Henk Kamp (PvvdA), Minister van Economische Zaken wil lasten van burgers en bedrijven verder verzwaren via de energierekening. Dat melden VVD-leden na de Partijraad Energie van de VVD in Barneveld. Kamp wil tegen CPB-advies in meer windmolens bouwen bij overcapaciteit, als symbolische manier om tegen weersverandering te strijden. Hoewel de Algemene Rekenkamer al vaststelde dat molensubsidies netto geen fossiele brandstofbesparing (CO2-uitstoot) bewerkstelligen. Kamp bracht in Barneveld VVD-leden tot zwijgen, toen ze de rentabiliteit van windparken ter sprake brachten.
Liberalen 2.0: de overheid weet wat het beste voor u is (….)
Zowel CPB als de Algemene Rekenkamer adviseren negatief over de rentabiliteit van miljardensubsidies aan windmolens op land en zee als middel om minder fossiele brandstof te gebruiken. De Rekenkamer liet al zien dat in een systeem van emissiehandel ook geen CO2-emissiereductie optreedt wanneer je windmolens subsidieert, én toonde dat er geen enkel inzicht is in de rentabiliteit van klimaatsubsidies. CE-Delft toonde al dat subsidies aan dure wisselvallige energie (duurzaam) de duurste manier van klimaatbeleid is (euro per vermeden ton CO2), wat internationaal onderzoek van Bohringer en Rosenthal al bevestigde. Overigens is het CE-Delft-onderzoek een herhaling van wat de Algemene Rekenkamer al in 2007 vaststelde: klimaatsubsidies werken niet doelmatig.
De Rekenkamer behoort tot de meest waardevolle beleidstoetsende organen van ons land, dus negeert Kamp dat.
Kamp legt deze adviezen ongelezen naast zich neer, en toont dat hij meer waarde hecht aan campagnes van Greenpeace/Groen Links en opgeklopte mediaberichtgeving over klimaat dan dit belangrijke orgaan. Omdat burgers zelf volgens Kamp niet weten wat goed voor hen is, moet de overheid hun zoveel mogelijk geld afnemen, zodat de overheid dat in utopische wereldverbeter-programma’s investeert.
De nieuwe leus van de VVD luidt: betuttel, bestraf en bespioneer de burger, overheid eerst!
Tijdens de partijraad is Karl Marx tot VVD-partijfilosoof verheven, en alle leden kregen Das Kapital mee als huiswerk om de Meerwaardetheorie eigen te maken. Volgens Henk Kamp moet de overheid de burger dwingen tot consuminderen door belastingen te verhogen en via campagnes die de burger moeten heropvoeden. (zie het NOS journaal waarin Sharon Dijksma zelfs tot in onze keuken wil bepalen wat wij moeten eten of weggooien, terwijl het EU-regulering is die maakt dat horeca overbodig voedsel niet meer aan biggen mag voeren maar moet dumpen) Het liberale gedachtegoed van de VVD houdt nu in dat de overheid het beste weet wat goed voor burgers en bedrijven is, en daarom hun geld in beheer moet nemen om ze te betuttelen.
Burgers en bedrijven zijn de batterijtjes die Kamp zijn uitdijende beleidsbureaucratie voeden van Agentschap.nl. Kamp heeft een portret van Mao boven zijn bureau gehangen, die hij als zijn grote voorbeeld beschouwt. Met name Mao’s Lange Mars is van blijvende inspiratie voor de wijze waarop cryptoliberaal Henk Kamp het Nederlandse volk wil leiden richting Duurzaam Avondland en de strijd tegen het weer, dat door het Westerse kapitalisme en uw overconsumptie in de war raakte.
Net als bij de lange mars zal voorzitter Kamp de lege batterijtjes langs de weg gooien, en weer nieuwe plaatsen. Uiteindelijk heiligt het Grote Doel de middelen. Nu 40 procent van de bedrijven al in financieel zwaar weer zit, is dat volgens Henk Kamp een nieuw bewijs dat alleen de overheid de economie kan leiden.
In de kroeg sprak ik kleine ondernemers die interieur van kantoor inrichten. Zij vertelden over hoe de overheid hun het zakendoen hindert door Europese aanbestedingsregels.
Klanten waar ze al jaren ongehinderd zaken mee deden, en die ook alleen hén als leverancier wilden, moeten nu verplicht een Europese aanbesteding organiseren. De procedure wordt geleid door een toetsingsorgaan dat de ballen weet van de lokale situatie. De procedure kost weken papierwerk, en dan vind men het ook nog gek dat alles in NL steeds duurder wordt en de economie vastloopt, terwijl de overheid bedrijven via overregulering dwingt tot lastenverzwaring. IN een situatie waar ze ook gewoon vlot zaken konden doen en tegen het gunstigste tarief aan de klant zijn gewenste product konden leveren.
De overheid met haar wereldvreemde bureaubeleid is DE oorzaak dat de economie vastloopt in Europa (van energieliberalisering tot klimaatbeleid, alles utopisch vanuit theorie zonder praktijktoetsing). En dus wil Henk Kamp een grotere overheid. Liberalen 2.0, niets is meer wat het lijkt.
Wie start een deltaplan lastenverlichting/overheidsinkrimping? Zo kunnen in ieder geval alle communicatie-adviseurs de deur uit, Agentschap.nl kan sluiten (scheelt tientallen miljarden euro’s)
Zolang lastenverzwaring bij een uitdijende overheidsbegroting nog als bezuinigingen worden verkocht, ziet het er somber uit! Laat me eens een hele gekke voorspelling doen: we krijgen als komend kabinet PVV-SP-50plus-SGP en je weet dan ook wie er premier zal zijn!
Hierbij enige nuancering t.a.v. Europees aanbesteden. Ik zit aan de andere kant en ik begeleid dergelijke aanbestedingstrajecten. In de regel levert dit enorme besparingen op. Niet vanwege het aanbestedingsproces volgen maar voornamelijk omdat de aanbestedende dienst gedwongen wordt om goed over de behoefte na te denken, een poging doet om aansluiting te zoeken bij het aanbod en zo kostenverhogende eisen die financieel niet te rechtvaardigen zijn op voorhand er uit filtert en nadenkt over hoe de contractsturing er uit zou moeten zien. Dit is dus niet meer dan professioneel inkopen en daar vallen miljarden mee te besparen bij de overheid. Europees Aanbesteden is slechts het proces er omheen dat met de nieuwe aanbestedingswet niet echt tot hoge administratieve lasten leidt bij bijvoorbeeld het MKB. Sterker nog, volledig elektronisch ingeregeld leidt de aanbestedingswet 2012 (van kracht sinds 1 april 2013) tot aanzienlijk lagere lasten bij leveranciers die willen inschrijven op een aanbesteding.
Uiteraard wordt er ook nog steeds onprofessioneel ingekocht en worden de meest waanzinnige zaken gevraagd aan leveranciers. Naar mijn mening ligt dat niet aan het proces maar aan ondeskundigheid van de aanbestedende dienst.
Mijn advies, fors snijden in eigen vlees. Budgetcultuur afschaffen bij de overheid (bij budgetten moet het budget altijd op omdat anders het budget het jaar er op gekort wordt. Zie daar een enorme verspilling), en professioneler inkopen (discl: wc eend advies).
Daarnaast moet uiteraard SDE+ per direct gestopt worden en dient diplomatiek alles op alles gezet te worden om in Europa de 14% doelstelling op de lange baan te schuiven.
Is er dan wel eens goed nagedacht als de zandsuppleties voor onze kustveiligheid Europees worden verdeeld? Is het wel nodig dat er zoveel natuur, milieu en belastinggeld onnodig belast wordt? Een gestuurde kustverdediging, golfdempers die zand sturen, zandankers of een beetje hardsubstraat kunnen de stroming zo sturen dat zandsuppleties gehalveerd kunnen worden. Heeft het zandige advies aan Den Haag niet enige schijn van belangenverstrengeling is zich?
Kamp voert gewoon het regeerakkoord uit en als hij ergens goed in is, is het in het zich houden aan afspraken. Het hele punt van klimaat en groen is in de onderhandelingen nu eenmaal gegund aan de PvdA. (ik weet even niet meer wat er aan de VVD is gegund maar dat is een ander verhaal…) Het VVD-smaldeel van het kabinet beziet klimaatbeleid vanuit innovatie, stimuleren van nieuwe bedrijven, nieuwe technologie, kansen voor Nederland etc., althans naar buiten toe. In het regeerakkoord wordt windenergie op zee een veelbelovende sector genoemd waar de innovatie gestimuleerd moet worden.
Dat daar in de achterban anders over gedacht wordt, is mogelijk en dat blijkt ook bij andere afspraken uit het regeerakkoord. Vanwege de afspraken is klimaat e.d. ook niet in beeld als mogelijke bezuinigingspost; dat zou de PvdA niet accepteren. (hoewel we moeten afwachten wat er uit de onderhandelingen over de 6 mld. komt). Daarom ben ik benieuwd hoe Kamp met schaliegas om zal gaan, is dat ook een veelbelovende, innovatieve sector die gestimuleerd moet worden?
Is de VVD voor innovatie en nieuwe technologie? Komt dit omdat een oud VVD statenlid blijft roepen dat Werken met de natuur onze export gaat verbeteren? Bij de zandmotor van Delfland, ik noem het een massa graf, is en wordt meer natuur en milieu geschaad dan er ooit weer voor terug komt. Innovatie is kijken naar verbetering van natuur, milieu, recreatie, zoetwateropvang, werkgelegenheid en dat red de VVD niet met dit huidige zandige beleid. Werken met de natuur is de natuur zo sturen dat we er met z’n allen beter van worden en niet alleen Boskalis en van Oord. Het nieuwe Deltaplan http://www.haaksezeedijk.nl moet niet in de la van de deltacommissaris blijven liggen maar op innovatie en veiligheid voor de toekomst worden gewogen tegen de jaarlijks oplopende natuur en milieuvervuilende zandsuppleties. Het zandige advies aan de politiek, waar een bedenkelijk luchtje aan zit, moet in het kader van innovatie worden heroverwogen.