Bloomberg meldt nu in het artikel ‘dirtiest coal’s rebirth flattens Medieval Towns‘ dat bruinkool haar comeback maakt: als gevolg van Europees energiebeleid gecombineerd met de behoefte aan werkgelegenheid in achtergebleven Europese regio’s in Duitsland, Polen en Tsjechie. Bruinkool is de zachte variant van steenkool, dichter aan het oppervlak en het wordt het meest economisch gewonnen met open dagbouw, zoals op bovenstaande foto die ik maakte in Ober Lausitz, Nieder Sachsen.
Nu energieprijzen in Europa een factor 2 hoger liggen dan in de Verenigde Staten geeft de Europese Commissie weer toestemming voor het openleggen van bruinkoolmijnen, terwijl het gebruik van bruinkool in Europa van 1990 tot 2010 aanvankelijk met 40 procent afnam. In Polen nam het gebruik van steenkool af met 7 procent in afgelopen jaar terwijl bruinkool met 4,5 procent groeide.
De Europese Utiliteitssector meldde al dat het Europese ‘groene’ energiebeleid weliswaar leidt tot meer windmolens (11 procent meer dan het jaar daarvoor), maar geen invloed had op CO2-emissies omdat ook steenkool-gebruik voor elektriciteitsopwekking in Europa sterk groeide afgelopen jaar, terwijl het relatief schonere aardgas niet meer kon concurreren en het gebruik met 23 procent afnam.
In windmolenland Duitsland waren afgelopen december de gevolgen al zichtbaar van ‘groene’ (= subsidie en weersafhankelijke) energiepolitiek. Een week lang leverde de wind geen energie en stonden plots 23.000 windturbines stil, zo meldde Die Welt. In december is de opbrengst uit zonne-energie op onze breedtegraad doorgaans al verwaarloosbaar, dankzij de lage stand van de zon.
Omdat dankzij Greenpeace 8 functionerende kerncentrales zijn afgesloten moest plots 95 procent van de nationale elektriciteit worden opgewekt met vooral steenkoolcentrales. De Duitsers zijn dan ook van plan nog 10 extra kolencentrales te bouwen, als gevolg van de ‘Energiewende’, waar groene politiek aan ten grondslag ligt. Bovenstaande grafiek van het geleverde vermogen in Duitsland toont dat wind en zon een onbetrouwbaar en vaak verwaarloosbare bijdrage leveren aan de totale stroombehoefte.
Zie ook Hans Labohm gisteren:
http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/01/bruinkool-en-steenkool-sterk-in-opmars
Toch zullen fanatieke “hernieuwbaren” alleen maar pleiten voor nog meer molens, PV, biobrandstoffen (“er zijn te weinig beien / te veel koolzaad” bla, bla, bla vandaag in het journaal), molens en een gigantisch web van leidingen.
Groene duurzaamheidsflauwekul is de norm. Het is geaccepteerd en het wordt doodnormaal gevonden. Zo las ik ergens een interview met de CEO van BASF. Meneer Bock vind het prima dat burgers en middenstanders zijn EEG-toeslagen moeten lappen. Immers BASF opereert op een internationale markt. Tja wie niet: een paar km verderop hier zit eten en drinken in het lage BTW-tarief in de Franse hotellerie idem dito.
Door in te grijpen op de markt dwingt de overheid de ondernemers blijkbaar praatjes te verkopen die feitelijk de hunne niet zijn. Dat wordt nog een versterkt doordat die overheid (ook in moreel opzicht) de oren compleet naar de Groene lobby laat hangen. Dan krijg je pensioenfondsen die hypocriete praatjes over beleggingen en MVO verkopen of banken klimaathypotheken (RABO)!
Gisteren maakte Geenstijl ons attent op de diepliberale uitspraken van VVD-senator Heleen Dupuis:
‘Het liberalisme neemt burgers serieus als handelende personen, waar het socialisme hen afhankelijk maakt. (..) Niet alleen is het onmogelijk om op de huidige voet door te gaan. Ook werkt het socialistische idee van een grote ruif met subsidies corrumperend. (..) We zijn al die subsidies doodgewoon gaan vinden. Terwijl dat Nederland heeft gemaakt tot de meest gepamperde samenleving die er is. Hoog tijd voor de terugweg dus’.
Mevrouw Dupuis is filosofe, zal dus wel Ayan Rand gelezen hebben.
Maar ja, merkt GS op: verkiezingen in aantocht.
Nederland kan goed Duits voorbeeld volgen door de nog resterende turf te gaan steken.
Je moet immers wat overhebben voor de “duurzame” windturbine-energie.
http://www.geologievannederland.nl/landschap/landschappen/veenlandschap
Oberlausitz ligt niet in Nedersaksen maar in Brandenburg.
Oberlausitz = Saksen; Niederlausitz=Brandenburg. Alhoewel, al met al niet zo heel belangrijk voor dit verhaal. Wel kan ik iedereen aanraden om Saksen te bezoeken, vooral de omgeving van het drielandenpunt Polen, Tsjechië, Duitsland. Wandel de Lausche op voor het uitzicht over de vlakte en aanschouw de enorme dagbouwgroeves in Polen en Duitsland die men tientallen kilometers verderop kan zien.
Rypke bezondigt zich aan dezelfde stemmingmakerij als zijn grootste tegenstanders, de klimaatalarmisten, waar ik overigens samen met Rypke ook een tegenstander van ben. De suggestieve foto suggereert dat er na bruinkoolwinning een maanlandschap overblijft. Niets is minder waar, Alles wordt gerecultiveerd, bij wet prima geregeld. En in plaats van je oude versleten huis, krijg je gratis een nieuwe. Bah, wat negatief over een industrie die grote delen van Europa goedkoop energie levert (onafhankelijk van wat voor energiedebat dan ook). En even feitelijk, vergeten is dat ook in Zuid Limburg bruinkool is gewonnen, en nog flinke resterende reserves bestaan. Nederlandse steenkoolreserves zijn echter vele malen groter en kunnen in theorie ruim 200 jaar zelfvooriening voor Nederland garanderen als we besluiten alle energie met steenkool te gaan opwekken (anders nog veel langer, maar het spul bederft niet). Turf opgraven is tot die tijd in ieder geval onnodig. Bespeur ik bij de auteur enig gebrek aan inzicht op het geologisch vlak?
Door bruinkoolwinning gaat ook nog eens de hele grondwater huishouding naar de Pale- eh Filistijnen. Daar kan men in Lumburg over meepraten.