REGERING HOEPEL OP
Met een dikke streep heeft de regering de samenleving in tweeën gedeeld. Als je onder die streep zit dan ben je de klos want dan krijg je tal van lastenverzwaringen opgelegd. Studenten, huurders, gepensioneerden, woningkopers, werklozen, 377 000 kinderen onder de armoedegrens, woningbouwverenigingen en vele andere groepen kunnen er over mee praten.
Boven de streep staan de miljarden verslindende heilige huisjes zoals de JSF- straaljagers, de Europese Unie, die niet mag worden blootgesteld aan een referendum, het te warme klimaat en de ontwikkeling van alternatieve energie . Voor dit laatste moeten er heel veel zwaar gesubsidieerde windturbines worden gebouwd. Wat dat kost krijg je niet te horen. Daarover doet de overheid als een alcoholist, die niet wil zeggen hoeveel hij drinkt. Ga er echter maar van uit dat het in totaal om 15 000 miljoen euro’s gaat. De bevolking van Fryslân zal daarvan ongeveer 560 miljoen euro’s ofwel € 2000 per huishouden op moeten hoesten.
Natuurlijk willen de huishoudens weten waarom ze zoveel moeten betalen. Daarom moeten Gedeputeerde Staten, gedeputeerde Konst voorop, een duidelijk antwoord geven op drie vragen.
Vraag 1 is hoe nuttig en hoe nodig die turbines in Fryslân zijn.
Ook moet er van die turbineprojecten een degelijke analyse van de maatschappelijke baten en kosten komen.
En tenslotte moeten wij weten aan welke nuttige zaken dit gigantische bedrag ook kan worden uitgegeven. Zijn er geen zaken die véél belangrijker zijn dan het subsidiëren van turbines?
Het blijkt dat de provincie deze vragen niet kan beantwoorden omdat de bouw van turbines een Haagse aangelegenheid is. Dus moeten Provinciale Staten de heer Konst de opdracht geven om tegen minister Kamp te zeggen: “al die turbines zijn goed en wel maar voordat Fryslân akkoord gaat met de plaatsing ervan moet je concreet antwoord geven op de drie hiervoor gestelde vragen. De bevolking van Fryslân heeft daar recht op”.
Stel dat Konst dat doet, dan zal Kamp hem melden dat hij het ook niet weet omdat hernieuwbare energie een zaak van Europa is. Dus rust nu op Kamp de plicht om in het landsbelang dezelfde drie vragen aan Brussel voor te leggen. Zonder twijfel komt hij met lege handen thuis.
Dat is wel logisch. Want de windenergieprojecten berusten niet op rationele gronden maar op politieke waan. Dit verklaart waarom er miljarden aan windenergie worden verspild zonder dat daar enig maatschappelijk nut tegenover staat. Degene die op dit punt twijfelt verwijs ik naar het onlangs verschenen Parlementair Onderzoek “Kosten en effecten klimaat- en energiebeleid” en naar tal van andere publicaties.
Deze regering die in recessietijd de mensen uitperst om daarmee zinloze windturbineprojecten te subsidiëren moet ophoepelen. Wat wij nodig hebben is een regering die inziet dat er €15 miljard voor het oprapen liggen. Voldoende om het land uit de misère te trekken.
Dr Pieter Lukkes
Em.hgl. econ. geografie
Deze meneer Konst was dezelfde die er een paar jaar geleden de omstreden afvalverbrander van Omrin in Harlingen doorheen drukte.
Deze meneer houdt van vieze spelletjes. Het is interessant om zijn nevenfuncties eens te bekijken. Welke belangen spelen er zoal mee in zijn keuze voor windmolens en vuilverbranders.
In Groningen zit ook zo’n PvdA gedeputeerde, Moorlag.
Hij houdt er ook van om de burgers van zijn Provincie een loer te draaien en een poot uit te draaien.
Hou deze website in de gaten:
http://www.houfrieslandmooi.nl/?cd=2 en teken de petitie.
Laten we in Gedeputeerden verband Jan Franssen van Zuid-Holland ook niet vergeten, die achteloos de verdrinking van 1800 mensen tijdens de Ramp eenvoudigweg linkt aan “klimaatsverandering” en de daardoor optredende zee-spiegelstijging die natuurlijk veroorzaakt wordt door “de Opwarming”. En nu dan dit, trouwens het kan zo langzamerhand wel weer de Week van de Windstilte genoemd worden er worden weinig MWh geproduceerd als ik zo al eens de hele week kijk. Prettige Belgische Dikke Truiendag nog wordt zo langzamerhand iedere 5 minuten met iets ergerniswekkends geconfronteerd op tv.
Jan, er blijkt steeds meer belangenverstrengeling boven water te komen.
In Noord Holland is dat een bestuurder in Schagen. Deze gemeente is onlangs door de Raad van State op de vingers getikt. De RvS vernietigde de verleende vergunningen voor een windpark.
Met alle geweld wilde het gemeentebestuur van de nieuwe gemeente Schagen dit windmolenplan er doorheen gedrukt hebben.
En wat blijkt?
De wethouder duurzaamheid van deze nieuwe gemeente Schagen exploiteert eenzelfde type windturbine als waar enkele rechtszaken over gingen.
Maar we gaan verder.
Een vrouwelijk lid van de VVD fractie in de Tweede Kamer is mede eigenaar van een windmolen. De mevrouw in kwestie, Helma Lodders, woont in Zeewolde waar je nauwelijks nog huizen ziet staan, maar alleen nog maar windmolens.
Nog één?
Het voormalig lid van de VVD fractie in de Tweede Kamer, Blauw, is agrariër en woont in Groningen (Veendam) in een gebied waar een windmolenplan op stapel staat. Hij wil dolgraag twee windmolens op zijn erf. Dat hij daar straks meer dan twee ton per jaar aan subsidie voor gaat vangen hoor je nergens, maar het is tekenend voor de situatie dat het steeds meer VVD politici voor (om) de wind gaat….
Pieter, bedankt voor je bijdrage: muziek in onze oren, maar gericht aan dovemansoren, zoals je zelf ook al hebt ervaren.
Onze bestuurders zijn slachtoffer van de zelfde morele betonrot die bankiers, CEO’s enz dreef tot hun graaien: ze zijn schaamteloos, en tonen alleen spijt als ze gepakt worden of publiek te kijk staan, tot die tijd ben je ‘handig’.
Rypke over bankiers .Jan Verhage cooridinator-adviseur bij Rabobank Goeree-Overflakkee verkondigt dat we twee en een half keer verbruiken dat wat de aarde aan kan? En dat de consument consumens is geworden? Mag hij dat zo maar beweren. Dit alles stond 19feb in het eilanden-nieuws.
@Piet B. Dat mag hij uiteraard zomaar beweren, iedereen heeft recht zijn mening te ventileren, ook al is het onzin uit de Ecologische Voetafdruk.
Je moet niet vergeten dat bankiers en WNF bij elkaar op schoot zitten en allemaal dat zelfde verhaaltje venten. Er gaat veel marketing naar het uitventen van dit verhaaltje, dus lees je het vaak
Het is de verantwoordelijkheid van de journalist om die mening te toetsen. Daar zijn journalisten meestal te dom en te links voor, dus lees je steeds van dit soort meninkjes: een gemiddelde journalist gelooft dat iets waar is als hij het vaak en luid hoort of wanneer het van ‘een betrouwbare organisatie’komt, dat is bij een journalist het belangrijkste waarheidscriterium.
En als je daar wat van zegt bij de waakhond van oude media- NVJ worden ze allemaal boos en betalen ze je rekening al twee maanden niet.
Nou ja, zodra ik contact maak met internet verbrand ik mijn werktijd. Tijd om weer mijn klusjes te doen waarmee ik geld verdien en dus gauw internet af zetten.
@Piet B: Dank u, ik had gezocht wie deze bazelaar Jan Verhage precies was maar kon het niet vinden, know your enemy tenslotte.
Toch wel een goed gelezen publicatie, dat Eilandennieuws, bij mij steeg de bloeddruk van al die kennis anno 2003 beweringen van meneer Verhage.
Zegt waarschijnlijk veel over de bevolking van Goeree-Overflakkee dat je die 10 jaar oude misinformatie op de mouw kunt spelden zonder tegengeluid.
Drie antwoorden:
Vraag 1: hoe nuttig en hoe nodig die turbines in Fryslân zijn?
ANTW.: Niet nuttig, geen bijdrage aan klimaat en economische balans, schadelijk aan milieu en landschap in Nederland en Friesland.
Vraag 2: bij turbineprojecten een degelijke analyse van de maatschappelijke baten en kosten?
ANTW.: Economisch zijn ze een ramp; Voor het klimaat van geen enkele waarde. Een windturbine kost gem. 25 miljoen euro bij plaatsing, op zee plaatsing 50% meer. Terugbetaaltijd (door energie-opbrengst) is makkelijk berekenbaar en is 2 tot 3 maal langer dan de technische levensduur van de windturbine. Een economische schadepost op te brengen door de belastingbetaler.
Vraag 3: Welke nuttige zaken voor dit gigantische bedrag ook kan worden uitgegeven aan nuttige alternatieven dan het subsidiëren van windturbines?
ANTW.: Voor Friesland (en Groningen) is dit makkelijk te beantwoorden. Een hoge snelheidslijn vanuit Leeuwarden en Groningen naar Amsterdam.
Vraag 4: In hoeverre is de levensduur van deze zogenaamd duurzame energieopwekkers (levensduur is 15-20 jaar max.) van invloed op de kosten/baten analyse van plaatsing?
Vraag 5: In hoeverre is in de MER (milieu effect rapportage) rekening gehouden met het effect voor mens en dier van laagfrequente tonen die deze molens gaan genereren ?
@Turris, gewoon ff uit nieuwsgierigheid omdat ik die HS-trein wel vaker hoor noemen:
Welk enorm nut heeft zo’n trein om daar een paar miljard aan uit te geven?
Beste mensen we weten allemaal dat het hele windmolen verhaal onzin is.
Ook de ombudsman heeft daar al eens iet over geroepen.
De beleidsontwikkelaars maken gebruik van rapporten van Ummels en Kema
Modelberekeningen die niet aansluiten op de ervaringen in de praktijk en als bewijs gezien worden.
Ook zwichten we voor de druk van europa die op geen enkele wijze onderbouwd is.
Ook de media gaan nog steeds mee met die onzin.
2 vragen
1e Hoe krijgen we deze informatie onder de aandacht van het grote publiek?
2e Hoe krijgen we de bevolking zover dat zij zich actief tegen deze onzin gaan verzetten?
Turris,
Ik ben geen lobbyist van de luchthaven.
Maar enige nuance. Een windturbine kost iets minder dan 2 miljoen, geen 25 miljoen.
Dat bedrag van 2 miljoen kom je overal tegen en dat is toch merkwaardig. Het lijkt erop dat sommige mensen de prijs opzettelijk laag houden om het onderwerp ‘betaalbaar’ te houden.
Ga je het aantal windmolens afzetten tegen de kostprijs van een groot windpark met masten van 150 m hoog en een cabine erop met landingsplaats voor een heli, dan praat je niet meer over 2 miljoen. Integendeel, dan kom je uit op een bedrag per molen van meer dan 25 miljoen.
Turris zat aardig in de buurt.
Komt omdat de prijs nog het enige is waarom mensen kunnen denken van “WAT?”, rendement, de levensduur van maar 15 jaar, gigantisch veel kostend onderhoud, eventuele gevaren voor de volksgezondheid, vogelversnippering etc. dat wordt allemaal onder het tapijt geveegd omdat dat volgens de subsidie mafia de mensen toch niet interesseert.
Ik bedoel lucht handel geen luchthaven.
Zolang opportunisten zoals’groene’ ondernemer Ruud Koornstra, die elke zaterdag in dagblad De Telegraaf zijn gif-groene column boordevol groene propaganda over haar lezers mag uitstorten, een podium geboden wordt, zullen deskundigen als Prof. Pieter Lukkes, Prof. Frederik H.Kreuger, Prof. dr. Ir. Frans Sluyter en wijlen Ir. Hans Halkema, roependen in de windmolenwoestenij blijven. De grote aantallen invloedrijke ‘holle vaten’ in dit land veroorzaken zoveel geruis op de lijn dat de hoofdredacties van de dagbladen in dit land horende doof blijven. Het zou mij verbazen als zou blijken dat Juul Paradijs (hoofdredacteur Telegraaf) ooit met een van bovengenoemde wetenschappers over windenergie van gedachte heeft gewisseld, alvorens hij Koornstra het groene licht gaf om zijn wekelijkse preek in de grootste krant van Nederland af te steken.
Zijn we nu zo gehersenspoeld in dit land dat er geen enkel dagblad of andere media bereid zijn om over deze onderwerpen te schrijven en een hele kritische noot te laten horen?. Kennen we dan geen kwaliteitskranten meer in dit land?. Moet Mark Rutte dan niet langzamerhand zijn achternaam gaan wijzigen in Poetin?. Misschien dat er op termijn wel een muur wordt gebouwd om het westen van het oosten te scheiden.
En over vijfentwintig jaar blijkt dat we honderden miljarden over de balk hebben gegooid met het simpelweg negeren van een veelheid aan informatie.
En met een bedrukt gezicht ”sorry” en ” het had nooit mogen gebeuren” wordt de kous waarschijnlijk afgedaan.
@Niek
Belangenverstrengeling in Schagen? Naam en rugnummer aub. Als inwoner van deze prachtige stad heb ik daar recht op.
@ weerisnietklimaat; U bent niet goed voorgelicht: Het grote Belwind windturbinepark voor de Belgische kust kostte de stichting van de 55 windturbines zelfs 30 miljoen euro per stuk, totaal 1,5 miljard Euro. De kosten “waren een beetje uit de hand gelopen”. http://nl.wikipedia.org/wiki/Belwind
Belwind haalde tussen 1 april 2011 en 31 maart 2012 90,5 miljoen euro inkomsten binnen. Slechts een derde daarvan, 27,6 miljoen euro, kwam uit de verkoop van de opgewekte elektriciteit. De overige 62,9 miljoen euro rijfde Belwind binnen via groenestroomcertificaten.
Er komen 7 dergelijke windturbineparken in BE voor een totaal van 14 miljard Euro. De opbrengst van windenergie is gelijk aan 3 maal de praktische levensduur van 15 jaar, dus 45 jaar!
http://stopwindturbines.wordpress.com/tag/belwind/
In Nederland bij Wijk aan Zee is het niet veel anders.
De volgende generatie 4,5 windturbines zullen op tripod staan omdat de trillingen door zee de single pile windturbine sloopt. De Tripods kosten 1,5 keer meer bij plaatsing, maar leveren nauwelijks meer energie dan de single pods.
Leve de “klimaatbeheersing”! De belastingbetaler betaalt deze volstrekt uit de hand gelopen zinloze “Duurzame” hobby.
Vervolg: 45 jaar! Ik bedoel dus de terugverdientijd met “groen stroom”. In het Belgische Belwind voorbeeld zelfs 60 jaar terugverdientijd, terwijl de gemiddelde technische levensduur van een windturbine slechts ca. 15 jaar op zee is.
@ weerisnietklimaat: Laat u vooral goed (onafhankelijk) voorlichten, en NIET door de huigelachtige politieke machtsbeluste “Groene Taliban”!
http://www.wind-energy-the-facts.org/images/fig/chap1/5-7.jpg
@Hans
Hans, dit soort mensen hebben in het algemeen een kort lontje als ze denken dat hun privacy geschonden wordt, dus geen naam. Ze zijn meesters in het opleggen van hun duurzame wil aan anderen, maar als ze zelf de kram door de neus krijgen maken ze bonje.
Niemand kan je echter tegenhouden om uit te zoeken wie tussen 1998 tot 2013 wethouder van de gemeente Zijpe was belast met milieuzaken.
Na de verkiezingen voor de gemeentelijke herindeling in november 2012 is hij in januari van dit jaar tot wethouder van de nieuwe gemeente Schagen benoemd, overigens niet meer belast met milieu of duurzaamheid.
Ga eens langs het land van heer BB en kijk of je een windmolen ziet staan. Zoek desnoods uit waar hij nog meer land heeft in NH en je wordt een stuk wijzer.
Het was natuurlijk geen toeval dat de toenmalige wethouder van de gemeente Zijpe de bouw van windmolens er met alle geweld doorheen wilde drukken. Alles moest immers duurzaam worden. Zelfs de strandtenthouders in Petten moesten van hem duurzaam gaan werken.
Gelukkig was daar de Raad van State om Zijpe met betrekking tot de windmolens tot de orde te roepen.
“leuke” website: http://www.hanskonst.nl/
Ik blijf erbij dat een windturbine op LAND 1.5 tot 2 miljoen kost.
Als een windturbine op zee 25 miljoen kost, zou de groente groenerik er niet over peinzen ze op zee te plaatsen.
Wat bekend is: een kwh stroom uit kolen kost zou 5 Eurocent, een kwh uit windmolens op land is 10 ct. Uit wind op zee betalen we c.a. 20 ct.
Ik redeneert dan dat een windturbine op zee 6 miljoen kost.
Als een windturbine 25 miljoen kostte, dan zou de groenste groenerik er niet over peinzen ze op zee te plaatsen.
Kwestie van een eenvoudige rekensom.
Typhoon Capital wil via een stel onderaannemers ongeveer 150 windmolens over twee offshore windparken ten noorden van Schiermonnikoog plaatsen. Op monopiles funderingen, dus dat wordt lachen.
Kosten € 2.5 miljard.
Daar komt bij een aansluitkabeltje van € 1 miljard.
Daar komt bij een subsidie van € 4.5 miljard over 15 jaar gerekend.
Bij elkaar kost dat dus € 8 miljard.
€ 3.5 miljard voor de financier die erin trapt en € 4.5 miljard voor de Nederlandse belastingbetalers.
Mag jij uitrekenen hoeveel 1 windmolen op zee kost.
Niek,
Maar dat zijn astronomische bedragen.
Een zeekabel voor een miljard? Bij
een zee die misschien 30 m. diep is? Een kabel van zeg 30 km lang. Heb jij een bron hiervan?
@ Weerisnietklimaat: Niek heeft gelijk in zijn ramingen. Frappant is dat hoogleraar klimaatalarmisme Jan Rotmans die cijfers nooit publiceert.
Ook met de hoogspanningskabels en benodigde relais’ op de zeebodem tussen 150 windmolens en het vaste land, zit Niek OK met zijn raming.
Dan hebben we het nog niet gehad over de benodigde backup-snelle-reactie-gascentrale-units ( van 100 megawatt), die moeten worden gebouwd per 25 windmolens van 4 megawatt, vanwege de windstilte 3/4 van het jaar. Kosten worden geschat 250 miljoen per 100 megawatt geïnstalleerd vermogen.
Ter vergelijk huidige subsidie aanvraag / kostenraming: Delta wil een 400 megawatt biomassacentrale in Borsele bouwen en denkt daar ongeveer EUR 1 mrd aan Rijkssubsidie voor nodig te hebben.
http://www.energiekeuze.nl/nieuws.aspx?id=1436
WINK, je aanvankelijke stelligheid:
is binnen luttele uren omgeslagen naar volstrekt ongeloof:
WINK, ik kan me je ongeloof goed voorstellen, want de Nederlander wordt doelbewust informatie onthouden. Zowel de politiek als de media zijn er niet in geïnteresseerd om dit soort bedragen openbaar te maken om onrust onder de bevolking te voorkomen. Stel je voor dat hier de bevolking ook massaal de straat op gaat, net zoals in Bulgarije gisteren, en het hoofd van minister Kamp eist.
Ik hoorde gisteren uit onverdachte politieke hoek in Den Haag dat minister Kamp volledig in windmolens gelooft. Hij is ervan overtuigd dat het klimaat gered kan worden door Nederland, on- en offshore, vol te zetten met windmolens. Hij is geïndoctrineerd door de Greenpeace activisten die in de Tweede Kamer bezig zijn het ooit zo stevige fundament onder de Nederlandse economie weg te graven.
De Nederlandse belastingbetaler gaat de komende 10 jaar totaal € 55 miljard betalen om al die windmolens van subsidie te voorzien. Over enkele jaren betaald het Nederlandse huishouden bijna € 100 per MAAND aan energieheffingen die het mogelijk moeten maken dit soort grappen te betalen. Maar dat hoor je niet van minister Kamp. Hij vertelt je niet dat de samenstelling van wat er uit je stopcontact komt tegen die tijd voor 0.1% uit zonne-energie bestaat, voor 2% uit wind, 20% kernenergie en de rest fossiel.
Dit soort Scientology achtige dagdromers denkt dat ze met dit soort beleid een land kunnen besturen. Bij elk normaal bedrijf waren ze door de RvC de deur al lang geleden uitgeschopt.
Het is dan ook geen wonder dat Nederland gisteren uit Brussel onder uit de zak kreeg.
In plaats van een verwachte economische groei van 0.3% voor dit jaar wordt er nu een economische krimp van 0.6% verwacht.
En dacht je dat minister Kamp zich iets van dit commentaar aantrok? Ben je mal, die is gisteren alweer over de A1 op z’n dienstfiets gesignaleerd en naar de Achterhoek gereden om van dat gezeik in Den Haag verlost te zijn.
Terug naar de windparken.
Beide Gemini windparken komen ongeveer 55 km ten noorden van Schiermonnikoog. Ze hebben ieder hun eigen kabel.
Onderschat de aanleg niet. Er wordt over die afstand een geul gegraven waar de kabels in liggen.
Er komt nogal wat kijken bij de aanleg.
Bommen en zeemijnen ruimen bijvoorbeeld. Peperduur onderzoek wat voor rekening voor de kabellegger komt.
Mijn bedrag van € 1 miljard is gebaseerd op de daadwerkelijke kosten van aansluiten van bestaande Duitse offshore windparken. Omdat er in dit geval twee hoogspanningskabels liggen verwacht ik dat de kosten nog aanzienlijk hoger dan € 1 miljard zullen zijn.
Het is geen wonder dat er geen Nederlandse banken zijn die zich in dit soort bodemloze avonturen gaan storten.
De huiver onder de Nederlandse banken is enkele jaren geleden toegeslagen na het faillissement van Econcern, een bedrijf dat dacht met creatief boekhouden zijn groene windhandel een boost te kunnen geven.
De Rabobank en nog twee andere investeerders schoten er bij dit faillissement voor ruim € 250 miljoen bij in.
Het management dat indertijd bij Econcern zat zit nu bij Typhoon Capital. Ik vind het daarom niet zo verwonderlijk dat dit bedrijf geen financiering van Nederlandse banken krijgt. Die kijken wel uit zich voor de tweede keer aan dezelfde steen te stoten.
Typhoon heeft € 2.5 miljard nodig voor de bouw. Bij de Europese Investerings Bank (EIB) mag Typhoon € 500 miljoen lenen. Van een vuilnisman in Alkmaar, HVC, krijgt Typhoon € 75 miljoen terwijl dit bedrijf inmiddels zelf aan de beademing ligt, tot grote schrik van de aandeelhouders en tien procent van z’n medewerkers moet ontslaan omdat de zogenaamde duurzame activiteiten van HVC als een molensteen om de nek hangen en de strop steeds verder aantrekken. De rekening van dit alles komt straks bij de aandeelhouders, bijna 60 gemeenten en nog een aantal Provincies te liggen en die slaan het weer om naar de inwoners. En de bestuurders van dit soort bedrijven? Die richten bij een faillissement gewoon weer een nieuw bedrijf op en beginnen het spelletje weer van voren af aan. De Nederlandse belastingbetaler slikt dit immers al jaren? Die gaan de straat niet op om daar tegen te protesteren, zo verrot is het hele systeem al geworden, murw gemaakt door de overheid. Ze laten zich liever financieel door een onbetrouwbare overheid uitkleden dan dat ze voor hun eigen (gezins) belangen op komen.
Het restant van die € 2.5 miljard moet van een viertal andere bedrijven komen die over de streep getrokken moeten worden met de toezegging dat wanneer er in augustus 2013 met de bouw wordt begonnen er een subsidieworst van € 4.5 miljard voor hun neus bungelt. Da’s lekker vangen, maar ondertussen schijnt er een kink in de kabel te zitten want uiterlijk eind januari zouden de vier bedrijven die met Typhoon meedoen bekend worden gemaakt. Ik durf er vergif op in te nemen dat de financiering niet rond is, want die bedrijven moeten ook bij de banken aankloppen. Zodra bij de banken woord partner van Typhoon klinkt beginnen alle beeldschermen rood te knipperen.
Die € 4.5 miljard gaan de Nederlands belastingbetalers en energieconsumenten dus betalen. Ook de aansluiting van de windparken met de peperdure kabel wordt via de netbeheerder straks netjes aan je doorberekend. Wees niet bang dat ze je vergeten.
Hou er ook rekening mee, om aan de volstrekt onrealistische doelstellingen te voldoen, er in Nederland nog eens tien van die grote offshore windparken bij moeten komen om aan die 6 gigawatt te komen die er op zee opgewekt moet worden. Er staat nu op land een kleine 2 gigawatt. Daar komt ook nog eens het nodige bij. Minister Kamp heeft het in overleg met de provincies voor elkaar gekregen dat er nog eens 6 gigawatt aan windenergie op het land bij moet komen. De provincies hebben zich alleen verplicht om het hen toegewezen deel aan te wijzen waar windmolens moeten komen. That’s it. De invulling moet aan de markt worden overgelaten. Ik kan je nu al verzekeren dat dit gaat mislukken want de markt heeft geen geld.
Intussen is het zo dat de burgers in de provincies buiten spel worden gezet en monddood worden gemaakt, maar ze mogen de plannen wel betalen.
Waar dit allemaal toe leidt is duidelijk. Ik woon op de Veluwe. Je ziet nu al dat de clandestiene houtkap toeneemt. Mensen halen hun houtkachel weer tevoorschijn om de kosten van de maandelijkse energienota omlaag te krijgen.
In Duitsland worden op deze manier hele bosgebieden clandestien omgelegd.
WINK, ik kan je aanraden de volgende link eens te lezen:
http://fibronot.nl/dossier-wind-3/
en dan met name de artikelen over Typhoon en de artikelen over de Duitse Energie(W)ende. Daar lees je de werkelijke cijfers die ons Nederlanders door de politiek en de windhandel onthouden wordt.