Het Economisch Instituut voor de bouw rekende – samen met PBL en ECN- het als Energieakkoord verkochte SER-klimaatakkoord door dat milieuclubs opstelden met het MKB, de overheid en nutsbedrijven en op 6 september tekenden. Het SER-akkoord steekt-terwijl wij zogenaamd moeten ‘bezuinigen’- 9,5 miljard euro in overcapaciteit aan inefficiënte energievoorziening uit windmolens, terwijl reeds schone gascentrales stil staan omdat we al overcapaciteit in stroomvoorziening hebben in Nederland.
Het akkoord blijkt volgens hen op lange termijn géén banen op te leveren, maar wel 6 miljard euro verlies. Dat komt vooral door de investering in nutteloze overcapaciteit aan windmolens op zee en op land, die Greenpeace zo graag wil. En dus Marx Rutte ook.
Alleen op kortere termijn levert het SER-akkoord 10.000 arbeidsjaren op, niet de geclaimde 18.000 arbeidsjaren. Die realistischer prognose gaat uit van het feit dat investeren in overcapaciteit aan gesubsidieerde energie leidt tot lastenverzwaring voor bedrijven. Het SER-akkoord gaat dus ten koste van andere economische sectoren en leidt tot verlies van banen elders, terwijl slechts enkele voorkeursbedrijven profiteren van de miljardensubsidies.
Dat krijg je wanneer je milieuclubs met anti-economische mensenhaters laat beslissen over je energievoorziening. Alsof je in een overleg over nationale kinderopvang Stichting Martijn laat meebeslissen over verplichte aanstelling van pedobegeleiders op de werkvloer. …De vergelijking is wat onsmakelijk, maar niet zo heel ver van de Nederlandse realiteit.
FD had het vanochtend: http://fd.nl/economie-politiek/169526-1309/twijfel-aan-energieakkoord
Fijn rapport weer. 9,5 Miljard naar hernieuwbare energie wat gemiddeld 5000 banen oplevert. 1,9 Miljoen subsidie per baan. Ik zou zeggen, betaal politici 1,9 miljoen per baan onder voorwaarde dat ze rationeel kunnen denken. Binnen een uur verdienen dat soort mensen zich terug. Nu alleen nog wat aan de Balkenende norm doen en het volk bijbrengen dat je niet in kosten moet denken maar in opbrengsten (ik weet het, kansloze missie).
Ik vind de volgende opmerking uit het EIB rapport indrukwekkend:
Dat is goed om te weten voor de banken en pensioenfondsen die dit onzalige geldverslindende energieakkoord zouden moeten financieren.
Het rapport is de moeite waard om te lezen al is het alleen maar om te zien hoe we door Draijer van de SER aan een stel milieuterroristen zijn uitverkocht.
Downloaden van:
http://fibronot.nl/nieuwsartikel2013-261-steeds-meer-twijfel-energieakkoord/
Een nadere analyse van het EIB rapport brengt aan het licht, dat er nog veel suiker is toegevoegd aan de boodschap. Het rapport stelt, dat wind op zee maar 3,4 miljard kost, maar volgens het investeringsschema van het Energie Akkoord (tabel 4.1) en gebruikmakend van de prijzen van het Gemini project is snel uitgerekend, dat dit getal 16 miljard moet zijn voor 3,4 GW wind op zee.
De auteurs geven zelf toe, dat de berekening alleen de kosten van de SDE subsidie in rekening brengt bij een prijsdaling van 25%.
De werkelijke schade voor de samenleving alleen voor windenergie is 4,8 miljard per jaar in 2023.
Zie voor een alternatieve berekening:
http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/08/wind-en-zonne-energie-wie-betaalt-de-rekening-in-2020
Het energie-akkoord mag weg, het sociaal-akkoord mag weg, het pensioen-akkoord mag weg en de JSF-akkoord staat op losse schroeven. Het is 5 voor 12 voor de val van dit kabinet : OpRutte?
Het is wel bedenkelijk dat die 3 rekenclubs deze simpele rekenexercitie niet gepubliceerd hebben vóór de ondertekening van dat akkoord. Wie belazerd nu wie?
Is men dan zo bang voor milieuterroristen geworden? Ik mag hopen dat de capo di capi Greenpeace door de Russen vakkundig voor een poos in de ijzers gepatst wordt en in de petoet de zonden met water en brood mag overdenken.
Hetz, ze hebben allemaal belangen bij de zaak…..en zijn dus niet onafhankelijk.
Er zijn nauwelijks nog onafhankelijke instellingen die, zonder gebonden te zijn, echt onafhankelijk rekenwerk kunnen publiceren.
In ieder geval ken ik er één waarvan je helemaal bovenaan een afdrukje ziet van het rapport Windenergie in Nederland, Kosten en Baten.
De russen zullen Greenpeace als criminele organisatie aanmerken en vervolgens all acties op hun grondgebied en invloedssfeer in de kiem smoren.
De vraag is welk land zal gaan volgen.
Mooie ontwikkeling.
@Fred Udo: ik vond de kostenberekening voor wind op zee al te laag. In eerdere rapporten van het Ministerie van EZ ging het over tientallen miljarden, die heb ik aan een eerdere blog ook toegevoegd
Dank voor je bijval hier