De Weet van april besteed aandacht aan de windschaduw van windmolens in windustrieterreinen op zee en land. De energieopbrengst van windustrieterreinen kan nog lager liggen dan gedacht, omdat iedere molen de wind afremt die de achterliggende moet aandrijven.
Onderzoek van Liming Zhou met satellieten zou in oktober hebben aangetoond dat windmolens luchtlagen mengen en lokaal voor temperatuurstijgingen zorgen. De Universiteit van Leeds wil nu onderzoek doen naar de impact van windmolens op het weer en het klimaat: zoals naar de vraag of windmolens wolkenvorming veroorzaken.
The current rapid expansion in wind farms has prompted speculation as to their possible impacts on local weather and climate, particularly with the next generation of large wind farms with bigger turbines. A recent study by Zhou et al (2012) using satellite observations demonstrated the impact of several large wind farms in the USA on local night time minimum surface temperatures compared to surrounding areas. The study created a lot of interest in the media (NASA, BBC news).
They suggest that this is due to increased turbulence in a stable nocturnal boundary layer, mixing warmer air down and hence raising the surface temperature. Other modelling studies have suggested an impact of a large wind farm on local precipitation (Fiedler and Bukovsky, 2011), cloud formation (Emeis, 2010; see figure 1) and on gravity wave generation (Smith, 2009). It is still unclear what other impacts there might be, and how these impacts will depend on the size, layout and location of the wind farm.
Er is een phd-positie beschikbaar: wie neemt de handschoen op?
En verder dus de effecten op luchtstroming, die plots stilhoudt
Interaction with gravity waves
The simple linear analytical model of Smith (2009) predicts that internal gravity waves will be generated by large wind farms when the atmosphere is stably stratified (e.g. in the presence of a temperature inversion). The gravity waves have a subsequent impact on the flow through the wind farm and can lead to the phenomena of “choking”, where the winds at a turbine suddenly reduce. These ideas have yet to be tested in more realistic models which represent nonlinear effects and have more sophisticated parametrizations of the wind turbines.
Gravity waves generated by other sources (for example by a nearby hill or mountain) can also potentially impact on wind turbines, and conversely wind farms may alter the wave generation and propagation over hills. Idealised simulations will be conducted in BLASIUS to investigate these processes.
de effecten en nadelen wegen niet op tegen de voordelen
Twente heeft een REUZENRASTER-opstelling op principe van geladen waterdeeltjes(door wrijving?), maar is nog steeds in een experimentele fase
Mogelijk is dit ook al achterhaalt gezien de condensvorming bij molens!
De lijst met bezwaren wordt als maar langer…
– Het was al bekend dat grote windturbines vaak veel te dicht op elkaar staan en dat dit de aanstroming beinvloeden kan. Ze staan vaak in elkaars zog. Dat genoemde choking effect is
wel aardig als afstudeeropdracht (men leert er veel van modelleren, vergelijken met metingen – om de kennis na het afstuderen echt nuttig toe te passen)
– De lokale effecten op neerslag etc. door vermenging van luchtlagen noemde Niek Roodeburg al eerder.
– Dan is er nog de gedegen studie die aangeeft dat men (gas)centrales op en afregelen moet (want wind heb je niet altijd) en dat dit niet bevoorderlijk is voor de CO2 besparing.
– De net instabiliteit.
– De zeldzame aardmetalen als Neodymium, maken brede toepassing onmogelijk.
– De windbeschikbaarheid in de wereld, eerder genoemd door Niek Roodenburg.
– Over de “gehaktmolen-werking” van windturbines op vogels, roofvogels (waaronder in NL al een van de weinige voorkomende visarenden – is bijv. een automobilist in NL nog niet gelukt) en vleermuizen is al eerder bericht.
Etc. etc. etc.
Maar de Groene Duurzame CO2-kerk negeert dit alles gewoon.
En dan blijkt ook nog even uit
deze DDS-blog hoe de de Groene Duurzame CO2-Kerk roeptoetert tegen schaliegas.
De in deze DDS blog genoemde CU wethouder en biologisch (aardappel)boer in de Noordoostpolder, Poppe, was reuze blij met een uitspraak van de Raad van State voor een windpark waar men deels 18 jaar “om geknokt heeft”, zo lees ik hier
http://www.denoordoostpolder.nl/nieuws/5362/uitspraak-rvs-windpark-noordoostpolder-geeft-energie/
Zou die wethouder ook weten dat je die (grote) turbines juist niet op elkaar moet proppen. In een kolom zegt de wethouder over generatiebestendig
(http://www.noordoostpolder.nl/Ondernemen/Nieuwsbrief/Archief_Nieuwsbrief/OC_1_2012/Column_wethouder_Andries_Poppe)
Maar generatiebestendigheid is ook investeren.
In biovergistingsinstallaties, geothermie, zonne- of windenergie.
Veertien jaar geleden zag een flink aantal agrarische ondernemers al kansen om winst te halen uit wind.
Door goede samenwerking en overleg met gemeente Noordoostpolder heeft dit geresulteerd in het toekomstige windpark
aan de rand van de Noordoostpolder. Een fantastisch initiatief wat een groot draagvlak heeft bij veel ondernemers in Noordoostpolder
en Urk en waarin ook burgers kunnen participeren.
Of de subsidiekraan generatiebestendig is…. ;-)
Onlangs kreeg de wethouder een motie van wantrouwen aan de broek van een plaatselijke partij (ONS) wegens het negeren van geluidsbezwaren (google maar op kritiek en de naam van de wethouder). Waar de wethouder niet op in wilde gaan. Maar dat overleeft ie wel hoor.
Is die foto echt, of gephotoshopped?
Ook weer een aardig berichtje
over duurzaam en de sicilian connection
Het gaat over de grootste beslaglegging (1,3 miljard Euro) door een italiaanse rechtbank op Vito Nicastri, Lord of the Wind op Sicilie.
En daar lees ik o.a.
In 2010, it emerged that Cosa Nostra was attempting to take millions of euros from both the Italian government and the European Union by snatching the generous grants on offer for investment in wind power and environmentally-friendly business.
General Antonio Girone, then head of the national anti-Mafia agency DIA, said Mr Nicastri had built up a huge alternative energy business at the behest of the organised crime syndicate.
In addition to halting the giant eco-scam, Italian prosecutors said the seizure of 66 bank accounts, as well as property and businesses, would be another body blow to Cosa Nostra’s leadership, which is already reeling from dozens of high-profile arrests in the past ten years.
Is dat raar….ik denk als je kwistig gaat strooien en smijten met geld in iets dat niet echt rendabel is gebleken…tja waarom zou de “onze zaak” (cosa nostra) daar dan niet op af komen.
@TINSTAAFL
De foto is echt en genomen op 12 februari 2008 door een medewerker van Vattenfall die er toevallig in zijn sportvliegtuig langs vloog.
Zie ook de al anderhalf jaar oude succesnummers van Fibronot.nl:
De invloed van windmolens op ons klimaat
op:
http://fibronot.nl/page_id1110/
en
Wind is gratis maar verre van goedkoop
op:
http://fibronot.nl/page_id1139_wind-is-gratis-maar-verre-van-goedkoop/
eurekapool
volgens mij
roeptiemaar
pipo koeija
Joh, ga ergens anders lopen zieken, trol.
Ach Amadeus, wat is het verschil tussen het management van Typhoon en die club op Sicilia?
Beide zijn uit op de miljarden euro’s die de burgers op moeten brengen.
(Uitknippen en opplakken boven je bed. Over één jaar nog eens lezen)
Het Rijk heeft met de provincies afgesproken dat de provincies gebieden aanwijzen waar windmolenparken worden gebouwd.
De eerste problemen doemen op.
Niet alleen dat de invulling van die gebieden ‘aan de markt’ worden overgelaten, maar de eigenaren van buizen en leidingen in de betreffende gebieden kunnen dwars gaan liggen.
Zij willen poen zien van de windmolen eigenaren waardoor zelfs met subsidie een windmolenpark een hopeloze zaak wordt.
Het is een reden voor banken die nog twijfelden om windmolens te financieren om zich helemaal uit deze onzekere markt terug te trekken.
Ook krijgen gemeenten die nu graag windmolens willen plaatsen te maken met onverwacht hoge kosten als het mis gaat.
Wat te denken van de gastransport leidingen in Groningen en Drenthe?
Dat wordt nog een heleboel heisa.
Zie:
Door Rijk geplande 6.000 MW op land in gevaar
op:
http://fibronot.nl/nieuwsartikel2013-099-door-rijk-geplande-6-000-mw-op-land-in-gevaar/
@ Niek Rodenburg.
Zijn er ook proeven uitgevoerd in hoeverre een polyester molenwiek
een stalen gasleiding kan beschadigen?
Ik heb wel beproevingen uitgevoerd, voor mijn pensionering, waarbij gesimuleerd werd dat een scheepsanker van 20 ton op een olie leiding viel. Dat waren eisen van het Nederlandse mijnwezen.
Ik neem aan dat de gasleidingen ook onder het mijnwezen vallen.
@R.Bijsterveld
Ik denk het niet, maar ik stel me zo voor dat een blad van een wiek dat tussen de 8 en 30 ton weegt en met een snelheid van meer dan 200 km/u neer dwarrelt best wel wat schade aan kan richten. Of de stalen mantel van een gasbuis doorboort zal worden? Ik ken geen uitslagen van proeven die daarop duiden, maar daar gaat het niet om.
Op zee zijn in ieder geval de olie- en gasleidingen juridisch beschermd in die zin dat je er niet binnen een bepaalde afstand voor anker mag gaan. Dat geldt ook voor de aansluitingskabels van offshore windparken.
Het gaat om het idee dat er iets in de grond ligt dat mogelijk beschadigd kan worden, elektra, water, telecom, gas. En dat zo’n molenblad weg vliegt is in de praktijk al vaker gebeurd, ook in Nederland. Dus je kunt niet zeggen het is theoretisch geklets.
Daar is nu geen wet- of regelgeving voor. De branchevereniging van buizentrekkers wil kennelijk wetgeving om gevrijwaard te zijn van mogelijke schade die veroorzaakt kan worden door windmolens en die ze bij de windmolen exploitanten willen neerleggen.
Het wordt een juridisch steekspel dat jaren kan gaan duren.
Is het echt zo, zoals de plaatselijke “horizon vervuiling 360 graden rond is fan-tas-tisch!!!!!” krantjes hier op Aangewezen Windmoliserings Gebied Goeree-Overflakkee (voorheen eiland van rust, ruimte, vergezichten, onbedorven polders) het goed als de overheid zegt dat met windmolens bespaard wordt op fossiele brandstoffen? Is de overheid dan echt achterlijk??????? Of is het een gevalletje simpele journalist die het niet snapt? Kan makkelijk, ik bedoel ze raken hier bij de Rabo-Deltawind clan al opgewonden als er een medewerkster van het ministerie is die ze schouderklopjes geeft (als een soort eco-schooljuf)voor hun “duurzame” voetvolk efforts……..
@Niek Rodenburg
Dat verschil is, als er geld in verkeerde zakken verdwijnt,
natuurlijk ook weer niet zo heel erg groot. Maar men faciliteert met een idioot
energie-beleid natuurlijk wel heel makkelijk dit soort praktijken.
Vito Nicastri was de grootste alternatieve energie ondernemer in Zuid-Italie
en een van de grootste alternatieve energie inversterdeers .
The Times bericht over
het schandaal rond Vito Nicastri onder andere
“Renewable energy is a sector in which money can easily be laundered,” said Arturo de Felice,
head of Italy’s anti-Mafia agency.
Dat is toch een interessante opmerking.
En we hebben beelden
http://www.reuters.com/video/2013/04/03/italy-makes-huge-haul-of-mafia-assets-in?videoId=242030428&videoChannel=1
Onze Groene Klimaatpaus, Al Gorius, zal wellicht -ex cathedra- gaan betogen hoe ernstig het AGW-probleem
wel niet is als zelfs de maffia meedoet in de strijd tegen de klimaatverandering. ;-)
Beste jan. Op de vraag is de overheid achterlijk kan ik kort zijn Nee zij niet maar Wij die dit allemaal maar slikken zijn achterlijk! Het zal niet makkelijk gaan maar ze moeten gestopt worden. De groene media-maffia zal toch ooit wel eens door de mand vallen?
Opmerkelijk interview vanochtend op radio1 met Willem Vermeent (pvdA-prominent-econoom). Hij denkt, dat de “green boom” van de laatste jaren over zijn hoogtepunt is geraakt, met name door schaliegas en door het groeiend verzet van “not in my back-yard”.
Vermeent voorziet dat banken, investeerders en politici zullen kiezen voor goedkope schaliegas-energie vanwege de (korte termijn) economische (helaas zo stelt hij) noodzaak en vanwege de grote geopolitische voordelen, zoals energie-onafhankelijkheid van machtsposities vanuit Rusland en Midden-Oosten.
Vermeent liet (opmerkelijke) doorschemeren, dat huidige duurzaame energy-boom te vroeg en te onrijp is om succesvol te kunnen worden, en dat wachten op “wanneer duurzaam economisch rendabel en betaalbaar” wordt, een beter beleid is. Verder opmerkelijk is dat Vermeent “uberhaupt” weinig ziet in windenergie, echter wel in zonne-energie.
Loopt Willem Vermeend te ver voor de PvdA-muziek uit, of is hij de boodschapper en gaat de PvdA binnenkort uit fianciel en politiek pragmatisme haar huidige uiterst kostbare en vooral mislukte duurzame energiebeleid verlaten?
Obama heeft de pragmatische politieke draai voor de USA al gemaakt zo stelde Vermeent.