit gaan dat er sprake van opwarming is.
Daar doet een opgeblazen schandaal niets aan af. ClimateGate draait volgens mij sowieso meer om paleoclimatologische zaken (hockeystick) dan om HadCRUT3.
"Wat bedoel je trouwens met: “met z’n door het SPPI gesponsorde rapport komt”?
Als ze dat al zouden doen (geen idee van, jij wel?) wat is daar dan mis mee? Is financiele ondersteuning voorbehouden aan bepaalde partijen? Daar is op deze site toch al genoeg over geschreven."
Daar is op het eerste gezicht weinig mis mee. Als er echter een onderzoek gesponsord wordt waarmee ruim voor publicatie allerlei onwaarheden en overdrijvingen de wereld in worden geslingerd, dan ben ik geneigd daar m'n vraagtekens bij te zetten. Als uiteindelijk waar blijkt te zijn dat de aantijgingen van fraude etc ongegrond zijn (dat is nog even afwachten, aangezien Watts en D'Aleo hun onderzoek nog altijd moeten publiceren), dan krijgt SPPI een minnetje in m'n betrouwbare bronnenboekje.
Verder moet iedereen voor zichzelf bepalen wie betrouwbaar is en wie niet.
Hoi Neven,
Wat vindt je dan van deze stelling van Roy Spencer van gisteren:
"In fact, the results for the U.S. I have presented above almost seem to suggest that the Jones CRUTem3 dataset has a UHI adjustment that is in the wrong direction. Coincidentally, this is also the conclusion of a recent post on Anthony Watts’ blog, discussing a new paper published by SPPI.
It is increasingly apparent that we do not even know how much the world has warmed in recent decades, let alone the reason(s) why. It seems to me we are back to square one."
Vooral de laatste alinea is op z'n zachtst gezegd toch wel schokkend!
En Spencer is toch ook niet de eerste de beste….
Rypke, het lijkt erop alsof stormen PR-technisch gezien deze zomer wél een goede keuze voor Green Inc zullen zijn (of ze er wat mee doen is een tweede). Het heeft er namelijk alle schijn van dat er een vrij heftig orkaanseizoen aan zit te komen:
Bron: meteorologische blog <a>WunderGround.
De enige vraag lijkt nu dus nog te zijn: hoe ver landinwaarts komt de olie? ;-)
Maar hopelijk valt het allemaal mee, die orkanen zijn niet mals.