Op het NERN-congres in Lunteren beoordeelde ik 30 phd-onderzoeksposters, en opvallend is hoeveel onderzoekers hun werk in de context van ‘De Klimaatverandering’brengen (waarvan er maar รรฉn is en CO2 is Zijn Oorzaak), terwijl je bij tweede gezicht opvalt dat ze ‘Global Warming’er met de haren bij slepen.
Een dame van de Universiteit Utrecht voert bijvoorbeeld een studie uit van zaadontkieming bij verschillende vochtregimes. Om dan maatschappelijk relevant te doen, koppelt men die vochtregimes aan ‘De Klimaatverandering’. Versmald tot รฉรฉn van de modelprognoses die hierbij van pas komt. Terwijl de 22 uiteenlopende GCM-modellen totaal uiteenlopende prognoses voor neerslag geven, en regionale resolutie ontbreekt.
‘Climastitutes’ als spotnaam voor onderzoekers die klimaatverhaal verkopen voor onderzoeksgeld
Vele onderzoekers bevestigden dat ze geen onderzoeksgeld krijgen en niet aan de slag kunnen als ‘ze niet meedoen’. Zo versterkt het klimaatdogma zichzelf. En wie niet publiceert die crepeert. Daarom duwt iedere onderzoeker zijn studie in de zelfde klimaatjas, om maar fondsen te krijgen. Om dan vervolgens zoveel mogelijk te doen, wat je eigenlijk รฉcht wilde onderzoeken. Volgens รฉรฉn ecoloog van het Max Planck-instituut die ik sprak heeft dit verschijnsel al een spotnaam gekregen: ‘Climastitutes’, afgeleid van ‘prostitutes’.
Nog een voorbeeld van klimaatprostitutie: klimaatbacterieen
Een studie aan bodembacterieen die methaan produceren krijgt met wat retoriek ook een IPCC-randje. Terwijl de onderzoekers hooguit op grove schaal in kaart brengen, bij welke milieuomstandigheden welk type bacterie het meeste voorkomt. Zonder het onderzoek in een Wageningse uiterwaard te presenteren in IPCC-context was er geen onderzoeksgeld vrijgekomen. Er zijn op een gegeven moment dus vele duizenden studies die schijnbaar het IPCC-dogma ondersteunen, maar hoeveel zijn er die het IPCC-dogma bewijzen?
Intellectuele รฉรฉnvormigheid is de norm bij ecologen
Ook opvallend: vrijwel geen enkele onderzoeker die ik sprak was op de hoogte van de werkelijke implicaties van Climategate, noch van de inhoud van de serieuze sceptische kritiek. Maar had wรฉl een oordeel klaar. Als je het wilt uitleggen krijg je eerst de van klimaatachterlijkheid getuigende wedervraag: ‘dus je gelooft niet in DE klimaatverandering?’, of men doet wat lacherig alsof men intellectueel boven het gekrakeel staat. Terwijl het pure onwetendheid is.
De oorzaak daarvan ligt in het feit dat de meeste ecologen ontzettend veel weten van hun eigen kleine niche: bijvoorbeeld het wel en wee van K-bacterien in de endeldarm van Bison bonasus in gemengd loofwoud op de 50ste breedtegraad. Maar voor hun beeld van de klimaatdiscussie volledig leunen op populaire media, en elkaar daar in hun beperkte meestal progressief-sociale kring versterken.
Een ecoloog die ik nog van Droevendaal in Wageningen kende uit de groep van Herbert Prins, wist bijvoorbeeld niets van de kritiek op Michael Mann’s hockeystick, behalve de populaire PR-kreten als ‘3 onafhankelijke studies bevestigden de studie van Mann’. Terwijl die studies (zoals van Jukkes et al) op deels de zelfde data leunden en van onderzoekers kwamen uit het netwerk van Mann (zie Wegman report). En bleek na uitleg wel erg geinteresseerd, omdat hem was wijsgemaakt dat alle sceptische kritiek onzin was.
-
Er is kortom vanuit sceptische hoek betere communicatie nodig naar ecologen, we moeten het ze beter uitleggen.
Strengere controle wat naar buiten gaat
Toch is er wel behoefte aan verandering, zoals ik in een goed gesprek met dagvoorzitter Hans de Kroon van Radboud Universiteit mocht vaststellen.
‘We moeten kritisch zijn’, stelde hij. ‘Op onze universiteit hebben we problemen geconstateerd door de studies die de aan Diederik Stapel gelieerde Roos Vonk naar buiten bracht. Daarom wordt alles dat vanuit de Universiteit publiek wordt gemaakt, nu eerst getoetst op wetenschappelijke geldigheid.’
Maar hij bevestigt dat onderzoekers steeds meer onder druk staan, om sensationele termen voor hun onderzoek te bedenken.
‘Als je in Nature of Science wilt publiceren, moet je al een pakkende headline voor je onderzoek in je hoofd hebben’, stelde hij. ‘Anders neemt de kans op publicatie af. Ook zijn dit de enige bladen die Colleges van Bestuur van Universiteiten kennen en voor ze meetellen, en de enige publicaties waarbij je door een journalist gebeld wordt.’
Politisering wetenschap en ‘jezelf verkopen’ slecht voor academisch klimaat
Er is een nauwe relatie tussen sexy zijn voor media, en het krijgen van onderzoeksgeld. Dat is niet beslist gunstig voor een evenwichtige wetenschap. Zoals de voormalige Duitse IPCC-reviewer Vahrenholt – schrijver van ‘Der Kalte Sonne’ en sceptische ‘bekeerling’-stelt in een interview met Die Welt:
Welt Online: Sie sprechen von Delegierten, die sich bei UN-Meetings treffen. Doch die Wissenschaftler in Deutschland und anderswo sind nach wie vor mehrheitlich davon รผberzeugt, dass der Mensch durch den Ausstoร von CO2 maรgeblich fรผr den Klimawandel mitverantwortlich ist.
Vahrenholt: Diese Wissenschaftler werden aber nicht gefragt, wie der Abschlussbericht aussieht. Sie werden lediglich zitiert. Und es gibt einen unglaublichen Druck auf diese Forscher, sich dem Mainstream anzupassen. Wer das nicht tut, erhรคlt keine Fรถrdermittel oder wird von Vortrรคgen ausgeschlossen. So ist es mir selbst ergangen. Die Universitรคt Osnabrรผck hat mich ausgeladen, weil ich dieses Buch geschrieben habe. Abweichende Meinungen sind nicht mehr zugelassen.
Ook ’top’onderzoekers als Marten Scheffer kopieren kritiekloos het IPCC, zonder zich รฉรฉn seconde in de kritiek te verdiepen zoals ik al vaststelde. De behoefte om kritisch op elkaar te blijven neemt met die toenemende druk dus alleen maar toe.
Ontluisterend verhaal…
Vreemd dat je toch weer verbijsterd kunt zijn bij het horen van iets dat je allang wist.
Feit is dat scoringsdrang en politisering het zelfreinigend vermogen van wetenscahp aantasten.
Andere onderzoekers stelden juist dat het in verhouding tot de druk op onderzoekers nog meevalt, en dat de Stapels van deze wereld een uitzondering zijn. Daar hebben ze ook een punt.
Ik sprak een ecoloog die als reviewer werd aangesteld, en in iets andere vorm zijn eigen werk onder ogen kreeg, inclusief alle data en grafieken maar dan met de bron gewist: en dan op naam van een andere Congolese onderzoeker. Die bleek bij zijn hele carriere al plagiaat te plegen
Was deze ecoloog geen reviewer geweest en had hij zijn eigen werk niet herkend, dan had de Congolees de peer review doorstaan…
Ergo: peer review is feilbaar, en toch vallen het aantal fraudegevallen mee.
Intellectuele hoeren en schandknapen?
Maar dan zijn groengekleurden gelegenheidsgevers, pooiers en madammen.
Als de CU dat wist ….
@Boels, ik denk niet dat je het zo moet omschrijven alsof er kwade wil in het spel is. Daar geloof ik niet zo in bij 98 procent van de onderzoekers
Wel is het een pleidooi voor meer onafhankelijke onderzoeksfinanciering
"… een studie … van zaadontkieming bij verschillende vochtregimes. Om dan maatschappelijk relevant te doen, koppelt men die vochtregimes aan ‘De Klimaatverandering’. Versmald tot één van de modelprognoses die hierbij van pas komt. Terwijl de 22 uiteenlopende GCM-modellen totaal uiteenlopende prognoses voor neerslag geven, en regionale resolutie ontbreekt."
Feit: drie van de vier droogste zomers hebben zich in de afgelopen twintig jaar voorgedaan. http://www.knmi.nl/klimatologie/lijsten/lente_xtr…
Natuurlijk is alles wat met klimaatverandering te maken heeft bij voorbaat verdacht bij u wijsneuzen hiero. En natuurlijk is zaadontkieming niet interessant (want brood koop je in de supermarkt, daar komt geen boer bij aan te pas).
Dus volstrekt terecht dat u zo van leer trekt tegen deze "Prostitutie". Dat is zeker geen te zwaar gekozen woord!
@Rypke:
Het is scherp gesteld, dat wel.
Het lijkt mij toch niet passen als onderzoeksgelden onder valse voorstellen wordt verkregen.
De geldschieters (NWO, KNAW, …)gedogen dit kennelijk.
Alweer een gedoogconstructie die werkt.
zomers moet zijn lentes
bij aan te pas moet zijn aan te pas
Doet er niet toe het slaat toch nergens op, je lult toch zomaar lukraak uit je nek. Weet jij welk gebied dit onderzoek gehouden is. Nee. Weet je over welke regio je eigen bij elkaar geharkte cijfers vandaan komen? Nee. En ga niet zeggen dat het dat microscopisch kleine landje op wereldniveau Nederland is en dat dat ook maar enigszins exemplarisch is voor metingen op gemiddeld wereldniveau want dan ga ik lachen. Het blijkt eens te meer beste NN dat je geen verhaal hebt en zomaar uit je nek lult en jezelf onsterfelijk belachelijk maakt, keer op keer. En maar terugblijven komen voor een nieuw verbaal pak slaag. Trol die je bent.
Precies wat Theo zegt.
Maar, wat is er aan te doen? Wie durft dit grootschalig aan te pakken? En hoe? Alle betrokkenen hebben elkaar hard nodig: wetenschap, politiek en een industrie die gelegitimeerd wordt door politiek en wetenschap …
HB
Corrigendum
Alle betrokkenen hebben elkaar hard nodig OM HUN POSITIE TE BEHOUDEN: wetenschap, politiek en een industrie die gelegitimeerd wordt door politiek en wetenschap …
De heer Waalwijk vindt de kiemkracht van zaden bij verschillende neerslagregimes niet interessant in het licht van een vergrootte kans op extreem droge lentes? Houdt de heer Waalwijk niet van brood?
De heer Waalwijk vindt mij een trol zonder inhoud. Dan ben ik benieuwd naar een inhoudelijke reactie op het voorgaande.
Overigens vind ik de heer Waalwijk wel eeen beetje grof. Niet zo netjes!
Welke naam of negatief label je eraan geeft, het goede nieuws is wel, dat de ontrafeling van de jarenlange gepolitiseerde man-made-klimaatgekte en de blootlegging van hun rijksgesubsidieerde politieke alarmistische netwerk definitief nu gaat plaatsvinden. Ook de Luttikhuizen van deze wereld vallen nu bloot! Zijn VK-commentaren worden steeds bizarrer.
Ik dacht NietsNut vertrokken was en niet meer wilde bloggen, als hij op climategate.nl geen positivo's meer kreeg. Blijkt dus niets te zijn veranderd.
@NN: schepje bovenop – een trol ben je zeker… maar ook een azijnpisser en een mierenneuker…. hoe ik dat weet? Omdat je steeds op details schiet…. zonder ooit eens op hamvragen in te gaan…. je zou mbt dit artikel eens te rade kunnen gaan hoe wetenschapsfinanciering werkt…. en dan zou je vanzelf bedenken dat het nauwelijks anders KAN gaan dan hoe Rypke beschrijft. Maak maar eens aannemelijk dat het niet zo zou gaan aangezien de overheid als quasi-monopolist het grootste deel van de onderzoeksgelden direct of indirect verdeelt. Hoe ga je dan vermijden dat er bias optreedt in de verdeling. Je zou je ook kunnen verdiepen in de interessante voorstellen die zijn gedaan om dit te voorkomen: bijv. gewoon random beslissen welk onderzoek wel en en welk geen funding krijgt. Dan ben je de bias al kwijt. Graag zie ik dat JIJ nu een systeem bedenkt van wetenschapsfinanciering dat "alarmisme proof" is. Een systeem dus waarin "niks aan de hand" studies evenveel kans maken als "zonder miljoenen of miljarden overheidssteun gaan we naar de verdoemenis" studies. Doe je dat niet dan kun je hier wat mij betreft ophoepelen. Al was het vanwege dat laffe gedrag om niet onder je eigen naar te reageren. NN? Waar zou dat voor kunnen staan? Nijlpaardneuker? NiksNut? NanopiemelNeuker? NodelozeNachtmerrie? NeeNee? NoNo? NaadjeNaadje? NeuriendeNeusaap? NatuurNeuzelaar? Van Oscar Wilde heb ik dat beledigen ook een leuke sport kan zijn waar een gentleman om glimlacht. Dus wat mij betreft gaan alle realistische reageerders van dit blog de hele avond NN beledigingen spuien. Wat een oNNoemelijke oetlul ben je zeg! ;-)
Mensen
Gaan we ons nu op het niveau van "viswijven" begeven net nu de wetenschappelijke wereld zich weer naar een betere kompakoers gaat richten. We moeten de vlag uithangen
Mensen, mensen, NN bereidt ons slechts voor op de reactie die we in de vrije maatschappij krijgen. "Men" leest geen sceptische blog, "men" weet niet dat met meer CO2 de planten harder groeien, "men" weet slechts wat in de Volkskrant, Trouw en op het NOS komt. NN laat zien dat we tegen een populistisch nihilisme oplopen en wat de daar gebruikte argumenten zijn. Het pleit voor hem of haar dat hij in die rol blijft, ondanks de verwijzingen naar derden en wetenschappelijke litteratuur die hier gegeven worden en die hij zonder meer bestudeerd heeft.
Ik geef toe, eigenlijk zou ik het leuker vinden als NN inhoudelijk ons van repliek dient. Dan worden we gedwongen nog beter na te denken of op onze schreden terug te keren. Ik zie het niet gebeuren, maar sta er wel voor open.
Ik kan me wel vinden in de reactie van Hajo. Immers, niets is zo irritant als van alles beweren zonder onderbouwing of realistische oplossingen geven.
De kern van Rypke's bezwaar is de impliciete ongelijkheid in kansen voor ALLE typen onderzoek. De alarmistische religie domineert nu de wetenschap door zich te prostutueren voor wat politici graag willen horen (verkiezingen). Inmiddels is de term Green Industrial Complex opgedoken in navolging van het vroegere Military Industrial Complex. Niet alleen voor de wetenschap is klimaatalarmisme funest, ook voor de economie en de maatschappelijke vooruitgang. Zie verder False promise of green energy.
Duimpje voor piloot (ondanks de verkeerde kleur), het is soms tenenkrommend en ik ben met diepe plaatsvervangende schaamte vervuld wanneer ik Hajo's Scuds zie voorbijkomen, waar precisie bommen een veel doeltreffend wapen zijn. NN is natuurlijk een opportunistische trol die cut-n-paste uit de "Hoe gaan we om met de Ontkenners" websites van bv Joe Romm en Skeptical Science, maar hij profiteert alleen maar bij die verbale diarree van Hajo.
Alarmistische onderzoeken zijn nog steeds de liefdesbaby's maar ik zie een kentering aan de horizon.
Ik ben blij dat het wat losmaakt. En draag de terechte kritiek die ik nu krijg met een glimlach ;-) ps zoek even op in woordenboek: parodie & ironie & hyperbool
@NN:
Meer warmte betekent meer regen, toch?
Mogelijk niet op de gewenste plaats en niet met het gewenst debiet.
Goed water is een probleem op zich en onderzoek naar het kiemen bij lagere vochtigheid is prima.
Maar om daar nu een etiket "klimaatverandering"op te plakken gaat te ver.
Daarnaast is het woord "klimaatverandering" een pleonasme.
Als er over een paar jaar een boek wordt gepubliceerd, evaluerend en terugkijkend vanuit de Cooling naar de tijd dat de aarde nog politiek gesteund sterk opwarmde, en in die tijd de politiek idiote, hilarische en grootschalig sterk economie beschadigende "klimaat"-maatregelen nam, dan moet dat boek de titel krijgen:
"Plassen onder de douche" – zo redt je het klimaat en daarmee de aarde!
Effe „nietszeggend neuzelen“ met de knmi link
1918, 1921, 1929, 1936 en 1943 waren droog.
1996, 1998, 2006 waren weer nat.
1998 was een jaar met hoge lente temperatuur in NL, en het was ook een natte lente in NL.
2011 hoge lente temperatuur in NL…en het was ook een droge lente in NL.
Als dit wetenschap is, dan is astrologie dat ook!
Jullie begrijpen toch niet helemaal hoe de wetenschap werkt. Eigenlijk zouden jullie blij moeten zijn dit deze ecologen het geld opmaken dat eigenlijk bestemd is voor ondezoekers die echt iets van klimaatverandering begrijpen. Deze ecologen doen gewoon fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en geven hier een klimaat, biodiversiteit, duurzaamheid of ander populair smaakje aan omdat de modetrend dat wil. Dus er word uiteindelijk minder geld aan klimaatveranderingsonderzoek gedaan dan de politiek eigenlijk wil dus jullie zouden blij moeten zijn ipv zo sceptisch en wees gerust dat onderzoek naar zaadkieming komt echt niet in het volgende IPCC report. De ecologen zijn ook weer niet zo heel slim want als ze een beetje aan het opletten zijn dan is zeker in Nederland het geld voor klimaatonderzoek heel snel aan het verdwijnen.