In Elsevier maakt Syp Wynia een scherpe opmerking over het plaatsen van zonnepaneeltjes op daken: diverse overheden werken elkaar tegen. Terwijl Brussel er alles aan doet om zonnepanelen uit China zo duur mogelijk te maken met tariefmuren, subsidieert onze overheid de plaatsing van zonnepanelen bij particulieren (800 euro per aanvrager) omdat ze anders te duur zijn. Ik meen dat zonnepanelen ongeveer 400 euro per vierkante meter dakoppervlak kosten.
Dit subsidiëren uit de SDE-pot vindt plaats om de 14 procent ‘duurzame’energiedoelen te halen, die Brussel zelf weer oplegt. Een zoete subsidiepot van 50 miljoen euro voor dit jaar moet daar aan bijdragen, voor huiseigenaren. Als kado van Agentschap.nl- de klimaatpakjesboot van het Ministerie van Economische Zaken voor mensen met het leukste groene gedicht. Deze is al weer opgesoupeerd. Tegelijk viel een persbericht in mijn box dat de BTW-vrije teruglevering van particuliere zonnestroom gevaar loopt, en daarmee de rentabiliteit van de investering van particulieren in zonnepanelen.
-
Eigenlijk kun je pas aanspraak maken op panelensubsidie en BTW-vrije teruglevering als je
a. voldoende spaargeld overhebt om mee te investeren, je ziet nu ook reclames waarbij dit als beste manier van spaargeld beleggen wordt geadverteerd
b. huiseigenaar bent, en daar voldoende lang blijft wonen om de investering terug te verdienen
De SDE-subsidie is dus een vorm van inkomenssteun aan huiseigenaren. Misschien verdienen ze het ook wel. Want de OZB blijft in de meeste gemeentes stijgen. Dus zo compenseert de landelijke overheid via zonnepaneel-subsidie weer de fiscale aderlatingen die andere overheidslagen opleggen, al worden huiseigenaren en verkopers via het Energieakkoord weer teruggepakt wanneer de isolatiepolitie langskomt en het energielabel niet ‘duurzaam’voldoende is. De woning moet strakker dichtgeseald. Wat dan weer slecht is voor het binnenklimaat en gezondheid, én voor vleermuizen en andere onderwerpjes, waarvoor onze prachtige overheid weer stimuleringsbeleid in de steigers zet.
Nuon verliest door klimaatbeleid, en wint er door
Nu Nuon dankzij subsidiëring van wind- en zonnestroom en de dump van goedkope steenkool zware verliezen lijdt- doordat nieuwe gascentrales niet hoeven draaien vanwege overcapaciteit- is het een kwestie van tijd voor energiebedrijven sneuvelen en hun service en onderhoud als eerste offeren. Voor ze over de kop gaan. Het leek mij steeds aantrekkelijker zoveel mogelijk zelf in mijn energie te voorzien, ook omdat de belastingen op energie blijven stijgen. Omdat die zelfde overheid weer 4 gieg windmolens op zee wil bijbouwen en de capaciteit op land wil verdubbelen, terwijl reeds gigawatts overcapaciteit bestaat, en die kosten via een extra opslag over de energierekening bij onderdanen wil brandschatten. Tegelijk komt Nuon met haar kolencentrales ook weer in aanmerking voor biomassabijstook-subsidies via de ‘Green Deal’die weer uit de SDE-pot wordt betaald (dit jaar 3,2 miljard euro), die uit een andere extra opslag over de energierekening komt.
Zouden wij van de overheid het goede nemen, en niet ook het kwade
Oftewel: De overheid geeft, de overheid neemt, de overheid zij geprezen, naar analogie van het Job-verhaal: zouden wij van de overheid het goede nemen en niet ook het kwade. De overheid bestaat om zichzelf bezig te houden, als een godheid die mensen maakt uit bezigheidstherapie. Wanneer je die existentiële aanname over overheidsfunctioneren aanvaardt en daar vrede mee hebt kun je zonder zinloos ageren het mooie van de ambtenarij inzien, onze bureaubloemen langs de weg van het leven, haal eerst een nummertje bij loket 1 om bij loket 2 een bewijs te kunnen aanvragen om dan bij loket 3 met dit bewijs je eigenlijke document op te halen. We leven niet in een democratie maar een bureaucratie.
Ik lees net een boek over de Franse overheid tijdens de Atheïstische Franse Revolutie, de slachtpartijen van de Vendee en vergeleken daarmee mogen we onze ambtenaren dan best eens knuffelen. Daarvoor, toen de katholieke kerk ook de macht bepaalde, was het in Frankrijk al even erg gesteld. Wat hebben we het dan met ze getroffen, onze ambtenaren. Dus als u een ambtenaar kent, en u komt ‘m tegen. Omhels ‘m. Ik zal het vrijdag ook doen, omdat ik bij het Ministerie kom opdraven. Bureautijger, je mag er zijn!
Tja, blijven lachen….bij die klimaat hype.
De blog van Hans Labohm van vandaag toonde deze cartoon en die bracht met op het idee te kijken paar cartoons over green energy, carbon foot print
a) Een beetje hetzelfde als die hierboven, het verbranden van bankbiljetten als schonere energie dan cheap green coal…
b) Welke van de twee mogelijkheden levert banen en energy op…klik hier
c) Iemand moet het voortouw nemem (wat onze progressor-scientivist in Rotterdam ook altijd zegt) klik hier>/a>
d) Al Gore’s Carbon Foot Print
Rypke, ….400 euro per m2????
Een Yingli Panda van 270Wp is 1m60 bij 0,99m en kost inclusief montage nooit meer dan 350 euro. Maar die komt dan ook uit China en weegt een kilo of 20.
Verder kan je je panelen gewoon meenemen als je verhuist. Ideaal is anders, toegegeven, maar losschroeven is gewoon mogelijk hoor.
Over de BTW: er ligt een uitspraak van het Europese Hof . Voor details:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3462503/2013/06/20/Btw-dreigt-voor-particulier-met-zonnestroom.dhtml
Die regeling gaat er niet komen, neem dat van me aan. Maarrrr, mocht dat toch gebeuren, kan ik iig de BTW over de aanschaf en montage weer terugvangen, waardoor de terugverdientijd weer met een aantal jaren verkort wordt.
Bovendien maakt vrijwel geen enkele particulier PV bezitter aanspraak op SDE subsidie, maar verlaten zij zich op de saldeerregeling, destijds door dhr Diederik Samsom bedacht.
PV bezit is overigens heel goed te combineren met fervent lezerschap van Climategate. Ga zo door (maar verdiep je iets beter in PV)
Hey Mafkäse!
Schrijf eens een leuk gedicht bij het volgende plaatje.
http://tinyurl.com/lv4v9eq
Ik hou me nog in met …Bah-bah-bah (©Hajo Smit)
Ik ga er bijna van vloeken.
Volgens de GKK (die Grüne-Klimaschutz-Kirche) moeten de vakwerk muren eigenlijk “weggeisoleerd” worden. Of ze hebben de binnen de boel versjittert.
En voor de deur een Porsche Panamera Hybrid…dan past het weer precies daarbij kwa lelijkheid en niets besparende onzin.
Zonnepanelen kosten zonder subsidie slechts nog 250 euro per m², geïnstalleerd…
Wanneer je niet teveel panelen neer legt, lever je niet terug. Dus geen btw onzin of sluik subsidie via energiebelasting teruggave. 1m2 bespaart dan zo’n 30 euro per jaar en wanneer de belasting verder stijgt nog meer dan dat.
Wanneer de belastingen, vastrecht kosten te veel stijgen of wanneer er belasting op zonnepanelen komt via vastrecht verhoging kun je altijd nog wat extra panelen en een stuk of 10 auto accu’s, een off grid unit erbij nemen plus een nood aggregaatje. Ben je helemaal off grid.
Ik monitor al bijna 13 jaar een uitgekiende proefopstelling van 132 Wp (6x UniSolar laminaat LM1225) totaal 2,3 m2, tesamen € 305. Midden Nederland, correct zuid en onder de juiste hoek. Met een NKF OK-4 omvormer van toen € 160 op het net (rendement 94%). Montage en installatie verder in eigen beheer.
Goedkoper kon niet.
Over die periode is totaal slechts 1.230 kWh geproduceerd. Ik heb die jaren gemiddeld 0,185 ct per kWh betaald voor de overige benodigde kWh’s (incl. de btw).
Er zijn ook grote verschillen per jaar. 2003 bracht 124 kWh op. 2011 maar 98 Kwh.
De veroudering van de panelen wordt ook duidelijk merkbaar. Inmiddels gemiddeld al 15% minder.
Gewone jaren zijn dan ook rond de 110 kWh (begin 2000) tot nu al geen 100 kWh meer.
In 2010 is de omvormer defect geraakt. Die is echter wel voor garantie vervangen. Maar ook die geeft men geen langere levensduur dan 10 jaar.
Ik wilde in 2000 gewoon eens weten of de beloofde gouden bergen er ook echt waren zonder in welles-nietes discussie te moeten vervallen. Ziehier het resultaat.
Zelfs de eigen kosten eruit halen is voor die generatie niet haalbaar. Maar dat schijnt het handelsmerk te zijn van de groene revolutie.
Ik spreek de juichers van nu over 12 jaar wel weer.
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/energiepolitik/energiewende-oekostrom-umlage-koennte-um-ein-drittel-steigen-12427302.html
heel informatief, René, bedankt …
Alle PV-mensen bedankt voor de info, ik wil ze ook hebben en streef naar offgrid/off-overheid
Alleen weet ik van Cees Collart en zijn Energyhouse in Veldhoven dat het ’s winters als je de meeste energie nodig hebt behelpen blijft, tenzij je de hele zaak dichtsealt
Zonnepanelen uit idealisme kan ik begrijpen.
Zonnepanelen om geld te besparen begrijp ik niet.
Ons electriciteits verbruik is 2800 KW/h per jaar.
De variabele kosten bedragen incl. Btw 0,094 ct/KW/h x 2800 = 263,20 Euro per jaar.
Door de heffingsvrije voet hoef ik geen energie belasting af te dragen.
De vaste jaarlijkse netwerk kosten zijn 277 Euro incl. Btw. Dat moeten wij onafhankelijk van ons verbruik betalen.
Mijn besparing door het plaatsen van zonnepanelen is dan 263,2 Euro per jaar.
Daarvoor moet ik dan 3000 Watt/peak aan panelen plaatsen, kosten 4500 Euro.
Terugverdientijd ?
Ondertussen in Duitsland….Solar World
http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/solarworld-rettungsplan-nimmt-weitere-huerde-a-915128.html
En de koers ging gisteren even omhoog maar is nu weer gezakt hoor http://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/solarworld-ag.htm
Die buitengewone aandeelhoudersvergadering is nu aan de gang.
En reuters meldt een half uur geleden:
http://de.reuters.com/article/companiesNews/idDEBEE97603W20130807
“Das Management hat bis heute nicht erkannt, dass es Fehler gemacht hat”, schimpfte Roland Klose von der Deutschen Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz (DSW) auf der außerordentlichen Hauptversammlung am Mittwoch in Bonn. Bei dem Treffen sollten die Anteilseigner herben Einschnitten zustimmen, um das Überleben des einstigen Branchenprimus zu sichern.
Als alles lukt wordt de schuld van 1 miljard teruggebracht naar 400 miljoen Euro.
Het geloof zit blijkbaar diep. Als men zijn geld heeftt zien verdampen…klampt men zich wellicht vast aan de laatste strohalm en de mooiste beloften.
Nuchter bezien is het gewoon einde oefening.
Deze les leert m.i. ook:
a) dat deze technologie niet uitontwikkeld is (er zijn bijv. panelen verkocht waar de cellen in serie geschakeld waren..doet een cel het minder ..zakt meteen het rendement, http://www.zonnepanelen-info.nl/zonnepanelen/rendement-zonnepanelen/)
b) dat je nooit als eerste in een nieuwe technologie moet stappen als je gewoon een bescheiden inkomen hebt (dat zijn namelijk hobbies voor rijke mensen…of het nu om het eerste kwarts horloge gaat dat begin jaren 70 voor prijzen van 30000 gulden werd verkocht…en nu voor minder dan 10 Euro…de eerste auto….of zonnepaneeltjes).
c) dat angst een slechte raadgever is.
Zonnepanelen, dat is toch 3 keer betalen voor energie? Eerst betaal je voor je verbruik, dan betaal je via de absurde belasting op verbruik voor subsidies groene stroom waarna je zonnepanelen gaat aanschaffen om die verdomde hoge energierekening enigzins omlaag te krijgen?
Volgens Vincent wil zon http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/vincent-wil-zon/index.dhtml verkoop je het huis sneller met panelen… Voor wat het waard is. Sinds 4 sept vorig jaar heb ik dan ook maar panelen geplaatst (24*300=7200 Wp)
Nu bijna het jaar rond blijkt dat ik ruim over ga houden. Niet erg: komende winter meer elektrisch stoken en minder gas (daar zit ook veel belasting op…) Als de energiebelasting op gas omhoog gaat, plaats ik volgend jaar denk ik nog wat panelen bij…
@ George; 4 x betalen: Volgens de laatste informatie (Lse4: Wynia) betaal je eerst voor Brussel (de ingestelde China belasting/prijsverhoging). De subsidieregeling van Nederland valt dan in het niet.
Met heel veel moeite is het Frank Asbek dan gelukt om zijn aandheelhouders van “zijn” Solarworld om 10 uur ’s avonds over de streep te trekken, bericht
der Spiegel.
De toekomst is allerminst zeker:
– de gekozen strategie om alles in huis te produceren is riskant, de nog europese concurentie betrekt onderdelen en stelt die samen.
– vergeleken met de chinese spelers is Asbek’s onderneming een kleintje
– Asbek wil beschermende hulp uit Brussel.
Wat ik al niet dacht…het is gewoon een hebbedingetje…een gadget….vroeger waren dat bedel-kettinkjes, radiografisch bestuurde autotjes etc. ..iphone.
…tja die laatste blijven alleen leuk als er iets nieuws mee kan doen…bijv. als je er iets mee op afstand kunt aansturen.
Natuurlijk kost het wel een paar centen…anders is het geen leuke gadget (de grap is dat een ander die nog niet heeft en nog niet kan betalen). En laat ik maar gewoon eerlijk zijn (over smaak valt wel degelijk te twisten!): die blauwglanzende zonnepanelen op een dak zijn vaak spuug en spuug lelijk. Maar blijkbaar is het een sport om de overburen er mee te ergeren. Die dan met nog meer paneeltjes weer terug ergeren.
Terug naar het Spiegel-artikel. Opvallend is dat een energie-analyst bij Landesbank Baden-Württemberg groeimarkten ziet voor grote solar-anlage in Japan, USA en China, en daar is Solarworld nog geen grote speler.
Bij mijn weten (maar ik laat me graag corrigeren) bouwt men in China toch vooral het liefst kolencentrales en kernreactoren, is Japan (het land van de opgaande zon…zou de analist daarom op dit idee gekomen zijn) een zeer bergachtig land, waar elke vierkante meter die kan worden benut al is benut (heeft men daar dus wel plaats voor grote velden met zonnepanelen ;-) )…en wil de USA nu vooral (schalie)gasgestookte centrales.