De redactie van Climategatenl neemt als uitgangspunt de Code voor de Journalistiek en conformeert zich voor zover van toepassing aan de Leidraad van de Raad voor de Journalistiek. Aangezien de middelen van Climategate.nl beperkt zijn en de blogbijdragen grotendeels op vrijwillige basis worden gepubliceerd hebben we hulp van de community nodig om bij te sturen waar een blogger mogelijk toch eens de grens van het betamelijke en wenselijke zou overschrijden. Op basis van genoemde bronnen zal een tekst dan altijd achteraf worden gekuist. We zijn ook een lerende organisatie en zijn dat dergelijke gevallen steeds zeldzamer worden. Het is een emotioneel veld waarin we opereren. We doen ons best!

Hieronder een poging tot een handvest met regels voor reageerders.

Het onderstaande is deels (sterk afgezwakt) overgenomen van de behoorlijk strenge policy van Anthony Watts op WUWT. Een mooie omschrijving van hem is: doe niet alsof je thuis bent, maar doe alsof je ergens privé of zakelijk te gast bent.

Realiseer je dat het de taak is van de moderators en bloggers om de discussie aan te jagen. Daarom hebben vele blogs een prikkelend karakter. Voor een enkeling is de verleiding dan groot om er een flinke schep bovenop te doen. Dat is dan weer niet de bedoeling. Realiseer je dat de bloggers in hun blogs misschien wel publieke personen aanvallen, maar nooit een reageerder! Ga dus ook niet in de tegenaanval. Want jij bent per definitie niet aangevallen. Richt je op de zaak. Kom met argumenten en met links.

Het verzoek is normale beleefdheidsregels in acht te nemen en nooit op de man te spelen. Als een blogger iets scherps zegt over bijvoorbeeld het IPCC of Phil Jones dan is dan nooit een reden om te gaan schelden. Vergelijk het met een discussie op een verjaardagsfeestje waarin iemand iets pittigs zegt over Lady Gaga – even aangenomen dat Lady Gaga niet zelf aanwezig is op dit feestje. Ook al ben je zelf een groot fan van deze popdiva zul je deze persoon dan niet persoonlijk gaan aanvallen.

Tegen je familie of je beste vrienden zul je best wel eens iets lomps zeggen. Bedenk dan dat, ondanks alle jovialiteit onder de reageerders, we nog steeds perfecte vreemden van elkaar zijn. Laten we elkaar dan ook behandelen zoals je een vreemde behandelt die je naar de weg vraagt.

 • Reacties komen – zo goed als het nu gaat, niet in een moderatie wachtrij (WUWT doet dit wel).
 • De moderatoren hebben het recht reacties te editen om spel- en tikfouten recht te zetten
 • De moderatoren hebben het recht om delen van reacties te schrappen, waarbij je van geluk mag spreken, want je reactie had evengoed kunnen worden verwijderd:
  • beledigende aspecten (op de man/vrouw);
  • belediging van het weblog Climategate.nl (het is ons kindje en het leeft);
  • niet relevante weblinks;
 • De moderatoren hebben het recht off-topic reacties te verplaatsen naar de off-topic link dump, waarbij je van geluk mag spreken, want je reactie had evengoed kunnen worden verwijderd;
 • De moderatoren hebben het recht reacties te verwijderen, waarbij zij de plicht hebben om in een nieuwe reactie aan te geven wat de reden van verwijdering was. Als deze reden nog niet wordt gedekt door deze regels dan moeten deze regels worden aangevuld.
 • Verwijdering is definitief. Er kan niet over worden gecorrespondeerd.
 • Als je reactie niet automatisch wordt geplaatst is hij in het spamfilter blijven hangen. Probeer dan niet opnieuw te posten, maar stuur een bericht via het contactformulier. De moderatoren kunnen je bericht dan uit het spamfilter vissen.
 • Het opgeven van een werkend e-mailadres is verplicht. Herhaald posten met een niet bestaand adres kan ertoe leiden dat je IP-adres op het spamfilter komt;
 • Openheid en eerlijkheid is een groot goed. Posten onder je eigen naam heeft dan ook de voorkeur. Nicknames zijn echter toegestaan. Zeker omdat sommigen in deze gepolitiseerde kwestie het zich niet kunnen permiteren openlijk als scepticus te boek te staan (van het omgekeerde is geen goed voorbeeld bekend).
 • De gedachte van Climategate.nl is van elkaar te kunnen leren, met elkaar te kunnen discussiëren en plezier te beleven aan de interactie. Houd dat in je achterhoofd bij het schrijven van reacties.
 • De moderatoren hebben het recht dit handvest op elk gewenst moment naar hun goeddunken aan te passen.

Laatste update: 15 juni 2010

Externe links web/blog etiquette

 

 

 

 

 • Een erg fraaie 10-puntenlijst over blog etiquette vind je op PC Advisor.
 • Via Google Search vind je meer blog etiquette dan je lief is.

 

Welk lijstje vind jij het meest bruikbaar? Reageer en dan zet ik je lijst in bovenstaande rij.

gravatarlogo

Hoe krijg je een zelfgekozen ‘gravatar’ voor je naam bij de reacties?

Twee plugins – WP-gravatar en Wavatars – regelen dit. De eerste zorgt ervoor dat iedereen die zich eenmalig aanmeldt op gravatar.com en daar een plaatje uploadt, voortaan bij zijn of haar reactie automatisch dit plaatje  krijgt. Voeg je een website-url toe bij je reactie dan linkt jouw gravatar naar die website. De tweede  zorgt ervoor dat iedereen die niet zelf een gravatar heeft toegevoegd, uit een plaatjes database een plaatje krijgt toegewezen. Ben je daar niet happy mee, ga dan dus naar dat gravatar.com en bepaal zelf je afbeelding.