Bij research voor een nieuw FD-verhaal kom ik dit gevalletje reclamecodecommissie tegen: in haar door Eneco (kreeg 850 miljoen euro subsidies voor Luchterduinen) meebetaalde Zeekracht-campagne die zij weer tot leven wekt stelt lobbyist voor Eneco en de windmolenindustrie Natuur en Milieu het volgende:
Schone stroom van de zee is goed voor
– het klimaat
– de economie
– én maakt Nederland minder afhankelijk van de energie van andere landen.
Alle drie beweringen zijn nogal afhankelijk van de context. Dat is reclame, en tot daar aan toe. Coca Cola mag ook beweren dat ze de lekkerste zijn, terwijl nuchter bekeken alle Cola totale meuk is en gebitschade veroorzaakt.Anders wordt het wanneer directeur Tjerk Wagenaar desgevraagd nu letterlijk erkent via email (ik vraag altijd schriftelijk commentaar, dat men niet wegkomt met ‘je citeert me verkeerd’:
De productie van stroom uit windenergie leidt niet direct tot verlagen van EU CO2-emissies.
Dank voor deze eerlijkheid. Natuur en Milieu erkent dus dat ‘klimaat’ en windmolens niet 1 op 1 zijn gerelateerd zoals ze wél beweren.
Alsof Wagenaar dus lobbyist voor Coca Cola zou zijn, en betaald door Coca Cola en de overheid mag beweren dat Cola de gezondheid bevordert, en we dus bij aankoop van iedere fles frisdrank gedwongen door de overheid verplicht ook een fles Coca Cola moeten afnemen. En waarbij hij nu erkent: nee, dat koolzuur en oxaalzuur is zo goed niet voor je gebit.
Context doorslaggevend bij emissiebesparing windmolens
Waarbij Wagenaar verder hoopt dat molens wel emissies sparen na aanpassing van het emissiehandelsysteem. We mogen hopen, in dit geval zijn enkele feiten en garanties meer relevant, de context geeft hier de doorslag. Immers: Niet in 2009 – toen Zeekracht begon- was er enige milieuwinst door windenergie in Europa, in 2013 niet, noch zal dit zijn tijdens de uitvoering van het Energieakkkoord, doordat de vrijkomende emissieruimte direct elders wordt opgesoupeerd, en het vaststellen van nieuwe plafonds en eisen daaraan valt buiten de macht van de opstellers van het Energieakkoord.
Je kunt ook het emissieplafond verlagen zonder zonder subsidies op windenergie, en dan moeten deelnemers vanzelf die besparing realiseren waarbij marktinvesteringen in windenergie (die nu louter met overheidssteun van de grond komen) minder onaantrekkelijk worden dan wat nu gebeurt: meer kolen stoken (die vooral uit Rusland komen). Tel daarbij de hoop van Natuur en Milieu dat winstroom enkel goedkoper wordt, en waarom kan ik de euro die ik nu als klant van Nuon van Natuur en Milieu verplicht aan Eneco moet geven niet op een groenere manier besteden?
Het is dus onwaar/een leugen door in je campagnes te stellen dat bij inpassing in het huidige energiesysteem (de subsidies op) die molens (via het Energieakkoord) enige milieuwinst geven. Enkel omdat de PRODUCTIE van windstroom geen emissies geeft, maar Natuur en Milieu verzwijgt de volledige context van markt en energiesysteem die maakt dat netto geen emissiebesparing optreedt. Niettemin kreeg Natuur en Milieu respectievelijk een kleine half miljoen euro en ruim 3 ton subsidies van Agentschap.nl om deze context te verzwijgen, die bepalend is voor de milieuwinst.
In de opvolgende blogs gaat deze fondsenwervende lobbyclub voor nutsbedrijven met de billen bloot bij de volgende twee aantoonbare harde leugens. Dat de economie is geholpen bij massale kapitaalverplaatsing naar een tot inefficientie gedwongen utiliteitssector die minder dan 1 procent van de economie bedraagt, en dat aardgasexporterend Nederland minder afhankelijk zou worden van het buitenland wanneer zij subsidies verstrekt voor het vergroten van haar netinstabiliteit. De vraag staat dus nog steeds open:
..uiteindelijk dient Shell ook een maatschappelijk belang: ze zorgen voor benzine aan de pomp, en daar zijn dagelijks meer mensen mee geholpen dan met de molens van Natuur en Milieu/Eneco?NWEA. Ook het personeel van milieuorganisaties heeft in haar leven meer geprofiteerd van Shell dan van de windmolenindustrie met al haar airmiles en conferentiekilometers, en zonder de NAM was het klimaatonderzoek inclusief campagnes van Klimaat voor Ruimte en opvolgers niet betaald. Dat gebeurt allemaal uit de aardgaspot
Dus is de communicatie-afdeling van Shell eigenlijk een ideale kandidaat voor steun van de overheid, Stichting Doen en de Postcodeloterij
Shell is commerciële uitbuiter van welke energie-politiek ook. Ze is energieleverancier, maakt niet uit welke energie. Voor meer geld wil ze de CO2 ook nog “duurzaam” onder de grond opslaan en verkopen aan de kassenbouwers in het Westland tuinbouwgebied.
Erger is de fictie van utopisten bij het gesubsidieerde Natuur en Milieu die “hoopt dat molens wel emissies sparen na aanpassing van het emissiehandelsysteem” . Dat emissiehandelssysteem berust op het Kyoto-verdrag dat CO2-emissies door CO2-emissie-beprijzing aan de industrie d.m.v. emissie-bonds. Deze door de industrie verplicht te kopen “duurzame”-aandelen worden op de beurs / kapitaalmarkt verhandeld wereldwijd en zijn afhankelijk van vraag en aanbod.
De prijs van het recht om in Europa één ton CO2 uit te stoten, is sinds de piek van 31,45 euro op 1 juli 2008 met 65 procent gekelderd, oorzaak economische recessie / afnemende vraag. Omdat CO2-uitstoot (groeigas is en goed dus voor de natuur!!) goedkoop is en er (gelukkig) niets terechtgekomen van het Kyoto-verdrag, (zoals voorspeld bij haar oprichting door de kritisch weldenkenden). Het verder uitgeven van nog meer Kyoto-emissie-bonds zal de marktprijs verder doen verwateren, zo id de voorspelling.
Erg dat een bij voorbaat (klimaat & milieu) onnuttig Kyoto-CO2-emissie-handelsysteem faalt? Nee! Duurzame utopisten begrepen reeds lang niets van marktwerking in de wereld, maar beginnen nu eindelijk te begrijpen dat economische recessie en armoedeval ook geen enkele klimaat & milieu winst oplevert.
Hoe moet het verder met deze klimaat & milieu utopisten? Hebben ze nog argumenten over die in het voordeel van hun ideologie pleiten?
Gisteren deed een tonnetje CO2 € 4,87 op de beurs. Kostprijs van dat tonnetje via windenergie is volgens Theo Wolters ongeveer € 524,00.
Het land naar de sodemieter helpen, zowel landschappelijk als economisch, is niet moeilijk
Wij van de keuken snappen dat hele begrip “milieuwinst” niet zo. Dat lijkt een beetje flauw maar kan toch niet vaak genoeg herhaald worden.
Ondertussen kunnen we al vanaf 25,- al een echte windmolen “adopteren”!
Duizend gedeeld door vijfentwintig is toch al mooi veertig gratis certificaten per jaar; of werkt dat niet zo?
http://www.dumpert.nl/mediabase/6607035/972b4463/zelf_een_windmolen_adopteren.html
Milieuwinst is er direct als er gestopt wordt met:
* biologische landbouw en veeteelt
* omkappen oerwouden voor palmolieplantages
* vernietigen van zeldzame moerasbossen in USA voor import van houtpellets t.b.v. “duurzame”bijstook in kolencentrales.
* het wettelijk bijmengen van biofuels in fossiele brandstof.
* de ban van GreenPeace/Nateur & Milieu op DDT .
* de ban op gen-voedselproductie door dezelfde “duurzame” clubs.
* oerwoudkap en boeren van landbouwgroond verddrijven in Afrika voor de verbouwing van het “duurzame” Jatropa-gewas.
* windturbines die op subsidie draaien en 180 ton staal en 1 ton Rare-Earth-Metals nodig hebben.
* de ban op kernenergie door dezelfde “duurzame” clubs.
* subsidies aan “klimaat en milieu” Quango’s en aan gepolitiseerde NGO’s en vervolgens de regios hun eigen natuurbeheer laten doen.
Welke journalist in de mainstream media durft over deze uitwassen van “duurzaam” hierover te schrijven? Stoppen met deze uitwassen geeft directe milieuwinst.