Kerncentrale Borssele. Foto Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Er komt een onderzoek naar de bouw van kerncentrales in Terneuzen. Dat bevestigen verschillende bronnen aan Omroep Zeeland. Het is voor het eerst dat Zeeuws-Vlaanderen onderzocht wordt als mogelijke locatie voor nieuwe kerncentrales. Vanwege de kostenbesparing wordt er gekeken naar twee kerncentrales op één locatie. De opties voor twee nieuwe kerncentrales in Borssele of op de Maasvlakte blijven ook nog bestaan.

Het onderzoek naar Terneuzen als locatie voor mogelijke nucleaire hotspot komt niet als een grote verrassing.

Sophie Hermans.

Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei (VVD) komt woensdag naar de gemeente Borssele. Diezelfde middag gaat er een brief naar de Tweede Kamer waarin Terneuzen genoemd zal worden als nieuwe te onderzoeken locatie. Daarnaast zal de minister het informatiepunt Energieprojecten Zeeland openen, de bestaande kerncentrale bezoeken en leden van de Borsselse Voorwaarden Groep ontmoeten.

Ook wordt er een intentieverklaring ondertekend met de provincie Zeeland en de gemeente Borssele over een Rijk-Regio pakket. Daarin moeten voorwaarden komen waaronder de kerncentrales gerealiseerd kunnen worden. Dit mede naar aanleiding van de voorwaarden die vanuit de gemeente Borsele en de provincie Zeeland zijn gesteld.

Vorig jaar werd bekend dat in het gebied rond Terneuzen 380 kV-leidingen worden aangelegd. Die moeten in 2034 klaar zijn. Dat biedt meer mogelijkheden om aangeleverde stroom, eventueel dus van een kerncentrale, te vervoeren. Daarnaast staat er in de Kanaalzone veel zware industrie die enorm veel elektriciteit nodig heeft. Ook daarom lijkt het logisch dat er naar Terneuzen wordt gekeken.

Het besluit over twee nieuwe kerncentrales wordt waarschijnlijk halverwege 2025 genomen. De planning was om dat al dit jaar te doen, maar de vorige minister gaf aan meer tijd te willen nemen voor de onderzoeken naar de technische mogelijkheden en welke bedrijven de nieuwe kerncentrales zouden willen en kunnen bouwen.

Op dit moment zijn drie bedrijven uit Frankrijk, Zuid-Korea en de Verenigde Staten bezig met technische haalbaarheidsstudies. Er wordt daarbij onder meer gekeken naar of het past in het Sloegebied en wat de kosten zullen zijn. Het totale budget voor die drie studies is 25 miljoen euro.

De onderzoeken zijn vooral gericht op de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Borssele, omdat het vorige kabinet dat duidelijk als voorkeurslocatie had. Wel moet er, voor het besluit genomen kan worden, naar alternatieven gekeken worden. Dat gaat in ieder geval om andere locaties binnen de Maasvlakte I en het Sloegebied, omdat deze gebieden in de wet aangewezen zijn als locaties waar eventueel kerncentrales gebouwd mogen worden.

Het kabinet heeft altijd aangegeven dat de onderzochte locaties nog aangepast kunnen worden. Met het onderzoek naar nieuwe kerncentrales in Terneuzen is dat dus gebeurd.

***

Bron hier.

***