Zoals mijn trouwe lezers zich wellicht zullen herinneren schonk ik onlangs kritische aandacht aan een rapport van de hand van Christel van Eck (foto boven) en Leo Meyer (foto onder), getiteld: Scepsis, idealen en realiteit, 10 Nederlanders over klimaatverandering. Zie hier.
Onlangs kreeg ik een reactie van hen. Dat is verheugend, want een grondige discussie over zaken die onze samenleving tientallen miljarden per jaar gaan kosten, zoals het klimaatbeleid, zonder dat dit ook maar enige aantoonbare invloed op het klimaat zal hebben, is hoogst noodzakelijk en nog nauwelijks gevoerd. En een kosten/baten analyse heeft nooit plaatsgevonden.
Hieronder volgt een weergave van mijn oorspronkelijke ‘posting’. De reacties van Christel van Eck en Leo Meyer zijn in vet weergegeven.
~~~~
Christel van Eck en Leo Meyer van ‘ClimateContact-Consultancy’ hebben met tien Nederlanders over klimaatverandering gesproken, van sceptici tot realisten en idealisten. Zij hebben een artikel geschreven over hun ideeën over het Nederlandse klimaatdebat en de posities die zij en anderen innemen. Met de keuze van de geïnterviewden is beoogd het maatschappelijk discours in kaart te brengen, maar naar volledigheid is niet gestreefd.
De uitspraken in dit artikel van de geïnterviewden vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de zienswijze van de auteurs.
In cursief mijn commentaar op het rapport.
De auteurs stellen dat de discussie over klimaatverandering in Nederland lijkt te zijn verschoven. Het is vaak niet meer de vraag of het klimaat verandert, maar hoe we daarop moeten reageren.
Merkwaardig! Het klimaat verandert altijd. Klimaatverandering is de norm.
Toen in 1972 het rapport Grenzen aan de groei van de Club van Rome verscheen, kwam er wereldwijd aandacht voor het milieuvraagstuk. Er waren ook velen die vonden dat het rapport te veel doemdenken uitstraalde. Groepen die waarschuwen voor een mondiale milieucrisis, creëren nu eenmaal tegenbewegingen. Zo ook in het klimaatdebat, in het verleden voornamelijk gekenmerkt door sceptici versus mainstreamers. Sceptici ontkennen de opwarming van de aarde die sinds de industriële revolutie gaande is, dan wel dat deze een menselijke oorzaak kent.
Dat is op minst ongenuanceerd. Sceptici ontkennen geenszins de opwarming van de atmosfeer (niet de aarde), maar zijn van mening dat de menselijke bijdrage daaraan gering is.
Reactie Leo/Christel: Hans heeft een punt. Het lijkt er op dat er sinds de negentiger jaren een verschuiving heeft plaats gevonden in het discours aan sceptische zijde. Voorheen was de stellingname van meeste sceptici dat klimaatverandering alleen natuurlijke oorzaken kent, inmiddels wordt gesteld dat er toch een menselijke bijdrage is, zij het gering. Overigens vindt het leeuwendeel van de opwarming (in termen van de Joules) plaats in de oceanen, niet in de atmosfeer.
Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat periodiek de wetenschappelijke kennis over het klimaat beoordeelt, heeft veel weerstand ervaren van sceptici. De rapporten (gepubliceerd in 1990, 1995, 2001, 2007 en 2014) zorgden na ontvangst steeds voor zowel alarmistische berichten als ontkenningen hiervan in de media, al vertrouwde de meerderheid van het publiek de klimaatwetenschappers.
Dit is weer de bekende tendentieuze voorstelling van zaken. Vele klimaatsceptici zijn professionele klimaatwetenschappers.
Reactie Leo/Christel : Blijft het punt staan dat uit allerlei onderzoek steeds naar voren komt dat meer 90 % van de klimaatwetenschappers op één lijn zitten althans wat de oorzaken van de opwarming betreft. Het is geen 100 %, dus kunnen we ze inderdaad niet volledig over 1 kam scheren.
Eind 2009, in de aanloop naar de grote klimaattop in Kopenhagen, kreeg dat vertrouwen een flinke deuk. Gehackte e-mails van de Universiteit van East Anglia
Het is nooit bewezen dat deze e-mails zijn gehackt.
zouden erop wijzen dat er door het IPCC gesjoemeld was met cijfers. Die beschuldigingen bleken later onwaar te zijn
Dat is onjuist, die zijn – helaas – maar al te waar. Iedereen die de betrokken e-mails leest, kan zich zelf daarvan overtuigen.
Reactie Leo/Christel: Er zijn zoals bekend drie onafhankelijke onderzoeken geweest die hebben vastgesteld dat er in de rapporten van het IPCC níet is gesjoemeld met de cijfers.
maar na publiciteit over enkele fouten in een van de IPCC-rapporten werd ‘Climategate’ al snel één groot mediaschandaal.
Het was geen ‘media’schandaal, maar een gewoon schandaal.
Klimaatsceptici kregen een groot podium om te vertellen dat klimaatverandering een hoax was.
Dat is ook de stelling van de toekomstige Amerikaanse president.
Reactie Leo/Christel: Inmiddels lijkt Trump zijn stelling iets te hebben afgezwakt. Hij ‘stelt zich open’ en denkt dat er misschien toch wel een verband is tussen menselijk handelen en klimaatverandering. Hij heeft inmiddels zelfs al Al Gore te woord gestaan. Maar het blijft afwachten natuurlijk wat hij precies gaat doen.
Toch lijkt het vertrouwen in de klimaatwetenschap inmiddels weer hersteld.
Dat is zeer de vraag. In internationale opiniepeilingen van de VN is ‘klimaat’ afgezakt naar de laatste plaats van de ‘problemen’ waarover de mensen zich zorgen maken.
Reactie Leo/Christel. De vraag is of dat na ‘Parijs’ nog steeds het geval is. In ieder geval hebben bijna alle staatshoofden en regeringsleiders ter wereld het belangrijk genoeg gevonden om hun handtekening te zetten onder het Parijs akkoord.
In 2014 hebben de sceptici nauwelijks weerwerk geleverd op het recentste rapport van het IPCC.
Dat is onjuist. Het NIPCC heeft gedetailleerde kritiek geleverd op dit rapport.
Reactie Leo/Christel: Punt voor Hans. Het is echter zo dat de media hier wereldwijd heel weinig aandacht hebben besteed in vergelijking met de publiciteit rond ‘Parijs’.
Daarnaast worden klimaatverandering en de gevolgen hiervan steeds meer zichtbaar
Dat is onjuist. Er is een opwarmings’pauze’ ofwel hiatus van 18 jaar, die door de mainstream niet kan worden verklaard.
Reactie Leo/Christel: Inmiddels vliegt de wereldgemiddelde temperatuur omhoog. 2014, 2015 en zeer waarschijnlijk ook 2016 hebben de voorgaande records achtereenvolgens verbroken, en, Hans, had jij niet een weddenschap met Bart Strengers verloren over de temperatuurstijging? Het klopt wel dat de klimaatmodellen deze schommelingen niet kunnen voorspellen, daarvoor zijn ze te grof. Klimaatverandering gaat niet in een rechte lijn, en met name oceaanstromen met zeer lange aanpassingstijden kunnen de opwarming lange tijd vertragen maar ook versnellen.
en zijn ook de ‘not so usual suspects’ de laatste jaren hun mond gaan opendoen, zoals de Paus, de Rockefellers [nazaten van oliemagnaat John D. Rockefeller, red.] en president Obama.
Die allemaal bekend staan als prominente klimaatdeskundigen!
Reactie Leo/Christel”: daar gaat het niet om. We bedoelen de maatschappelijke impact – dus de invloed die klimaatdeskundigen hebben op de niet deskundige ‘opinion leaders’.
Bovendien zijn de fossiele industrie, financiële sector en veel politieke partijen zich anders gaan opstellen. Dit alles heeft de bodem gelegd voor het klimaatakkoord van Parijs eind 2015. Daarin is afgesproken de opwarming wereldwijd te beperken tot ruim beneden de 2 graden Celsius, en liefst tot 1.5 graad Celsius. Nu de meeste landen dit jaar, inclusief grote spelers als Amerika en China, het verdrag hebben geratificeerd, is het Parijs-akkoord in werking getreden en is het klimaatbeleid in een stroomversnelling gekomen.
Dit is geenszins het geval. Het internationale klimaatbeleid is gestrand door de aankondiging van de nieuwe Amerikaanse president, die het hele klimaatgedoe een hoax heeft genoemd. De huidige klimaattop in Marrakesj loopt op een fiasco uit.
Reactie Leo/Christel: Zie eerdere opmerking over Trump. Marrakech heeft zich overigens zeer duidelijk uitgesproken om in volle vaart door te gaan met de implementatie van de Parijs doelen. Met of zonder medewerking van Trump. Het zijn overigens niet alleen de staten , overheden en maatschappelijke organisaties, maar ook de grote bedrijven (inclusief de fossiele industrie) die het klimaatprobleem erkend hebben en hun strategieën daarop aanpassen.
In Nederland blijkt de discussie of klimaatverandering een probleem is, verschoven naar hoe wij naar een klimaatneutrale samenleving gaan.
Wat is een klimaatneutrale samenleving?
Reactie Leo/Christel: daarmee wordt bedoeld: netto geen broeikasgassen meer uitstoten
De invloed van de sceptici lijkt hiermee te zijn afgenomen.
Nederland als centrum van het universum? Met de komst van Donald Trump zal de klimaatdiscussie een andere wending nemen. Dat zal ook in Nederland niet onopgemerkt blijven.
Reactie Leo/Christel; ons artikel ging over de huidige Nederlandse situatie. Het kan inderdaad zijn dat de komst van Trump hier verandering in aanbrengt, dat hebben we dan ook opgeschreven.
Marcel Crok, wetenschapsjournalist, ziet zichzelf als een roepende in de woestijn. Hij heeft het gevoel dat argumenten van sceptici op geen enkele wijze worden meegenomen bij de bepaling van beleid. “De reden dat ik doorga, is dat ik gedocumenteerd wil hebben hoe zwak het klimaatverhaal in elkaar steekt.” Maar daarin lijkt hij in Nederland alleen te staan.
Dat is geenszins het geval. Er bestaat in Nederland een grote groep klimaatsceptici, met hoge wetenschappelijke kwalificaties. Dat zulks nauwelijks bekend is, komt door het feit dat de Nederlandse MSM stelselmatig weigeren over hun opvattingen te rapporteren. Zij treden daarmee op als apostelen van het broeikasevangelie.
Misschien komt daar verandering in nu Donald Trump, klimaatontkenner,
Daar istie weer: ‘klimaatontkenner’. Wie ontkent het klimaat? En dan die nare holocaustconnotatie.
Reactie Leo/Christel: iemand die stelt dat klimaatverandering een verzinsel van de Chinezen is om de banen af te pikken van de VS kunnen we in een journalistiek getint artikel toch gerust een ‘klimaatontkenner’ noemen? Al is de term ‘klimaatontkenner ’ kort door de bocht, we bedoelen natuurlijk ontkenner- van- het- feit- dat- klimaatverandering-veroorzaakt-is-door-de-mens’. Maar dat is wel een erg lang woord, als iemand wat beters weet, graag! De (krankzinnige) connotatie met de holocaust die Hans noemt komt niet van ons.
de scepter zwaait in de VS. Dat kan de Nederlandse klimaatsceptici nieuwe wind in de zeilen geven. Maar vooralsnog gaat het debat gaat niet meer over het al dan niet bestaan van een probleem,
Daar gaat het debat wèl over! Er is tot dusver geen ‘probleem’ aangetoond.
Reactie Leo/Christel: de gevolgen van reeds opgetreden klimaatverandering zijn wereldwijd inmiddels zichtbaar. We hoeven het rijtje hier niet op te sommen. Zie de talloze grondig onderbouwde rapporten inclusief die van het IPCC. Tenzij men die allemaal ongelezen in de prullenbak wenst te kieperen als zijnde ‘onbetrouwbaar’. Struisvogelpolitiek!
het gaat wel over hóe het probleem moet worden opgelost. Er ontstaan tegenstellingen tussen ‘realisten’ en ‘idealisten’.
Het gebruik van het woord ‘realisten’ in deze context is verwarrend. In Frankrijk noemen de klimaatsceptici zich bijvoorbeeld ‘climato-réalistes’.
Iedereen is het eens over de noodzaak van meer energiebesparing, en vervanging van fossiele brandstof door zon- en windenergie.
Dat laatste is niet het geval. Zon- en windenergie kunnen nooit een volwaardige vervanging bieden voor fossiele energie, zoals op deze website, onderbouwd met concrete berekeningen, voortdurend is betoogd.
Reactie Leo/Christel; op korte / middellange termijn kunnen zon en wind niet alle fossiele energie vervangen. Op zeer lange termijn is dat geen probleem. Zon genoeg!
Maar de ‘realisten’ stellen dat er bovendien op grote schaal omstreden technologieën nodig zijn zoals CO2-afvang en -opslag (Carbon Capture and Storage, CSS) en biomassa,
CCS kent vele bezwaren en is extreem duur. Vandaar dat alle grote CCS-experimenten zonder succes zijn geschrapt. Voorts heeft de KNAW erop gewezen dat het vertrouwen in biobrandstoffen misplaatst is. Hoe gezaghebbend wil je het hebben?’
Reactie Leo/Christel: CCS wordt reeds lang toegepast, zij het op betrekkelijk kleine schaal. Er is inderdaad een nieuwe discussie aangewakkerd door De KNAW, die terecht bezwaren heeft geformuleerd tegen de hooggespannen verwachtingen van biobrandstoffen. Er lijkt voor zeker 100 EJ voldoende duurzaam gewonnen biomassa beschikbaar wereldwijd. Probleem blijft de ‘verplaatsingseffecten’.
en een combinatie daarvan. Dat moet het overschot aan CO2 uit de atmosfeer te halen. De ‘idealisten’ zijn van mening dat de oplossing met alleen energiebesparing en zonne- en windenergie af kan.
Op deze website is herhaaldelijk – op basis van degelijke berekeningen – betoogd dat de natuurwetten dit onmogelijk maken.
Reactie Leo/Christel: Flauwekul. Fotosynthese is een uitvinding van de natuur zelf. CO2 afscheiding uit verbrandingsgassen of pre-combustion separatie zijn bekend technische processen (zij het dat die ook energie kosten). Opslag van CO2 is een kwestie van compressie en transport. Niets nieuws onder de zon en niets is strijdig met de natuurwetten.
De vraag daarbij is hoe hoog het besparingstempo van Nederland kan zijn. Ike Teuling, campagneleider Energie bij Milieudefensie: “Ik denk dat het allemaal veel sneller kan. Onder druk wordt alles vloeibaar.” Volgens haar moet Nederland binnen 20 jaar van de fossiele brandstoffen af zijn. Jan Paul van Soest, Founding partner De Gemeynt (een coöperatie op het gebied van ecologie en economie en duurzame oplossingen), is somber over de haalbaarheid: “Ik krijg het gewoon niet rond gerekend. Ik zie geen materiaal en geen studies die mij het vertrouwen geven dat we dat gaan doen.” Faiza Oulahsen, campagneleider Klimaat & Energie bij Greenpeace Nederland: “Wij hadden al een behoorlijk ambitieus energie-scenario, voor wat wereldwijd aan zonne- en windenergie mogelijk is. Er werd over ons nog gezegd ‘Greenpeace leeft in een utopie’. Maar we zijn zowel linksom als rechtsom ingehaald. De groei van zonne-energie gaat sneller dan verwacht.” De realisten zijn sceptischer over de snelheid van energiebesparing, en menen dat we er niet komen met alleen zon en wind. Sible Schöne, programmadirecteur bij Klimaatbureau HIER: “Greenpeace, Natuur & Milieu en Milieudefensie komen uit de jaren ’70. Ze willen allemaal een duurzame energievoorziening en gebruiken daarbij het argument ‘klimaatverandering’. Wij zeggen: we moeten een concreet klimaatprobleem kosteneffectief oplossen. 1.5 graad is zo ambitieus is dat je daar alles voor nodig hebt, ook CCS en biomassa.” …
In het debat lijken er klimaatsceptici, klimaatidealisten en klimaatrealisten te zijn. Het ligt echter veel genuanceerder; niet iedereen kan zomaar in een hokje worden gestopt. Het voordeel van hokjesdenken is dat het mogelijk is te vergelijken, waarbij de raakvlakken en verschillen tussen groepen zichtbaar worden. Overeenkomsten kunnen mensen met elkaar verbinden en verenigen, wat sociale cohesie creëert. Wij pleiten er voor om geen enkele groep uit te sluiten van het debat, omdat iedere groep zo zijn eigen krachten en valkuilen heeft.
De klimaatsceptici hebben aan invloed ingeboet nu de acceptatie van het klimaatprobleem gemeengoed lijkt te zijn.
Dat blijkt niet erg te lukken gezien de daling van ‘klimaat’ op de lijst van thema’s waarover de mensen zich zorgen maken. Het lijkt erop dat de klimaatpropaganda niet immuun is voor de wet van de toenemende, afnemende en negatieve meeropbrengsten.
Nochtans is ruim twintig jaar klimaatindoctrinatie tot voor kort zeer effectief gebleken. Nu de pijn van hernieuwbare energie, en in het bijzonder windturbines, duidelijker wordt met verrommeling van het landschap, stijging van de energierekening, vogelslacht, gezondheidsklachten bij omwonenden, waardeverlies en onverkoopbaarheid van nabijgelegen woningen enz., neemt het enthousiasme af.
Reactie Leo/Christel: introductie van vooral wind op land loopt inderdaad tegen grenzen aan wat betreft het publieke draagvlak. De noodzaak van een energietransitie wordt er niet minder om.
Toch blijft hun inbreng van belang. De kracht van de sceptici is dat ze zwakke plekken in het klimaat-bastion zoeken. Dat stimuleert de mainstreamers om hun punten beter te onderbouwen en beter te communiceren met het algemene publiek.
Een eufemisme voor meer klimaatpropaganda.
De valkuil van de sceptici is dat ze soms feiten blijven ontkennen die wetenschappelijk al lang zijn vastgesteld, of terugkomen op beweringen die al herhaaldelijk zijn weerlegd.
Graag concrete voorbeelden! Los daarvan, er zijn talloze feiten die de aanhangers van de AGW-hypothese (= ‘Anthropogenic Global Warming’) reeds tientallen jaren negeren. Over de opwarmings’pauze’ hoort men weinig vanuit de mainstream.
Reactie Leo/Christel: de voorbeelden zijn talloos en dat weet Hans heel goed. Onder andere de zogenaamde ‘opwarmingspauze’ is uitgebreid aan bod gekomen in de wetenschappelijke literatuur en staat ook duidelijk beschreven in het WG I IPCC rapport.
De kracht van de klimaatidealisten is dat zij een verhaal hebben wat aanspreekt en waarmee je mensen in beweging krijgt.
Gegeven de uitkomst van de klimaattop in Parijs, en het vervolg daarvan thans in Marrakesj, blijkt dit toch in zeer beperkte mate het geval. Het lijkt eerder op het kleed van Penelope.
Reactie Leo/Christel: er is al een wereldwijde beweging in gang gezet naar verduurzaming, goedkopere zon- en wind energie die niet meer zal stoppen al zal het proces met horten en stoten gaan. Maar Penelope is wel een inspirerend voorbeeld. We wachten op Odysseus’ terugkeer!
Idealisten hebben een duidelijke visie die daadwerkelijk doelen stelt. Dit geeft richting voor de toekomst en stimuleert ontwikkeling. Het gevaar is echter dat doelen niet realistisch en haalbaar zijn, wat kan leiden tot gevoelens van machteloosheid en frustratie.
De kracht van de klimaatrealisten
Alweer die terminologische verwarring!
is dat de kans groter is dat het klimaatprobleem daadwerkelijk opgelost kan worden.
Er is een klimaat. Er is klimaatverandering. Er is een geringe opwarming van de atmosfeer. Waarschijnlijk heeft de menselijke uitstoot van CO2 daarop enige invloed. Maar die is uiterst gering. Er is derhalve geen klimaat’probleem’ dat oplossing behoeft.
De valkuil is dat hun benadering technocratisch overkomt, publieke weerstand oproept en weinig ruimte laat voor een op een democratische manier verkregen draagvlak voor oplossingen.
Al met al wordt de transitie naar een klimaatneutraal Nederland
Opnieuw, wat is klimaatneutraal?
ingrijpend en ingewikkeld. Er liggen grote vragen open over de sturing, de maatregelen, en de mate waarin maatregelen die ook in het buitenland mogen worden uitgevoerd. Goede communicatie is de sleutel tot het overbruggen van tegenstellingen tussen sceptici, idealisten en realisten.
Niet noodzakelijkerwijs. Goede communicatie kan evenzeer de onoverbrugbaarheid van die tegenstellingen versterken. Daarnaast is ‘goede communicatie’ vaak een eufemisme voor propaganda.
De kloven die tussen verschillende partijen bestaan, kunnen worden overbrugd door te blijven zoeken naar ‘common ground’ voor alle ‘hokjes’.
Ja, we moeten in gesprek blijven.
Dit kan zonder de essentie van eigen argumenten en idealen op te geven.
Niet iedereen kan gelijk hebben. Dus iemand zal die essentie van eigen argumenten en idealen moeten opgeven.
Reactie Leo/Christel: hiermee zijn wij het volstrekt eens! Echter zal je eerst moeten proberen te zoeken naar ‘common ground’, want anders zal je altijd langs elkaar heen blijven praten en het nooit eens worden.
Het is daarbij belangrijk om de te zoeken naar en begrip te tonen voor de waarden die onder de argumenten van de ander zitten, en het debat niet te beperken tot een strijd over de feiten en getallen.
Het gaat niet om een ‘strijd’ om de feiten en getallen, maar de erkenning van de feiten en getallen. De AGW-hypothese is strijdig met de feiten en getallen, zoals ik al zo vaak heb betoogd.
Reactie Leo/Christel: herhaling van zetten. De argumenten van Hans tegen wat hij noemt de AGW- hypothese zijn al veelvuldig en grondig weerlegd.
Tot zover Christel van Eck en Leo Meyer.
Bij dit soort verhandelingen loont het altijd om te kijken naar wat er niet in staat: de olifanten in de zaal. Drie belangrijke omissies zijn m.i.: het Trump-effect op het klimaatbeleid (maar dat kwam natuurlijk pas na het moment dat Christel van Eck haar rapport had voltooid), de opwarmings’pauze’ en een kosten/baten analyse. Als men daarmee rekening had gehouden, zou dit een gans ander rapport hebben opgeleverd.
Christel van Eck is een getalenteerde jonge onderzoekster die onder leiding van haar mentor, Leo Meyer, op integere wijze een goed geschreven verhaal heeft afgeleverd. Leo Meyer, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de opstelling van het laatste rapport van het VN-klimaatpanel (IPCC), had haar echter moeten behoeden voor een onjuiste en tendentieuze weergave van de stand van de klimaatdiscussie. In de greep van groepsdenken, wensdenken en cognitieve dissonantie is hem dat helaas niet gelukt.
Reactie Leo/Christel: hier zouden we het nog ’s over moeten hebben Hans! Wij vinden op onze beurt dat jij in hoge mate in de greep verkeert van groepsdenken, wensdenken en stelselmatig feiten negeert die jou niet goed uitkomen. Dus de pot verwijt de ketel … hoe komt het toch dat, terwijl we naar de zelfde feiten en cijfers (kunnen) kijken, en thermometers, CO2- en watermoleculen geen politieke vooringenomenheid hebben, toch steeds tot tegengestelde conclusies komen?
In het onderliggende rapport kwam ik nog een terloopse opmerking tegen die sterk uit de toon viel: ‘Mede door de negatieve toonzetting en de galspuwerij in het klimaatdebat, door bijvoorbeeld een malicieuze website als Climategate, heeft Jan Paul van Soest het besluit genomen om zich minder actief in het klimaatdebat te roeren.’ Waarschijnlijk heeft Christel van Eck deze kwalificatie uit de mond van Jan Paul van Soest opgetekend (het is niet helemaal duidelijk), dezelfde die klimaatsceptici met saboteurs en twijfelbrigade heeft vergeleken. Over malicieus gesproken! Kortom, de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.
Reactie Leo/Christel; het woord ‘malicieus’ komt van Jan Paul van Soest, dat is geen kleuring van onszelf. Wij hebben zelf eerder aangegeven dat we niet (noodzakelijkerwijs) de meningen van de geïnterviewden ondersteunen. Lees verder hier. Lees hier het volledige rapport: Scepsis, idealen en realiteit, 10 Nederlanders over klimaatverandering.
Ik heb het gehele rapport met belangstelling gelezen. Het is goed en toegankelijk geschreven en bevat veel nuttige informatie. Ondanks kritiek een aanrader dus!
De geïnterviewden: Ewald Breunesse – Manager Energietransitie bij Shell Marcel Crok – Wetenschapsjournalist, toegelegd op klimaat Bert Holtslag – Hoogleraar Meteorologie aan de Universiteit van Wageningen Hans Labohm – Gepensioneerd econoom Faiza Oulahsen – Campagneleider Klimaat & Energie bij Greenpeace Nederland Hans Schoenmakers – Director Corporate Affairs bij Uniper Benelux en Directeur ROAD 2020 Project Sible Schöne – Programma Directeur bij Klimaatbureau HIER Jan Paul van Soest – Founding partner De Gemeynt Ike Teuling – Campagneleider Energie bij Milieudefensie Tjerk Wagenaar – Directeur Natuur & Milieu.
~~~~
Hoewel mijn handen jeuken, onthoud ik mij op dit moment even van commentaar. Ik laat nu gaarne de respondenten aan het woord.
Ik vind dit de de kern van het hele betoog: “Reactie Leo/Christel”: daar gaat het niet om. We bedoelen de maatschappelijke impact – dus de invloed die klimaatdeskundigen hebben op de niet deskundige ‘opinion leaders”. Zij hebben gelijk! De gesubsideerde propaganda aan het academisch-duurzaam-politiek-industrieel-compl zorgt voor de maatschappelijke inpact (=Brainwash)
Sorry Ipad dikke vingers maken typefoutjes.
Na de goede en logische uitleg van Leo/Christel is de vraag; Heeft Hans L het nu wel begrepen? En dan heb ik nog een vraag: Indien Hans L zo hoog opgeeft over het NIPCC dan begrijp ik niet waarom Hans L nooit citeert uit het rapport van het NIPCC. Als voorganger van de sceptische gemeente zou hij dat toch veelvuldig moeten doen?Liever lijkt hij zijn oren te leggen bij sensaties blogjes als die van Gosselin.
zon genoeg, fotosynthese is een “uitvinding ” ; van de natuur . Verder ‘ niets nieuws onder dezen of strijdig met natuurwetten ” .
En geld halen we van de geldboom. Geen probleem!
Van Eck en Meijer kaatsen de bal terug betreffende groepsdenk. De conclusie dat de warmers aan groepsdenk lijden is de uitkomst van een analyse van de symptomen, zoals hier: http://climategate.nl/2015/08/10/groepsdenken/
De ongesubstantieerde bewering “stelselmatig feiten negeert die jou niet goed uitkomen” lijkt me nogal ontoereikend als onderbouwing.
Het onderwerp groepsdenken komt regelmatig aan de orde op deze site, dacht ik zo, zeker vanwege het malicieuze ervan. (Ik zal maar niets zeggen verder :-) Juist dames in de leeftijd van van Van Eck, zijn uiterst gevoelig voor acceptatie in de groep. Kijkt u maar op haar facebook pagina, waar ze wordt aangesproken door haar vriendinnen met “hee chick, vet cool” (dat jij dat rapport het geschreven). Daar mag je ook trots op zijn als je zo jong bent, ook al snap je niet waar het over gaat. Gaat allemaal vanzelf over, weten vaders en moeders en ook Hans Labohm neem ik aan.
“En een kosten/baten analyse heeft nooit plaatsgevonden.”
Hoewel schattingen wijzen op extreem hoge lasten en extreem lage baten.
En daarmee veeg je het alarmistische verhaal van tafel.
In Spanje hebben ze het al door veel koste voor de netwerkbeheerders en energieproducenten door wind en zon.
Daar is dan ook een nieuwe belasting ingevoerd.
http://www.spanjevandaag.com/13/04/2016/meeste-particuliere-zonnepanelen-in-spanje-zijn-sinds-deze-week-illegaal-en-aan-boetes-onderhevig/
Christel daar eens mee confronteren?
“Door gevaarlijke gekken omringd” W.F.Hermans merkte het al op.
En dan worden Greenpeace en de Paus er nog bij gesleept.
De eerste een activist, uit op de-industrialisatie en verpaupering, de tweede ach, laat ook maar…..
Klimaat alarmisme is religie. Argumenten doen er niet meer toe. De verlichting is ver weg.
Deelnemers aan het klimaatdebat zouden veel meer respect krijgen als ze een betere voorselectie maken van de berichten waar ze mee komen. Bijvoorbeeld het bericht over een ‘dramatische afkoeling’ van vorige week was lariekoek en wekt alleen maar ergernis op. Ook ‘alarmistische’ berichten zijn soms ongefundeerd, speculatief of zwaar overdreven.
Bart Vreeken,
De ‘posting’ ‘Dramatische afkoeling’ was geen lariekoek, maar feitelijk juist.
Zie ook:
http://www.thegwpf.com/despite-denial-global-temperatures-are-dropping-fast/
We zullen het Hans nog maar even uitleggen want hij wil het maar niet begrijpen. De posting ‘dramatische afkoeling’ was geschreven op basis van land only data zonder dat in de kop te vermelden. Dat is misleiding.
Indien je dit VANDAAG zou schrijven onder begeleiding van de Hadcrut4 grafiek die je NU laat zien, dan hadden we slechts alleen de opmerking kunnen maken dat “dramatische ” niets anders is dramatische theatrale overdrijving. De afkoeling is namelijk geheel volgens de verwachting. Het wordt pas interessant als de temperatuur echt nog 2 tienden gaat zakken. Volgende maand misschien. Nu nog even niet.
Nee, herstel, de misleiding is nog steeds net zo groot. Nu wordt er voor gekozen om alleen het Noordelijk halfrond te laten zien i.p.v. GLOBAL. Dat die zogenaamde sceptici zelf niet eens een beetje ziek worden van die kinderachtige spelletjes.
Zie alhier het bedrog:
http://woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/from:1995/plot/hadcrut4nh/from:1995/offset:-0.25
Zelfs wanneer we alleen naar de landtemperatuur kijken dan is het nog steeds grote lariekoek. De anomalie voor oktober kwam uit op 0,23 graden, voor november op 0,48 (data UAH 6.0). Meer dan verdubbeld zelfs!
http://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0beta/tlt/uahncdc_lt_6.0beta5.txt
Dat er een kort moment was dat het even naar beneden doorschoot had zoals eerder gemeld te maken met een ongebruikelijke luchtdrukverdeling waardoor het op de noordpool relatief extreem warm werd en lokaal in centraal Azie relatief extreem koud.
Zo moeilijk is dat toch niet? En dan nog, als een bericht fout is kun je dat toch gewoon toegeven?
Bart / Herman
Hebben jullie de link van Hans wel gevolgd?
HadCrut4 global land and ocean data
Hugo, ” global land and ocean data” dat is wat er onderstaat. Maar in werkelijkheid is HAdCrut4nh geselecteerd. Kijk links boven in de grafiek. nh staat voor noordelijk hafrond. Kortom: bedrog. Heb je mijn link wel gevolgd?
Hugo, achter de link van Hans lees ik de kop:
“All global temperature data sets confirm that global temperature has fallen rapidly in recent months as the recent El Nino ended”. Dat is bepaald niet in overeenstemming met de gegevens van UAH. De anomalie op de continenten schiet wild heen en weer en wordt in hoge mate bepaald door de ligging van hoge- en lagedrukgebieden.
Ik kan weinig respect opbrengen voor mensen die onze energievoorziening beogen te slopen. Die onze welvaart willen afbreken. Die niet willen of kunnen inzien dat vrijheid voor allen het gevolg is van voldoende energie voor allen. Er is geen plek op aarde te noemen waar wind- en zonne-energie een acceptabel westers welvaartniveau opleveren. In tegendeel: overal op aarde waar duurzaam wordt (werd) geleefd daar is (was) de levensverwachting hooguit 40 jaar.
Onze gehersenspoelde jeugd gaat een stevig pak op zijn donder krijgen. Ze vallen de pharmaceutische industrie aan omdat ze (nog) niks mankeren, de kolen- olie- en gas industrie omdat ze geloven dat de 220Volt van het stopcontact een natuur constante is.
Nationale inzet op wind- en zonne-energie is zelfmoord. Daar komen ze vanzelf achter. Van het klimaat weten we nog niet veel (daarom is discussie ook vruchteloos) maar van energie weten we alles. De resultaten van die berekeningen willen de groene gelovigen echter niet weten.
Maar goed, laten we het eens hebben over een lelijke misser van Leo/Christel.
Hans zegt : Er is tot dusver geen ‘probleem’ aangetoond de reactie is dan:
“De gevolgen van reeds opgetreden klimaatverandering zijn wereldwijd inmiddels zichtbaar.” Uh ja, maar de vraag was in hoeverre dat NU al een probleem zou zijn.
Vervolgens wordt er doodleuk gezegd: ” We hoeven het rijtje hier niet op te sommen”
Waarom eigenlijk niet? De IPCC rapporten zijn daar namelijk helemaal niet zo helder over. Ik heb het vermoeden dat Leo/Christel de problemen die mogelijk in de toekomst gaan optreden al vast uit hun hoofd projecteren als zijnde al een feit. Bovendien is het zeer discutabel wat wij als een probleem zien of niet. JA, Daar gaat het debat wèl over!
Hans, je zegt: “Vele klimaatsceptici zijn professionele klimaatwetenschappers.”. Is dat écht zo? Er zijn wat geologen die sceptisch zijn op de manier waarop jij dat ook bent, maar als ik aan sceptische mensen die daadwerkelijk als wetenschapper met het hedendaagse klimaat bezig zijn dan kom ik niet ver. Tenzij je Curry, Spencer, etc bedoeld maar die staan dichter bij het IPCC dan bij jouw opvatting zou ik zeggen. Maar wellicht mis ik iets.
Nou ja, je zou nog Bas van Geel kunnen noemen, Paleo-ecoloog. Ik heb tijdens mijn studie (biologie) nog een tijdje bij hem op de gang gezeten en hij is integer in zijn benadering.
Ik heb heel wat uurtjes met Bas zitten bomen, je mag hem er gerust naar vragen. Waar Bas tegenaan gelopen is, is dat er van de paleoklimatologie van het IPCC er weinig klopt, voor zover het zijn specialiteit betreft en ik ben dat helemaal met hem eens. Er klopt nog veel meer niet trouwens.
Bas is overigens politiek links. Klimaatscepticisme behoort niet een politieke kleur te hebben. Het is gewoon bedrijven van wetenschap.
Guido,
Ja, je mist veel. Zie bijvoorbeeld:
http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/09/klimaat-het-sprookje-van-de-97-consensus/
http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/02/klimatologen-zijn-het-niet-met-elkaar-eens/
Sorry, ik kan ook niets aan de feiten veranderen.
Ik sta dicht bij Curry, Spencer etc.
Hans L staat dicht bij Curry die de mogelijkheid van 20 graden opwarming in de komende 150 jaar open laat. Wat een giller.
https://curryja.files.wordpress.com/2014/09/slide11.png
Hans L de alarmist :)
Hans, ik ben het in het algemeen ook vaak met Curry eens en toch staan jij en ik mijlenver van elkaar in het debat. In voorgaande discussies heb je aangegeven het met Curry eens te zijn op het moment dat ze kritiek heeft op het IPCC. Maar zo gauw het om de getallen gaat (bijvoorbeeld klimaatgevoeligheid, is ie weer) neem je snel afstand van haar.
Mijn vraag blijft daarmee een beetje staan, jouw woorden: “Vele klimaatsceptici zijn professionele klimaatwetenschappers”. Maar wie dan?
Guido,
Ik heb je al veel informatie gegeven. Maar goed, dan nog maar weer eens een linkje:
http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/03/klimaatscepsis-onder-meteorologen/
Hans, Guido vraagt om een lijstje met namen. Als we je vage linkjes doorspitten dan kom je met drie namen : Joanne Nova, Marcel Crok en Richard Tol. Met alle respect voor deze mensen: het zijn twee klimaatjournalisten en een klimaateconoom die jij tot prominente klimaatonderzoekers bombardeert. Je staat dus nog steeds op NUL. Begrijp je vraag van Guido nu echt niet Hans?
Herman,
Hoe vaak heb ik niet gelinkt naar:
http://cfact.org/pdf/2010_Senate_Minority_Report.pdf
Daar zitten vele excellente wetenschappers bij. Het zijn niet allen klimatologen, maar ze weten wèl van de hoed en de rand wat betreft de toepassing van de wetenschappelijke methode. En daar schort het aan in de mainstream klimatologie.
Zie je wel Hans, zo moeilijk was het dus niet. Nu is de vraag wat Guido met die namen wil…… Guido?
Het zijn inderdaad niet allemaal klimatologen. Sterker nog, het is moeilijk om iemand te vinden die actief met het wetenschapsgebied bezig is behalve erop mopperen.
Misschien, Guido, daar staat tegenover dat het woordje “physics” 360 keer voorkomt in dat lijstje en eendachtig de stelling van Rutherford, (Physics is the only real science. The rest are just stamp collecting.) zou ik hun kennis van de onderhavige fysieke processen toch niet al te veel in twijfel trekken.
Guido,
Pas het falsificatiebeginsel van Popper toe, zoals ook door Richard Feynman verwoord, en je zult bemerken dat de AGW-hypothese geen stand houdt.
‘It doesn’t matter how beautiful your theory is, it doesn’t matter how smart you are. If it doesn’t agree with experiment, it’s wrong.’
Feynman
Guido,
‘Mopperen’? Onzin! Gewoon de wetenschappelijke methode toepassen en kritisch blijven. Hier nog wat informatie:
http://www.populartechnology.net/2009/10/peer-reviewed-papers-supporting.html
Nou Hans, dat fop lijstje hebben we al eens eerder bekeken. Als we die lijst door nemen dan blijkt verreweg het grootste deel daarvan helemaal niet tegen AGW in te gaan. En dat deel dat je wel zou kunnen tellen is van de hand van enkele wetenschappers.
Wat Herman zegt, dat lijstje gaat meer tegen jouw visie in Hans dan tegen de mainstream. Dat is overigens wel erg fundamenteel en het komt ook terug in de discussie hierboven: je roemt iemand als Curry vanwege haar kritiek op de mainstream maar sluit je voor de rest van haar boodschap af.
Het is ook niet makkelijk, ik stelde de vraag niet voor niks. Er is gewoon bijna geen klimaatwetenschapper te vinden die klimaatverandering maar een hoax vindt. Er zijn er zat die zich irriteren dat klimaat een kapstok is geworden (zoals Marcel Crok het altijd zo mooi zegt) voor allerlei zaken maar dat maakt AGW nog geen onzin.
Guido, misschien vind je dit een interessant artikel:
http://www.joseduarte.com/blog/comment-on-verheggen-et-al-climate-consensus-research
of deze dan: https://www.facebook.com/prageru/videos/1246989515343902/?hc_ref=PAGES_TIMELINE
Jeroen: die was ik eerder tegengekomen, op dit soort studies valt altijd wel e.e.a. af te dingen. Maar ik ben nog steeds benieuwd welke professionele klimaatwetenschappers nu scepticus in de zin dat de antropogene factor niet veel voorstelt (m.a.w. klimaatgevoeligheid van 0.5 o.i.d.).
Guido,
Lees ‘Science Friction’ van Arthur Rörsch.
http://climategate.nl/2016/05/31/56395/
Het onderscheid tussen klimaatsceptici en klimaatrealisten is verwarrend. Nog verwarrender wordt het wanneer duidelijk is dat de klimaatsceptici ironisch genoeg komen met de beste voorstellen om het de co2 emissie te reduceren: namelijk kernenergie.
De PVV is de enige politieke partij die een sluitend energie/klimaatbeleid heeft, met haar voornemen om fors in te zetten op 4e generatie kernenergietechnologie. Daarmee kan Nederland probleemloos binnen drie of vier decennia volledig co2-vrij worden, tegen de laagste meerkosten. Evenwel is PVV een uitgesproken klimaatsceptische politieke partij!
Stel daartegenover Groenlinks: een uitgesproken voorstander van co2 reductie, maar deze partij heeft als speerpunt in haar partijprogramma de onmiddelijke sluiting van kerncentrales, en een totaalverbod op nieuwe kerncentrales in de toekomst! Oftewel: een energiebeleid dat zeker zal leiden tot forse, aanhoudende co2 emissie en dus dramatische klimaatopwarming, (de ondermijning van de Nederlandse economie van zo’n krankzinnig beleid nog daargelaten.)
Persoonlijk ga ik uit van de beoordeling van de klimaatwetenschap zoals uitgevoerd door het IPCC. Ik wil dus graag een snelle, permanente reductie van de co2 uitstoot. Maar juist omdat ik dat wil zal ik nooit op een partij als Groenlinks stemmen. Immers, ik weet zeker dat als Groenlinks aan de macht zou komen, dat het klimaatprobleem dan niet wordt opgelost. Integendeel! Maar op de PVV kan ik ook niet stemmen. Los van de diverse politieke verschillen kan ik niet op een partij stemmen die de klimaatwetenschap naast zich neerlegt, hoe belangrijk de voortvarende ontwikkeling en implementatie van doelmatige, geavanceerde kernenergietechnologie ook is.
Hans, ik zie helemaal geen respectvolle klimaatdiscussie in je beschrijving. Ik vind de reacties van mevrouw van Eck en de heer Meyer op jouw eerdere stuk tenenkrommend saai, voorspelbaar en zelfs dommig. Dit zijn beslist geen originele denkers die een discussie interessant kunnen maken, nog afgezien van de stupiditeit en botheid die ze etaleren door het gebruik van de verschrikkelijke term ‘ontkenners’ te verdedigen. En ze durven nota bene te stellen dat de gevolgen van reeds opgetreden klimaatverandering wereldwijd inmiddels zichtbaar zijn. Graag referenties daarvan, want dat is echt een zware misvatting !
Maar Paul, als zelfs Obama en de Paus het zeggen dan moet het toch wel waar zijn? De jeugd heeft een merkwaardig hoog vertrouwen in autoriteiten.
Paul,
Ik kan met je meevoelen. Maar ik beoordeel de ‘handreiking’ van Van Eck en Meyer toch per saldo positief. Hun opvattingen zijn representatief voor die van vele AGW-protagonisten. Het is nu eenmaal zo.
Het belang van dergelijke discussies vind ik, is gelegen in de inkijk die men over en weer geeft in de eigen interpretatie van de geboden informatie. Ik vind het ook van eminent belang zich te realiseren wat men niet weet. Juist protagonisten van de catastrofale menselijke opwarmingshypothese zouden zich hiervan bewust moeten, omdat de bewijslast nu eenmaal ten principale bij hen ligt. Of het bovendien doorgaans gaat over de verschillende interpretaties van dezelfde feiten/meetgegevens, waag ik te betwijfelen. In het verlengde hiervan ligt argwaan die onder sceptici is gegroeid over beschikbare data. Dergelijke discussies zijn dan ook een positieve ontwikkeling, daar zij deze en verwante zaken kunnen blootleggen.
Volgens mij zijn het de “ik stuur je met een kluitje in het riet en de ik doe of mijn neus bloed dagen” Zucht. Laat ik Hans L maar een beetje helpen. Hij zou eens kunnen beginnen met de lead Authors van het NIPCC rapport. Het rapport waar Hans L zelf nooit uit citeert maar toch heel goed moet zijn. http://climatechangereconsidered.org/nipcc-scientists/
Zo, het begin is er. Nu zijn er natuurlijk nog meer en volgens Leo/Christel zou 10% een afwijkende opvatting hebben. Dan moet je al snel denken aan 500 ‘klimaat’ onderzoekers. Daar zou Hans na al die jaren er toch vele van moeten kennen. En als Hans L vervolgens een beetje zijn best zou doen kan hij vervolgens de vraag stellen: Wat wil je eigenlijk met die lijst Guido?
Vruggink, je ergert mij. Ik vind je stellingname en je taalgebruik eenvoudigweg niet te rijmen met de door jou gepretendeerde wetenschappelijke kennis. Als je je beroept op het discours van academici, begin dan eens met je te gedragen als een academicus. En ja, daarbij mag je scherp discussiëren. Iemand diplomatiek afpoeieren mag altijd. Maar je grievend uitlaten over je tegenstander als persoon draagt qua argumentatie niets bij.
Ik sta met volle overtuiging achter mijn gekozen woorden. Wat is specifiek je probleem. Benoem eens een zin van mij waar jij over valt. Wellicht Jeroen kan ik dan iets voor je doen. En over irritaties gesproken…. Heb je nog even?
Jommes, weer eens helemaal om-gedenkt.
Zélfs als IPCC en hun juichqapjes allemaal gelijk hebben, dan nog is er géén probleem.
Waarom niet?
Domweg omdat de westerse mens uitsterft. De fertility -rate ligt inmiddels zo rond de 1,5 en moet 2,11 zijn om stabiel te blijven. Kortom: westerse vrouwen krijgen te weinig kinderen.
Dat is al een daling van 25% in 2-3 decennia. En aangezien de mens oorzaak is van de ‘klimaat verandering’ zal het uitsterven van diezelfde mens alles weer ‘normaal’ maken. Toch?
Er is dus geen enkele reden tot paniek!
Ik verwacht zowiezo dat tegen 2015 de EU zo’n beetje wel geislamiseerd zal zijn.
Hun fertility rate ligt zo rond de 4 tot 8.
Wat de westerling NU doet is straks de wereld klaarmaken voor de immigranten.
Wij hebben daar zelf niks meer an.
Lets party! Leef er op los, sterf jong, dan wordt je een mooi lijk!
Kap maar met ophogen van dijken en weet ik wat allemaal niet meer: laat die moslims dat tegen die tijd zelf maar mooi oplossen! Hebben ze gelijk een baantje.
En turf? Turf gaat een grote come-back maken in 2050! En bomen stoken. En gedroogde kamelen keutels. Let maar op. Maar ja, maakt het iets uit? Tegen die tijd zijn wij er toch niet meer!
We hoeven helemaal niks na te laten aan ‘onze kinderen’, want die krijgen we niet meer. Daar hebben feminisme, vrouwenrechten en de linkse kerk ed wel voor gezorgd. Terlouwtje uit de brievenbus? Niet nodig, zijn toch geen kinderen.
En ook geen vrouwen meer thuis, want die zijn allemaal aan het werk.
Er hangt domweg geen touwtje meer uit de brievenbus omdat er niemand meer thuis is. Al die ‘slimme , vrije’ vrouwen moeten nu domweg noodgedwongen aan het werk om de kop nog wat boven water te kunnen houden.
Well done girls, well done!
sukkelsVrouwen zijn echt méésters in het nemen van verkeerde beslissingen. Daarin zijn ze echt briljant. Maar dat krijg je als je brein voornamelijk op gevoel en zorg draait en niet op feiten.
En voor ‘gevoel’ heb je geen talent nodig om toch bij de groep te behoren.
En vrouwen kiezen meestal voor de groep. De groep biedt zekerheid en bescherming.
En man alleen redt zich meestal wel, maar een vrouw meestal niet.
Er stroomt ook altijd meer energie van mannen naar vrouwen (meestal in de vorm van geld) dan andersom.
En ja, daarin hou ik ook rekening met de ‘onzichtbare economie’.
Oftewel: zorg om niet. Zorg voor kinderen en zo, socializen, vrijwilligerswerk, boodschappen doen, stoepje vegen, koken, noem maar op.
verder in deel 2
Jommes, weer eens helemaal om-gedenkt.
Zélfs als IPCC en hun juichqapjes allemaal gelijk hebben, dan nog is er géén probleem.
Waarom niet?
Domweg omdat de westerse mens uitsterft. De fertility -rate ligt inmiddels zo rond de 1,5 en moet 2,11 zijn om stabiel te blijven. Kortom: westerse vrouwen krijgen te weinig kinderen.
Dat is al een daling van 25% in 2-3 decennia. En aangezien de mens oorzaak is van de ‘klimaat verandering’ zal het uitsterven van diezelfde mens alles weer ‘normaal’ maken. Toch?
Er is dus geen enkele reden tot paniek!
Ik verwacht zowiezo dat tegen 2015 de EU zo’n beetje wel geislamiseerd zal zijn.
Hun fertility rate ligt zo rond de 4 tot 8.
Wat de westerling NU doet is straks de wereld klaarmaken voor de immigranten.
Wij hebben daar zelf niks meer an.
Lets party! Leef er op los, sterf jong, dan wordt je een mooi lijk!
Kap maar met ophogen van dijken en weet ik wat allemaal niet meer: laat die moslims dat tegen die tijd zelf maar mooi oplossen! Hebben ze gelijk een baantje.
En turf? Turf gaat een grote come-back maken in 2050! En bomen stoken. En gedroogde kamelen keutels. Let maar op. Maar ja, maakt het iets uit? Tegen die tijd zijn wij er toch niet meer!
We hoeven helemaal niks na te laten aan ‘onze kinderen’, want die krijgen we niet meer. Daar hebben feminisme, vrouwenrechten en de linkse kerk ed wel voor gezorgd. Terlouwtje uit de brievenbus? Niet nodig, zijn toch geen kinderen.
En ook geen vrouwen meer thuis, want die zijn allemaal aan het werk.
Wat de westerling NU doet is straks de wereld klaarmaken voor de immigranten.
Wij hebben daar zelf niks meer an.
Lets party! Leef er op los, sterf jong, dan wordt je een mooi lijk!
Kap maar met ophogen van dijken en weet ik wat allemaal niet meer: laat die moslims dat tegen die tijd zelf maar mooi oplossen! Hebben ze gelijk een baantje.
En turf? Turf gaat een grote come-back maken in 2050! En bomen stoken. En gedroogde kamelen keutels. Let maar op. Maar ja, maakt het iets uit? Tegen die tijd zijn wij er toch niet meer!
We hoeven helemaal niks na te laten aan ‘onze kinderen’, want die krijgen we niet meer. Daar hebben feminisme, vrouwenrechten en de linkse kerk ed wel voor gezorgd. Terlouwtje uit de brievenbus? Niet nodig, zijn toch geen kinderen.
En ook geen vrouwen meer thuis, want die zijn allemaal aan het werk.
Er hangt domweg geen touwtje meer uit de brievenbus omdat er niemand meer thuis is. Al die ‘slimme , vrije’ vrouwen moeten nu domweg noodgedwongen aan het werk om de kop nog wat boven water te kunnen houden.
Well done girls, well done!
sukkelsVrouwen zijn echt méésters in het nemen van verkeerde beslissingen. Daarin zijn ze echt briljant. Maar dat krijg je als je brein voornamelijk op gevoel en zorg draait en niet op feiten.
En voor ‘gevoel’ heb je geen talent nodig om toch bij de groep te behoren.
En vrouwen kiezen meestal voor de groep. De groep biedt zekerheid en bescherming.
En man alleen redt zich meestal wel, maar een vrouw meestal niet.
Er stroomt ook altijd meer energie van mannen naar vrouwen (meestal in de vorm van geld) dan andersom.
En ja, daarin hou ik ook rekening met de ‘onzichtbare economie’.
Oftewel: zorg om niet. Zorg voor kinderen en zo, socializen, vrijwilligerswerk, boodschappen doen, stoepje vegen, koken, noem maar op.
Voor wie het wil zien: mannen zijn veel beter dan vrouwen als het gaat om kunst, muziek, wetenschap, onderzoek, en hard, vies en smerig werk.
En vrouwen hebben door de eeuwen heen net zoveel kans gehad om bijvoorbeeld schilderes te worden of schrijfster.
Maar goed; we leven nu een paar decennia in een gemeenschap waarin vrouwen min of meer gelijkwaardig worden behandelt als mannen. Of zelfs positieve discriminatie. Gevolg? Ze krijgen geen kinderen meer, en dus sterft het volk uit.
Komt dat even mooi uit? Feminisme redt de aarde tegen opwarming!
Well done lady’s, well done!
Oh, en ik zag laatst een overzicht van lagere scholen , verhouding man-vrouw.
In NL is geloof ik 87% van de leraren vrouw!
Geen wonder dat je dus een verwijfde samenleving krijgt. Monocultuur. Generation ‘Snowflake’. Words DO hurt!
Interessante tijden. Een verwijfde samenleving werkt dus niet en een macho samenleving zoals de Islam dus ook niet.
Maar ja. Maak een vrouw wijs dat de ‘aarde opwarmt’ en gelijk slaat het ‘verzorgings-gen’ op tilt, treedt de tunnelvisie in werking, en zal en moet die aarde ‘gered’ worden. Naar feiten kijken doen ze al niet meer: nee, er moet iets ‘verzorgd’ worden. ‘Iets verzorgen’ geeft een vrouw ook status he?
Zie Merkel.
En ouwe wieven zonder kinderen zijn al helemáál een ramp: die hebben hun hele leven hun Darwinistische roeping gemist, en snakken er naar om voor ‘iets’ te zorgen. Ook al zijn het jihadisten: maakt niet uit.
Samengevat: we hoeven ons nergens zorgen over te maken, want we sterven toch uit.
Leef er op los and party hard!
Aristoteles: ‘Apathie en teveel tolerantie zijn laatste verschijnselen van een stervend volk’.
Er zijn twee ‘oplossingen’ die dit doorgeschoten Darwinisme terug kunnen dringen:
– een derde wereld oorlog,
– een wereldwijde financieel economische ramp.
Aan beide wordt overigens hard gewerkt.
En Hajo, lees je even mee?
http://www.naturalnews.com/2016-12-07-dow-20000-globalists-preparing-catastrophic-financial-firestorm-president-trump.html
Wiersma, grotendeels eens met je betoog. Ik zie de windmolenparken als werkverschaffing. Je hebt er niks aan, maar het houdt velen aangenaam bezig.
Tenslotte spitten we in de jaren 30 vd vorige eeuw ook Drenthe om voor de werkgelegenheid.
Maar ik vind alles beter dan oorlog, dan toch liever windmolens.
Je ziet ook een stapsgewijze verhoging van de temperatuur die volledig uit de dikke duim gezogen is…….
Nee, nee Henk, zorgvuldig kijken, misschien leesbril op, dan zie jij het ook.
Je ziet spoken en een plotselinge verhoging van de temperatuur door een el nino
Dan moet jij daar een verklaring voor vinden en niet ik
Veel succes, maar Jin wil geen verklaring alleen een excuus waarom de vigerende theorie niet waar is zodat je niets hieft te doen. Jammer maar helaas die verklaring is er niet en de staps gewijze verandering is ook niets anders dan ruis geprojecteerd op de langjarige trend, je hebt een nieuwe bril nodig en moet stoppen met het verzinnen van excuses
Henk, ik beweer niet dat de verhoging door el nino komt, maar wel vindt de sprong plaats in de buurt ervan, tussen 1998 en 2002.
Hier een iets duidelijker beeld voor jou Henk. Met een 36 mnds running mean.
http://www.woodfortrees.org/plot/uah6-land/from:1978/mean:36/plot/uah6-land/from:1997.5/to:2016/trend/plot/uah6-land/from:2002/to:2016/trend/plot/uah6-land/from:1979/to:1997.5/trend