Van bovenstaande zonne-akker 20.000 vierkante meter zonnepaneel op 1,1 hectare grond bij Siemens in het Vlaamse land maakte ik een screenshot in de operating-room. Het was een druilerige decemberdag, en de panelen leverden het vermogen van een kleine boodschappenwagen model Ford K, 55 kilowatt.
In de tijd dat ik in de operatingroom stond, zo’n 5 minuten varieerde dat boodschappenwagentje ook steeds van vermogen. Soms kwam er 20 kilowatt dan weer 64 kilowatt. Waarom zou daar toch steeds subsidie bij moeten denk je dan…. Oh nee, het is nog jonge technologie die steun nodig heeft. Stom van me.
Bij volle maan kan de computer aan
We hadden volgens Siemens eigenlijk in augustus moeten komen in de zomer. Dan staat de zon hoger en haal je op exact 12 uur ’s middags zes boodschappenwagens. Bij een mooie dag dan. Bij volle maan kun je ook bij Siemens werken en één computer aanzetten, met verrassende screensaver dan.
Elektrisch carpoolen voor de EU
Gemiddeld voorzien de panelen ongeveer 6 procent van de elektrische energie van het bedrijf, ex verwarming. ‘Eco-innovatie’ heet dat, van onze Europese Commissie, waarbij het Europarlement gisteren een gelijknamig actieplan aannam. Siemens bouwde een soort Smart op batterijen, de Voltair.
Waarmee een paar werknemers nu af en toe maximaal 200 kilometer per rit carpoolen om voor subsidie in aanmerking te komen. Na 6 uur opladen. Maar een heldere waarnemer zal op de foto het wagenpark áchter de zonne-akker hebben opgemerkt…Ik heb expres maximale beeldgrootte gebruikt.
Volgens Siemens worden zon en wind de motoren van onze economie.
Een vrolijke en frisse mening, vindt u niet? Klinkt heel subsidiabel. Van Sales Engineer Thomas Zeebergh teken ik dan deze uitspraak op, toen ik hem vroeg of hij dat zelf geloofde:
‘Maar over 100 jaar zijn fossiele brandstoffen op, vertel mij dan waar onze energie dán vandaan moet komen?’Quote UnQuote.
Als een ingenieur van een techneutenbedrijf als Siemens aan mij, een journalist moet vragen waar energie-innovatie vandaan moet komen binnen een eeuw…Aan wie ligt het dan, als ik stel dat ik bij deze –overigens bijzonder aardige – man hersendood constateerde?
a. Aan de journalist
b. Aan de ingenieur
Smart Grid is ook al decennia oud idee
Naast de ‘uitvinding’van de – reeds een ruime eeuw bestaande – elektrische auto, werkt Siemens ook aan een smartgrid, een slimmer elektriciteitsnet. Dat doet de TU Delft ook al 10 jaar, waarbij je bijvoorbeeld via internet decentrale opwekking van stroom beter afstemt op gebruik. Ga zo door Siemens.
Soms springt een stoplicht op rood, dan weer op groen, bij Siemens is op energiegebied altijd wat te doen. Afregelen dus, continue zorgen dat je wisselvallige energielevering van de zon wordt gecompenseerd met de continue betrouwbare energie van gascentrales en kerncentrales.
Biobased Traction System/ paard en wagen
Er rolt bij Siemens nog eens een ‘biobased traction system’de fabriek uit als Euro-subsidiabele Eco-innovatie: paard en wagen. De ingenieursafdeling van Siemens schijnt ook heftig te brainstormen over een rond gevaarte dat je in een frame kunt plaatsen met lagers, waarna je tegen veel lager energieverbruik grotere lasten kan vervoeren: het wiel. Reuze handig lijkt me. Dan hoef je vracht– bijvoorbeeld hunebedden- niet meer over boomstammen te slepen en dat spaart bos uit. Eco-innovatie hebben we het dan over.
Auto als accu op wielen in nieuwe energie-economie
Elektrische auto’s als Voltair zijn onmisbare accu’s op wielen in het energiesysteem van de toekomst, dat Siemens voor ogen zou staan. Ze zijn nodig om de wisselvalligheid van zon en wind op te vangen door oplaadcapaciteit te creeren. Net als accu’s in een zonnehuis, waar ik voor De Ingenieur over schreef. Het ontbreken van een oplaadbuffer is inderdaad hét centrale probleem bij dure wisselvallige energie (duurzaam). Kun je overschotten energie kwijt als je het niet nodig hebt, maar de zon wel volop schijnt. Zodat je wel energie hebt als je het ook nodig hebt.
De broer van..?
Maar dan komt de Vlaamse cabaretier Zeebergh (de broer van Kamagurka Luc Zeebergh?) van Siemens met zijn uitsmijter, aannemend dat zon en wind de economie gaan drijven. Dat wil Siemens, want dat willen onze door klimaathysterie bevangen Eurocraten graag horen. Het is een subsidiabele vrolijke frisse mening anno 2011.
‘We moeten de energieconsumptie aan de energieproductie aanpassen’. (= we moeten de economie aan het weer aanpassen)
Nóg leuker. Een dame van kwaliteitsmedia BBC en The Observer vroeg Zeeberg toen:
‘Goh interessant, is daar een naam voor, één woord zodat ik het voor mijn lezers kan visualiseren’.
-
Mag ik u helpen madame?
De Ceo van Siemens presenteerde na de zomer zijn derde kwartaalcijfers. Die waren –door weersomstandigheden- 90 procent lager dan het tweede kwartaal. De fabriek moest dicht omdat de zon nauwelijks scheen, en de werknemers niet met hun Voltair naar werk konden rijden. De aandeelhouders gaven een staande ovatie voor deze in moreel opzicht zeer juiste beslissing.
Komt een man bij de bakker. ‘Hebt u geen brood vandaag?’ ‘Nee het was windstil vannacht, maar de berichten zijn goed voor donderdag en vrijdag: windkracht 7 dus dan bak ik voor de hele week’ .
Wegens windstilte zijn de vaststelling van Visquota en vergadering Gemeenschappeijk Visserijbeleid van de Europese Commissie uitgesteld tot nader weerbericht. (ik kwam in Brussel in de hotellobby Johan Nooitzelfnagedagt tegen…toeval bestaat niet)
Min keer min is plus volgens Siemens
Zelfs de grootste krachtterm binnen het Vlaams absurdisme is ontoereikend om deze dame van de BBC aan inspiratie te helpen voor haar Britse kwaliteitslezers. Haar naam is bij de redactie bekend.
Dus Siemens gelooft dat je met de bouw van inefficiente elektro-auto’s met daarin honderden kilo’s aan eindige materialen als rare earth metals- met massaal energieverlies bij mijnbouw, transport en recycling- inefficiente energie efficienter maakt????????
Min keer min is plus, die rekensom hebben ze bij Siemens nog van de lagere school onthouden. Je hebt wel erg veel optimisme nodig om zo in Eco-innovatie te gaan geloven. Misschien dat Marc Rutte me kan adviseren nu hij door Elsevier als ‘aanstekelijk optimist’is uitgeroepen, ik zal ‘m weer eens aanschieten.
Volgend blog schrijf ik over mijn aanvaring met milieucommissaris Potocnik die mijn vragen wilde ontduiken. We sluiten af met mijn inmiddels bekende foto van ‘groene’energie
Hoooooooooooogleraren schrijven weer eens een open brief.
Wubbo, Herman en Lucas: “Borssele 2 volstrekte flauwekul”
Zag Wubbo net nog even n.a.v. de lancering vandaag heeeeel afgemeten doen over het NUT van ruimtevaart. Je zou er haast wat van denken allemaal.
Het geld moet stromen, maar wel in hun richting. That’s all that counts.
http://tinyurl.com/cs6kgh5
Zonne-energie in Duitsland:
http://www.welt.de/print/welt_kompakt/print_wirts…
Biogas in Duitsland:
http://www.wiwo.de/unternehmen/unternehmenspleite…
of gewoon even google.de
Solar Pleitewelle intikken.
Ha die Turris,
Ik kan dat stukje over gemiste kansen nergens meer terug vinden…
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/22/boerma-vertre…
Uiteraard heb ik geen gelijk en is de rest van de wereld stapelknots, maar als je gelijk wilt krijgen….
Tip 2 (zie ook weggestemde reactie): stem deze reactie ook weg en kom met een realistisch verhaal waarin de voor- en nadelen van kernenergie worden genoemd. Bijvoorbeeld de kosten voor de nucleaire poetsbeurt in Fukushima Hoeveel miljard????. (35 pro-kernenergie reacties en er is niemand die het bedrag durft te noemen).
Heel misschien dat er dan toch nog een kleinere Borselle 2 van maar 3 miljard euro komt. Of wil je liever de zuinige LED-lampjes van je volgende kerstboom met zonnepanelen voeden?
Prettige kerstdagen en een stralend 2012.
De leugen regeert :-).
Het is niet de leugen regeert, maar de angst regeert.
Voor veel mensen is het vliegen met een vliegtuig onmogelijk vanwege de angst voor een ongeluk. Feiten over het aantal doden per miljoen reizigerskilometers hebben geen effect. Ze kiezen liever voor een meer gevaarlijke manier van reizen vanwege de irrationele angst.
Zouden de laatste ongevallen ook hebben plaatsgevonden met de nieuwste generatie kerncentrales? Het antwoord is simpelweg nee.
Net zo min als we nu een bus maken met de technologie uit de jaren 60, moeten we nu kerncentrales maken met technologie van vroeger. Sterker nog, je zou snel nieuwe kerncentrales moeten neerzetten en de oude sluiten en ontmantelen.
Als je objectief de schade van kolencentrales naast die van kerncentrales zet, zal kernenergie beter uit de bus komen. Aantal doden per TWh (zoals bij de winning van kolen), arbeidsgerelateerde schade zoals stoflongen, COPD, luchtverontreiniging (afval en CO2), aantasting van natuur en milieu.
Opmerkelijk is, dat we wel nog steeds windmolens voor de opwekking van energie maken gebaseerd op de allerlaatste techniek ……………………vanuit de 18de eeuw!
Hoewel ik geen voorstander ben van windenergie, doe je het nu tekort. Hoogtes, vleugelprofielen en dynamo's zijn inmiddels wel doorontwikkeld.
@ Ivo: Ik chargeer graag als gedreven tegenhanger van het politiek gesubsidieerde klimaat-alarmisme!
Ondanks automatische versnellingsbakken, carbonfibre wings, magneetophanging met neodinium-magneten, en remote control is de productie-prestatie van de windmolens/turbines ernstig bedroevend, zelfs CO2-producerend en vooral belastinggeld verslindend.
Windmolens/turbines hadden nooit energie-stroom-opwekker moeten worden, daar zijn ze ten allen tijde ongeschikt en te inefficiënt voor.
Als stroomopwekker is de windmolen/-turbine een geweldige ontwerpfout/mega-blunder!
Windmolens/turbines zijn wel precies geschikt, zoals ze in de 18de eeuw zijn ontworpen en bedoeld: ideaal om water te verpompen naar een hoger basin/boezem (=indirect energie op te slaan).
Omdat de journaille in NL geen pest verstand heeft daarvan en vooral niet kritisch is, laten ze zich om de tuin leiden door GreenPeace, hun lobby en hun gesubsidieerde politieke linkse kerkgangers.
Windenergie is een uitstekende oplossing in verschillende gevallen:
1. Aruba, waar bijna constant wind staat, is een ideaal klimaat voor windenergie. Een back-up-centrale hoeft nauwelijks te draaien.
2. Al die plaatsen waar de back-up bestaat uit waterenergie, zijn geschikt. Omdat de back-up geen fossiele energie vraagt, maar ook hernieuwbare energie en de windmolen zorgt dat er meer water boven blijft. Voor later.
3. Windenergie is geschikt voor als de energie niet meteen nodig is. Bij het leegpompen van de droogmakerijen was het bijna nooit een probleem als het een tijdje niet waaide. Dan steeg het grondwater wat dat weggemalen werd als het waaide. Ook voor elektrolyse van water voor waterstofgas zou windenergie een prima toepassing zijn.
Bij alle moderne toepassingen moeten we wel kijken naar de duurzaamheid van de materialen en de productie.
Voor ons elektriciteitsnet ongeschikt. Maar daar waren we het al over eens.
Ivo: goede analyse!
Ben eens met Aruba en vergelijkbare locaties, echter óók daar moet (in minder mate) een intelligent grid en backup worden geïnstalleerd en onderhouden, wil het "werken".
Wel kosten-baten-verhouding in de gaten houden bij windenergie en vooral wind-elektrolyse: Die laatste is nu nog volstrekt negatief, vanwege waterstof-gascompressie, -gasopslag, veiligheid.
Negatieve kosten-baten is het nukken bij tot nu toe alle "Groene" of "duurzame" energie opslagsystemen. Daarom is er zoveel discussie over en zijn er zoveel bezwaren tegen!
Handelsblatt:
Siemens' Löscher is grappenmakerij over Atomausstieg zat!
Siemens-Chef Peter Löscher ist jetzt der Kragen geplatzt. Er mag der Großen Koalition der Energiewende-Kritiker, die von RWE-Dinosaurier Jürgen Großmann bis zum BDI reicht, nicht mehr länger das Feld überlassen. In einer Werbekampagne stellt er sich jetzt hinter den Atomausstieg. Der Mann ist erkennbar beides: pragmatisch und geschäftstüchtig. Früher baute seine Firma Kernreaktoren, jetzt Solarkraftwerke und Windräder.
@DWK: 'hinter stellen'is dus dat hij ook mee gaat doen. Het gaat hier niet om het voor of tegen wind/zon/kernenergie, maar het gebrek aan intellectuele oppositie tegen eenvoudig aantoonbaar wensdenken bij gewoonlijk slimme mensen, dat ook al vele malen ís aangetoond
CO2 is een gevaarlijk gas, dat mensen het gezond verstand ontneemt
Ik begrijp je oppmerking niet. Inderdaad, Siemens stelt zich nu publiekelijk te weer tegen de sceptische geluiden van o.m. RWE Grossmann en Duitse Industriebond. Begrijpelijk gezien de enorme hoeveelheden gratis geld die er met de “Siemensprojekten” gemoeid zijn.
"Laat Siemens eerst maar weer eens fatsoenlijke producten maken" is het eerste wat bij mij opkomt.
De trams die o.a. aan A#dam werden geleverd komen weer in herinnering. Zie wikipedia vanaf "constructie-fout"
http://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdamse_Combino&…
En dit soort constructie-fouten hoort men sinds de jaren 50 van de vorige eeuw niet meer te maken.
Dat is niet een voorbeeld…men kan nog wel doorgaan (ICE etc.)
Overigens een informatief stuk in de VK over de gevolgen van de meltdown in Fukushima. Als reeds voorspeld, zijn de gevolgen beperkt (ondanks de Greenpeace doemscenario's). Er zijn 6 doden geteld; 2 verdronken, 2 kregen een hartaanval, één persoon kreeg acute leukemie en ander persoon een dodelijke infectie.
Voor de duizenden arbeiders die aan de reactoren gewerkt hebben hebben 9 tussen de 200-678 millisievert en nog eens 167 personen meer dan 100 millisievert, hetgeen betekend dat er, statisch gezien, er enkele meer dan normaal aan kanker zullen sterven.
Siemens stapt uit zonne-energie
http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/economie/…