Bij de keuze voor duurdere niet fossiele energiebronnen die subsidie nodig hebben (=’duurzame’ energie) kiest ons Kabinet Rutte 2 voor 16 procent van het opgewekte elektrische vermogen om Brussel te plezieren, terwijl de Belgen vasthouden aan 13 procent.
Nederland wil in alles het beste jongetje van de Brusselse klas zijn, en misschien hoeven Belgen dat niet te doen omdat zij Brussel al hebben. Zoals onze huisingenieur Theo aantoonde kan die 3 procent verschil tientallen miljarden euro’s in onkosten uitmaken, en betalen wij dankzij het SER Energieakkoord per gezin 1000 euro per jaar extra over 15 jaar.
Henk Kamp (VVD) en de zijnen spelden u een koopkrachtverlies op van 3 procent per jaar, en massamedia zwijgen daarover, Elsevier uitgezonderd.
Ook Belgen verzuimen helderheid over onkosten via energiesubsidies
In Vlaams opinieblad De Tijd begon afgelopen zaterdag iets van discussie los te komen over de hoge onkosten van Offshore Windenergie, in het artikel ‘De Juiste Prijs van Windenergie’, van klimaat- en energiejuriste Tinne van der Straeten. Offshore wind is een verplichte en onvermijdelijke optie wanneer je aan door Brussel gestelde starre klimaat- en energiedoelen wilt voldoen. Van der Straeten neemt de politieke realiteit in Vlaanderen en de verplichtingen die Brussel stelt als maatstaf zonder die verplichtingen zelf ter discussie te stellen.
Windenergie op zee zal een noodzakelijk deel uitmaken van onze energiemix. Het beleid mag niet falen bij het uitwerken van een adequate ondersteuning, zodat de projecten die een concessie gekregen hebben ook effectief gerealiseerd worden.
Bij ons zijn de kosten uit SDE+-subsidies voor offshore wind geschat op minimaal 18 miljard euro, die via de energierekening worden verrekend. Zoals Climategate-huisingenieur Theo al toonde bij het Cogen-symposium heeft niemand bij de keuze voor offshore-wind ook maar berekend wat de kosten voor de burger zouden zijn.
Bij de Belgen verzuimt de regering volgens Van der Straeten ook helder te zijn over de kosten die zij via de energierekening aan de burger wil verrekenen. Zij bepleit een vorm van beprijzing die meebeweegt met de energieprijs, waar bij lagere energietarieven een hogere subsidie aan windmolens wordt toegekend.
Hoezo, kwaliteitsjournalistiek?
De Tijd geeft niet alleen ruimte geeft aan cheerleaders voor windsubsidies, maar op 22 november ook de optie die Bjorn Lomborg schetst: wat als we slechts een fractie van de honderden miljarden euro;s die nu aan onhaalbare klimaatdoelen worden besteed en subsidies op windenergie nu eens investeerden in onderzoek naar groene technologie? Dit is de optie die ook al in de Hartwell-paper werd geschetst, die onze Marcel in zijn monumentale klimaatboek ‘De Staat van het Klimaat’ aanhaalde, dat lieve journalisten bij De Tijd al 3 jaar terug verscheen.
Omdat ik Bjorn Lomborg in HP de Tijd al in 2006- dat is 7 jaar geleden- interviewde in klimaatperspectief- én Ingenieursvereniging KIVI in 2003 al de hoge onkosten van offshore windmolens aankaartte en vaststelde dat er andere overwegingen zijn dan economische en energetische, wil ik graag de pretentie ter discussie stellen die De Tijd opspeldt wanneer je een citaat wilt kopiëren voor je blog, uiteraard met bronvermelding:
Kwaliteitsjournalistiek vergt veel investeringen. Als u een artikel wil delen, gebruik daarom onderstaande link in plaats van de tekst te knippen/kleven. Meer informatie over auteursrechten of intellectuele eigendom vindt u in onze Algemene Voorwaarden.
Tinne van der Straeten heet ‘het schaduwkabinet’ van de Tijd. Maar…Hoezeer bedrijf je kwaliteitsjournalistiek, wanneer je de eenzijdig CO2-gerichte versie van klimaatverandering van de milieubeweging/Brussel als gegeven neemt voor je artikelen, en windenergie als noodzakelijke optie verkoopt waarbij ‘beleid niet mag falen’zónder de rekenkundige en wetenschappelijke basis te kennen? Dat mag Van der Straeten enkel stellen omdat de links liberale redactie met haar visie sympathiseert. Maar sympathie is een slechte raadgever bij het beoordelen van de feitelijke juistheid van nieuws over ecologie, milieu en energie. Juist de blinde sympathie voor de milieubeweging toont bij de zelfbenoemde kwaliteitsjournalistiek al jaren hoe zij op groteske wijze faalt, bijna wekelijks haal ik hier voorbeelden aan: en stuit enkel op de defensie van ‘kwaliteitsjournalisten’.
U mag daarom dit artikel met iedereen delen die u tegenkomt, zeg het voort: lees Climategate.nl en wordt wakker. En je hebt geen gezeik over reprorecht, eerlijk deel-campagnes enzovoort van de oude media die het overschot aan slecht onderlegde journalisten in de markt willen houden, het verzamelingetje progressieve nepintellectuelen die zich met een voorhoede identificeren.
Het gebrek aan berichtgeving over wat er net over jullie grens aan het gebeuren is valt me wat tegen.
Want something’s definitely rotten in the state of Belgium. Het is er zelfs al aan het gisten.
Electrawinds, onze innovatieve groene parel aan de kust blijkt nu vooral een rotte mossel te zijn.
(Dit schrijf ik trouwens niet zomaar: “hangcultuurmosselen” waren het vorige rampproject van een groepje Oostendse industriëlen/politici, moderne piraten om subsidies te cashen.)
De media zijn eindelijk beginnen berichten hoe het bedrijf honderden miljoenen euro aan staatsteun heeft gekregen via alle mogelijke kanalen. Maar dat het daar, op wat speculatie met uitbaatrechten na, bijzonder weinig tegenover heeft gesteld. Er is een put geslagen van ongeveer 350’000’000€. Ondanks de vele steun en voordelen die het gekregen heeft gekregen onder vorm van subsidies, overgedimensioneerde GSC’s, op maat ontworpen wetgeving en lobbywerk op alle politieke niveau’s. Regionale overheden, gemeenten en private investeerders dreigen nu hun inbreng in het bedrijf te verliezen.
Wat de zoveelste financiële kater voor vele duizenden gezinnen zal worden. Dit bewijst wat ik al sinds 2009 beweer: windmolens “genereren” niets.
De Belgische kranten staan er bol van de laatste dagen. Het is alleen jammer dat ze slechts één bedrijf viseren en het hoofd willen zien rollen van één politicus. Alsof het een uitzondering betreft.
Aan de andere kant blijven ze de windsector ondersteunen als noodzakelijk en betrouwbaar. En weigeren ze naar het grotere plaatje te kijken.
Een paar links uit één krant.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131202_00867275
Meer info: komt Nederland to the rescue?
http://www.standaard.be/tag/electrawinds
@DaVince, waarom windmolens niet aangepakt worden? Deze zijn nog steeds de heilige koeien waar niemand aan mag komen, hoe vervelend ze zich meestal gedragen. Dit alles onder de dreiging van de morele chantage die Greenpeace, WWF en andere duurzame groen-terroris… oeps…-activisten op het bedrijfsleven en de politiek uitoefenen.
Over Electrawinds in je link wordt vermeld een waarde van 750 miljoen met maar 236 jobs, klopt dit wel? Of is het 750 miljoen oude Belgische francs? Iets klopt niet hier…
“Bij de keuze voor duurdere niet fossiele energiebronnen die subsidie nodig hebben (=’duurzame’ energie) kiest ons Kabinet Rutte 2 voor 16 procent van het opgewekte elektrische vermogen om Brussel te plezieren, terwijl de Belgen vasthouden aan 13 procent.”
Hier worden de begrippen “vermogen” en “energie” door elkaar gehaald. Huisingenieur Theo wil je daarover vast wel eens bijpraten.
Verder is ons heilige doel: 16% van het totale energieverbruik moet duurzaam worden opgewekt in 2020 (en 20% in 2023).
Wind zal niet meer dan 3% van de totale energieverbruik leveren, maar dit is 23% van de verbruikte stroom. Het net kan ongeveer een kwart hiervan niet opnemen.
Hier klopt idd iets niet, TINSTAAFL. Alle bedragen zijn in euro, maar de beurswaarde is nog ‘amper’ 50 mjn. De uitleg is te vinden op de dunne grens tussen koosjer ondernemen en politiek bedrijven. Het betreft hier een proff. grondwettelijk recht die ahw de peetvader is van een machtige politieke partij. Wetten werden naar hun noden geschreven en concessies uitgegeven aan bevriende ondernemers. Al hun daden zijn met andere woorden perfect legaal. Ondertussen hebben ze bijna alle nuttige publieke eigendommen van Oostende in private handen gebracht. (grote en schoolgebouwen, tereinen en een groot deel van de haventereinen aan een projectontwikkelaar) En de Belgische belastingsbetaler met een even grote schuld opgezadeld als bij jullie (ook 18 miljard tot 2020). Het verschil met Nederland is dat de pers hier monddood is gemaakt, want helemaal verzuild in linkse signatuur.
Meer uitleg vind je op de website van zijn politieke opponent.
http://www.jmdedecker.com/2013_11_01_archive.html
@daVince: dank voor deze informatie; enne.. er is ook weining verschil w.b. milieu- en klimaatberichtgeving. Ook in NL wordt je van de (reguliere!) pers niet veel wijzer over de ware kosten van groenbeleid; blogs moet je lezen !
Ik kan me Dedecker nog herinneren als een uitstekend judoka. Hij neemt inderdaad geen blad voor de mond met die open brief. Hier gaat wel een heel erg stinkende beerput open, erg interessant.
Stevige wake-up call Rypke! Keihard nodig als je in een ‘kwaliteitskrant’ zonder probleem kunt beweren:
“…dat windenergie op zee een belangrijke bijdrage kan bieden aan de stabilisatie van het energiesysteem.”
Taalkundig is de titel een pietsie tenenkrommend. Moet zijn: …minder dan WIJ
Ik dacht nog: mag het een onsje minder zijn.