Gisteren kreeg ik de met vertraging opgestelde antwoorden van Maxime Verhagen op kamervragen van René Leegte over het “rendement” van windmolens. Aanleiding voor de kamervragen waren een eerdere publicatie op climategate van Kees le Pair. We berichtten hier al dat Verhagen uitstel had gevraagd of genomen bij de beantwoording. Nu kun je hierrr zijn antwoorden downloaden en lezen. En kun je meteen door met een toch wel vlammend antwoord van Le Pair.
Lees het allemaal integraal maar ik wil hier toch wel even beginnen met waarmee Le Pair eindigt:
Denemarken heeft relatief veel meer windmolens dan wij. Er is daar ook een instelling vergelijkbaar met onze Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, CEPOS. Die concludeerde onlangs: “Het feit dat het windkracht systeem, dat zo kostbaar aan de consument is opgedrongen, de simpele doelstellingen, waarvoor het is gebouwd, niet haalt en niet kan halen, zou de energiewereld op alle niveaus moeten waarschuwen voor de aanzienlijke kloof tussen ambitie en realiteit.” (Vert. ClP).
Say no more! En nu maar lezen:
NUT WINDMOLENS BLIJFT IN HET DUISTER
Minister Verhagen stak zijn hoofd in het zand bij zijn antwoord op de Kamervragen van de heer Leegte op 2 november. Het ging over windmolens. Hoe nuttig zijn die? En moet daar niet eens een goed onderzoek naar worden gedaan? De Minister echode evenals zijn voorgan gers braaf de litanie van de windlobby en herhaalde uitkomsten van berekeningen van TenneT aan de hand van een model dat niet deugt voor de vragen waar het bij elektriciteit uit wind om gaat.
Wind waait niet constant waardoor windmolens niet produceren naar gelang er vraag naar elektriciteit is. Dat moet worden gecompenseerd door fossiel gestookte eenheden, die als gevolg voortdurend moeten op en afregelen. Daardoor werken ze minder efficiënt; het brandstofverbruik neemt toe. De vraag is dus hoeveel blijft er over van de brandstof besparing door de wind?
Voorstanders van windmolens beweerden dat elk kilowattuur windstroom evenveel fossiel gemaakte stroom verving – “één op één” – en dus de daarvoor benodigde brandstof uitspaart. Mijn Nederlandse collega’s en ik en medeonderzoekers verspreid over vele landen kwamen tot geheel andere uitkomsten, nl. veel minder besparing tot helemaal niets, of zelfs verhoogd brandstofverbuik (!).
Hoe kunnen onderzoekers tot zulke verschillende uitkomsten komen? Het komt doordat de gegevens waarover men zou moeten beschikken er gewoon niet zijn. Onderzoekers moeten zich dus behelpen met wat wel bekend is en dan met modelberekeningen hun antwoorden verkrijgen. Zulke uitkomsten kunnen ver van de realiteit af staan.
Het is bekend dat fossielgestookte generatoren een rendement (stroomopbrengst gedeeld door toegevoerde brandstofwamte) hebben dat afhangt van het vermogen. Die rendementen zijn bekend. Zij zijn gemeten door een generator een tijd lang op constant vermogen te laten werken en het daarbij behorende brandstofverbruik te meten. Door dat voor een aantal vermogensniveaus te doen, wordt een rendementscurve verkregen. Die curve verloopt langzaam in de buurt van het vermogen waarvoor de machine is ontworpen en steil bij een veel lagere productie.
Het antwoord van de Minister en hij verwees daarbij naar soortgelijke antwoorden van zijn voorgangers, luide dat de rendementen niet meer dan 2 – 3% lager worden als gevolg van de windvariaties. Mevrouw Van der Hoeven zei destijds dat op die manier de besparing die de wind oplevert wellicht 10% lager kon zijn dan op grond van de één op één schatting was berekend.
De ministeriële berekeningen bevatten tenminste drie fouten:
- Gekeken wordt naar het vlakke traject van de rendementscurven, terwijl uit CBScijfers over de laatste 12 jaar duidelijk is, dat gemiddeld ver van dit optimale niveau wordt geproduceerd. In het steile deel van de curven zijn de verschilpercentages veel groter.
- De rendementscurven zijn niet maatgevend tijdens het proces van op en afregelen en draaien zonder vermogen. Juist hierover ontbreken de gegevens.
- Er is niet gekeken naar de energieinvestering in bouw, installatie, bekabeling en netadaptatie van de windmolens. Ook over die cijfers bestaat grote onenigheid tussen onderzoekers. De molenvoorstanders menen dat molens in een half jaar die energie hebben terugverdiend, tegenstanders komen op 2,8 (Australië) of 3 (Nederland) jaar.
Nederland investeert voor miljarden Euro’s in windparken. Bij zulke reuze bedragen en lettend op de verschillen in de opbrengst schattingen was de vraag van de heer Leegte om een grondig onafhankelijk onderzoek bijzonder verstandig. Het is dwingend rationeel om voor men miljarden uitgeeft eerst voor enkele miljoenen onderzoek te doen ten einde er achter te komen of dat geld wel nuttig besteed is? Dat de mensen en bedrijven die aan windstroom verdienen dat liever niet hebben, is te begrijpen, al zegt het wel iets over het vertrouwen in hun eigen berekeningen. Maar een Minister die zo’n onderzoek afwijst, die steekt zijn hoofd in het zand. En het stroom en belasting betalende volk is de pineut.
Denemarken heeft relatief veel meer windmolens dan wij. Er is daar ook een instelling vergelijkbaar met onze Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, CEPOS. Die concludeerde onlangs: “Het feit dat het windkracht systeem, dat zo kostbaar aan de consument is opgedrongen, de simpele doelstellingen, waarvoor het is gebouwd, niet haalt en niet kan halen, zou de energiewereld op alle niveaus moeten waarschuwen voor de aanzienlijke kloof tussen ambitie en realiteit.” (Vert. ClP).
C. (Kees) le Pair
Nieuwegein, 2012 11 05
Ik twijfelde nog, maar weet nu zeker dat het Polit Buro niet spoort.
'Tot 15 procent meer file door regeerakkoord'
op
http://www.nu.nl/politiek/2954818/tot-15-procent-…
en dan die laatste twee hoofdstukjes over het vergroenen.
Kunnen we de subsidie die het Polit Buro krijgt ook niet schrappen? Dan wordt het welvaartsverlies van € 150 miljoen weer gecompenseerd….
Strijkstokken? Je weet toch dat goedkope Duitse stroom peperduur is.
Over voorrekenen, olifantenbips, mode, stempen en principes.
Niek,
Voorrekenen wat het de burger gaat kosten dat is nou NIET bepaald in het belang van de bestuurders van dienst. Als er de laatste weken iets duidelijk geworden is dan is dat het toch wel.
Hoeveel Goden dient de Nederlandse politiek, denk jij? Het zijn er eindeloos veel en verrassing, verrassing …. De Nederlandse burger komt in het rijtje NIET voor.
Kijk, hoe je het ook wendt of keert. Ook een politicus moet aan zijn toekomst denken. Een job in Europa, een kalfslederen vergaderzetel in een KPMG-toren, you name it.
De mogelijkheden zijn eindeloos als je behoort tot de geprivilegieerden die het goochelen met cijfers, het verdonkeremanen van feiten onder de knie hebben. Maar dat is niet genoeg. Je moet bovenal in staat zijn zonder een spier te vertrekken de ganse natie op prime time recht in het smoelwerk voor te liegen. Over van alles en nog wat en als het even kan met een stralende lach en brede armgebaren. Zijn we er dan? Nee. Wat verder nodig is is de vaardigheid om per dag van principe te wisselen. Principes zijn als seizoensmode en dat wordt heel normaal gevonden. Met al die camera’s er bovenop kijkt niemand er meer van op als je elke dag in een ander setje op je werk verschijnt.
En dan kan jij wel het woord “kiezersbedrog” gebruiken, maar dat woord is de laatste jaren al zo vaak gevallen. Dat kletst als een vliegenmepper op een olifantenreet.
Ik zag het overigens al aankomen met Leegte en heb dus niet op hem gestempt. “Gestempt” ja, nou dat weet je het wel! Leegte hielt in zijn Reagan-rede op radio climategate.nl alle deuren naar alle kanten wagenwijd open (en dat doet hij nog steeds zoals dat al een tijdje de manier van doen is binnen zijn partij). En boven iedere deur stond in koeienletters te lezen: kiezersbedrog! U was gewaarschuwd.
Lees ook: http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/11/korting…
Niek
Het is een bekend gegeven dat windmolens zo veel mogelijk in beweging moeten blijven.
Met name de lagers moeten blijven bewegen om een smeerfilm in stand te houden.
Daar is weinig energie voor nodig zodat bij weinig wind de molen meestal wel in beweging kan blijven.
Zet je een molen volledig stil dan zakt de as door de smeerfilm en kan er, bij het weer opstarten, metaal op metaal contactplaats vinden. Dat geeft uiteraard beschadigingen op micro niveau en verkort de levensduur sterk.
Dat voor die enkele gevallen dat er echt helemaal geen wind is een dieselmotor zou worden ingezet heb ik echter nog nooit gehoord.
Beste lezers
Zo kan het ook.
Een 1.2 mgw generator die word aangedreven door een brandstof motor heeft een ruim 1200kw
motor nodig dit is een standaard generator set.
Is dit vermogen echt nodig dan moet ik zeggen nee,maar we doen dit altijd zo.
Het vermogen wat nodig is zou rond de 300kw kunnen zijn maar dan moet we wel iets veranderen bij de motor of generator.
Het probleem zit in het veranderen iets wat fout gebouwd word is niet zomaar teveranderen.
Zou men nu voor een goede manier kiesen dan
zou slechts 80 kw genoeg zijn voor een 1.2 mgw
generator.
Dan krijg je de volgende berekening,
Een 1200 kwh generator
Een 100 kw motor
Een vermogen van 1100 kw blijft over als er een electra motor word toegepast.
Start de generator op met een hulp bron eenmaal op toeren omschakelen op de eigen energie.
Ja ik weet het dit gaat in tegen een wet die iemand gemaakt heeft maar ik geloof niet in een
boek [bijbel].
De bedragen die door de heer C.Le Pair genoemd worden, zijn de bedragen die voor nederland gelden niet die van de wereld.
Deze madnes moet gestopt worden liever vandaag
dan morgen.
Polman, u weet wel, de nummer 2 in de zuurzame top 100, tevens CEO van Unilever is de grootste importeur van palmolie in de EU.
Voor de teelt van deze palmolie worden in Azië honderd duizenden hectare tropisch bos gekapt.
Deze meneer Polman moet stoppen met het importeren van palmolie.
Hoe kunnen wij hem daartoe aanzetten?
Door geen spullen van Unilever te kopen waar palmolie in is verwerkt en Frankrijk oproepen de belasting op palmolie nog verder op te schroeven.
Lees ook wat Frankrijk van plan is:
Palmolietaks treft Nederland hard
op
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21062654/_…
O, o, o, wat zijn de druiven zuur bij Jan Paul van Soest.
De tijden zijn voorgoed voorbij dat hij bij Cramer kon binnen stappen om weer een ongevraagd rapport op haar bureau te dumpen en even te vangen.
Dus worden we recensent en maken en passant nog even reclame voor de eigen toko.
Van duurzame koploper naar fossiele achterblijver
Lees zijn huilie huilie klaagzang op
http://www.energiepodium.nl/opinie/item/het-beeld…
Hij zegt:"waarom het Nederland niet lukt schoon, zuinig en duurzaam te worden”
Tja, die paarden van van Soest laten per dag tientallen scheten waarbij hele bergen methaan vrij komen en z'n PC Hooft traktor voor z'n paardentrailer rijdt vast op lucht…
Geef het goede voorbeeld eens Jan Paul en kom dan met zinvolle opmerkingen.
Of ben je Tanzania al vergeten waar het bedrijf waar je toezicht op moest houden een onder jouw regie opgemaakt rapport over het zogenaamde CO2 neutrale kweken van die schijtnoot, ten tonele voerde?
Was je per ongeluk vergeten het al dan niet illegaal gekapte tropisch bos bij de CO2 berekeningen mee te nemen wat de cijfers aanzienlijk positiever maakte dan ze in werkelijkheid waren? Een bij sommige klimaatwetenschappers gebruikelijk fenomeen.
Schrijf dáár eens een boek over, want die feiten kunnen we wel controleren….wat je nu vertelt zijn allemaal gekleurde fairytales.
De eigenaar van bovengenoemde website is Gasterra en de website wordt gevuld door PACT.
PACT is een public affairs en communicatiebureau voor bedrijven, brancheorganisaties en overheid. PACT schrijft, lobbyt, adviseert en organiseert op het scheidsvlak tussen bedrijfsleven, politiek en maatschappij.
@Hugo
De mogelijkheid om de wieken te laten draaien is aanwezig, hetgeen van belang is bij ijzel en aanvriezende mist.