Er zijn van die boeken waarvan je als kennisjunk denkt: die ga ik niet lezen omdat je er niet wijzer van wordt, kaliber ‘Celestijnse Belofte’ , ‘Hoe ik fulltime Deeltijdindiaan werd door Kwantummechanica’ van Herman Wijffels en ‘De Aarde heeft koorts’ van Erik van Praag en zuurzaamheidsconsultant Jan Paul van Soest.
Spiritueel Klimaatknuffelen
Maar wat Van Soest’s laatste vrucht betreft ben ik om, na het lezen van de recensie van de Engelse vertaling ‘Earth Fever’ door statisticus William Briggs . Dit boek moet wel uitzonderlijk grappig zijn. Het bevestigt de stelling van Chateaubriand, die op de geseculariseerde progressief-urbane medemens van toepassing is:
‘Wie niet (meer) in God gelooft, gaat in alles geloven.
Van Praag en Van Soest bewijzen andermaal: Hoger opgeleiden zijn meer vatbaar voor de meest uitzinnige onzin dan de doorsnee boer op de klei.
Briggs vermaakt zich dan ook kostelijk, als hij constateert dat dit soort passages er toch echt serieus instaan:
No less than Princess Irene van Lippe-Biesterfeld, “social reformer,” confesses, “I have personally experienced very consciously the pain of separation between myself and nature, between me and the other.” Her observations are simpatico with those of Marieke de Vrij, “spiritual teacher,” who relates that she recently “read” the fields of consciousness in Holland.
One of the greatest collective fields that I saw was the field of indifference. It is a slow, ponderous field full of passive energy. That is what we have in Holland, in the sense that this field overpowers many things that call for greater consciousness.
hahahahahahahahahahah, Jan Paul, jij verdediger van DE Wetenschap, hou op toe,
I also saw a field of great satiety. That means that the capacity to take something in that causes you pleasure or that gives you an experience of deep connection is very difficult.
‘This is the first time global warming was blamed on spiritual constipation’, vervolgt Briggs, waarna hij stuit op argumentatie als ‘het verdrag van Kyoto loopt af op het eind van de Mayakalender in 2012’ , en dat er ‘Deva’s zijn die het goed met ons voor hebben’.
……………….(..)
Briggs concludeert
We cannot but agree with Maclean and only wish that more people would give up the idea that they know best.
Waarna hij ‘De Staat van het Klimaat’van onze Marcel Crok aanbeveelt als Nederlandstalig klimaatboek dat wél de moeite van lezen waard is.
For those readers who would like a book in Dutch on climate change that has a less spiritual focus, I can do no better than to recommend that by Marcel Crok: De Staat Van Het Kilmaat.
Leerstof voor Spiritueel Centrum voor Aarde en Duurzaamheid
Dit boek is zo komisch, omdat Van Soest zich steeds voordoet als hoeder van De Enige Echte Wetenschap, versus de ‘door de olie gesponsorde Tea Party’. Waarmee hij critici op klimaatoverdrijvers bedoelt. Het boek bevat een voorwoord van Jaqueline Cramer, Spirituele Leidsvrouwe van het Centrum voor Aarde en Zuurzaamheid van de voormalige Universiteit Utrecht, dat managers nu omdopen tot Centrum voor Neomalthusianisme en academisch vermomd milieuactivisme (met biologie waar alle biologie uit is gehaald).
Dit is dus de denkwereld van onze voormalige milieuminister..
.. en van zuurzaamheidsconsultants als Van Soest. Ik geloof zeker dat vaste groene conferentie-spreekstalmeesteres Annemarie Rakhorst dit denktype aanhangt en andere leden van de Adviesraad van de Club van Rome (waarin ook Louise Vet zit van het centrum voor ecologisch activisme NIOO) . Van Soest werkte via het IMSA veel met Wouter van Dieren van de Club van Rome.
Vele managers en hoger opgeleiden denken zo
Je vindt dit zweverige ‘als je maar gelooft-denken’ veel in Managementliteratuur, op de heuvel in Glastonbury kocht ik na een discussie met een spiritist ook ‘Louise Hay waarin je kunt lezen hoe je kanker voorkomt door maar genoeg te geloven in jezelf. Ik schreef er over voor de krant voor goedgelovigen, Trouw.
Er staan natuurlijk ook best zaken in die waar kunnen zijn en waar je wat aan kunt hebben, al denk ik dat je altijd een gezond zelfwantrouwen moet hebben. Dat geneuzel over ‘zelfvertrouwen’ook. Moed is een deugd waar je volgens mij meer aan hebt, en gaat verder dan het koesteren van irreele verwachtingen over de wereld en jezelf. (ja ik ben Roger Scruton-fan) Ook vind ik dit soort denken een bewijs dat je arm van geest wordt, als je enkel zelfmaximalisatie nastreeft: de kern van veel New Age georienteerde managementliteratuur waarin één of andere deeltijdindiaan weer opschept over zijn contact met de natuur.
De zeer invloedrijke Hay opende mij wel de ogen.
Je herkent in dit denken: ‘willen is kunnen/als je het maar gelooft is het zo’- het ‘Nieuwe Westerse Denken’ om je heen, (nurture zonder enige vorm van nature). En volgens mij ligt dit gebrek aan helder denken ook aan de basis van het geloof in Duurzame Energie. Het is natuurtechnisch onmogelijk om de hele wereldeconomie op wind en zon te draaien zonder deze te ‘deconstrueren’, het is ecologisch destructief dankzij het opslokken van vruchtbare landbouwgrond en natuur, maar als je maar genoeg gelooft kan het op de één of andere manier dan toch weer wel en is het ‘Goed voor de Aarde’.
Dit denken kwam dan ook op in een tijd van excessief drugsgebruik.
Nou ik heb mijn portie wel weer gehad voor vandaag. Ben nu even klankwokken.
AGW-opwarmingscritici en sceptici werden tot op heden gepsychologiseerd, als zieke ontkenners, pathologische leugenaars of paranoide fascisten, wanneer uiteindelijk de gepolitiseerde journaille zich realiseerde dat ze feitelijk zelf met met lege en onwetenschappelijke AGW-argumenten als risee in het midden van een verhitte klimaatdiscussie stonden.
We zijn nu een verkoelende fase verder, zo blijkt uit alles, maar niet Earth Fever! Dit boek Earth Fever doet aan zelf psychologisering en praat met bomen en mevr Lippe Biesterfeld. Ik kan me herinneren dat als het heel erg was ene James Randi op een dergelijke kwestie werd losgelaten, als er weer eens parapsychologische quatsch en charlatans met leugens en trucs werden opgevoerd.
James Randi bestaat nog: Inzetten die goser!!
http://www.randi.org/site/
Boom-knuffelaars als Irene en de Prince of Wales zijn het levende bewijs dat royal inteelt slecht is voor het verstandelijke vermogen…
Brengt mij weer bij het feit dat Prince Philip één van de stichters van het WWF is (samen met onze Prins-Deugniet Benno) en zo is het koninklijke kringetje weer rond.
@Turris: Stuur Penn en Teller erop af! Of Karin Spaink, die heeft Louise Hay in 'Het Strafbare Lichaam' al eens vakkundig gefileerd. Dat moet ze ook kunnen met andere boomknuffelaars.
Of drugs ermee te maken hebben, zou ik niet durven beweren. Als skepticus steek ik ook weleens een jointje op.
Ik denk dat we nu weten wat Rajendra Pachauri bedoelt met:"Voodoo Science".
"(ja ik ben Roger Scruton-fan)
"Bedoel je deze Roger Scruton ?
In January 2002 The Guardian reported that he had been receiving a monthly fee of £4,500 ($6,400) from Japan Tobacco International. An October 2001 e-mail to a JTI executive showed him requesting an additional £1,000 each month, and discussed his aim of having opinion pieces published in several newspapers—including The Wall Street Journal, The Times, The Daily Telegraph, and The Financial Times—on "major topics of current concern" to the tobacco industry.[24] He objected to The Guardian's use of a leaked email, which he said had been stolen, and said he had never concealed his connection with JTI, which had started three years earlier; he and his wife edited and produced The Risk of Freedom briefing for JTI, published quarterly from October 1999 to April 2006.[25] He told the newspaper the new proposal was never acted upon.[26] The British Medical Journal (BMJ) criticized him for having failed to declare the relationship when he wrote the pamphlet criticizing WHO, and the Institute for Economic Affairs said it would introduce an author declaration policy; Scruton acknowledged that, with hindsight, he should have declared an interest.[27] The Financial Times ended his contract as a columnist on country life, and The Wall Street Journal suspended his contributions.[28]
Of is hier sprake van een samenzwering van linkse spirituele krachten met gewetensloze natuurbeschermers die de arme man in een hinderlaag hebben gelokt omdat zijn hobby vossenjacht is ? Ik ben benieuwd naar je ontdekkingen !
groeten,Martijn
Aah martijn, ook hier al: je weet niet wie Roger Scruton is, een goede conservatieve filosoof en schrijver die genadeloos jouw genre en het gebrek aan helder denken van jouw genre (alles in de '68-traditie) fileert
als enige weerwoord heeft men- net als Oreskes- dan smeercampagnes, waarbij men financiele onafhankelijkheid van een academicus zwart wil maken. Dit demonstratief voor de wijze waarop jouw genre functioneert
Wat is er mis met geld aannemen van een bedrijf: jullie zijn ook fondsenwervende bedrijven die onder het mom van het goede doel subsidie cashen en postcodeloterijgeld. Met leugens en eenzijdige interpretaties/cherrypicking van wetenschap jezelf opdringen in de besluitvorming omdat jullie ideologie op democratische wijze nooit aan de macht zou komen. Is dat wel ethisch?
Inmiddels heeft één van de auteurs mij gebeld voor een gesprek, ze zijn 'not amused'met mijn boekbespreking om het licht uit te drukken
Het blijft verbazend, hoe intelligente mensen (want dat zijn dit) toch de meest uitzinnige onzin knuffelen en daarom wil ik graag met ze in gesprek
IN sociaal opzicht hebben ze wel weer meer kennis, want ze zijn allemaal bedrijfsconsultant geweest of nog steeds
Rypke, heeft dat gesprek ooit plaatsgevonden?
Ik zou er wel wat over willen horen.
@theo, ik heb een biertje met erik v praag gedronken in cafe de zwart, prima gesprek, intrigerende kerel