Het was ooit Greepeace die ijverde voor biobrandstof om het klimaat te ‘redden’, tot ze zagen dat ze zoals gewoonlijk meer kwaad dan goed veroorzaakten: want al wat links wil werkt averechts. Worden er massaal nieuwe palmolieplantages aangelegd in Papoea Nieuw Guinea zoals ik al blogde, is het weer niet goed.
Maar de Indonesiers zijn er zelf wรฉl blij mee, en exporteerden afgelopen jaar al 3,7 miljoen ton naar Europa (0,2 miljoen ton meer dan vorig jaar), lees- de Rotterdamse haven: waar onze energieboeren het vrolijk gesubsidieerd door onze overheid als bijstook in kolencentrales verbranden. En Unilever is een palmoliegrootverbruiker. Hier het bericht uit de Jakarta Post.
Indonesia: Palm oil exports forecast to increase
Indonesiaโs palm oil production and exports are expected to grow this year thanks to strong demand from India and China despite lingering economic uncertainty in the US and Europe, an association says.
Indonesian Palm Oil Producers Association (Gapki) marketing head Susanto said on Wednesday that output could rise 6.4 percent to 25 million metric tons this year, while exports could increase to 17.5 million to 18 million tons this year from last yearโs estimated 16 million tons. Demand for palm oil from China and India, our main markets, is still high, although demand from Europe will be stagnant this year,โ he told a press conference at the association office in Jakarta. Susanto said demand from China and India would increase by between 4 and 5 percent this year compared to last year.
However, this yearโs palm oil export projection to China this year was below the 21 percent increase to 2.9 million tons in 2011. The forecast for palm oil shipment to India this year was better this year because in 2010 and 2011 exports to India were relatively unchanged at 5.7 million tons. The data also showed that from 2010 to 2011, palm oil export to Europe rose from 3.5 million tons to 3.7 million tons.
โThis yearโs export to Europe will be around 3.5 million tons and 3.6 million tons,โ Susanto said. Gapki also anticipated a huge demand for palm oil from Pakistan, especially after Indonesia signed a preferential trade agreement (PTA) with the country in September last year. โWe predict that the palm oil export to Pakistan may reach 800,000 tons this year from last yearโs estimated 220,000 tons, Susanto said.
He said that the PTA had permitted Indonesia to pay a zero-percent import duty upon entering Pakistan. Before the PTA signing, Indonesia had to pay a 10 percent import duty. Before 2007, Indonesia was the largest exporter of palm oil to Pakistan at around US$560 million. But in 2007, Malaysia started surpassing Indonesiaโs palm oil export to Pakistan following the Malaysia-Pakistan PTA signing in 2007. Source: The Jakarta Post
Ik erger me aan de oerwoudkap voor biobrandstof; Het is een apert foute ruil: zgn. minder CO2 ("voor het klimaat")maar wel door vernieling van de oerwouden en savannes.
Ik stoor me aan de 5% wettelijke toevoeging van biobrandstof aan Superbenzine 95. Het brandstofverbruik per km stijgt daardoor, en je betaalt daardoor meer weer accijns gekoppeld aan de liter benzine. Het is een smerige "warmist"-truc voor meer belastingen.
Ik gun Indonesië hun hogere welvaart en ben ook niet zo'n "Milieu"-tegenstander, dat ontwikkelingslanden niet van hun natuurlijke grondstoffen en van hun natuur hun welvaart mogen verhogen, zoals het huidige milieu-mafia-epistel is.
Ik erger me wezenloos aan GreenPeace: de katalysator in het Evil! De veroorzaker van het kwaad en de leugens.
Vorige week werd een nieuwe palmolie raffinaderij en opslag in de Botlek geopend. Wat een enorme vooruitgang "voor het klimaat".
Hier het officiële bio-klimaat-gewauwel / -braaksel door de overheid te lezen: "Op weg naar de biobased economy"
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publica…
U schrijft: "waar onze energieboeren het vrolijk gesubsidieerd door onze overheid als bijstook in kolencentrales verbranden". Kunt u mij aangeven waar dat gebeurt in Nederland? Voor zover ik weet gebeurt dat al jaren niet meer.M.vr.gr. Gerhard Muggen
Terecht dat deze misstand aan de orde wordt gesteld.
De biobrandstof uit tropische plantaardige olie is een catastrofe die inderdaad helemaal van links komt.
Overigens weet men in kringen van GroenLinks en aanverwante milieu-organisaties heel goed hoeveel kapotgemaakt wordt voor palmolie plantages met name in Indonesië.
Schandaliger nog is het dat de kolonisator Java een onafhankelijk land (dat zou het moeten zijn), nl. Papoea Nieuw Guinea leegzuigt en genocide pleegt op de oorspronkelijke bevolking.
Of anders gezegd, ongewild worden autogebruikers medeplichtig gemaakt aan volkerennmoord.
@Gerhard BIj mijn weten zijn in de eerste MEP-regeling subsidies in deze richting vergeven en daar zijn ook Kamervragen over gesteld om die duurzaamheidscriteria aan te scherpen.
Ik blogde nog over het Algemene Rekenkamerrapport uit 2010 dat daarover ging en dat vaststelde dat die criteria nog steeds te kort schoten
Feit is dat in de SDE-regeling ook weer subsidie zit voor bijstook
De verhoudingen ken ik niet. Wel weet ik dat men nu- omdat er subsidie is voor bijstook- zelfs pallets uit Canada aanvoert om hier bij te verbranden. Over duurzaamheid gesproken. Dus neem ik aan- en als dat niet zo is excuseer mij- dat men gewoon bijstookt wat uitkomt om dat percentage te halen. Hoewel, de Amercentrale doet alleen houtbijstook bij mijn weten
En de meeste palmolie in NL verdwijnt niet in de stook
Heren, zit u? Ik ben het volledig met u eens. Regenwoud hoort niet (via palmolie) in een electriciteitscentrale thuis.
In plaats van (neo-communistisch) idiote ideeën te promoten, moeten we gewoon afspreken dat onacceptabel gedrag (kolen stoken bijvoorbeeld) over tien – twintig jaar onbetaalbaar wordt.
NN,
Je blijft een echte Hanseniaan. Hoe kun je nu tegen kolenstook zijn? Hier in Duitsland is het momenteel je van het!
DWK, omdat we ons het Holoceen uitstoken.
NN,
En ik maar denken dat we in het antropoceen leven.
Kok, we hebben allebei gelijk. Antropoceen is onderdeel van holoceen.
De naam antropoceen is een nieuwe term, die vooral bekend geworden is door de publicaties van de Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen. … Crutzen bedoelt daarmee een nieuw tijdvak in de geologie, waarin de aarde zelf de invloed ondervindt van de menselijke activiteit. Het is dan het allernieuwste tijdvak van het holoceen. Crutzen situeert het begin rond het jaar 1800, met de opkomst van de industrialisatie en het grootschalig gebruik van brandstoffen.
@Rypke. Palmolie voldoet vaak niet aan de duurzaamheidscriteria en wordt daarom ook niet meer meegestookt. Nergens in Nederland trouwens. De palmolie die in Nederland gebruikt wordt, wordt met name gebruikt in de levensmiddelen industrie. Als de palmolie wel voldoet aan duurzaamheidscriteria is het vele malen te duur voor een kolencentrale. Zo doet de markt haar werk op een goede manier.
Er wordt alleen met biomassa gestookt. Zelfs als de biomassa (houtsnippers) aangevoerd wordt vanuit Canada is het nog steeds duurzaam omdat het per schip gebeurd.
Er wordt in de markt een verplichting verwacht voor verduurzaming en er zullen dan geen subsidies meer gegeven worden. Of je nu wel of niet geloofd in de opwarming van de aarde is het belangrijk om te veranderen omdat fossiel een keer opraakt. De markt zal ook dan zijn werk gaan doen.
Gerhard
NN geeft les, dank u beleefd.
Ik ben meer van het Kroonenbergse perspectief dus het was de bedoeling dat je in de lach zou schieten. Sorry, ik was even vergeten dat kolenhaters nergens de lol van inzien.
“Antropoceen” is een term die thuishoort op de jaarlijkse bonte avond van de HBS en over Paul-we-moeten-een-stap-terug-Crutzen hebben we het hier al eens gehad
http://climategate.nl/2010/04/04/hoe-arbitrair-is…
dan ken ik ook nog een grap. Hadden we maar twee werelden. 1 voor degenen die hem heel willen houden en 1 voor degenen die hem kapot willen maken.
ja geweldig, 1 voor de wensdenkers en 1 voor de rationelen.
NN
Die twee werelden hebben we al. De vraag is: wie zijn de heelhouders en wie de kapotmakers?
Kok, laat me je helpen het je aan je verstand te peuteren.
De ene groep hanteert het voorzichtigheidsbeginsel. Als >95% van de wetenschappers stelt dat de kans >90% is dat Business As Usual (BAU) tot onaanvaardbare consequenties leidt, dan willen ze verandering ipv BAU.
De andere groep vindt geld heel belangrijk. Als BAU 1-2% meer oplevert dan het alternatief, dan gokken ze erop (kans 95% wetenschappers het mis heeft.
@ NN
Kijk; dat vind ik nog eens humor: “De andere groep vindt geld heel belangrijk.”
Voor het gemak: Als je Duyvendak, Halsema, Groenen, Hansen, Wijffels en laten we zeggen Vellinga kruist, dan komt er iets uit dat op NN lijkt.
Allemaal mensen die leven van het grote geloof. Ondertussen wordt er op voorspraak van deze lieden allerlei geldverslindende klimaatflauwekul ontwikkeld die een enorme wissel trekt op grondstoffen, natuur en milieu.
DAT zijn de twee werelden waarin we leven NN. De ene wereld verbrand “kolen” (“duurzaam opmaken” (Kroonenberg)) en de andere wereld maakt het daarmee verdiende geld op aan kletskoek en achteruitboeren.
Duitsland draait als een tierelier, maar wel in toenemende mate op hier ten lande “verbotene” energie.
http://www.wiedenroth-karikatur.de/KariAblage2012…
Dank voor het peuteren.
Geen dank voor het peuteren Kok, en altijd bereid je aan het lachen te maken.
Mijn tweede missie is om jouw oogkleppen iets te verbreden. Is het in dat kader denkbaar dat er ook geld verdiend kan worden met andere zaken dan alleen het verbranden van kolen? Kan het bijvoorbeeld ook met aardwarmte? Of door het isoleren van huizen?
Zomaar een paar vraagjes Kok, zomaar …
@NN:
Isoleren is vertragen van warmteverliezen, niet het voorkomen daarvan.
Bovendien is het soms het paard achter de Rolls spannen, het geïsoleerde leefklimaat zorgt voor veel gezondheidsklachten.
Ook het UHI-effect is er mede een gevolg van.
NN,
je bent een kwezel die om de hete brei heen draait. Mensen met opinies als de jouwe bevorderen (geld)verspilling aan averechts werkende “oplossingen”. Het gaat niet aan sceptici het kapotmaken van de planeet voor de voeten te werpen. Een beetje isoleren kan geen kwaad en aardwarmte is in bepaalde gevallen op bepaalde momenten opportuun.
In Duitsland is men kompleet isolatie-mataglap: Hier wordt in hoog tempo de dubbele beglazing vervangen door drievoudige beglazing; uiteraard onder het goedkeurend oog van Die Grüüüünen! Dat gaat zo door tot er een malloot opstaat die zegt dat viervoudige beglazing toch beter is voor de aarde. Snap je een beetje hoe het werkt?
Al deze onzin wordt gefinancierd met … jawel geld dat verdiend is door het verbranden van fossiel of natuurlijk met met fossiel geld gesubsidieerde windenergie.
Wie is er nou tuk op geld?
DWK, boelshit dat geïsoleerd wordt met geld dat verdient is met kolen. Als je dat gelooft, dan geloof je alles. Geld is niet wezenlijk van belang. Het gaat erom hoe groot de koek is en hoe die koek verdeeld wordt. Die twee zijn essentieel. Onze generatie is in hoog tempo bezig om de koek voor de volgende generatie te verkleinen.
Je hebt me alweer aan het lachen gemaakt: "Geld is niet van wezenlijk belang".
Maar ik zei het je al: Wij leven al in twee werelden.
Hhahaha, die NN:
Nee, dat geïsoleerd jongt vanzelf; Enkelglas, dubbelglas, driedubbelglas,….
Wat kolen op het vuur:
Investeringen in windmolens worden gefinancierd en vervolgens operationeel gesubsidieerd 100% vanuit de fossiele economie.
Zwarte schimmel op muren in huizen en diverse en ademhalingsziekten en allergieën zijn gevolg van "perfecte" huisisolatie.
@DWK. Als kok weet U dat misschien; kun je geld eten?
NN,
Je blijft maar aan de gang hè. Geef mij 15,- Euro en ik maak een heel behoorlijke maaltijd voor je klaar. Maar zo bedoelde jij het geloof ik niet.
Nee maïs dan, dat kun je wel eten. De Europese velden staan er vol mee, naast koolzaad en zonnebloemen. Leuk om te zien al is de ergernis groot als ons hele dorp weer eens aan geelzucht lijdt als tijdens de bloei de wind uit de verkeerde hoek komt.
Klein leed hoor NN. Afgelopen zomer plaats ik voor tien K een mooi nieuw zonnescherm: één windvlaag en een paar regendruppel op dag 2 na plaatsing en het ding zag er uit als een door Pachauri volgescheten onderbroek.
Er wordt op dit continent nauwelijks nog iets verbouwd voor de keuken. Wat lul je nou over eten man!
De boeren verbouwen voor hun biogasputten (google op Choren!) en de brouwerij haalt de granen uit het buitenland.
Energie-efficiëntie? My foot! De hele wereld wordt dwarsgezeten door dat idiote gedoe en dat is het ergste nog niet. Jullie zijn ‘molenaars’.
http://tinyurl.com/6rkmtj9
NN misschien kun je hierop reageren
biobrandstofproductie wat zijn de kosten en baten?
Akker zaaiklaar maken ( ploegen, bemesten inzaaien en in het regen woud ook bomenrooien, egaliseren etc)
Zaaien en onkruid verwijderen tijdens de groei.
Oogsten en bewerken tot brandstof b.v. in vergisters of raffineren en vervolgens transporteren.
Veel biobrandstof komt van ver dus veel transport.
Hoeveel energie is er nodig van zaaien tot tank?
Hoeveel voedsel zou hiervoor in de plaats kunnen worden geproduceerd?
Wat zou de winst zijn als dit goedje in je tank beland.
Nu ben ik redelijk simpel.
Alle zuurstof in onze atm is afkomstig van biologische processen.
De koolstof die daarbij is vrijgekomen is op en in onze aarde opgeslagen.
Daarvan is nauwelijks wat gebruikt anders zou dat ten koste moeten gaan van het zuurstofpercentage in de atm.
Er is nog geen meetbaar verschil met de vorige eeuw.
Ook ben ik denk ik niet geschikt om te begrijpen wat het verschil is tussen verbranden van bomen die de afgelopen eeuw geleefd hebben en die een milioen jaar terug leefden.
zelfde koolstof dacht ik.
Ook de door Diederik Samsom zo politiek gewenste biobrandstoffen uit 3rd generation biofuel crops, zal zonder enige twijfel de concurrentie aangaan op het WERELDLANDBOUWAREAAL / wereldvoedselprijzen en deze laatste wereldvoedselprijzen opdrijven, zoals nu reeds zeer schandelijk het geval is.
Punt van inconsequentie (dat immer verbloemd wordt) is, dat socialistische "klimaat"-politiek de internationale socialistische politiek ondergraaft van ontwikkelings- en voedselhulp als maatregelen tegen de hongerbestrijding.