We zijn er achter hoeveel Essent aan MEP-subsidies krijgt voor de Amercentrale vanuit betrouwbare bron, die bij de redactie bekend is. Mep is de in 2003 gestartte en al in 2006 stopgezette want volledig vergeven miljarden aan ‘Milieukwaliteit Elektriciteits Productie. Opvolger is SDE. Ik heb de woordvoerder van Essent ook een bevestiging/ontkenning gevraagd, maar ze reageren niet.
Tot de dag van vandaag krijgt ook de Algemene Rekenkamer niet de hand op de exacte besteding van de vele miljarden aan MEP-subsidies, behalve dan dat inmiddels 8 miljard euro groene subsidie is vervlogen die niet op de begroting stond, zoals ik blogde. En zonder dat deugdelijke boekencontrole bestaat.
60 Euro per ton bijstook aan MEP-subsidie in de Amercentrale
-
Per uur draaien ze 80 ton biomassa door. Per ton krijgen ze 60 euro (MEP)subsidie. Dus per uur gaat 4800 euro belastinggeld in rook op in Geertruidenberg. Dat is voor één centrale
Om Essent te citeren inzake de Amercentrale, dat kun je wel een ‘Mijlpaal’ noemen.
Wijlen Noor van Andel vertelde over de MEP-subsidies, bedoeld voor het stimuleren van duurzame technologie. Die kwamen slechts bij enkele grote windhandelaren terecht en biomassabijstokers, waaronder de Amercentrale van Essent.
De Amercentrale schijnt nu overigens al 1 miljoen ton biomassa (houtpallets)te verstoken per jaar, wat neerkomt op ongeveer 6800 Euro subsidie per uur voor Essent. Als ze 24/7 x 365 dagen draaien natuurlijk.
Dure open haard
Dit is dus een stukje van die ‘bedrijfsgevoelige informatie’die ook de Algemene Rekenkamer niet mocht inzien om onze volksvertegenwoordiging te informeren. Volgens concurrent Eneco loont BME (bijstook) alleen bij kolencentrales wanneer de CO2-prijs via uitstootrechten 50 euro bedraagt per ton CO2, en zouden ze zonder subsidie ‘direct weer 100 procent kolen verbranden’.
Die CO2-prijs is nu 9 euro per ton uitstoot, of iets in die geest. Dus Essent houdt een leuke marge aan u over, zelfs als u geen klant bent. Hoewel ik denk dat ‘duurzame’energie de grootste misvatting uit de menselijke geschiedenis is, ben ik het wel met Eneco eens, dat je dit geld beter kunt steken in echte innovatie in plaats van het in een oven te gooien.
Kamervragen? Verhagen wil nog 1,5 miljard euro cadeau doen
Wanneer Kamerleden nog iets van het geld van burgers terug willen halen omdat ze eerder lagen te slapen: Vraag Verhagen dan of hij de 1,5 miljard Euro SDE+ die nog over is en die hij per juli wil vergeven wil terugdraaien. Dat scheelt weer een hoop gedwongen ontslagen bij onze Krijgsmacht, of noem een ander onderdeel dat van meer nut is dan het verbranden van geld.
En in die biomassa zit ook nog eens 1/3 vermalen geimpregneerd hout, waarin de zgn wolmanzouten zitten zijnde arceen en chroom VI.Die zwaar giftige rotzooi wordt bij verbranding braaf de lucht in geblazen.Goed en diep ademhalen in de buurt van zo'n centrale!
Goed voor het milieu toch?
Bravo voor dit uitstekende stukje onderzoeksjournalistiek!
Eneco doet eigenlijk hetzelfde als Essent. Komende vrijdag wordt Bio Golden Raand geopend. Een afvalhoutcentrale met, volgens Eneco, het hoogste rendement in de Benelux. Dit is echter maar 37% (http://projecten.eneco.nl/eneco-bio-golden-raand/projectgegevens/feiten-en-cijfers/). Alle warmte gaat echter verloren, hiermee wordt de Waddenzee verwarmd. Een rendement van 37% betekent dat er meer energie verloren gaat, dan dat er nuttig wordt gebruikt, niet bepaald innovatief.
Er zijn centrales die wel de warmte nuttig gebruiken die veel hogere rendementen halen (http://www.host.nl/wp/wp-content/uploads/2007/11/HoSt_Vink-Sion_NL.pdf ).
Enige reden dat Eneco dit doet is financieel. Dit project is opgezet door Econcern (de graaiers en potverteerders). Opgezet in 2005 heeft deze ongetwijfeld een MEP subsidie. Hoogte hiervan is EUR 97 / MWh (http://www.energymatters.nl/Portals/0/Glastuinbouw/Ondernemersplatform/2010_08/Energy%20Matters,%20Export%20NL%20hout%20LNV%2018-05-2010.pdf) met een looptijd van 10 jaar. De centrale heeft EUR 155 gekost (http://www.industcards.com/biomass-be-nl.htm) en ontvangt aan subsidie meer dan het dubbele. En ja, als de subsidie stopt, dan worden dit soort centrales gesloten. Pas als er dan weer nieuwe subsidie komt gaan ze weer open, zie Cuijk (http://www.omroepbrabant.nl/?news/181901622/Essent+wil+mestfabriek+bij+biocentrale+in+Cuijk.aspx)
Conclusie: Dit project is niet innovatief, efficient en kost de overheid gigantisch veel geld zonder werkelijk effect.