Van een onzer correspondenten.

In de eerste zes maanden van het jaar is de verkoop van warmtepompen in België bijna gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van Climafed, de Belgische federatie van klimaattechnologieën. In het eerste halfjaar werden 16.200 warmtepompen verkocht, tegenover bijna 30.000 een jaar geleden.

Investeren in een warmtepomp was de voorbije jaren niet rendabel.

De verkoop van warmtepompboilers daalde van 24.500 naar 11.000 exemplaren. Er wordt wel vergeleken met topjaren, zo nuanceert de sector de daling. ‘Toch is de huidige trend zorgwekkend’, zegt woordvoerder Patrick O. Omgekeerd steeg de verkoop van verwarmingsketels op olie en gas met acht procent in ons land.

De Morgen:

‘Hoe kunnen warmtepompen weer aantrekkelijk worden?

Daarvoor moet de prijs van elektriciteit dus omlaag gaan. Dat kan volgens de CREG door de accijnzen op elektriciteit fors te verlagen. Ter compensatie zouden de accijnzen op fossiele brandstoffen omhoog moeten. Dat zou eigenaren volgens de CREG aanmoedigen om meer warmtepompen in hun huizen of andere gebouwen te plaatsen.’

Consumenten zijn blijvend terughoudend om te investeren in een warmtepomp door de hoge kostprijs van elektriciteit. Uit een studie door de federale energieregulator CREG bleek eerder dat investeren in een warmtepomp de voorbije jaren niet rendabel is gebleken.

***

Bron o.a hier.

***