Deel 5 van een serie in de aanloop van de Europese verkiezingen
Ook overtuigd Federalist ziet muntunie als ramp voor EU
Uit mijn voorgaande blogs kan afgeleid worden dat ik het idee van een Europese federale staat verafschuw. Dat is alleen nooit mijn argument geweest om de euro als eenheidsmunt van tafel te willen.
Vanavond was op initiatief van Frits Bolkestein in De Balie een lezing van Francois Heisbourg, een zeer prominent en invloedrijk Fransman, en overtuigd federalist. En schrijver van het boek “Het einde van de Europese droom”.
Hij heeft precies dezelfde argumenten als ik om de euro als eenheidsmunt zo snel mogelijk te willen ontvlechten:
– de euro is alleen houdbaar in een optimal currency zone, en die ligt voor de EU nog ver voorbij de horizon.
– in de huidige situatie maakt de euro economische groei in de eurozone onmogelijk, vernietigt hij de zuidelijke economieën, en verziekt hij de relatie tussen de Europese volken.
Deze vooraanstaande buitenlandexpert is opgeleid op het elitaire ENA, en bekleedt verschillende internationale bestuurlijke posities, waarvan de meest opvallende is die van voorzitter van het International Institute for Strategic Studies in London.
Het is veelbetekenend dat hij niet alleen staat: de Duitse Hans-Olaf Henkel bekleedde ook zeer prominente posten en was een groot voorstander van de invoering van de euro, maar keerde zich inmiddels fel tegen de euro als eenheidsmunt. En uiteraard is Frits Bolkestein als medeondertekenaar van het euro-verdrag de derde vooraanstaande spijtoptant.
Dat moet toch te denken geven…
Ingrepen 2009 – 2012 terecht
Heisbourg begon zijn betoog met zeer expliciet aan te geven dat hij een federalist in hart en nieren is. En dat de ingrepen om de euro te redden in de afgelopen jaren in grote lijnen toe te juichen waren, omdat ze de euro en de EU gered hebben. Als anti-federalist denk ik daar wat anders over, maar daar gaat het niet om.
Hij stelt ook dat nu de rust is wedergekeerd, de muntunie zo snel mogelijk kan en moet worden ontbonden, en daarin vinden we elkaar weer.
Muntunie verhindert groei
De cijfers spreken boekdelen: sinds 2008 is de economie in de eurozone niet gegroeid. 0%.
Die cijfers zijn voor het buitenland: USA 20%, India 40% en China 65%.
De reden van de stop van de groei is de muntunie, die interne devaluatie afdwingt in de Zuid-Europese landen, zoals u weet uit mijn eerste blog in deze reeks: het kernprobleem van de Euro. Interne devaluatie leidt tot massawerkloosheid en instorten van de koopkracht in de zwakke landen. Het voordeel voor de sterke landen kan dit niet compenseren.
De positieve berichten over de zuidelijke economieën aan de hand van de dalende rentetarieven verwees hij ook resoluut naar de prullenbak: je moet het effect van de interne re- en devaluatie in de rente verrekenen. Spanje heeft een rente van 3,5%, maar daar moet je de deflatie (ca 1%) bij optellen om de effectieve rente te berekenen. Duitsland betaalt een rente 1,5%, maar daar moet je de inflatie van 2% vanaf trekken. Duitsland heeft dan een effectieve rente van –0,5%, en Spanje van 4,5%, een verschil van 5%. Tegen dit verschil in rente is niet op te werken: dit zijn geen convergerende economieën!
Het zal Spanje dan ook niet lukken om economische groei te gaan realiseren, puur op export. De interne devaluatie veroorzaakt daarvoor teveel werkloosheid en koopkrachtdaling.
Extra ironisch hierbij is dat Spanje het enige land is dat de Maastricht bepalingen (max 60% GDP staatsschuld en max 3% begrotingstekort) altijd gerespecteerd heeft.
Die bepalingen achtte Heisbourg dan ook betekenisloos, en nutteloos voor het realiseren van convergerende economieën. In de VS zijn de verschillen tussen de staten op dit gebied juist enorm, zonder dat dit problemen geeft.
“A burning building with no windows”
Zo typeerde Heisbourg de eurozone waar geen mogelijkheid bestaat om uit te treden.
Normaliter had Griekenland toen het in ernstige problemen kwam gewoon aangeklopt bij het IMF en was de standaard procedure gevolgd: devaluatie, harde hervormingen, en ingrijpende schuldensanering. Dan was het land nu allang weer aan het herstellen. Zoals eerder Mexico Brazilië, Peru en Uruguay.
Maar door de euro is dit geen optie, en wordt de verwoestende methode van de interne devaluatie opgelegd, die leidt tot blijvende economische krimp en diepe armoede.
Terug naar een Deutschmarkzone?
Als één van de alternatieven voor de euro noemde Heisbourg de mogelijkheid voor sterke eurolanden om een eigen muntunie te beginnen: de nieuwe ‘Deutschmark zone‘ (onuitgesproken bleef of Frankrijk daarbij zou horen, maar als Fransman is dat natuurlijk ‘vanzelfsprekend’). Om de euro succesvol te ontvlechten is natuurlijk wel een goede afstemming vereist. Zijn voorkeur heeft een initiatief van Frankrijk en Duitsland om de euro in een weekend af te schaffen. Bij voorkeur een lang weekend, zoals met extra feestdagen of bankholidays. Dat heeft de grootste kans om de ontvlechting gecontroleerd te laten verlopen, omdat de banken dan een dag of vijf dicht zijn. Hij signaleerde daarbij wel, dat Frankrijk niet het initiatief zou moeten nemen, want zijn land blinkt uit in het dramatisch laten verlopen van dergelijke ingrijpende projecten. De bekende ‘Franse slag’ zullen we maar zeggen. Duitsland zou het voortouw moeten nemen, in goed overleg met Frankrijk, maar hij achtte de kans niet erg groot dat de Duitsers dat zouden aandurven.
Of een Italexit?
Het leek hem waarschijnlijker dat Italië uit de eurozone stapt en zijn eigen munt gaat voeren. Omdat de staatsschuld grotendeels nationaal georganiseerd is (in tegenstelling tot Frankrijk), en Italië een sterke industrie heeft (veel sterker dan Frankrijk) is een orderly breakup een realistische optie. Italië heeft al sinds de komst van de Euro geen groei meer gekend, en zou met een monetaire devaluatie van 20% ogenblikkelijk een flinke groeispurt inzetten.
Toch kan de Italexit een enorme chaos geven in de rest van het systeem.
Historisch moment voor The Matheo Solution?
Ik miste in Heisbourgs verhaal inmiddels ernstig de Matheo Solution: die heeft deze nadelen allemaal niet.
Toen iemand uit het publiek vroeg of hij deze oplossing kende, bleek dit niet het geval te zijn. Dat verbaasde mij, in de meeste eurokritische kringen is hij bekend. Blijkbaar in het Federalistische kringen nog niet!
Ik heb altijd gesteld dat de Matheo Solution de enige oplossing is voor de problemen van de Eurofielen, omdat ze hun Euro kunnen behouden en er geen parallelle munten hoeven te komen. De felle Eurosceptici hebben alternatieven, want die hebben veel minder problemen met drastische oplossingen zoals de terugkeer van de oude valuta.
Zoals bekend ben ik geen federalist maar zie ik wel de grote voordelen van de economische common market. Voor mij is het sterkste argument voor de Matheo Solution dus juist dat hij elke tussenvorm tussen bijna geheel soeverein en federaal toestaat.
Het wordt dus de hoogste tijd dat TMS door de eurofiele elite ontdekt wordt!
Na afloop van de lezing zag ik dat Heisbourg uitgebreid sprak met André ten Dam, de bedenker van de Matheo Solution. Het is zeker niet onmogelijk dat Heisbourg in TMS de oplossing van al zijn problemen zal vinden. Als hij als eerste vooraanstaande federalist overtuigd zou worden van de Matheo Solution, zou dit wel eens een historisch moment geweest kunnen zijn!
Ik heb de laatste tijd te weinig tijd om alles te lezen, maar struikel hier in de haast meteen over “.. nu de rust is weergekeerd … “
Waar gaat dit over? Bedoeld is blijkbaar de “monetaire” rust, maar dat lijkt me een grap; zeker uit de mond van een Fransman.
Kijk naar de Franse schuldenberg en b.v. het aantal Fransen dat in inkomen afhankelijk is van de staat en weet dat we nog geen flauw benul hebben.
Het Europa waar de “fielen” het over hebben bestaat gewoon niet. Neem nou de Nederlandse opperfiel Pechtold en zijn plannen met het Europese landbouwbeleid. De Franse Geheime Dienst heeft mensen voor minder over de kling gejaagd.
@DWK
Draghi heeft de financiële markt wel degelijk tot rust gebracht door zijn opmerking dat hij de euro zou steunen, koste wat kost. Met name het bijna dreigende: “And believe me, that will be enough” ontnam de speculanten alle lust om hun geld te wagen aan een poging om landen in de muntunie ten val te brengen. Tegen al het geld van de eurolanden kunnen ze niet op.
Punt is dat hij dit deed met ons geld. Onbeperkt veel daarvan. Zonder enige democratische raadpleging heeft hij zich ons spaargeld toegeëigend om daarmee zijn euro te redden.
Het heeft gewerkt, dus nu moeten ze zo gauw mogelijk onder die euro uit, voor hij zijn woorden waar moet maken.
En dat moment komt, vroeger of later. Waarschijnlijk wanneer in Frankrijk de situatie onhoudbaar wordt. En dan zijn wij (Nederland en Duitsland) zwaar de sjaak.
De bedragen waarover dat dan gaat zijn astronomisch.
http://925.nl/archief/2014/05/19/nu-verkrijgbaar-het-euro-evangelie
Ik tik een heel essay en dat verdwijnt vervolgens, krijg lekker de tering met je site dan.
Wat een vreemde reactie.
Er zijn m.i. wel technische problemen met de site. Ik heb die eerder al gemeld.
Mijn reacties:
. komen in de moderatie te staan
. terwijl even later een andere reactie op hetzelfde draadje WEL wordt geplaatst
. of worden helemaal niet geplaatst maar blijkbaar wel herkent omdat ik bij poging tot herplaatsing de mededeling krijg “dit heb je al geschreven o.i.d.” Deze reacties zie ik overigens nooit meer terug.
Al met al wel vervelend. Ik mag hier graag een beetje ouwe deuren, maar het kost wel tijd.
Wat is er eigenlijk mis aan een Europese federale staat? Ik lees overal dat iedereen het verafschuwd. Maar waarom eigenlijk? Is het vooral een gevoelskwestie?
Je hoeft niet alles te brgrijpen, zelfs niet dat het nat wordt als het regent……
Wat was er mis met de EEG?
Wat is er eigenlijk goed aan een Europese federale staat, soms een gevoelskwestie van nationalisme is bah?
Zwitserland zit niet in de Euro. Zwitserland gaat het economisch al jaren voor de wind. Als Griekenland nu maar uit de Euro stapt dan zal het ze net zo goed gaan als Zwitserland… Toch?
Hard werken, kleine overheid, zeer vrije markt, beheersbare overheidsschulden en innovatie. Allemaal zaken waar Zwitserland hoog op scoort. En daar gaat het om. Wel of geen Euro is niet van doorslaggevende betekenis. Is de Euro vrije economie van de UK zoveel beter af als Euro Duitsland? Ik zou het niet durven zeggen.
Het is waar, er zijn fouten gemaakt in het verleden. Rotte appel Griekenland had nooit, maar dan ook werkelijk nooit in de Eurozone toegelaten mogen worden. Maar laten wij niet doen alsof dit de hoofdoorzaak van de crisis is. De bancaire crisis en de huizenmarktbubble zijn wij blijkbaar vergeten… En vooral in Nederland met zijn ooit veel te grote financiele sector en veel te hoge huizenprijzen door hypotheeksubsidie waar wij maar geen afstand van kunnen nemen.
We kunnen uit de euro stappen, maar ach, zal ons dat dan in het economische paradijs brengen?
Ik vond Pechtold buiten proporties enthousiast met zijn dat “duidelijk voor Europa” was gekozen. 2/3 van de kiezers bleef thuis en kunnen niet als “duidelijk voor Europa” gelden eerder andersom. ‘Ben benieuwd wat Theo’s Artikel50-partij heeft gescoord.
Federalisme is voor een politicus een ideale vorm om het zicht op de macht te vertroebelen. Hoe groter de afstand van bestuur tot burger hoe slechter af de burger is.
Vruggink heeft blijkbaar het verhaal van Theo niet gelezen met z’n “Griekenland”. Diezelfde vraag kunnen we stellen bij Italië en Frankrijk. Italië, Zalm wilde het er niet bij. Draghi produceerde indertijd na een eerste afwijzing na enkele weken een begroting die aan de regels voldeed. Zalm zei: jullie doen aan window dressing waarop Draghi antwoordde: nee wij doen aan permanente window dressing, dat is heel wat anders.
Tis trouwens voor het eerst dat ik de term “convergerende economieën” hoor, dat kan aan mij liggen, maar ik begrijp waarom ik dit begrip nooit uit de mond van anti-democraat Pechtold hoor rollen: immers dan heeft iedereen meteen in de gaten dat hij uit z’n nek lult.