Gisteren op Texel hoorde ik van verschillende foeterende Texelaars in Den Hoorn (‘zijn ze gek geworden, die groene lui’) over het onzalige plan dat Han Lindeboom als voorzitter van het Nationale Park de Duinen van Texel lanceerde: laat exotische oerdieren los als bisons, elanden en edelherten in vogelbroedterrein, dat je dan met grote hekken toetakelt. En roep dat dit natuurverbetering is. Want er zou uiteraard weer een ‘Grote Noodzaak’ bestaan, het gaat ergens slecht mee in die duinen…
????
Natura 2000-topgebied dat geheel onbewust van die ecologennood de mooiste duinen van Europa ligt te zijn, daarmee 800.000 mensen per jaar trekkend. Duinen die daarom in 2002 nationaal park werden.In de Texelse Courant maakt oud-boswachter Kees Bruin effectief gehakt van dit idee.
…niet compleet zonder beren, buffels en indianen in apenpak
Laten we hopen dat het slechts een proefballon was van Han. Het is een geijkte aanpak, waarbij je jezelf als ‘visionair’ profileert en de tegenstanders als ‘conservatief’, angstige mensen, waarbij je ‘begrip hebt voor hun emoties’.
Naar analogie van – volgens ecoloog Eef Arnolds, maar ook Rob Bijlsma- ‘ecologisch rampgebied’ de Oostvaardersplassen, nu dus ook Texel verbouwen tot oerboerderij.
Bij Lelystad op 4 meter beneden zeeniveau werd de grote grazerij een doel op zich. In korte tijd verdwenen 21 van de 90 vogelsoorten door vertrapping en overbegrazing. In het publiek maken van deze ecologische rampzaligheid heb ik via NRC (Falende Grazers) en biologenkrant Bionieuws een bescheiden rolletje gespeeld, met dank aan de immer kritische ecoloog Rob Bijlsma. In die artikelen staan de argumenten in de juiste toonsoort geformuleerd. Hier op ons blog mag ik heupschieten, en dus:
Mijn voorstel is om ecologen met teveel bevergeil tussen de lendenen bij die bisons tussen de rasters te plaatsen. Laat er wat grottenleeuwen bij los, en laat dan gewoon de natuur haar gang gaan, terwijl een paar ecologen deze spannende processen volgen en keutels tellen tot de subsidies weer op zijn. Niets in de gehele ontstaansgeschiedenis van dit vogeleiland, rechtvaardigt het loslaten van oerdieren in ecologische context. Zeker niet die obsessie met ‘openheid’ van sommige ecofanatici. Wat is er mis met duindoorns, vlier en meidoorn waarin nachtegaal, sprinkhaanzanger zingen, waar kramsvogels, koperwieken en grote lijsters op trek hun voedsel bemachtigen, waar vele dieren een schuilplek vinden? En van die duindoornbessen kun je ook nog jam maken, je kunt ze mengen met Terschellings bier, en dat is berelekker. Holenberelekker zelfs.
En als ik me niet vergis, neemt het aantal kleine grazers al weer toe, het konijn zie je op Texel nu veel meer dan nog maar enkele jaren terug.
Van Koos Dijksterhuis (Natuurdagboek Trouw) vernam ik gisteren dat op Schiermonnikoog de schade al een feit is: door het industrieel aanleggen van rasters voor bisons met shovels, is een groot stuk ongerept duingebied nu verwoest, zodat Natuurmonumenten hier wat kan spelen met exotische Waddenbisons achter een groot hek.
Triumf des Wildernis: verwildering elite
Ruben Riefenstahl maakte met de Triumf des Neue Wildernis een succesvolle propagandafim voor de grazerij van Nieuwe Wildernis de Oostvaardersplassen die- hoe knap en professioneel in vorm ook- inhoudelijk van de ecologische zwets aan elkaar hangt.
Maar het verkoopt goed, dus is het goed. Mogelijk wil Han Lindeboom nu op het succes van die film meeliften op Texel bij lekenpubliek.
De moderne natuurclubs en hun ideologie verkopende ecologen beweren dat zij ‘de natuur’ vertegenwoordigen, ja zelfs ‘de wetenschap’. Terwijl ecologie maar 1 zekerheid geeft, namelijk dat er geen zekerheden zijn. Wat zij verkopen is dus politiek, persoonlijke oordelen die evenveel waard zijn als ieder ander willekeurig oordeel. En in dat speelveld hebben zij geen hogere bevoegdheid dan wie ook op het eiland. En dus kan een boer evenveel meebeslissen en misschien juist wel beter bepalen wat goed is voor de natuur op Texel. Op zijn eigen eiland.
Steeds meer aversie voor natuurclubs op Texel
Het beroep op de autoriteit van wetenschap, het zich opwerpen als vertegenwoordiger van een objectief ogende entiteit ‘De Natuur’, het dient maar 1 doel: de tegenpartij doodslaan, ze afserveren als ‘de dommen, de onbeschaafden’.
Vandaar dat deze groene machtspolitici op Texel bij de Texelaars steeds meer aversie opwekken. Wie denken deze met subsidie uit het Waddenfonds en loterijgelden vetgemeste lieden wel dat zij zijn? Zij die de bestaande natuur wat toetakelen om maar aandacht en geld te trekken voor zichzelf. Nu laten zij al drones vliegen boven broedende grote sterns, zogenaamd voor onderzoek. Een boer die naast Utopia ganzen wil verjagen van zijn land die zijn gewas kaalvreten. Die krijgt meteen Natuurmonumenten op zijn dak met politie-dreigementen
Natuurmonumenten beweert dat kemphanen broeden in Waalenburg, ‘historisch moment’ blablabla. Om het toetakelen van die polder met Waddenfonds-subsidies te rechtvaardigen. Waren dat niet gewoon doortrekkers, zoals je die in het voorjaar op veel ondergelopen landjes kan zien (landje van Gijssel bv)? Alle historische interacties in de ontstaansgeschiedenis van het eiland vagen zij weg door al te eenvoudige toegang tot de macht en Waddenfonds. En wie daar boos op wordt..zij wachten slechts op een slip of the tongue om dan te constateren: ‘ooh, ja nee, die verruwing, wat onbeschaafd’.
En hun miljoenenmarketing strijkt in media de plooien glad. Wie in de juiste toonsoort liegt, bedriegt, onsympathiek en arrogant is, nee: die is beschaafd! Is het dan gek, wanneer zij woede opwekken?
Zo loop ik dan over een asfaltpad richting De Hors, het gebied waar ik al 11 jaar geniet van alle seizoenen, vogels kleuren, geuren. Bij het uitzichtpunt zingt ieder voorjaar de nachtegaal, zoals je die ook bij dodenherdenking kunt horen op de Waalsdorper vlakte:
Tsjoek tsjoek tsjoek, pseeerpseerrrrr, dudududdud
Toen ik nog in de Bijlmer in Amsterdam woonde, en na uitgaan in het Centrum terug fietste, kon je ze ’s nachts horen om 4 uur in Groengebied Amstelland. Met van die slagen, ik loop in een extase, ’tjoeng tjoeng’ roept een lepelaar die overvliegt, de meeuwen balken, een mannetje bruine kiekendief schommelt voorbij over het duinmeer. Mijn terrier Trudy loopt binnen zicht en op appel voor mij op het asfaltpad, ziet een konijn daar zitten en sluipt er naar toe.
Wie zonder zonde is…
Twee groene linksmensen met portofoon en verrekijker naderen. En stellen dat ze de politie gaan bellen, want ‘Uw hond mag hier niet los’. ‘Meneer wat bent u slecht voor de natuur’ bitst Groene Geertruide de NIOZ-feminist me toe, naast haar in groen gladde Gestapo-kleding gehulde metroman. De types die stellen dat zij ‘de natuur’ vertegenwoordigen, haar bewaken, en tegelijk
- die grazers broedvogels laten vertrappen, als ze hun zin krijgen
- voor commerciele doeleinden bos kappen, en anderen vermanen niets uit de natuur te oogsten vanwege ‘verstoring’
- stemmen voor windmolens in natuurgebied
- stemmen voor een kabel dwars door de Waddenzee want ja’ duurzame energie’ (subsidie-energie)
- op onterechte gronden vissertjes pesten omdat alles dat ‘de mens’ doet fout heet en alles dat zij als ‘goed’ ervaren, dat is ‘de natuur’.
- stemmen voor ongebreidelde immigratie van barbaren in een overvol land, waardoor meer asfalt nodig is, woningen, meer lastenverzwaring en dus minder natuurgeld, om volgens de wet van zelfbevestigend wereldbeeld dan te pleiten voor: meer overheidsrepressie en bureaucratie
Zij wekken de suggestie hier ‘het gezag’ te zijn. Maar willen niet zeggen wie ze zijn. Met de grootste moeite beheers ik me, open een gesprek, maar groene metroman wenst vanaf de eerste zin niet op gelijkwaardige voet het gesprek in te gaan: hij wil slechts wachten op een slip of the tongue, om te kunnen constateren: ‘Ik, beter dan Gij, oh ja die verruwing’.
Eerste negatieve interactie op Texel in 11 jaar
En dus…De eerste negatieve interactie na 11 jaar louter positieve ontmoetingen op Texel van mensen die genieten en met wie je 1 op 1 in gesprek kunt. Op een eiland waar iedereen extra gelukkig lijkt. Mijn allereerste negatieve interactie, is dus met twee van die groene linksmensen van waarschijnlijk Natuurmonumenten en NIOZ, met ‘De Beschaving’ in pacht.
Oh ja, nee de verruwing.
In een duinpan heb ik luidkeels kata’s gelopen tot de woede afgekoeld was, daar de energie ontladend. Wanneer ik mijn hondje had losgelaten in een broedkolonie: OK, bekeuren die handel. Maar het is hier de manier waarop….En de verhouding: dat groene tuig meent zelf alles te kunnen doen, ze steken ook zonder ontheffing voor de FF-wet heide in de fik
Met mensen waarmee niet valt te praten, bij wie de WIL ontbreekt tot gelijkwaardige uitwisseling, de aanmatigendheid….
Daarom mijn devies in deze 7de aflevering van onze zoektocht naar Natuurpact-natuur, draagvlak voor Sharon Dijksma en haar natuurclubs: wie kan op een betere wijze het stokje overnemen van deze ‘natuurbeschermers’ die haar gingen exploiteren voor eigen gewin. Want het andere uiterste is al even onwenselijk leek mij: dat mensen zonder oog voor schoonheid het roer overnemen..
Maar zulke mensen ben ik- behalve in De Koog- nog nooit tegengekomen op Texel.
OT
Houdt men in NL wel rekening met op stapel staande Europese wetgeving die alles wat het predicaat “natuurgebied” o.i.d. draagt hermetisch voor mensenkinderen wil sluiten? Natuur dus waar we niet meer mogen komen.
In Duitsland houden om die reden veel particuliere eigenaren en gemeenten een aanvraag nog even aan.
Voor meer info over natuurlijke grote grazers zie:
http://www.freenature.nl/free/download/documenten/natuurlijke_begrazing_2015-webversie.pdf
En ik wil ook graag genieten van echte natuur en gun dat mijn kindskinderen ook. Beetje respect voor elkaar zou fijn zijn.
Echte natuur ontstaat vanzelf als de menselijke regelneef of -nicht er maar weg blijft.
@Han, mijn excuses, welgemeend, je weet dat ik je OK vind als persoon, en anders bij deze. Als wetenschapper denk ik hooguit dat je iets meer verantwoordelijkheid mag nemen, maar dat geldt ook voor bloggers die in een slecht moment overtrokken schrijven
Ik heb nog wat redactie gepleegd, zoals het er vanochtend stond was het een waardeloze overtrokken blog, waar mijn bedoeling niet over kwam
Niet te beleefd AUB. Opvallend dat emotionele argumenten (“mijn kleinkinderen”) het debat over de klimaat-, milieu- en natuurwetenschappen beheersen. Alsof dat niet voor iedereen geldt, ook voor diegene die gefundeerde kritiek uit op vooral ideologische gestuurde overdreven “zorgen” over de toekomst van de wereld en van NL in het bijzonder . Het zijn de emotionele en ideologische argumenten die bij deze ideologisch gestuurde wetenschappen een stuurse drang naar verandering aandrijft. De verbetering op die gebieden is op alle fronten tot op heden heel ver te zoeken.
Rypke jammer dat je het gedeeltelijk terugtrekt er was geen woord mis mee! Behalve dan dat zinnetje waar je een uitzondering maakt voor Koogers ik ben er toevallig één voel me niet aangesproken. Ga zo door en schroom niet het aan te dikken!
Heel lang geleden waren er geen grote grazige vlakten in Nederland. Onderzoek heeft uitgewezen dat ons land voornamelijk uit bossen bestond. Die ”grote” grazers hielden zich op in die bossen en leefden in kleine groepjes. Pas toen de mens wat land in cultuur begon te brengen, kregen de grassen meer de ruimte.
De zgn. oerrunderen die we in ons land loslaten hebben alleen de uiterlijke kenmerken van…….
Dat document over natuurlijke begrazing??? Vooral heel erg gekleurd naar mijn idee.
Ben benieuwd of er van een willekeurig, lang bestaand natuurgebied, überhaupt een inventarisatie te vinden is die de gunstige ontwikkeling laat zien door die begrazing.
Maar Han, wat je hier wilt uitspoken maakte mij -en enkele eilanders die ik sprak verbaasd en boos, en dan kun je niet volstaan met een algemene verwijzing naar de club van Chris Braat. Ik gok dat ik in dit graasdossier inhoudelijk ook beter thuis ben dan jouw Han, qua primaire literatuur dan….
Wat de eindredacite betreft, ik experimenteer komende week met een eindredacteur. Het door de bocht vliegen is een gevolg van mijn werkwijze: ik drink eerst twee bakken sterke Douwe Egberts en kwak dan een bak verf /taal op het doek met een Cafeine-sausje, en ga dan boetseren
Eigenlijk is het pas na een revisie of 30 zoals ik wil, maar je zit met bloggen daarnaast met een publicatiesnelheid die je wilt handhaven iedere dag
Wie er dus allerlei Freudiaanse of persoonlijke dingen uit wil halen: ik zie het meer als koffie geladen tekst-perimenteren
Met één keer doorlezen haal je er al heel wat fouten uit Rypke bv. Meer dan jij Han!
@Groene Rypke:
Naast jouw bakkies troost is er ook de troost dat de aardgasopbrengsten gaan verminderen en dus de mogelijkheid om onnatuurlijke zaken te financiëren.
Ook het gezonde verstand en de Blekers komen terug.
Ik heb eigenlijk niets met vogels. Dus ik zeg: Doen.
Ik kwam dit ook tegen. Het past in het “rewilding” gebeuren. Zie ook het idee om elanden in de Biesbosch te laten. Maar kom op, uit oer-perspectief is het onwaarschijnlijk dat dit kleine eiland grote grazers had. En dan nog, is het echt nodig? Het is inderdaad pure fantasie. Er is een imaginair beeld ontstaan van oernatuur, en die dient maar verwezenlijkt te worden. Konijn heeft ook effect op de vegatatie, en is ook veel praktischer. We moeten af van dit denken waarbij er een perfecte staat is in natuur, want dat is waar dit weer overgaat; grote grazers maken de natuur compleet dan wel herstellen het naar de oude (betere) staat. Maar natuur is nooit compleet, en ook nooit in perfecte staat.
Als je Texel wat wilder wilt hebben dan moet je gewoon niet beheren. De realiteit is dan wel dat het goed mogelijk is dat je een aantal soorten verliest. Een oernatuur mens zou daar niet om moeten treuren, want dit zijn hoogstwaarschijnlijk cultuurvolgers die nu geen niche meer hebben omdat de cultuur is verandered.
Als darwinist ben ik altijd positief. De natuur is in constante evolutie, dus wat er ook gebeurt er ontstaan nieuwe soorten, nieuwe relaties en nieuwe ecosystemen. Bij afwezigheid van grote grazers zullen ook nieuwe elementen ontstaan. Het oerwoud heeft nauwelijks grote grazers maar is toch zeer biodivers. Dat is ook één van de oudste ecosystemen, heeft geen last van winters, en om andere redenen is het zo divers. Maar dan nog heeft het grote grazers niet nodig. Insecten en ik meen ziekten spelen hier de grootste rol in de dynamiek.
Toch, omdat de natuur zo nihilistisch is, heeft het vooral voor ons waarde om natuur te behouden. Natuur redt zich wel.
Ja natuurlijk begrijp ik wel dat evolutie meestal, soms gaat het heel snel, langzaam gaat. Daarom zeg ik ook juist dat natuur vooral voor ons als mens waarde heeft.
@hielke, ik had even een aanval van braafheid, maar neem dat nu terug. Han Lindeboom is wel degelijk een oplichter en groene linksmensen verdienen een pak slaag
Over boomsoorten in de Nederlanden, moeraslanden, is veel bekend. Naaldbomen hebben er nauwelijks gestaan, zijn nu alle uitheemse soorten, zoals ook vele soorten van nu van oorsprong loofbomen exoten zijn. De echte oer-nederlandse boom schijnt de wilg te zijn geweest. Het maakt het debat over ‘ECHTE’ natuur in NL geheel onzin. Op welk tijdperk willen de natuurzeloten de natuur in NL terug creëren, 500 jaar, 1000 jaar, 2000 jaar, 5000 jaar terug ? http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl1165-Exotische-bomen-en-struiken-in-het-bos.html?i=2-41