Heeft u al een biodiversiteitscompensatieinstrument in uw bedrijf?
Als u dit woord zonder te stotteren of met uw ogen te knipperen uit kunt spreken, was U vrijdagmiddag in de goed gevulde grote tuinzaal van Antropia in Driebergen op de VVM bijeenkomst “Leren om te compenseren”.
Ik was afgelopen week net begonnen aan een blog waarin ik de kansen ging afwegen van de belangrijkste kandidaten als opvolger voor de huidige CO2 hype, als service aan onze alarmistische lezers uiteraard. Wilde ik daarbij nog energieschaarste, global cooling en oceaanverzuring opvoeren, sinds vrijdag is er nog maar één, dat is biodiversiteit, en die is er klaar voor!
Soortenrijk=dom
Ik was er bij in Driebergen, want ik dacht dat biodiversiteit iets was wat mij na aan het hart lag. Ik wil nu eenmaal graag genieten van een afwisselend landschap en een grote rijkdom aan plant- en diersoorten om mij heen. En dat mag best wat kosten. Diersoorten die voor eeuwig verloren gaan, dat voelt al helemaal als iets verschrikkelijks. Ik houd sowieso niet van definitieve dingen. Dus lang leve de biodiversiteit! Maar nee hoor, hoe kwam ik erbij!
Het woord “soorten” in een opmerking over biodiversiteit kwam me steevast te staan op blikken en opmerkingen variërend van meewarig via afkeurend tot ronduit geïrriteerd. Bij biodiversiteit gaat het helemaal niet over het uitsterven van soorten, of de aanwezigheid van veel soorten in je omgeving.
Dat de soortenrijkdom in hartje Amsterdam aan vogels, zoogdieren en insecten groter is dan waar ook in Nederland (geen idee meer waar ik dat ooit las, maar het werd in Driebergen niet tegengesproken), heeft niets met biodiversiteit te maken. Diversiteit is nog geen biodiversiteit!
Dat de Rode Zee net als de Noordzee zo goed als leeg is (zand met af en toe een voorbij zwemmende vis) maar dat er tien jaar na het dumpen van een wrak een waanzinnig rijk koraalrif is gevormd met duizenden soorten prachtige diertjes, ook dat mag zich niet in de instemming van de biodiversiteiters verheugen: dat is dan geen ecosysteem maar een dierentuin.
Het gaat namelijk om de ecosystemen, of eigenlijk , de “ecosysteemdiensten” (zie ook het blog van Rypke). Die uit het verleden wel te verstaan. Die moeten onaangetast blijven. En die omvatten welbeschouwd eigenlijk alles wat je aan processen op deze aarde kunt bedenken.
Calvijn in Fabeltjesland
Ik had het trouwens kunnen weten: in de uitnodiging werd al gesteld dat elk menselijk handelen per definitie biodiversiteitverlagend is. En dat elk handelen dus gecompenseerd moet worden. Elke inperking van deze opvatting uit praktische overwegingen, werd afgewezen door de experts, want het ging per slot van rekening om het voortbestaan van de planeet.
De spreker, Prof. Steven de Bie (Wageningen, Shell Global Solutions), hield ons een zeer goed onderbouwd verhaal voor over de aanpak en organisatie van die biodiversiteitscompensatie.
In de pauze ben ik aan hem gaan vragen hoe ik biodiversiteit nou eigenlijk moest zien.
Ik hield hem het volgende voor:
Ik ben in de Kempische dennenbossen opgegroeid, en ik kan u vertellen dat in een dicht dennenbos de biodiversiteit exact 2 is: een specht en een eekhoorn.
Maar.. daar waar boeren er een flinke open plek in gekapt hadden voor een akkertje of weiland met drinkpoel, waren bosranden ontstaan, die bevolkt werd door muizen, adders, konijnen, vossen, egels, reeën, uilen, ringslangen, salamanders, hazelwormen en duizenden zangvogels. Ik heb er alleen nooit een korenwolf mogen aanschouwen, maar dat kan aan die adders gelegen hebben. Wat een rijkdom! Een waar Fabeltjesland. Pure biodiversiteit toch?
Helemaal fout!
Die boeren waren door de kap bezig een ecosysteem aan te tasten, en zouden daarom volgens de compensatieregels moeten gaan zorgen voor een compensatie. Die duizenden nieuwe dieren- en plantensoorten op de open plek tellen daar niet voor mee.
Helemaal leuk wordt het als hij er later een huis bouwt. Dan wordt het prachtige kunstmatige ecosysteem van het weilandje aangetast, en moet hij dát weer compenseren. Want ook een kunstmatig (en dus eigenlijk ongewenst) ecosysteem (zoals Nederland) moet beschermd worden.
Overigens mag hij wel zonder compensatie alles weghalen en weer dennenbomen planten en daarbij alle dieren van Fabeltjesland straffeloos voor altijd naar het Enge Bos verbannen, want dat is het herstel van het oorspronkelijke ecosysteem.
Deze opvatting over biodiversiteit blijkt inmiddels onder experts algemeen geaccepteerd, maar is in mijn ogen een uiterst vreemde eco-fundamentalistische verbastering van een begrip dat bij erg veel mensen op sympathie en bijval kan rekenen. Maar niet in deze vorm!
Uiteraard is het Planbureau van de Leefomgeving zeer actief in deze discussie, en vindt u daar ook de nodige achtergrondinformatie, en een definitie van biodiversiteit die dicht ligt bij de bovenstaande.
Leren compenseren
Eigenlijk ging de VVM middag in Driebergen helemaal niet over het begrip biodiversiteit, want dat was gesneden koek voor de aanwezige experts. Ik was de enige die zich verbaasde over bovenstaande bijzondere logica, en werd niet begrepen toen ik stelde dat biodiversiteitscompensatie als opgelegde sanctie nooit vaste voet aan de grond zou krijgen als dít hun boodschap was!
De politiek (zeker het huidige kabinet, maar ik vermoed ook eventueel ooit weer komende links/midden regeringen) zit totaal niet te springen om een nieuwe laag regelgeving die het in zich heeft om werkelijk alles stil te leggen wat zich aan nieuw beleid of nieuwe economische activiteit zou kunnen aandienen.
De Bie’s verhaal stond verder als een huis, dat moet ik zeggen. Het was Shellwaardig! Al zal de Shell directie zich nog wel eens stevig achter de oren krabben als deze filosofie uit eigen gelederen in regelgeving wordt gevat en ze over de hele wereld hun activiteiten zullen moeten gaan compenseren….
De methodiek bestond uit faseringen, stappenplannen, onderverdelingen; heel indrukwekkend en prima praktisch toepasbaar voor de aanwezige adviseurs. Ik zal het verhaal niet gaan herhalen, u gelooft me vast wel. Daarbij, als het u echt interesseerde, was u er in het fraaie Antropia wel bij geweest.
Biodiversiteit vér op kop in de race om CO2 trofee
Zoals ik al in de inleiding schreef, komt mijn belangstelling voor biodiversiteit niet puur voort uit mijn zorg over de soortenrijkdom, maar ook omdat het nadrukkelijk kandidaat is voor de volgende hype vanuit de milieu & klimaat hoek. U kent ook mijn conclusie al: biodiversiteit is véél verder op de weg naar de CO2 trofee dan wij dachten!
Want wat waren vrijdag onderwerpen die bij de discussie op de VVM bijeenkomst ter sprake kwamen:
- Wat kunnen we van de klimaatdiscussie leren? (Het publiek mobiliseren met apocalyptische toekomstperspectieven* )
- Kun je een economische waarde* aan biodiversiteit hangen? (Uiteraard, zie TEEB en het blog van Rypke)
- Kunnen we een biodiversiteitscurrency* ontwikkelen die verhandeld zou kunnen worden? (Kende een paar zéér overtuigde voorstanders; in de VS werkt het naar het schijnt al zo)
- Is compensatie eigenlijk wel gewenst? Voor je het weet is het een Licence to destroy. (Kan in Nederland geen kwaad want bedreigde soorten worden in Nederland nu al afdoende beschermd door bestaande wetgeving)
- In hoeverre moet je de hele keten* waar je in zit meenemen (Uiteraard, hoe groter het probleem hoe beter)
- Moeten er niet enorme reservaten aangelegd worden in elke eco-zone waar geen mensen mogen komen? (Uiteraard, “Weg met ons!” * )
- Moet er niet een instantie komen die boven alle economische en politieke partijen staat en over biodiversiteit kan beslissen?*
Ook interessant waren de criteria die er gehanteerd zouden moeten worden, want hoe meet je eigenlijk die aantasting van de ecosystemen?
Dat bleek in Nederland zelf eigenlijk neer te komen op hectares die onttrokken worden aan de natuur.
Verder waren er natuurlijk grondstoffengebruik en halffabrikaten, waardoor de Nederlandse aantasting van biodiversiteit voor 80% buiten Nederland bleek te liggen en aldaar* gecompenseerd zou moeten worden.
En uiteraard was elke vorm van emissies* een aantasting van een bestaand ecosysteem.
Resteren de zg. “Drukfactoren” die gecompenseerd dienden te worden, waaronder:
Geluidsproductie
Lichtproductie
CO2 productie *
Ho, wat zeg je daar? CO2? Maar daarvan gaan alle planten toch juist véél beter groeien, worden de bossen dichter en de bomen sterker?
Jazeker, dat was allemaal bij de aanwezigen bekend, maar dat is wél weer een verandering aan het heilige bestaande (en uiteraard onveranderlijke*) ecosysteem, en daarom op zich niet positief. En voor zover je het positief beoordeelt, dan compenseert het nog steeds niet de schade door klimaatverandering*!
In de enige case (van vrijwillige biodiversiteitscompensatie) die ter sprake kwam, bleek het voornaamste uitvloeisel van het compensatieplan dan ook te bestaan uit voor het betrokken bedrijf zéér ingrijpende maatregelen voor mitigatie (overigens vér favoriet boven compensatie in Driebergen) ter voorkoming van CO2 en CH4 uitstoot.
In het bovenstaande vindt u tien maal een * . In al die gevallen betreft het argumenten die rechtstreeks uit de IPCC filosofie hadden kunnen komen. Methodiek, aanpak, middelen, argumentatie en doelen zijn zeer vergelijkbaar.
De structuur en de filosofie liggen kant en klaar op tafel, nu nog een doortrapte lobbyorganisatie bij de VN en we glijden probleemloos van de CO2 hype in het biodiversiteits- moeras….
Het is aan ons om dit met argusogen te volgen!
Eerlijk is eerlijk
Bovenstaande constatering is uiteraard gedaan vanuit mijn perspectief als kritisch volger van de hypes die vanuit klimaathoek over ons worden uitgestort. Het moet echter gezegd worden dat de VVM bijeenkomst bezocht werd door mensen die allemaal oprecht bezig leken te zijn met iets wat hen met grote zorg vervult: de afname van de soortenrijkdom door de plaag die de mensheid voor de aarde vormt. Daar kan ik persoonlijk helemaal in meegaan.
Ook was de rol van CO2 slechts op de achtergrond aanwezig, en werd geen enkele poging gedaan om daar handig op in te haken.
Dat ik in de ogen van een enkeling wel een twinkeling meende te ontwaren over de big business die biodiversiteit voor hen zou kunnen gaan betekenen, kan zomaar aan een verborgen kwaadaardig trekje van mijzelf gelegen hebben. Er was verder geen enkele aanwijzing dat deze groep besefte dat ze mogelijk bovenop op de volgende miljarden kostende hype zaten….
Gisteren heb ik die drie filmpjes van Larouche bekeken onder het artikel: http://climategate.nl/2010/10/27/rtl4-journaal-be…
Ik ben het gedeeltelijk met Rypke's reactie daar eens, dat dat Larouche gebeuren behoorlijk politiek doorzichtig is. Maar als je na het zien van die filmpjes het bovenstaande artikel leest op de vroege zondagmorgen dan vallen er toch wat kwartjes op z'n plaats.
Theo, goed artikel (thumbs up)
Inderdaad een mooi artikel Theo. Knap werk. Dat van die soortenexplosie in de stad heb je waarschijnlijk van Rypke of van mij. Het best beschreven is dit door Josef Reichholf in: http://www.amazon.de/Stadtnatur-Heimat-Tiere-Pfla…
Die Reichholf moeten wij zo snel mogelijk eens naar Nederland halen voor een congres. Deze gerenommeerde gelauwerde Duitse evolutiebioloog schrijft elk jaar 1 of 2 boeken deze zijn ook zeer relevant:
http://www.amazon.de/Eine-kurze-Naturgeschichte-l…
http://www.amazon.de/Stabile-Ungleichgewichte-%C3…
Hoe dom kunnen "ze" zijn om te denken dat "we" dom zijn :-)
Deze "vogels" zijn volkomen wereldvreemd: de mens _is_ onderdeel van de natuur.
Het lijkt er op dat "we" monsters hebben gebaard door het hogeronderwijs in staat te stellen ongebreideld onnutte wetenschappers af te leveren.
(Een beperkt aantal mag voor het geval dat het later toch nuttig blijkt)
Stop de subsidiestromen voordat "we" verdrinken in de gevolgen.
Biodiversiteit is al big business, kijk maar eens naar Toshiba.
http://www.toshiba.co.jp/env/en/management/biodiv…
Via een uitgebreide Life Cycle Analysis meten zij hun impact op biodiversiteit. Het lijkt er op dat het introduceren van nieuwe soorten in een bestaand ecosysteem negatief wordt beoordeeld. Ook impact op klimaat beoordeelt deze methode als negatief voor de biodiversiteit…
"Het lijkt er op dat het introduceren van nieuwe soorten in een bestaand ecosysteem negatief wordt beoordeeld."
Klopt, en daar ben ik het in het algemeen ook mee eens.
Als je kijkt naar de dramatische gevolgen van het introduceren in Australië van konijnen en – recent – de giftige padden die alle predatoren uitroeien, dan is dit zeker voor ecosystemen die miljoenen jaren geïsoleerd geweest zijn een terecht streven.
Het schiet weer door als je in Nederland soorten gaat uitroeien die gewoon uit andere (Europese) streken zijn komen aanwaaien. Blijkbaar voelen die zich hier thuis omdat ons ecosysteem op één of ander manier is veranderd.
In dit kader dacht de VVM bijeenkomst tóch nog een ingang te vinden voor biodiversiteit bij het huidige kabinet met het uitgangspunt "Alle uitheemse soorten het land uit"…
Voor deze mensen vormt de mensheid de belangrijkste plaag. Tegen deze mensen zou ik willen zeggen :geef het goede voorbeeld, stap eruit: en val ons niet langer lastig met jullie geldverslindende hobby.
Ik heb nog el een aantal vragen.
1) hoever terug moet je in de tijd gaan om te bepalen welk ecosysteem je precies wilt terughebben? b.v de waddenzee bestond nog niet in de Romeinse tijd. Mogen we die nu inpolderen en de toestand uit de romeinse tijd herstellen, ook al is de Waddenzee beschermd? Hoe zit het met de tendra uit de een-na-laatste ijstijd? En de Biesbos, weer weiland van maken?
2) wat betreft het terugdraaien, er zijn soorten die het dan veel moeilijker kunnen krijgen. Neem b.v. de grutto, als we het veenweidelandschap weer bebossen dan zijn die beesten weg.
"hoever terug moet je in de tijd gaan om te bepalen welk ecosysteem je precies wilt terughebben?"
Dat was ook één van de thema's op de bijeenkomst. Men is het er niet over eens. Er werd geopperd om bv 2013 als peildatum in te stellen.
Het probleem van fundamentalisme is dat je nooit echt consequent kunt zijn.
Toen ik tot twee maal toe gecheckt had of ik het wel goed begrepen had, werd me op het hart gedrukt het vooral niet te absoluut te zien. Je kijkt per geval wat het beste is.
Tsja…
Peildatum 2013.
Dus in dat jaar gaan miljoenen ambtenaren minitieus het groen & de grond uitkammen om vast te stellen wat er dan leeft en bloeit?
Lijkt me toch een beetje onwerkbaar scenario.
Sporen die lui eigenlijk wel?
Nou, het bezwaar was meer dat dit zou leiden tot een forse sprint in het verzieken van ecosystemen vóór die datum. Om daarna tenminste nog ergens bedrijventerreinen of woonwijken te kunnen aanleggen…
Leo Bokkum schreef:
"Sporen die lui eigenlijk wel?"
Ze zijn in ieder geval de weg kwijt :-)
De weerstand neemt alleen maar toe als zij blijven zagen aan de poten van het productieve deel van de maatschappij.
Snappen ze niet dat daar het geld verdiend wordt?
Dus:
– beperk het aantal groene studierichtingen.
– verhoog de toelatingseisen van HBO en universiteiten
– trek de groengerichte subsidies in.
– stel een openbaar subsidieregister in.
Interessante blogpost Theo, dankjewel. Ik denk echter dat het te vroeg is om biodiversiteit uit te roepen tot koploper in de race. De aardmetalencrisis heeft ook een groot momentum gekregen en ik denk dat we daar met zijn allen uiteindelijk meer geld aan kwijt zullen zijn.
@ Paul
"De aardmetalencrisis heeft ook een groot momentum gekregen en ik denk dat we daar met zijn allen uiteindelijk meer geld aan kwijt zullen zijn."
Leuk dat je erover begint. Dinsdag komt daar wellicht een blogje over want maandag ga ik naar een KIVI seminar over dat onderwerp.
Bij de KIVI bijeenkomsten krijg ik altijd bijzonder goede informatie, dus ik hoop er dan wat meer over te weten.
Overigens zie ik dit niet als een kandidaat voor de CO2 Trofee, want er is moeilijk een VN hype van te maken. Ook zitten er geen baantjes in voor de mensen uit de klimaatmachine.
Dus of ik er een blogje op deze site aan kan wijden moet ik nog even bekijken.
Het antwoord op Bokkums vraag: “Sporen die lui eigenlijk wel?” luidt NEE.
Het antwoord op Boels’ vraag: “Snappen ze niet dat daar het geld verdiend wordt?” luidt NEE.
Wat dat laatste betreft: Geld verdienen of Ondernemen, het zou een verplicht vak op de middelbare school moeten worden.
Theo nog 24ct gelapt om jouw bezoekje daar “klimaatneutraal” te maken?
http://www.antropia.nl/congres/algemeen/tarieven/… (Geluid uit!)
Haha nee, ik peins er niet over. Zelfs als ik er het nut van in zag, dit soort dingen kán alleen maar corrumperen.
Ik doneer dus alleen aan organisaties waar niets aan de strijkstok blijft hangen, zoals climategate.nl ;-).
Zijn menselijke parasieten ook ondergebracht onder de noemer van biodiversiteit?
Zo ja, dan is de kul verklaarbaar.
Dank Theo voor jouw interessante artikel.
Wat is een natuurlijke habitat en hoe gaan we er mee om. Lijkt me een zeer subjectief onderwerp. Dat is echt een moeras waarin je weg kunt zinken.
a) Het is al genoemd dieren in Amsterdam.
Wat te denken van deze meerkoet (met loeiende alarm sirene op de achtergrond)… http://www.flickr.com/photos/mjaquet/2546290212/
b) En dan de blauwe reigers in de film “Schoffies”. De blauwe reiger werd in de jaren 60 een beschermde vogel in Nederland. http://player.omroep.nl/?aflID=4592650 of hier http://player.omroep.nl/?aflID=4592650&silver…
c) En wat te denken over dit “natural habitat eco toerisme” van reisbureau WWF naar de mooie plekjes (waar nog niet veel mensen komen)… http://www.worldwildlife.org/travel/ en het reisprogramma (inclusief prijzen) voor volgend jaar…. http://www.worldwildlife.org/travel/2010/PDF'…
Just my two cents.
Maar dat betekent dus dat alle planten en beesten die in dat jaar ergens geteld zijn daar per definitie horen. Dus als een stel grappenmakers een enorme partij exoten in een paar gebieden dumpt die 2013 halen, dan zijn die exoten opeen inheems, deel van het ecosysteem en dienen ze beschermd te worden ipv uitgeroeid.
En een partij exoten dumpen is veel makkelijker en veel goedkoper dan nog even snel een bedrijventerrein aanleggen. Koop een partij geraniums bij het tuincentrum en graaf ze in.
Op de term biodiversiteit wordt blijkbaar newspeak toegepast, door de definitie zo te wijzigen dat het feitelijk betekent "iedere wijziging van de bestaande situatie" kan iedere wijziging belast c.q tegengehouden worden en daarmee dus ook belangrijke vooruitgang, zoals bv genetische aangepaste gewassen..
Door het tegenhouden van de vooruitgang wordt de mensheid eindelijk in de problemen gebracht omdat de groei daarvan niet meer is op te vangen door technische vooruitgang, datgene waarnaar de doemdenkers al sinds Malthus op zoek zijn en waarvan biodiversiteit de zoveelste tak aan deze giftige boom is.
Mensbedreigend conservatisme met totalitaire trekken, waarom is dat toch altijd gekoppeld aan milieu, links en groen en gespeend van realiteitszin.
@baksteen: U beperkt zich nog tot genetische manipulatie. Maar uiteindelijk wordt hier door enkelen een poging gedaan elke natuurlijke ontwikkeling tegen te gaan, inclusief de evolutie. Vanaf 2013 totale stilstand! Ik wens ze er veel succes bij, maar het lijkt mij een Sysiphus-arbeid, een groen sado-masochisme.
Voeg dit bij het net verschenen artikel over geo-engineering en het is duidelijk dat men in sommige milieukringen alle realiteitszin aan het verliezen is.
Het geeft ook hoop. De grip van de doorgeslagen alarmisten en natuurbeschermers wordt losser en losser. De aandacht verschuift langzaam naar pragmatischere ideeën a la Copenhagen Consensus. Een deel van de milieu- en natuurbeweging zal daarin niet meegaan, maar radicaliseren. Zowel dit, de bio-engineering definitie, verxzuring oceanen, het behoort tot de laatste stuiptrekkingen van een groep groene apacalyps-verslaafden.
@Baksteen:
"Mensbedreigend conservatisme met totalitaire trekken, waarom is dat toch altijd gekoppeld aan milieu, links en groen en gespeend van realiteitszin."
Altijd? Het is gekoppeld aan groepen van zeer uiteenlopend pluimage. De tea-party beweging en dichter bij huis de PVV hebben een vergelijkbare tik van de molen opgelopen.
Het komt erop neer dat sommige stromingen binnen de milieubeweging net zo populistisch zijn als stromingen binnen de politiek, economie etcetera. Het populisme is momenteel erg in trek. En het fundamentele kenmerk van het populisme, links of rechts, is het verlies van realiteitszin.
Fred,
"Mensbedreigend conservatisme met totalitaire trekken" = PVV?
"Totalitaire trekken" –> Wellicht doel je hier op de inzet voor "law & order" van deze partij, maar "Mensbedreigend conservatisme" ? Het conservatisme bij de PVV zit volgens mij op sociaal/economisch vlak. Niet geweldig voor de economie misschien, maar is dit "mensbedreigend" ?
@Tuur: Mij ging het meer om de laatste woordjes, 'gespeend van realiteitszin', dat had je op kunnen maken uit de twee alinea.
Ik kan mij echter voorstellen dat menig islamiet in Nederland redelijk nerveus wordt van de uitspraken van Wilders. Wie de islam gelijk stelt aan het nationaal socialisme, stelt impliciet dat die aanhangers – alle islamieten dus – van zo'n 'beweging' de gevangenids in zouden moeten.
Enfin, Baksteen overdrijft eveneens. Greenpeace e.d roepen af en toe rare dingen, maar ook die bewegingen vind ik niet per definitie levensbedreigend. Wel dat men regelmatig vergeet even tot tien te tellen en naar de werkelijkheid te kijken.