Bij natuurwetenschappelijke onderdelen van steeds meer universiteiten ver-Leemanst het curriculum richting ‘Global Change System Analysis’ of ‘Earth System Modelling Integration Change so noone really knows what we’re doing’.
Met een minimum aan data maximale voorspellingen doen, zodat politici onder de indruk raken en actie ondernemen voor ‘duurzame ontwikkeling’. En met milieu-activistische modecolleges als ‘Global Change in the Anthropocene’, of ‘Sustainable Climate Change’.
Klimaat er in en een Hoogleraar Biodiversiteit, biologie uit de biologie-opleiding
Hangt rond de Wageningen Universiteit al decennia een lucht van aangebrande tofuburgers en radicaal ecologisme. Kampioen academisch actievoeren is momenteel de Universiteit Utrecht, thuisbasis van Deeltijd-Indiaan Herman Wijffels, waar de managers nu ook de laatste restjes concrete biologie de deur uitschoppen, zo meldt Bionieuws. Het draait natuurlijk om geld, en het feit dat universiteiten geld krijgen per student die ze binnenhalen.
‘Zo wil de faculteit de onderzoeksgroep gedragsbiologie compleet afbouwen, terwijl ze paleo-ecologie, tropische ecologie en biomariene wetenschappen wil afstoten. Dit is volgens béta-decaan Gerrit van der Meer (onthoudt die naam in the anthropocene baby, check it out!) het gevolg van scherpe keuzes in het nieuw voorgestelde profiel van de faculteit voor 2015. Het biologische deel wordt in dit profiel samengevat in klimaat, water en moleculaire levenswetenschappen.’
En, ach nee, er komt een hoogleraar Biodiversiteit, dat door EO Wilson verzonnen alles- en dus nietszeggende containerbegrip waarmee de academische wereld peer-reviewed spandoeken publiceert. Die kan dan samen met deeltijd-Indiaan Herman Wijffels (ook Universiteit Utrecht) de barricaden op. We moeten nu radicaal veranderen!!
Data verzamelen is niet meer nodig in ’the anthropocene’
De biologen moeten fors bezuinigen op de plaatsen waar ze hun data verzamelen, de kassen en laboratoria meldt Bionieuws. Die halveren in oppervlak. Die data zitten ook maar in de weg in The Anthropocene en zouden studenten op ketterse gedachten kunnen brengen. Een glazen bol en de juiste morele instelling is voldoende, en wel zo goedkoop.
Het zal u opvallen dat ik veel zelf invul, een beetje schop en met minimale data maximale voorspellingen doe in dit bericht. Ik wil ook gewoon even een beetje pesten. En omdat dit mijn vrije dag is ben ik even net zo gemakzuchtig als doorsnee-journaille bij Trouw of noem een andere ‘kwaliteitskrant’.
Tenenkrommend.
Wanneer krijgen we een stevig protest van de echte wetenschappers die genoeg hebben van dat geitenharensukkelig gedoe.
Ik herinner mij een uitspraak van een hoogleraar theoretische natuurkunde over het rond 1980 elders aanstellen van een hoogleraar boetseertechniek: een professoraat in het kleien."
Het verval begon toen al.
In de groene Telegraaf van 4 juni geeft ene Dr. Ir. Sander Houweling van de Universiteit van Utrecht antwoord op de vraag hoe lang het duurt voordat de lucht weer schoon is als we stoppen met het uitstoten van broeikasgassen. (Vragensteller geeft aan dat binnenkort de fossiele brandstoffen op kunnen zijn, met als bijkomend VOORDEEL dat de uitstoot van broeikasgassen dan stopt ?????)
Houweling stelt dat uiteindelijk ALLE CO2 (= "rommel" in zijn optiek) wordt omgezet in kalksteen. Duurt ongeveer 20.000 jaar. Dat ruim voor die tijd de fotosynthese stopt, en dus onze voedselketen in elkaat stort is blijkbaar niet relevant.
Houweling is verbonden aan de faculteit Betawetenschappen. Ik had het idee dat daar nog enigszins normaal gedacht zou worden. Lijkt ten onrechte.
In de jaren '60, '70 en deels '80 werden de menswetenschappen op een vergelijkbare wijze beïnvloed door mensen die eerder actievoerder dan wetenschappers waren.
Met name sociologie, sociale psychologie en antropologie veranderden enorm van karakter. Waar de oervaders en -moeders van die wetenschappen nog bezig waren geweest met het nauwgezette monnikkenwerk van gegevensverzameling om hypotheses te toetsen, kwamen daar de uitleggers en wereldverbeteraars voor terug. De invloed van de Frankfurter Schule moet daarbij niet onderschat worden.
Het heeft die vakken als wetenschap geen goed gedaan. Nog steeds halen de meeste mensen hun schouders op als er uit die wetenschapsgebieden onderzoeken komen.
Kennelijk heeft een nieuwe generatie van uitleggers en profeten nu de betawetenschappen ontdekt. Logisch, gezien de druk die politiek en bedrijfsleven op deze sector heeft gelegd. Maatschappelijk verantwoord en direct toepasbaar zijn de norm geworden voor een budget.
Fundamenteel onderzoek en het kostbare – in geld en tijd – basisbedrijf van meten, hermeten en nog een hermeten, met het risico dat men een doodlopende weg heeft ingeslagen, is dus not done.
@Boels: Wat ik in mijn voorgaande reactie probeer aan te tonen is dat het nu niet alleen de 'geitenharen sukkels' zijn die wetenschapsbeoefening een bepaakde kant op sturen.
Het is een bizarre combinatie van wereldverbeteraars en 'liberalen' die direct economisch nut eisen.
Er is bijna niemand meer die nog het nut van fundamenteel onderzoek verdedigt. Vincent Icke was één van de laatsten.
De liberale visie op wetenschap die bijna onmiddellijk moet bijdragen aan de ontwikkeling van produkten en diensten die de economie moeten laten groeien, is daar mede de oorzaak van.
Uit die wereld komt ook het cijferfetisjisme van managers in de illusie dat zij daarmee houvast hebben op de wereld.
Die zogenaamde zakelijke kijk, waarbij boekhouden centraal staat, zorgde voor de terreur van continu publiceren en geciteerd worden, als basis voor budgettoekenning.
De huidige geitenwollensokken maken daar handig gebruik van. Want wie nu 'klimaatsverandering' of 'biodiversiteit' in een onderzoek stopt of in het curriculum opneemt, zal veel publiceren en geciteerd worden. Volgens de heersende mangementmethodes om nut en effectiviteit en efficiency te meten, krijg je dan dus de budgetten toegewezen.
Dit merkwaardige handjeklap tussen liberalen en groenen, is debet aan de huidige situatie.
@allen, het geitenhaar-argument is volkomen over datum. Zie mij ook lopen op mijn degelijke Wageningse biosluipers, voorzien van natuurlijke ventilatie. (sandalen)ty
Het lullige is dat er een soort fusie is ontstaan tussen geitenhaar-argumentatie (ideologie) en marktfundamentalisme, daaruit komt global change system integrated climate sustainability analysis change, vandaan. Met minimum aan kosten maximale lulkoek verkopen als wetenschap, zodat er meer geld binnenkomt in je faculteit
Dus herzie je argumenten en verlang terug naar de tijd van degelijke wollen sokken. die waren zo slecht nog niet
Ik had dit inderdaad vanmiddag al willen plaatsen:
Aangebrande tofuburgers en geitenharensokken my foot! Waar we hier tegenaan kijken is het resultaat van jarenlange, goedgeorganiseerde propaganda, spinning en marketing van topkwaliteit. Het is natuurlijk wel leuk om Wijffels telkens als deeltijdindiaan neer te zetten (ik moet er nog steeds om lachen) maar in feite hebben we te maken met een geslaagde coup waarbij van geldgebrek geen sprake is.
Ik haal nog maar even mijn linkdump van een paar dagen geleden omhoog:
“ Nog even voor de mensen met stalen zenuwen onder ons:
The Bitch is back:
http://www.youtube.com/watch?v=vT64raqBSDY&fe… at your expense:
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/06/cram…
http://www.dub.uu.nl/content/instituut-usi-moet-d…
Ik moet er wel eerlijk bij vertellen dat ik de presentatie van Cramer niet bekeken heb. Ik ging er in drie flitsende klikken doorheen (bij elkaar zo’n seconde of 10).
Wat hier m.i. gevierd wordt is de triomf van de staatsindoctrinatie. Corrigeer me maar als het ergens anders over gaat.”
@Rypke: Ik gebruikte 'geitenwollensokken' overdrachtelijk en om op Boels te reageren. Ik heb niets tegen geitenwollensokken- en sandalendragers, sterker nog, sommige van mijn beste vrienden hebben ze! Al heb ik zelf voorkeur voor degelijke Engelse schoenen! ;-)
Verder zijn we het kennelijk zo goed als eens over die merkwaardige combinatie van groene ideologie en marktfundamentalisme.
"Leuterkonten aller landen, verenigt U!" – Edsger Dijkstra over het Gamma Gajes
Dat logo lijkt erg op het logo van een servische organisatie die mede achter de vele revoluties in het midden-oosten zit. Als de groene revolutie mede door zo'n partij is opgezet, dan wordt het nog een harde noot.
http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2011/aflevering…
Meneer heeft moeite met de Nederlandse taal, zie ik.
@ R Blicker: Get lost, dit is een klimaatblog, geen pro of contra-islamgeneuzel hier aub daar hebben wij helemaal niets mee (ik niet in ieder geval, Theo, Hajo en de rest volgens mij ook niet).
dat u uw roeping heeft gemist betekent nog niet dat u hier uw theorieen mag spuien. Open zelf een blog en verzamel daar uw aanhang al betwijfel ik of dat u ooit lukt.
Ik zal uw reactie verwijderen