‘Klimaatverandering is beleggingskans’

26 april 2010, 17:05 | ANP

AMSTERDAM (AFN) – Het effect van klimaatverandering op aandelen wordt nog onvoldoende herkend. Dit biedt interessante beleggingskansen, aldus fondsbeheerder Simon Webber van de Britse vermogensbeheerder Schroders maandag.

,,Hoewel het een thema voor de langetermijn is, heeft het op de korte termijn effect op aandelen”, aldus Webber. Vooral stimuleringspakketten van regeringen hebben een belangrijke meetbare invloed op aandelen van bedrijven. ,,Overheidsbeslissingen zijn belangrijker dan die van de consument.”

Hoe het prijskaartje voor de uitstoot van broeikasgassen bepaald zal worden, bijvoorbeeld via belastingen of emissiehandel, is nog niet duidelijk, maar zeker is volgens Webber wel dat er een markt is. ,,De kosten voor uitstoot liggen dicht bij de totale waarde van olie-industrie”, aldus Webber.

Fonds
Schroders riep drie jaar geleden het zogenoemde global climate change fund in het leven. Het fonds haalde door de kredietcrisis en de effecten hiervan op alternatieve energiebedrijven de afgelopen drie jaar geen hoge rendementen.

Maar Webber gelooft er nog steeds in, juist nu. ,,Gezien de lage waardering van alternatieve energiebedrijven, zijn de vooruitzichten beter dan drie jaar geleden.”

Winstmarges
Schroders investeert niet alleen in alternatieve energiebedrijven, maar vooral in minder voor de hand liggende sectoren. Zo profiteren sommige detailhandelaren volgens Webber van geleidelijk stijgende voedselprijzen door klimaatverandering, waardoor de winstmarges licht kunnen stijgen.

Een ander voorbeeld is chemiebedrijf LG Chemical. Het bedrijf maakt batterijen voor elektrische auto’s en won onlangs een groot contract van General Motors. Als enige Nederlandse bedrijf zit elektronicaconcern Philips ook in het fonds. Volgens Webber zijn de kansen die relatief energiezuinige LED-verlichting biedt nog niet volledig ingeprijsd in het aandeel.

Webber benadrukt dat het fonds van Schroders geen ideële doelen heeft. ,,Om een brede groep investeerders aan te spreken, moet het fonds vooral presteren. Klimaatverandering wordt uiteindelijk niet aangepakt door filantropen, maar door overheden, belastingbetalers, bedrijven en investeerders.”

Bron:  bnr.nl