In het schaakspel heb je de opening, het middenspel en het eindspel. Laten we zeggen dat James Hansen’s speech voor het Amerikaanse congres van 23 juni 1988 de opening was, de doorbraak van een omstreden wetenschappelijke hypothese naar het politiek-maatschappelijke speelveld. Laten we zeggen dat het verschijnen van An Inconvenient Truth in mei 2006 en het antwoord The Great Global Warming Swindle in maart 2007 het middenspel markeerden. Op 11-19-09 de datum van Climategate begon hetmiddenspel te kiepen richting het eindspel. Het Volkskrant-artikel op de speciale Groen & Geld pagina’s van de economiebijlage laten zien dat schaakmat niet meer ver weg kan zijn.
We quoten Willem Vermeend, voorheen nog believer in een New Green Deal:
De effecten van de crisis zijn groter dan verwacht. De crisis houdt een verstoring in en heeft enorm op de economische groei ingehakt. De prioriteiten zijn daardoor verschoven. Wereldwijd hebben landen hun targets niet gehaald. Ik constateer gewoon dat er een vertraging optreedt en dat je die niet meer inhaalt met het voorgenomen beleid en de voorspelde groeiprognoses. Je kunt die investeringen in duurzaamheid nog doen. Maar de publieke opinie is ook opgeschoven. Ik constateer dus dat het niet meer gebeurt.”
We quoten Pieter Winsemius (De Volkskrant noemt hem lichtgroenrechts en merkt op dat de fractie een echt groenrechtste VVD-er een spreekverbod heeft opgelegd):
Ik begrijp goed dat de prioriteit nu ligt bij de economie. Wat dat betreft ben ik altijd een echte VVD-er gebleven. Je moet eerst de staatshuishouding op orde hebben, want anders heb je niks op orde. Mensen die het over de Green New Deal hadden, hebben misschien iets te lichtzinning allerlei grote plannen gehad. Dat ging over grootschalige aanleg en daar dan ook nog heel veel geld mee verdienen. Je kon toen al bedenken dat die twee niet makkelijk samen zouden gaan. Duurzaamheidsbeleid zal in de komende periode een beetje de onderstroom worden. Maar dat is ook niet erg, die die kan hard gaan”
Een vreemde afsluitende uitspraak van Winsemius. Enerzijds de ruiterlijke erkenning dat de “grote plannen” natuurlijk alleen maar geld kosten en niets opleveren zoals de grootschalige experimenten in Spanje en Duitsland bewijzen. Anderzijds een hoop dat het hard zal gaan via de onderstroom. Hoe is dat nu te rijmen? Als je consequent bent moet je dan erkennen dat ook wat via de onderstroom gebeurt de samenleving alleen maar geld en welvaart zal kosten. Of gaat Winsemius voor de Nobelprijs economie met de ontdekking van een wonderlijk financieel vehikel in de onderstroom?
Afsluitend quoten we Jacqueline Cramer over het bedrijfsleven:
Daar gebeurt van alles. Alleen verwachten ze daar van de overheid wel een beetje consistentie. En die zie ik maar aan één kant van het politieke spectrum.
Niet dus. Winsemius laat zien dat de tendens om in een “onderstroom” toch particuliere duurzame belangen te bevoordelen zit zowel bij links als midden in de VVD. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat politici hier hum macht en invloed aanwenden om hun vriendjes in de groene wereld van de windmolenbouwers tot de consultants hun financiële voordelen en erebaantjes te gunnen. Wat dat betreft is het te hopen dat Willem Vermeend gelijk krijgt dat de invloed van de gewijzigde publieke opinie verder reikt, dan de macht van de groene intelligentsia.
Hoe lang nog tot de alarmistische koning valt? Of toch die economische fnuikende herhaling van zetten of erger de patstelling?
Cartoon bij De Groene droom lijkt wel zo’n beetje uitgedroomd, VK 29 mei 2010
Beste Hajo, ik snap dat je niets hebt met AGW en maatregelen zoals CO2 reductie, maar "groen beleid" houdt neem ik aan toch nog meer dingen in (dat zou wel moeten eigenlijk…)? Moeten we dan helemaal geen rekening houden met het milieu? Is groen beleid als energie zuiniger leven en zuiniger zijn met grondstoffen nutteloos of zelfs slecht (dat lijkt zo in je stukje)? Ik snap dat er tegenstand is tegen dure (hobby) projecten met weinig resultaat (al helemaal als het economisch slecht is, dan moet je soms gewoon moeilijke keuzes maken), maar zou het niet goed zijn te zoeken naar dingen die echt resultaat hebben? Wat is jouw mening hierover?
De economie is heel belangrijk (ik ben erg gesteld op onze welvaart e.d.), maar een goede gezonde leefomgeving (milieu) is ook zeker belangrijk!
Hoi Arjan, om te beginnen iets persoonlijks… ik ben al sinds ik kan denken een echt natuurmens met een diep gevoelde liefde voor al wat leeft… van daaruit wilde ik biologie gaan studeren. Vanwege de dreigende milieurampen werd het milieuhygiene. Na mijn studie heb ik jarenlang als bergwandelgids gewerkt voor SNP Natuurreizen, wat ik in de toekomst zeker weer zal doen. Zie ik langs de weg een blikje liggen stop ik , neem ik het mee en gooi ik het in de prullenbak.
Dat is het microniveau. Op macroschaal vind ik het verhaal van Vaclav Klaus het meest geloofwaardig. Juist omdat iedereen een schone leefomgeving wil – zodra volgens de Maslow behoeftenschaal de lagere niveau's zijn ingevuld – werkt de Milieu-Kusnetz-curve perfect. Waarom is de ooievaar en nu zelfs de zeearend terug? Omdat we rijk en verwend genoeg zijn om ons erom te bekommeren. Wanneer stopt de kap van het regenwoud: als de Brazilianen rijk genoeg zijn om een partij te stemmen die het een halt toe roept.
Climate change is al een veel te abstract begrip voor beleid. In wezen is het woordje milieu dat ook. Nee, we hoeven ons dus geen zorgen te maken over het milieu. Maar wel om gezondheid, drinkwater, schone lucht (kappen met roken allemaal), gezond en diervriendelijke geproduceerd eten, een inspirerende en florerende natuur, biologieonderwijs om de kids tenminste nog te leren wat natuur is.
Ik heb hier een buurjongetje die zijn mond vol heeft over het milieu. Maar hij kon nog geen kievit van een kokmeeuw onderscheiden.
Fossiele brandstoffen zijn puur natuur. Net als elk ander dier hebben wij het recht een hulpbron te benutten. Elke diersoort die floreert heeft ergens een rijke voedselbron "aangeboord". De ecoloog Josef Reichholf heeft prachtig laten zien dat vaak milieumaatregelen zorgen voor een armere natuur. Bijv. waterzuivering, minder organische stof in beken en meertjes, veel minder muggen -> veel minder zwaluwen.
Met Vaclav Klaus zeg ik dat er maar een schaarse hulpbron is: de menselijke vindingrijkheid en ik voeg daar menselijk optimisme aan toe. Een ding is voor mij zeker voor kolen en olie opraken hebben we iets nieuws. Maar ik zie gewoon geen reden niet door te gaan met kolen tot we kernfusie hebben. Want we hebben meer en meer energie nodig. Ik hoop dat mijn achterachterkleinkinderen een hondervoudig energieverbruik hebben dan ik. Met voor de kids vanaf 12 jaar een mini-heli op het dak. En met een legertje aan robots voor in het huishouden.
De weg naar het pre-industriele tijdperk staat open voor iedereen. Zet je aardlekschakelaar om. Klaar is kees. De weg terug naar de oertijd ook. Pak je rugzak. Trek de deur achter je dicht en voeg je bij de zwervers in de stad. Of kies een baan in een prehistorisch dorp.
De samenleving als geheel neemt een andere route. Met ons of zonder ons. China leads the way!
Hier laat ik het even bij. Lees verder ook van mijn hand: http://sync.nl/de-angst-voor-klimaatverandering-i…
Welk management in een normale, gezonde economie haalt het in z'n hoofd kazillions te investeren in een product dat uiteindelijk maximaal slechts 17% rendement opbrengt (windenergie)? Alleen in deze klimaat nachtmerrie is dit mogelijk dat de politiek het "sustainable" acht verder tegen de AGW windmolens te vechten en miljarden aan belastingeld te verspillen.
Klimaathype, bankcrisis, wat een o.n.g.e.l.o.o.f.e.l.i.j.k.e verspilling van hardverdiend geld, tijd om Madame Guillotine weer eens tot leven te wekken, IMHO.
ben het met Hajo eens; de werkelijkheid is dat de mensheid het nog nooit zo goed heeft gehad als tegenwoordig. We leven zo'n 50 jaar langer dan 3 eeuwen geleden…