Een onder lokale, regionale en landelijke bestuurders op 6 december verspreid opinie-onderzoek van Overheidinnederland.nl met vragen aan 1100 politici bevestigt: onze bestuurders hebben geen flauw benul van de kosten van windenergie, noch van de (niet meetbare) ecologische en (wel meetbare negatieve) economische effecten van tientallen miljarden euro’s kostende energiepolitiek (het uitbannen van goedkope energie voor ‘het klimaat’) waar liefst 89 procent volgens het onderzoek een handtekening onder wil zetten.
Zo gelooft liefst 42 procent dat windstroom even duur is als stroom uit reguliere energiebronnen. Een realiteitscheck:
- energieopwekking uit kolen heeft een kostprijs van 6ct per kWh, met gedaalde kolenprijzen is dat 5ct (2 ct brandstofkosten, 3 ct kapitaallasten)
- energieopwekking uit gas heeft bij centrales 58 procent ontwerprendement een kostprijs van 8 ct per kWh, waarvan 5ct brandstofkosten: daarom duwen kolen nu nieuwe schone gascentrales en WKK uit de markt
- energieopwekking uit kernenergie geeft 5 ct kosten per kWh, het gros daarvan bestaat uit kapitaallasten
- windenergie op land heeft op windrijke locaties een kostprijs van 10- 12 ct per kWh
- windenergie op zee kost 16-17 ct per kWh
Kosten offshore wind Duitsland ook verhaald op Nederlandse belastingbetaler
Verborgen kosten zijn de extra netbeheerkosten door aansluiting van windfarms op zee, die een geschatte 2/3 van de aanleg kosten, waarmee wind op zee boven 20 ct per kWh uit kan komen. In Duitsland komen deze op rekening van de netbeheerder/Nederlandse belastingbetaler via Tennet dat netcowboy ging spelen bij de Oosterburen met Mel Kroon. Tennet moest daar net een half miljard euro voor lenen bij de Europese Investeringsbank, waarbij aflossing op onze rekening komt via niet aan de staat uitgekeerd dividend. Terwijl die Europese bank ook al door ons wordt betaald.
De mogelijkheid om windenergie meer rendabel te maken wordt beperkt door de natuur: de bovenstaande grafiek van opgewekte windstroom in april in Duitsland toont dat over één maand het GELEVERDE vermogen varieert van 0,3 procent tot 50 procent van het GEINSTALLEERDE vermogen (een onderscheid dat voor 99 procent van de journalisten van NL al te moeilijk is). De inherente wisselvalligheid van windstroom maakt dat windstroom nooit substantieel fossiele energie kan vervangen, mits goedkope opslagmethodes worden gevonden. Over zonnestroom bestaat onduidelijkheid, maar kosten liggen boven 15 ct per kWh
Windmolenaars moeten windconcessies aan de staat betalen bij gelijke behandeling met NAM
Milieuclubs/media schermen met het verzinsel dat fossiele brandstof gesubsidieerd zou worden. Dit is waar in Iran, waar de Ayatollah-regering de bevolking te vriend houdt via subsidies op benzine. In Nederland betaalt de NAM aan de staat concessies om gas te boren (en is het gros van uw energierekening en kosten aan de pomp steun aan de staat). Wanneer windmolenaars de staat óók zouden moeten betalen om de natuurlijke hulpbron Hollandse wind te oogsten, zouden de windmolenkosten een veelvoud bedragen van de hierboven weergegeven getallen. Tevens is er geen objectief aantoonbare ecologische schade wanneer Nederland niet overheidsgeforceerd zou overschakelen op niet fossiele energiebronnen: de klimaatwinst van het SER Energieakkoord is door ons berekend op 0,0013 graden, niet detecteerbaar voor ons zenuwstelsel.
- De kosten voor energie-opwekking dank ik aan Kees le Pair die- ik herhaal het voor milieuredactivisten bij oude media- NIET wordt gesponsord door de olielobby maar gewoon een natuurkundige in ruste is die zijn sommetjes kent en kon één van jullie mediasukkels dat ook maar: het had ons land tientallen miljarden euro’s onkosten en modaal verdienende gezinnen 3 procent koopkrachtverlies bespaard.
Wie betere getallen heeft: laat het ons zien in de comments. Uw MENING kan ons gestolen worden, we willen METINGEN zien. Wie na dit opinie-onderzoek in de overheid nog een oplossing wil zien, in plaats van ons grootste probleem, heeft iets uit te leggen. Dat is een mening, maar die heb ik met bovenstaande blog met feiten onderbouwd. Als 89 procent van onze bestuurders van VVD tot Groen Links gelooft dat de overheid de partij is voor energie-innovatie én dat de overheid via klimaatsocialistische politiek de vrije energiemarkt moet terugdraaien gaat iets serieus mis met de informatievoorziening aan onze politici.
Als we dan toch positief mogen afsluiten: uit het onderzoek blijkt dat 40 procent het SER Energieakkoord dat 13 september buiten de burger om tussen belanghebbenden werd gesloten een goede stimulans is voor meer dure wisselvallige energie.
Waarom veel politici dat geloven? Simpel, omdat Greenpeace dat zegt. Zo staat op haar website (VS versie): “With additional investment in research and development, the cost of wind power could drop even more to as little as 2.5 cents (dollarcents dus!) a kilowatt-hour within the next few years.” (http://www.greenpeace.org/usa/en/campaigns/global-warming-and-energy/green-solutions/wind-power/)
En ze geloven in de ecologische voetafdruk omdat WWF dat zegt. Die brengt dat immers prominent op hun global website: http://worldwildlife.org/threats
En ook al klopt er geen hout van, politici geloven Greenpeace en WWF natuurlijk eerder dan al die obscure sceptische milieublogs :-). Want als ze Greenpeace en WWF openlijk zouden tegenspreken, zitten ze meteen in het foute kamp, en kunnen ze naar hun carrière fluiten…
Geloof
De politiek gelooft in wat zij noemen de ramp die door hen hernieuwbare energie genoemd wordt.
Dat gaat zelfs zo ver dat men het nu al heeft over virtuele centrales ( de aan een computer gekoppeld netwerk van dieselaggregaten (die zijn opgesteld als lokale noodstroomvoorziening) Die kun je zo in een keer starten en dragen dan direct bij aan de afvlakking van een met de bestaande centrales oncontroleerbare windpiek.
Het beleid ( en het geloof) in den Haag is voornamelijk gebaseerd op de resultaten van modelberekeningen van Ummels en Kema met als uitkomst dat 20% windstroom op het net haalbaar moet zijn. (Mits en dan komen de randvoorwaarden waar in de praktijk niet aan te voldoen is maar dat lezen ze niet)
Wat we hier dan ook zien dat de praktijk ( metingen) gewoon worden genegeerd en het geloof van 42% blijft in stand tot de zaak financieel of technisch ( black out) compleet vast loopt. Dat ze vervolgens een meerderheid krijgen in de kamer is een gevolg van stompzinnige fractie discipline en gedraai van figuren als Rutte die denkt dat hij er zo wel mee wegkomt.
Rypke
De uitkomsten van deze enquête komen niet overeen met de technische werkelijkheid maar wel met het geloof mede gevoed door de zeer selectief gelezen rapporten van o.a. Ummels die de basis vormen voor het onzinnige beleid.
Jij en wij blijven dan ook een roepende in de woestijn omdat zij dikke rapporten hebben (waarvan ze de inhoud niet echt begrijpen) waarin volgens de beleidsmedewerkers staat dat het wel kan en vanuit selectieve waarneming wordt alles wat een andere uitkomst geeft door de politiek genegeerd.
De beantwoording van Kamervragen door de ambtenarij over de kosten van windenergie zijn ook een sterk staaltje postmoderne retorische kunst
daarnaast is het idd nog zo: voor ieder zinvol bericht dat wij verspreiden staan tientallen anderen in de rij met een opvatting waarmee ze hun inkomen en status verdienen
Anne-Marie Pronk (@Klimaatzuster)
10-12-13 08:51
Getver “@Klimaatplein: Onderzoek: Nieuw broeikasgas ontdekt met zeer grote klimaatimpact: demorgen.be/dm/nl/5397/Mil… #klimaatverandering” #troep
Er zit niets anders op dan verder te groeien met daartoe beschikbaar gestelde middelen, zeg het Climategate.nl nieuws voort uit liefde voor je land en omgeving ipv angst voor het onbekende
Of deze van de usual suspect Bontenbal
Henri Bontenbal (@HenriBontenbal)
09-12-13 15:41
Minister Kamp beantwoordt vragen over windenergie door VVD, “berekening bevat diverse fouten”: rijksoverheid.nl/bestanden/docu… (via @nrgtransition)
De term ‘fout’geldt hier zonder onderbouwing
Sociologen als bijvoorbeeld Hendrik Steringa (@nrgtransition) zouden van de klimaat, milieu en energie discussie en opninievorming moeten worden uitgesloten. Zij produceren slechts emotionele onzin zonder enige natuurwetenschappelijke en of kosten/baten kennis.
Niet alleen dergelijke bestuurders hebben geen flauw benul van de kosten. Doch zelfs als je “lagere” bestuurders (in dit geval een VvE van ca. 60% privé eigenaren en 40% woningbouwvereniging) met cijfers weet te overtuigen van het kostenplaatje, weet de lobby in de vorm van Woningbouw, energie-coöperaties en de druk van enkele door de MSM ingelichtte individuen altijd wel een oplossing.
De voorstellen om toch tot investering van 40.000 euro voor zonnepanelen op het dak van een appartementencomplex te komen worden dan uiteindelijk onderbouwd als “Een besluit om zonnepanelen te gaan toepassen niet of nauwelijks gebaseerd kan worden op een rendementsmotief…… doch op maatschappelijk verantwoord handelen”. Lekker vaag en niet te weerleggen argument.
Daar ga je dan met je oprechte informatieverstrekking en goede bedoelingen om een VvE te weerhouden van onrendabele, wezensvreemde activiteiten.
Saillant punt is dat in dezelfde vergadering beslist wordt over de uitbreiding van de airco in de gezamelijke recreatieruimte notabene van 4KW naar 17KW koelcapaciteit omdat het er af en toe wel wat te warm is. Over maatschappelijk verantwoord handelen gesproken.
Ik gooi in dit geval de handdoek in de ring.
Vanmorgen je artikel gelezen Rypke en meteen maar een aantal partij organisaties de link van dit artikel toegezonden, denk niet dat het helpt maar ze kunnen er in ieder geval van weten.
Lezen ze mogelijk nog eens wat anders dan de groene krantjes.
Energiebeleid is er een van lange termijn. in het artikel mis ik dat. Eigenlijk is het niet zo belangrijk wat we nu betalen maar wat we inschatten over tien tot twintig jaar. Zowel wind als energie uit fossiele brandstoffen hebben zo hun eigen problemen op lange termijn.
Windenergie wordt niet goedkoper omdat we zeldzame metalen nodig hebben voor de bouw van windmolens, neodymium bijvoorbeeld, dat nog veel duurder wordt bij grootschalig inzetten van windmolens. Ook zoals in het artikel vermeld is er een basiscapaciteit aan gas of kolencentrales nodig om bij windstilte en pieken in verbruik te kunnen inschakelen. Kerncentrales omdat deze niet snel kunnen schakelen zijn niet geschikt en hebben daardoor uiteindelijk hetzelfde probleem als windmolens.
Op lange termijn zijn fossiele brandstoffen mogelijk veel duurder dus dan kan de balans wel eens weer richting windenergie terug gaan.
Uiteindelijk is er maar een oplossing, we zullen af moeten van onze huidige consumptiemaatschappij die teveel energie vreet. Wij mensen zijn nu vraatzuchtige parasieten die langzaam steeds sneller de habitat op aarde zo veranderen dat deze mogelijk onleefbaar maakt. Windmolens, kolencentrales, kerncentrales, elektrische auto’s maken een klein verschil in tijd uit, maar zijn geen van alle een oplossing!
Kees
“Wij mensen zijn nu vraatzuchtige parasieten”
De zin klopt niet helemaal.
Je spreekt namelijk niet voor mij.
Mogelijk zou je het als volgt kunnen herschrijven.
Ik ben een vraatzuchtige parasiet.
Doe daar dan vervolgens zelf ook wat aan als je daar moeite mee hebt.
Kees
ben je soms windmolenverkoper?
“Kerncentrales omdat deze niet snel kunnen schakelen zijn niet geschikt en hebben daardoor uiteindelijk hetzelfde probleem als windmolens”.
Waar baseert u dat op? Kernenergie is ideaal geschikt als goedkoop, veilig, CO2-loos, continue beschikbaar en stabiel element als basis-last-stroomproductie. Met 8 à 10 miljoen elektrische auto’s in 2035 zijn zo’n 4 kerncentrales voor totaal CO2-loos-stroomgebruik in NL net voldoende.
Sorry Kees, maar door zit te zeggen geef je aan dat je totaal geen benul hebt van de energie voorziening.
Wat is de oplossing dan, Kees? Gun je de ontwikkelingslanden niet de welvaart die wij hebben gekregen? Terug naar de oertijd, leven in grotten met een levensverwachting van 35 jaar max? Of is het gewoon de gebruikelijke linksche gutmensch retoriek?
Wind; eens.
Zon grootschalig; zonder opslag ook lastig in te passen.
Zon kost wel minder dan je aangeeft.
Rekensommetje met lage aannames.
1MW project op een dak (of veld) kost 1.200.000 euro.
Kosten vervangen omvormers plus onderhoud en exploitatie over 20 jaar +/-500.000 euro
Totaal 1.700.000 euro.
Levert op 900.000×20*0,9(meer dan 20% afname in 25j)= 16.200.000 kWh
Kosten per kWh 0,105 of minder als het in een zonniger (Italie) oord wordt gebouwd of iets langer wordt geëxploiteerd dan 20 jaar.
@kees, wanneer ik met mijn lieve kleine neefje op stap ga met de vissers mee, de natuur in en het mannetje zie genieten, dan zie ik geen verderfelijke parasiet
Hoewel je enkele zinvolle punten aanhaalt zoals de kosten van rare earth metals, en idd olie moeilijker winbaar wordt, maar kolen niet duurde doch goedkoper, denk ik da je misantropie ongezonde proporties aanneemt omdat je het zonder spoor van ironie komt verkondigen alsof jouw geestestoestand de logische gevolgtrekking van een natuurwet zou zijn
Pessimisme en negativisme zijn de gemakzuchtigste manier om jezelf te verheffen. dat zeg ik als Schopenhauer-fan