Donderdag 31 mei verving ik Theo Richel van de Groene Rekenkamer in een debat met Rob van Dorland ten overstaan van de verzamelde Nederlandse politieke jongerenorganisaties. De opkomst was welgeteld 1 jongere per partij en dan meer specifiek de milieu & infrastructuur specialisten.

Van Dorland was zo aardig me toe te staan zijn power point te mogen gebruiken aangezien ik me niet had kunnen voorbereiden. Prominent in Van Dorlands presentatie was de IPCC AR4 versie van de zo controversiële hockeystick. Die nam ik even te baat om de aanwezigen te informeren over McIntrye & McKittrick en ook de belangrijke bijrol voor Marcel Crok. Ik besprak de rol van de blogosfeer en neemde WUWT en enkele andere belangrijke blogs.

Het debat had zeker ook door mijn toedoen vele scherpe kantjes die ik in een volgend geval wat anders zou aanpakken. Was het debat een bokswedstrijd geweest dan was het een gelijkspel geweest denk ik. Als ik niet meer fouten in het “middenspel” had gemaakt, had ik Van Dorland KO gehad met wat de leuke quote uit de climategate e-mails: “We have to get rid of the Medieval Warm Period somehow”. Dat deed vele wenkbrauwen fronsen en Van Dorland stamelde alleen nog maar: “Die mails heb ik niet gelezen, want dat waren privé-mails en die lees ik niet. Maar als dat daarin staat dan is dat inderdaad niet zo netjes.”

Van Dorland vroeg me of ik dan echt dacht dat al zijn honderd klimaatwetenschappers politieke bijbedoelingen zouden hebben en dat er geen een zuiver met wetenschap zou bezig zijn. Ik antwoordde dat er heus wel een paar integere wetenschappers tussen zullen zitten, maar beaamde wel dat ik open sta voor de gedachte dat de meesten van hen gevangen zitten in tunnelvisie.

En als een snotneus als ik dat beweert dan zou je me natuurlijk evengoed voor compleet mesjogge kunnen verklaren en afvoeren in een groen busje. Zoals in de door Clint Eastwood geregisseerde film Changeling (zie trailer). En natuurlijk maalde de dagen na het debat nog wel eens door mijn hoofd wat ik allemaal geroepen had en wat ik scherper had kunnen formuleren.

Maar nu is er: GERGISGATE!

Er is nu een actueel verhaal gaande dat zowat alles staaft wat ik heb geroepen en waar ik Van Dorland graag eens commentaar op zou horen leveren. Hierboven zie je het verwijderde blog van de Australische wetenschapsfraudeur Joelle Gergis. Waarom verwijderd? Omdat haar wereldwijd-conferentie-hoppende klimaatactivisme te sterk van haar blog afdroop (zie herstelde versie op WebCite) nu haar rockstar-hockeystick-publicatie al binnen drie weken in diggelen ligt?

Gergis hockeystickje waar ze in 3 jaar onderzoek 300.000 (of was het 1 miljoen?) Australische dollar verkwanselde, is helaas ook door Steven McIntyre verpulverd. Lees het hele sneue verhaal op Bishop Hill en Joanne Nova. Hierrrr het laatste stukkie op ClimateAudit.org waarin we zien dat de printpublicatie in de Journal of Climate on hold is gezet. McIntyre gniffelt hoe het meiske weigert nog langer met hem te mailen, terwijl haar senior co-auteur David Karoly netjes mailt:

We would like to thank you and the participants at the ClimateAudit blog for your scrutiny of our study, which also identified this data processing issue.

Thanks, David Karoly

Print publication of scientific study put on hold

An issue has been identified in the processing of the data used in the study, “Evidence of unusual late 20th century warming from an Australasian temperature reconstruction spanning the last millennium” by Joelle Gergis, Raphael Neukom, Stephen Phipps, Ailie Gallant and David Karoly, accepted for publication in the Journal of Climate.

We are currently reviewing the data and results.

Tja, Rob van Dorland: wat zei je nu allemaal over de blogosfeer tegen de aanwezigen in Utrecht?

Platte-aarde-denkers. Steeds dezelfde argumenten. Net zoals ze het voor de tabaksindustrie hebben gedaan. Geen wetenschappers. Onterecht krijgen ze gelijke aandacht in de media als wij wetenschappers. Ze schieten op alles vanwege hun politieke overtuiging. AGW is geen hypothese! Het is bewezen! Klimaatwetenschap is een volwassen wetenschap. Fourier. Arrhennius. In de natuurwetenschap zijn geen voorbeelden van bewezen hypotheses die later ineens toch niet waar bleken te zijn. Einsteins relativiteitstheorie! Ik heb ook een oorkonde van de IPCC-Nobelprijs.

Duhhhhh! Piltdown-mens? Rinkelt daar misschien een belletje?

De politieke jongelingen gaan nog even door. Zie hieronder. Op 14 juni is hun vervolg. Ik ga ze dit artikel met alle hyperlinks daarin wel ff mailen. Dat ze het in hun achterhoofd houden!

Uitnodiging gezamenlijk PJO debat over het klimaat deel 2 / 2

Beste leden en geïnteresseerden,

Over het klimaat wordt er heel veel gespeculeerd. Er is een ding waar alle politieke partijen en wetenschappers het in Nederland over eens zijn: Het klimaat verandert.

Om een eenvoudig voorbeeld te vermelden waar al discussie over ontstaat is dat sommigen denken dat de temperatuur van de aarde stijgt terwijl anderen juist denken dat deze juist daalt.

Zoals deze verschillende meningen zijn er talloze punten waar er discussie is.

Om deze reden vinden we namens de Politieke Jongeren Organisaties dat het hoog tijd is om deze discussie te voeren.

Op donderdag 14 juni vindt er een debat plaats tussen enkele politici namens de diverse politieke partijen. De panelleden stellen zich even kort voor:
René Leegte
René Leegte (1968) studeerde ontwikkelingseconomie en milieu in Wageningen. Na zijn studie werd hij persoonlijk secretaris van Frits Bolkestein. vervolgens maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven. Hij was ondermeer werkzaam als brandmanager bij Unilever, adviseur duurzaam ondernemen bij adviesbureau DHV. OOk was hij commercieel directeur bij AgroFair, een bedrijf dat duurzaam geteeld tropisch fruit verkoopt, onder het Max Havelaar label. Voor zijn overstap naar de politiek was hij partner bij EPPA in Den Haag.

Sinds 26 oktober 2010 is René Leegte lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Als liberaal staat hij voor Duurzaamheid. Het gaat dan over “moderne economie”. In een moderne economie zijn milieu en ondernemerschap dezelfde kant van de medaille. In een moderne economie wordt daartussen geen schijntegenstelling gecreëerd, maar levert het combineren ervan fantastische kansen voor ondernemers. In een moderne economie hebben wij geen subsidies nodig om zogenaamd groene projecten in de lucht te houden. Duurzaamheid gaat daarom over het nemen van je eigen verantwoordelijkheid. Als ondernemer weet René dit als geen ander.

Marieke van der Werf
Namens het CDA is Marieke van der werf actief als Tweede Kamerlid en voert de portefeuilles cultuur, energie en duurzaamheid.

Duurzaamheid, natuur en milieu vormen de rode draad in haar professionele carriere. Als zelfstandig ondernemer in bureau Nieuwe Maan adviseerde ze bedrijven en overheden over hun milieubeleid. In 2009 verscheen van der Werf’s boek ‘Cradle-to-Cradle in Bedrijf’ over duurzaamheid in de praktijk. Ze was manager van het landelijk programma ‘Natuur- en Milieueducatie’ bij Agentschap NL. Sinds 1 juli 2011 heeft ze het woordvoerderschap ‘energie’ overgenomen van Gerda Verburg. Een uitdagende portefeuille en een goede combinatie met haar woordvoering ‘duurzaamheid’, waaronder klimaatverandering valt. De komende decennia staan in het teken van de transitie naar een koolstof-arme economie. Om minder energie te verbruiken zullen we anders gaan bouwen, onze mobiliteit anders vormgeven en producten anders ontwerpen. Om minder afhankelijk te zijn van fossiele energie zetten we in op hernieuwbare energie: wind, zon, getijden, algen, biomassa, groen gas, waterstof en wie weet welke innovaties ons nog te wachten staan. Om aan de behoefte aan energie te voldoen, gelijk met de noodzaak tot minder CO2-uitstoot, zijn transitie-vormen onvermijdelijk: kernenergie, kolencentrales met bijstook biomassa, afvang en opslag van CO2, schaliegas etc. Ontwikkelingen die niet anders kunnen plaatsvinden dan met de grootst mogelijke zorg voor veiligheid van mens en milieu. Daar zal mijn inzet zich op richten.

Stientje van Velthoven:
Haar eerste baan was politiek assistent bij het Europees Parlement. Daar heeft ze van heel dichtbij gezien wat een bijzondere baan het is, om volksvertegenwoordiger te zijn.

Na het EP ging van Velthoven aan de slag bij het Ministerie voor Economische Zaken. Daar heeft ze zich vooral bezig gehouden met elektronische handel, MKB beleid en Telecommunicatiebeleid.

Vervolgens trok ze opnieuw naar Brussel, om Nederland te vertegenwoordigen tijdens ons voorzitterschap van de EU in 2004. Een geweldig dynamische periode, met hard werken, zeer gemotiveerde collega’s, en heel veel voldoening. Ook is ze een tijdje in dienst geweest bij de Europese Commissie, waar ze gewerkt heeft aan het stimuleren van “onderzoek en innovatie”.

Sinds halverwege vorig jaar is van Velthoven weer terug in Nederland en aan de slag als leidinggevende bij het Ministerie van Economische Zaken, directie Ruimtelijk Economisch Beleid. Daar is ze onder andere verantwoordelijk voor het beleid gericht op de Rotterdamse haven, Den Haag als internationale stad van Vrede,Veiligheid en Recht, en de ontwikkeling van de bio-technologie campus bij Leiden

Liesbeth Van Tongeren
In de Tweede Kamer houdt Liesbeth van Tongeren zich bezig met de portefuille energie, klimaat en milieu.

Liesbeth studeerde Rechten aan de Vrije Universiteit en Internationaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Nadat ze in in 1983 haar doctoraal had gehaald, vertrok ze naar Australië waar ze werkte als directeur van organisaties die zich inzetten voor daklozen en vluchtelingen. Ook richtte zij centra op voor mishandelde vrouwen, en voor vreedzame conflictbemiddeling.

In 1992 keerde ze terug naar Nederland en werkte in 1993 voor IMCO, het provinciaal ondersteuningsinstituut van Noord-Holland. Tussen 1994 en 1997 werkte ze als directeur van een Haagse vrouwenopvang, van 1998 tot 2001 als senior projectadviseur Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam en van 2001 tot 2003 als Directeur Sociale Zaken van de gemeente Purmerend.

In 2003 begon Van Tongeren als directeur van Greenpeace. Voor haar werk bij Greenpeace werd ze opgenomen in de ‘Duurzame 100’ van het dagblad Trouw. Van Tongeren heeft verschillende bestuurlijke functies gehad: onder andere bij een theatergroep, een kinderdagverblijf, een Europese lobbyorganisatie, Women on Top en een onderneming in duurzaam vastgoed.

Wat: Gezamenlijk PJO Debat over klimaat
Waar: Poort van Kleef, Mariaplaats te Utrecht
Datum: Donderdag 14 juni
Tijd: 19:30uur
Uiteraard vindt er na deze activiteit nog aansluitend een netwerkborrel plaats.

Bij deze wens ik Maarten Oude Kempers (JOVD), Tim Endeveld (DWARS), Inge Kielen (JS), Nikie van Thiel (JD) en Kees Stiggelbout (CDJA) veel wijsheid. Het was me een genoegen jullie te ontmoeten en jullie te spreken.