De Telegraaf bericht zojuist dat de eerste Nederlander met EHEC-bacterie in het ziekenhuis ligt. De man had een bezoek gebracht aan ecoparadijs Duitsland. In ons buurland waar men door WWII-schulgevoelens nog altijd het braafste biojongetje van de klas wil zijn, heeft de bacterie reeds enkele slachtoffers geรซist. Dankzij Pierre Gosselin van Notrickszone.com had ik reeds gehoord van de vermoedelijke link tussen biologische “liever poep-dan-chemie” landbouw en het ontstaan van levensgevaarlijke darmbacterieรซn.
Gosselin had eerder al ruchtbaarheid gegeven aan een persbericht van WILD UND HUND dat Duitse biogasinstallaties een voor tamme en wilde dieren catastrofale vorm van botulisme lijken te produceren.
Zo zien we maar weer eens dat het de alarmisten zijn die ons uiteindelijk met bijna vooropgezette serendipiditeit met hun achterlijke “innovaties” naar de ondergang leiden. Wie roept er mee: “STOP!”
Het is niet de groente die de oorzaak is dit is het gevolg dat ergens anders vandaan komt .
Probleem antibiotica in ons Vee die ook weer in de mest komt.
Door resistentie zit nu door die mest de bacteriën op onze groente maar ook in kip etc etc.
We maken zo met die Pharma producten ons eigen voedsel kapot.
Peter
OK! Dat aspect speelt zeker mee… en in de biologische veeteelt wordt geen antibiotica gebruikt toch? Heeft Gosselin dan helemaal geen punt?
Tuurlijk is het de antibiotica die in belachelijke hoeveelheden in de veeteelt gebruikt wordt de oorzaak. Resistente bacterie komt via mest maar ook dankzij besmette grond op de groente.
Kan het hoofdartikel gerectificeerd worden? Gosselin heeft geen enkel puntOf is de rancune ten opzichte van biologisch eten te groot?
Pierre Gosselin veronderstelt maar wat, maar heeft geen enkele concrete aanwijzing dat biologisch voedsel de oorzaak was. Ook Bild, die hij citeert, kan dat niet.
Volgens mij zegt Gosselin niets over de oorzaak van deze bacterie, maar geeft hij slechts het risico aan dat bij het gebruik van natuurlijke mest deze bacterie gemakkelijk de mens kan besmetten, met alle gevolgen van dien. Biologische teelt lijkt op dit moment dus niet zo handig.
Nu ik Gosselin nog eens grondig doorneem stel ik vast dat hij niet zo zeer de link legt met biologische landbouw (geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen) maar meer met "organic farming" ofwel een manier van landbouw waarbij bijvoorbeeld mensen zelf de groenten van het land halen – waarbij de besmetting ook van andere velden kan zijn overgewaaid. Hij benadrukt dat "industrial vegetables" zeer grondig industrieel gewassen worden. Dat is dan de crux: dat we afmoeten van onze romantische Unox-tomatensoepreclame voorstellingen over landbouw puur natuur, en dat we simpelweg moeten vaststellen: hoe industrieler hoe beter. Al was het omdat op die manier de meeste hectares vrijkomen voor puur natuur. Waarbij op die pure natuur best zoals in de Alpen wat keuterboertjes met subsidie mogen worden onderhouden als een soort levend museum van een vergaan tijdperk. Het is de eeuwige strijd tussen verlichting en romantiek.
De herkenbare reflex is direct de schuld geven aan de bio-industrie, pharma en chemie!
Two links….
First http://www.microbeworld.org/index.php?option=com_…
entitled “Killing Salmonella and E. Coli on Fresh Produce With Half the Normal Food-Irradiation Levels”
Quotes from wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Food_irradiation
“Irradiation has not been widely adopted due to an asserted negative public perception, the concerns expressed by some consumer groups and the reluctance of many food producers.
Consumer organizations, environmentalist groups, and opponents to food irradiation refer to some studies suggesting that a large part of the public questions the safety of irradiated foods, and will not buy foods that have been irradiated.
On the other hand, other studies indicate the number of consumers concerned about the safety of irradiated food has decreased in the last 10 years and continues to be less than the number of those concerned about pesticide residues, microbiological contamination, and other food related concerns. Such numbers are comparable to those of people with no concern about food additives and preservatives. Consumers, given a choice and access to irradiated products, appear ready to buy it in considerably large numbers.”
And before this quote we can read on the current situation in the EU:
“The European Community has the most restrictive regulations: mandatory by EC-directive, one single item 'spices' is permitted presently in all 27 member states; seven members (Belgium, Czech Republic, France, Italy, Netherlands, Poland, United Kingdom) maintain a number of national regulations. This leads to the real situation that nearly no irradiated and clearly labelled food item can be found on the market place. The EU-web-pages give information about the regulatory status and the surveillance on the market place.”
Heb vandaag nog even met de locale Voedsel en Waren Autoriteit gebeld. De dienstdoende controleur meldde dat de boosdoener een Spaanse komkommer bleek. Dit is ook zo gemeld in de Duitse pers (b.v. FAZ) We weten dus nog even niets, dus ook niet of het een onbespoten hippie-kommer betreft.
Wel kunnen we constateren dat Spanje in de hoek zit waar de klappen vallen.
Dus als ik het lage journalistieke peil van deze berichtgeving even mag doorzetten: Eén of andere klote-tourist heeft in een Spaans komkommerveld zitten schijten en daar zijn een paar mensen in Duitsland van aan de schijt geraakt.
(groeien er trouwens geen komkommers in Duitsland, of zijn die een cent duurder?)
@Hajo: Een béétje zwetsen is je niet vreemd, maar ga mij niet vertellen dat ALLE "industriële" groentes worden gewassen cq ontsmet.
Een beetje journalist controleert eerst wat hij schrijft.
Kortom, een waardeloos stukje gebaseerd op gebakken lucht en smetvrees.
Veel onzin hier: komkommers, tomaten e.d. staan in dit seizoen niet op het veld in Noord-Europa en bovendien: bemesting/begiering vindt alleen plaats op akkers met graan (tarwe, rogge e.d.) en koolzaad, NOOIT op groente-akkers. De besmetting trouwens (stand 26.05.2011) is aangetroffen op komkommers uit…Spanje, voor zover bekend geen bioteelt.
@Leo Bokkum: al eerder heb ik uitgelegd dat pro deo blogjournalistiek anders werkt dan klassieke "vaste baan krantenjournalistiek". Het is juist geweldig als een stukkie veel losmaakt en de crowdsourcing van de reacties leidt tot het complete plaatje met hoor en wederhoor.
M.i. slaat Amadeus Gould de spijker op zijn kop met die geblokkeerde bestraling. Ik had eerder al aangegeven dat het niet om "biologische landbouw" in de strikte zin gaat maar om minder stringente wassing en – zo weten we nu – bestraling van groenten.
En tenslotte: zelfs als mijn kop en het hele stukkie en ook Gosselin's werk (iemand iets over zijn biogasbotulisme??) totale BS is dan nog zie ik het als een succes dat dit geleidt heeft tot een publicatie op geenstijl (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/05/dodelijke_killerbacterie_ehec.html) waar het hele bio-gedoe weer lik op stuk krijgt. Ik bedien me graag van PR en spin als dit tegengas geeft aan het werk van WWF en Greenpeace et al..
Mijn droomvoorbeeld is Youp van het Hek met zijn Buckler-kill! Puur op emotie spelend de tegenstander schaakmat zetten. Helaas zitten we met het klimaatgebeuren pas in het middenspel. Wat mij betreft mag het eindspel snel beginnen….
Je vergeet er alleen bij te vermelden dat die klotetoerist een ecofascistische marxist van Groen & Links was.
Dus je hebt er geen enkel probleem mee om je te verlagen tot datgene wat je je vijand verwijt? Wauw, dan ben je knap zielig, zeg. En het ook nog eens zo triomfantelijk brengen. Mediteren helpt niet echt, hè?
Ik zeg: Stop! Spuit alles vol met nicotinoïden, te beginnen met de slaapkamers van Hajo en oppermalloot Pierre Gosselin!
Veel meer dan gedacht dragen bacteriën met zich mee die resistent zijn tegen de meeste antibiotica.
Doordat in en veevoer
antibiotica is toe gevoegt om zo een snele
omzet te krijgen van kip varken en Runder
Ieder miligram die u binnen krijgt is al
teveel.Zo onstaat de Resistent zijn
voor div medicamente die niet meer helpen.
Ik denk dat een Buckler-kill vooralsnog alleen mogelijk is met de ontzettend oenige windturbines op zee / op land. CCS is de volgende kandidaat. Het gaat een keer gebeuren!
Youp van het Hek achtte destijds als ergste vorm van een nono…. , een Deetman, dat wilde je niet zijn, wilde je niet mee geassocieerd worden. Als je daar voor uitgescholden werd dan mocht van Van het Hek naar de rechter stappen!
Voor het klimaat een analogie: Windturbine-energie, dat is zo dom, als je daar voorstander van bent, mee geassocieerd wordt, dan denk je aan …..eh…. eh…. Nijpels, Ed Nijpels!!! :-)(overigens is Ed een fijne kerel, prima borrelen en mee touwtje springen).
Wie roept er mee: “STOP!”
Ik. STOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@Neven
Quotje van jou
Kerel, als je alleen maar de boodschapper kan aanvallen en zelf nooit een punt maakt. Wat ben je dan?Precies.
Alarmisten komen in allerlei vormen en gradaties; gemiddelde wereldtemperatuur, CO2, zee-ijs, zeespiegel-nivo, AIDS, SARS, griepvirus, zure regen, ozon-gat, Einde Der Tijden, bevrijdingspastoraten en nu dan de E.coli bacterie. Fear sells….Een stel pussies zijn we geworden…
Het punt was al door velen door mij gemaakt, dus doe even niet zo sneu. Hajo zet zich weer eens enorm voor lul, omdat hij zonder kritisch na te denken of skeptisch te zijn meteen voor waar aanneemt wat in z'n straatje van vooroordelen past. Maar dat is niet erg aldus Hajo, want hij verspreidt propaganda.
De boodschapper valt zichzelf aan door trots te verklaren dat hij graag propaganda verspreidt. Hij zou er het liefst geld voor krijgen, maar dat lukt hem niet. Dit zegt hij allemaal eerlijk. Dus om met een welgemeend compliment te komen: Als hij wat minder eerlijk zou zijn, kon hij ongetwijfeld bij de een of andere denktank terecht (EIKE, CFACT, etc).
—
On-topic: Wie meer wil weten over hoe E.coli-bacteriën in onze voedselketen terechtkomen, raad ik aan om de docu Food Inc. te kijken.
Mensen die bio-industrievlees kopen zijn slecht geïnformeerd of niet goed bij hun hoofd. Slecht voor jezelf en slecht voor je omgeving, maar wel goed voor je portemonnee!
Heb food inc comp;eet op mijn youtube staan zie deze link naar food inc http://bit.ly/iAqfwa
wel 130 minuten !
Fijne dag gewenst allemaal
Peter Langelaar
http://www.thepowerofchocolate.org
Robert Kenner? Toe nou toch.
bangmaker van beroep
Ik wil geen groente met stront en rotte plekken voor een twee keer zo hoge prijs, terwijl het niks gezonder of lekkerder is punt
Van de website: http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/infect… de volgende citaten:„Escherichia coli werd voor het eerst beschreven in 1885 door dr. Theodor Escherich. Jarenlang werd E. coli beschouwd als een onschuldige darmbewoner van de mens en warmbloedige dieren. Sinds de jaren 40 is bekend dat bepaalde serotypes bij de mens enteritis (A.G. darmontsteking) kunnen veroorzaken. Op basis van klinisch beeld, epidemiologische karakteristieken en virulentiefactoren wordt diarreeveroorzakende E. coli ingedeeld in 6 verschillende groepen:
– enteropathogene E. coli (EPEC),
– enteroinvasieve E. coli (EIEC),
– enterotoxigene E. coli (ETEC),
– enteroaggregatieve E. coli (EAEC of EAggEC),
– diffuus-adhererende E. coli (DAEC) en
– enterohemorragische E. coli (EHEC).
De laatste groep, de EHEC, behoort tot de zogenaamde shigatoxineproducerende E. coli (STEC), ook wel aangeduid als vero(cyto)toxine-producerende E. coli (VTEC).Shigatoxineproducerende E. coli-stammen (STEC) kunnen bij de mens hemorragische colitis veroorzaken, waarbij als complicatie het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) kan optreden.“
A..G. Hemolytisch uremisch syndroom (HUS) is zeer zeldzaam. De aandoening wordt gekenmerkt door de combinatie van nierfalen, bloedarmoede -als gevolg van de overmatige afbraak van rode bloedcellen – en beschadiging van de binnenbekleding van de bloedvaten. Zie ook http://www.gezondvgz.nl/%7Bf26bc2f2-3561-445b-997… )Vervolg van het citaat:„Terwijl HUS wird voor het eerst werd beschreven in 1955 en de productie van shigatoxinen (stx)/vero(cyto)toxinen (VT) door bepaalde E. coli-stammen in 1977 wird het verband tussen beiden pas in 1983 gelegd.
In het buitenland doen zich sinds medio jaren 90 regelmatig grote epidemieën voor van STEC. In Nederland deed de eerst ontdekte landelijke epidemie zich voor in het najaar van 2005. De belangrijkste taak van de GGD is om eventuele clusters bijtijds op het spoor te komen. Door snelle bronopsporing kan mogelijk een grote epidemie worden voorkomen.“
Over de ziekteverschijnselen bij STEC infectie en kans op HUS
„Een infectie met STEC kan asymptomatisch verlopen, zich beperken tot milde diarree of bloederige diarree veroorzaken (hemorragische colitis). Hemorragische colitis wordt gekarakteriseerd door het plotselinge optreden van heftige buikkrampen, soms met braken, veelal zonder koorts. Na 24 uur volgt een aanvankelijk waterige diarree die na 1 tot 3 dagen bloederig wordt. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld 4 dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over.2-7% van de met STEC geïnfecteerde personen ontwikkelt HUS, maar bij geïnfecteerde kinderen jonger dan 5 jaar kan dit oplopen tot 15%. HUS wordt gekarakteriseerd door de trias hemolytische anemie, thrombocytopenie en acute nierinsufficiëntie. Het merendeel van de patiënten met HUS herstelt volledig.Meta-analyses van de langetermijnprognose bij diarreegeassocieerde HUS-patiënten laten zien dat gemiddeld 2-9% van deze patiënten overlijdt (vooral in de acute fase), dat bij 25% van de overlevende patiënten chronische nierfunctiestoornissen worden gezien en dat gemiddeld 3% van de HUS-patiënten een terminale nierinsufficiëntie ontwikkelt (End Stage Renal Disease, ESRD).Daarnaast ontwikkelt 0 tot 15% van de HUS-patiënten in de acute fase diabetes mellitus, hetgeen gepaard gaat met verhoogde mortaliteit. Van de overlevende HUS-patiënten met diabetes blijft ruim een derde langdurig (minimaal 12 maanden) insuline-afhankelijk. Tevens kan de diabetes jaren na de doorgemaakte HUS weer optreden.“
Over Besmettingsreservoir, besmettingsweg, risicosituaties en besmettingsperiode, preventie de volgende citaten.„Runderen zijn asymptomatische dragers van deze darmbacterie. Ook bij schapen en geiten wordt STEC uit darminhoud geïsoleerd. Daarnaast wordt STEC ook sporadisch gevonden bij andere landbouwhuisdieren en wilde fauna, zoals bijvoorbeeld paarden, herten, konijnen, eenden en meeuwen. De bacterie overleeft maanden in de bodem en weken in water (langer bij lagere temperaturen).“„De meeste infecties zijn tot dusverre in verband gebracht met consumptie van onvoldoende verhit (veelal gemalen) rundvlees zoals hamburger en gehakt of rauw rundvlees (filet americain, carpaccio en dergelijke). Naast rundvlees zijn consumptie van melk (ongepasteuriseerd of besmet na het pasteuriseren), andere zuivelproducten, (oppervlakte)water, groenten (onder andere sla, spinazie, radijsjes en andere ontspruitende gewassen) en vruchtensappen geassocieerd met STEC-infecties. [1] STEC O157 blijkt bijzonder zuurtolerant te zijn: de bacteriën zijn in staat meer dan twee maanden te overleven in gefermenteerde droge worst met een pH van 4,8. Ook is overdracht beschreven door andere producten met een lage pH, zoals dressings en appelcider. Contact met (mest van) besmet vee (denk aan (kinder)boerderij en zwemmen in gecontamineerd water) kan eveneens een besmettingsroute vormen.
Bij zowel sporadische cases als bij explosies speelt besmetting van mens op mens een belangrijke rol. Er moet dan ook in alle gevallen aandacht zijn voor de mogelijkheid van secundaire transmissie. Deze kan plaatsvinden in gezinnen en in kwetsbare groepen met een minder goed hygiënebesef. [2, 3, 4, 5, 6, 7] Elke patiënt met een infectie met STEC dient hygiëneadviezen (zie paragraaf 9.3) te krijgen om zoveel als mogelijk is, secundaire transmissie te voorkomen.“Mensen die contact hebben met (mest van) besmet vee en mensen die onvoldoende verhit of rauw rundvlees eten en/of rauwe melk drinken of bewerken of die contact hebben met andere producten die met mest in aanraking geweest kunnen zijn (rauwe ongewassen groente), lopen een verhoogd risico op het verkrijgen van een bacteriële infectie.
Bij bezoek aan (kinder)boerderijen en contact met dieren moet men alert zijn op handen wassen na contact met dieren.“
“De mens is in ieder geval gedurende de ziekte besmettelijk voor zijn omgeving. De helft van de volwassenen bleek in een onderzoek 17 dagen na aanvang van de klachten nog E. coli uit te scheiden (spreiding 2-62 dagen). Bij kleine kinderen is de uitscheiding langer (mediaan 29 dagen, spreiding 11-59 dagen) en kan incidenteel oplopen tot circa 4 maanden. Deze langdurige uitscheiding kan voorkomen bij zowel symptomatische als bij a-symptomatische patiënten.“
„Daarom is preventie ook gericht op de volgende punten:
• onderwijs/voorlichting aan voedselbereiders over veilige voedselbereiding, -bewaring en handenwashygiëne;
• aandacht voor het goed verhitten van het voedsel;
• het hanteren van goede bewaarcondities ter voorkoming van vermenigvuldiging van bacteriën;
• het in acht nemen van hygiënerichtlijnen voor reductie van transmissie van zoönoseverwekkers op kinderboerderijen (november 2001).“
Verder kunnen we in bijlage 1 lezen dat bij de behandeling van een bepaalde STEC variant (E.Coli 0157:H7) de kans op HUS verhoogd. Het mechanisme is nog niet geheel duidelijk waarom dit zo is. In Europa schrijft men (in de regel) derhalve geen antibiotica voor bij STEC infectie.
Als het dáár om gaat, mag je de door jou verfoeide trollen wel op een voetstuk plaatsen.
Deze mensen doen namelijk niet anders.
Achterkantje van een gelijk Hajo. ;~)
.
Mijn gedachten over het tot hysterische vormen opgeblazen onderwerp waaraan een verzwakte bejaarde van 89 (Hallo, 89! Mag een mens nog dood?) is gestorven staat op http://climategate.nl/2011/05/27/nijenrode-gekaap… , reactie nr5.