Al eerder blogde ik dat dit kabinet het zicht volledig kwijt is op de kosten van klimaatbeleid. En wie de kassabon zoek maakt, kan ook niet aangeven waar je in bestedingen kunt snoeien. Kamervragen door de PVV over klimaatkosten mochten ook niet baten, want het Milieuministerie loog in antwoord op die vragen. Een praktijk die ook bij het Ministerie van ELI geaccepteerd gedrag vormt.
Guilty by omission: Ministerie van Infrastructuur en Milieu moffelt klimaatkosten weg
De milieuambtenaren -harde kern van het klimaatsyndicaat- lieten alle miljardenbestedingen weg via MEP en SDE-subsidies, de belangrijkste kostenpost.
Onze schatting hier- op basis van de Algemene Rekenkamer- is dat we tot 2020 zeker 18 miljard euro kwijt zijn aan klimaatsubsidies. Dus een factor 9 meer dan Joop Atsma’s ambtenaren ons parlement op de mouw speldden. Kenmerkend is de crisis in het intellectuele klimaat: Het Algemene Rekenkamer-rapport viel bij ons parlement en media in dovemansoren.
Nieuw handboek voor bestuurders in crisistijd helpt klimaatkeuzes maken
In deze tijd van economische krimp en verregaande bezuingingen ligt nu een gouden kans, kritisch naar de rentabiliteit te kijken van milieubeleid. Hoeveel kost het,en wat levert het ons op. Dit is precies wat prof.dr. Pieter Lukkes, hoogleraar economische en sociale geografie doet in zijn boek ‘Klimaatbeleid in Eurocrisistijd’, hier te bestellen: een onafhankelijke toetsing van de rentabiliteit van klimaat-en milieubeleid door een kritische wetenschapper die ook kan rekenen.
Ook Lukkes moet in het voorwoord direct constateren, dat ook hij het definitieve antwoord op klimaatkosten niet heeft.
Dat komt omdat tegen de milieuambtenarij en politiek leunende instituten als het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en ECN dat ook niet weten, en ook geen belang bij eerlijke informatie lijken te hebben. Zij geven ramingen voor toekomstige jaarlijkse klimaatkosten ‘tussen 0 en 30 miljard euro’.
-
Wat kost deze auto? Hij is gratis mee te nemen, maar kan ook een ton kosten zodra u rijdt. Zie daar de kern van financiele verantwoording door de overheid bij klimaatbeleid.
Overheid ondergraaft eigen legitimiteit
Een overheid die iedere verantwoording voor miljarden euro’s publiek geld nalaat, ondergraaft haar eigen legitimiteit volgens Lukkes. Want hoe kan je van burgers nog verwachten dat zij tot achter de komma hun belastingformulier invullen, als de overheid bij klimaatkosten van miljarden euro’s zelf de cijfers achter de komma weglaat.
Voor de duidelijkheid, men vindt het al normaal niet op een honderd miljoentje meer of minder te kijken: dat is gelijk aan 2000 modale jaarinkomens, of de belastinggelden die de overheid legaal steelt van 2000 modaal verdienende ondernemers uit de productieve sector. Iemand die mij op straat zou beroven met een beroep op wetenschappelijke onvermijdelijkheid, zouden we een gevaarlijke gek noemen.
Milieubelastingen verviervoudigd tot 24 miljard euro per jaar sinds 1990
Klimaatsubsidies en belastingen komen dan naast de 24 miljard euro jaarlijkse milieubelastingen die de Nederlandse bevolking doneert volgens het CBS in 2010: een verviervoudiging in milieulasten sinds 1990. Daarop drijft -naast zinvol milieubeleid als afvalstofverwerking en waterzuivering (dat vóór 1990 al klaar was)- ook een substantiele betuttelingsindustrie van ambtenaren en Niet Gekozen Organisaties (NGO’s) die als rem werkt op de (agrarische) economie.
Crisis in het intellectuele klimaat
Lukkes zijn boek is niet ‘teugen windenergie’ geschreven of ‘teugen milieubeleid’. De 230 zeer leesbare bladzijden vormen eerder een beschrijving van de crisis in ons intellectuele klimaat: dat aantoonbaar feitelijk onjuiste informatie die de overheid verstrekt, basis wordt van miljarden euro’s kostend beleid zonder toetsing van rentabiliteit.
En dit alles zónder noemenswaardige intellectuele oppositie uit universiteiten, instituten, media en onze volksvertegenwoordiging. Een waarneming die ook VU-beleidswetenschapper Matthijs Hisschemoller al deed: ook als je werkelijk CO2-reductie wilt halen, is onze overheid zo op de duurste en dus meest heilloze weg beland. Het lijkt alsof klimaatbeleid dus andere belangen dient dan het milieu, en schreeuwt om betere definities van het beoogde resultaat.
In systeem emissiehandel helpt ‘duurzaam’alleen bij boekhoudkundig verschuiven CO2
Lukkes toetst in ‘Klimaatbeleid in Eurocrisistijd’ aangeleverde getallen en beweringen uit overheidsrapporten en ‘onafhankelijke adviezen’, maar ook de logica achter beleid. En hij constateert via het Centraal Planbureau:
‘Het CPB schrijft: ‘De aanleg van windparken binnen een systeem van verhandelbare CO2-emissierechten, zoals dat sinds 1 januari 2005 op Europese schaal bestaat, heeft géén invloled op de CO2-uitstoot. Die wordt namelijk bepaald door het afgesproken CO2-PLAFOND. De winst zit dan in het uitsparen van de aanschaf van CO2-rechten door elektriciteitsproducenten. Dat zijn bedrijfseconomische baten.’
Vergelijk emissiehandel met een theatervoorstelling waar 700 mensen azen op een plaats in een zaal van 500. Als 20 mensen afzeggen, blijft geen lege plek achter want er blijft een stuwmeer van gegadigden aan de deur kloppen die krap zitten in hun emissierechten. Die slaan meteen de vrijgekomen CO2-ruimte in van bijvoorbeeld het Noord-Oostpolder Windpark, de haag windmolens die Verhagen rond Urk laat zetten, tegen 1,2 miljard euro subsidies.
-
We betalen dus over een decennium tientallen miljarden euro’s voor een boekhoudkundige verschuiving, zónder meetbaar CO2-effect in de fysieke wereld/zonder dat iemand het resultaat kent. Ook lopen de schattingen van daadwerkelijke CO2-uitsparing door windmolens uiteen van 0 tot 90 procent van de opgegeven uitgespaarde fossiele brandstof. Wie de werkelijke winst kent mag het zeggen.
De Regering Liegt
De overheid verspreidt daarnaast aantoonbaar onjuiste en overoptimistische informatie over windenergie via Agentschap.nl – zoals de Nationale Ombudsman al constateerde- zónder dat enig politicus zich er aan stoort/mag storen. Zoals media ook continue de cijfers van windmolenfabrikanten en overheid doorgeven: bruto opbrengsten, in plaats van de werkelijke opbrengst na correctie van productiefactor. Dat is misleiding, maar dan dus door onze overheid.
Politieke non-respons, behalve van SGP
Wanneer Lukkes Kamerfracties en het Ministerie van milieu en ELI aanschrijft op aantoonbare onjuistheden in rapportage over windenergie krijgt hij núl respons. Alleen van de SGP. Of een non-antwoord: ‘wij zijn het niet met u eens’, zoals het Ministerie antwoorde. Precies het kluitje in het riet, waarmee de PVV door Atsma’s ambtenaren werd opgescheept. Het was ook de nationale ombudsman die waarschuwt dat de overheid arrogante trekken krijgt.
Oligarchie van gekleurd advies
sInstituten als Agentschap.nl, ECN, Planbureau voor de Leefomgeving blijken vaak als politiek/belangen-gekleurde bronnen door de mand te vallen. Het was prof dr. Guus Berkhout van de TU Delft die al in 2003 waarschuwde voor het uitsterven van onafhankelijke adviseurs. Dat was 6 jaar voor Climategate uitbrak: dé crisis in de legitimiteit van ‘de deskundigen’, die dankzij menging van politiek en milieubeweging missionaris werden voor ’the Cause’.
Geen democratie maar bureaucratie
Lukkes stelt ook vast dat politici op al deze zaken beperkte invloed hebbenomdat we in wat hij noemt een ‘corporatieve staat’leven: we worden geregeerd door een schaduwmacht van lobbyclubs. Zowel Maxime Verhagen, Mark Rutte en Maria van der Hoeven lieten zich kritisch uit over subsidies op windenergie.
Toch ligt er nu de ‘Green Deal’: een verdrievoudiging van het aantal windmolens op land. Lukkes zijn ervaringen met de procesgang rond windmolenlobbyclub ‘De Koepel’bij Urk- doet hem dan ook spreken van een ‘syndicaat’. De op handen zijnde 200 miljard euro Europese klimaatbesteding tot 2020 door de niet gekozen klimaatcommissaris Connie Hedegaard toont andermaal: lobbyclubs-die de Europese Unie subsidieert om zich te laten belobbyen– besluiten hoe ONS geld wordt besteed.
Lukkes beschrijft crisis in democratie
Omdat de Raad van State alleen de procedurele juistheid toetst van windmolenplannen, kan zelfs ook informatie die met natuurwetten botst wet worden, zeker met beroep op de Crisis en Herstelwet. Zo worden burgers gedwongen te betalen voor de afwaardering van eigen vastgoed, dat in waarde daalt door plaatsing van windmolens. Alles ten gunste van een klein syndicaat van overheid en belangengroepen. Lukkes beschrijft dus bovenal de crisis in de democratie.
Handige kost voor iedere daadkrachtige bezuiniger in crisistijd
Lukkes zijn boek is een aanwinst voor iedere bestuurder in economische crisistijd. Het poogt als één van de eerste Nederlandse boeken op integere wijze een feitelijke en goed geinformeerde discussie te openen over de rentabiliteit van milieubeleid, en is voor beide kampen in het door dogma’s overheerste milieudebat geschikt.
Lukkes claimt niet het definitieve antwoord te geven.
Wel stelt de geograaf en prof de juiste vragen, hij wantrouwt dogma’s: een wetenschappelijke houding dus, die steeds zeldzamer wordt op universiteiten waar men buiten het eigen vakgebiedje kritiekloos opvattingen uit eigen sociale kring kopieert. Zulke boeken zijn – naast De Staat van het Klimaat– een prachtige aanzet om miljarden euro’s te besparen in het belang van burgers.
En om onze economie vlot te trekken, los van bureaucratische bemoeimachten die ontglippen aan democratische controle maar ons leven steeds duurder maken. We zullen aan het werk van deze nuchtere Friese wetenschapper uit de Spil-stal van PvdA’er Arend Jan Voortman (+)veel vaker aandacht besteden.
Hahahaha: Niet Gekozen Organisaties!
Wat hier wordt besproken is de makke van subsidies in het algemeen. Zie ook de studie van de Algemene Rekenkamer hierover uit 2011. In antwoord op de harde conclusies o.a. met betrekking tot de onmogelijkheid het effect van de regelingen te toetsen (geen definities, geen doelen) antwoordde minister Jan Kees (van de gratisgeldweggeefvereniging CDA) dat hij niets ziet in regelgeving met behulp waarvan subsidies getoetst en evt. stopgezet kunnen worden. Subsidies verlenen is uiteindelijk een kwestie van politieke besluitvorming, aldus Jan Kees.
Ook in Duitsland liggen rapporten op de plank met dezelfde strekking, vervaardigd door de ministeries van Economische zaken en Financiën. Hier liegt de regering dus niet, maar onthoudt zij de burger de waarheid. Die studies werden namelijk op last van het kabinet van de Kanzlerin van de resp. websites verwijderd. Ondertussen pompte Duitsland de doodzieke duurzaamheidsindustrie bommetje vol met miljarden gratis geld. Maaaaarrrr!!! De Kanzlerin zelve ging vorig jaar wel op rooftocht naar Afrika en vooral haar bezoek aan Mongolië was niet voor de poes. Daar werden miljardenzware contracten getekend voor Duitse mijnbouwmaatschappijen: kolen, kolen en nog eens kolen! En zeldzame metalen, en goud, zilver en koper natuurlijk.
Hypocrisie werkt! Althans voor een deel van de natie. VW creëerde afgelopen jaar 28.000 nieuwe banen waarvan 11.000 in de BRD. Alle werknemers kregen een bonus van 7000,- Europieken en vergelijkbare cijfers gelden voor de andere autofabrikanten. De lopendebandwerkers kunnen dat geld goed gebruiken om te energierekening te voldoen, benzine te kopen en om tegemoet te komen aan de (uiteraard gesubsidieerde) isolatiedwang in dit land.
Voor het groeiende leger onrendabelen is er nog altijd de “Tafel” zoals de gaarkeukens hier worden genoemd.
P.s.
Rypke, de Atomkraft Nein Danke-vlag is van het kasteel verdwenen. Ik ga morgen eens informeren wat ervoor in de plaats komt. http://tinyurl.com/83s6xx5
@Woedende Kok: nieuwe vlag? 'Moral Superior' of iets in die geest
De moderne overheid wordt steeds meer een vijand van de burger, die meer greep krijgt omdat mensen zich slecht organiseren, verdeeld zijn en al lang blij als ze in het weekend even kunnen ontspannen.
Uiteindelijk kom je zo langzaam op een terrein waar je twee kanten uitkunt. Verder afglijden in de stille overheids/NGO/Grootbedrijfsafpersing tot het hier een soort DDR wordt waar alles schreeuwend duur is, noodzakelijke publieke voorzieningen sluiten omdat het klimaatsyndicaat nog meer geld wil, banken nog meer bonussen willen (gaat gewoon door, die ECB-kredietpuls profiteren ook alleen banken van ten gunste van ons). Deels het uitvloeisel van de belangrijkste maatschappelijke kwaal die 'waardeloze mentaliteit'heet
Hoe minder mensen te besteden hebben, hoe makkelijker je ze in het gareel houdt. De 68-revolutie kon ook alleen beginnen omdat er toen rijke jongeren waren met tijd over. IEdereen is te druk met zwoegen om jaarlijks stijgende rekeningen te betalen. Anders komt de deurwaarder samen met de sterke arm van de overheid je leven ruineren. Zelf heb ik een aantal financieel magere jaren gehad, die je met de neus op de feiten drukken. Je bent niet vrij. Je koopt je (bewegings)vrijheid van anderen met een soort losgeld. Heb je wel genoeg geld, dan is het dikke pret en kun je leuk op reis en de wereld zien. Alleen zie je dus steeds minder aan wie je nu afrekent, en mét wie je kunt afrekenen als die je naait
Volgens mij staan mensen te weinig stil bij de impact die de betuttelingsindustrie nu al op hun levens heeft. Hoeveel mensen in mijn omgeving zijn er overwerkt, iedereen moet al tweeverdiener zijn om een huis te betalen: en dan heb je nog maar één of andere prefabwoning in de polder voor weet ik hoeveel ton. Hoeveel relaties staan er zo niet continue onder druk omdat mensen te weinig tijd voor elkaar krijgen en hun kinderen. Dat gelul over dat je werk je leven zin geeft. Dat gaat op voor een elite van enkele procenten. Werkeloos zijn is ook niet goed, maar wie werk heeft wil weer vakantie.
Het leven hoeft niet duurder, het kan veel goedkoper zodat je meer tijd overhoudt voor het echte leven: mijn voorbeeld is TESO, de Texelse Eigen Stoomboot Onderneming. Die werd GOEDKOPER in de afgelopen jaren dat ik mijn paradijseilandje bezocht. Gewoon omdat burgers dat zelf in handen nemen en er mensen zitte die dat uit eigen belang voor het eiland goed regelen. Vergelijk dat dan met mono/oligopolist Doeksen… Neem een paar goede mensen, maak goede afspraken en de wereld hoeft niet ingewikkelder te zijn. Het wordt alleen duurder omdat er steeds meer parasieten zich vastbijten in de productieve sector om zich met ons bloed vol te zuigen, waarbij de groene parasieten slechts één van de vele zijn
Van die filosofen als Ad Verbrugge (die nu bij die groene utopistenclub Urgenda zit met Jan Rotmens) met hun 'tijd van onbehagen'maken de werkelijkheid veel te moeilijk. Mensen ervaren meer ongemak omdat alles veel duurder wordt en je voor meer geld minder service krijgt. Je betaalt meer, maar hebt steeds minder invloed op het gebeuren. Alles draait om geld, filosofische bespiegelingen lopen altijd achter de feiten aan. Nou ja, het feit dat 40 jaar progressieve deconstructie van mensen een soort Tokkies heeft gemaakt speelt ook mee. Ik probeer ook al jaren aan die waardeloze egoistenmentaliteit te ontworstelen zoals die mij maatschappelijk en via media is opgedrongen, maar dat vraagt echt oefening
De onwenselijke fase maar onvermijdelike consequentie is een ander mogelijk gevolg:dat je rellen krijgt: en je dat graaiende tuig de tent uit veegt om het leven van jezelf en je dierbaren weer meer in eigen handen te krijgen. Alleen weet iedereen wel dat je dit ten allen tijde moet voorkomen. De keuze tussen anarchie en stille despotie. Zeker in een land waar je geen gemeenscahppelijke moraal meer deelt, en waar je geen feest kan vieren zonder dat de mobiele eenheid paraat moet staan omdat mensen anders de boel gaan vernielen. Gezellig! Dat we dat normaal zijn gaan vinden…ga je uit, staat er een gorilla aan de deur omdat mensen elkaar anders naar de keel vliegen. Leuk! Ik ga alleen naar gelegenheden zonder gorilla met headset voor de deur, een tent met 'beveiliging' is een teken dat het voor tokkies is.
De andere optie is emigreren, maar ik ben teveel kaaskop en hou van dit land. Dus dan maar groen onkruid wieden
Emigreren naar Australia is zeker géén optie. Ze zijn daar echt pervers de reeds achterhaalde klimaatleugens aan het belasten ten koste van de hardwerkende arbeider en ondernemer en ten schade aan hun wankele economie.
http://www.carbontax.net.au/
Beter idee voor Rypke Zeilmaker?
http://www.depers.nl/economie/354094/Ontduiken-of…
Oproep: werk niet mee aan zaken/regelingen waar de mens geen vat op heeft. Het klimaat is niet maakbaar, dat moet iedereen gaan leren en ik ben blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. http://tinyurl.com/3ewv9k6
Wallstreet Journal: http://tinyurl.com/7sx88x9
Humor uit Duitsland: kattenogen tegen klimaatverandering…!!!
http://www.pi-news.net/2012/03/der-hammer-katzena…
@panda's enz: ik kan geen chocola van je tikwerk maken.