Marcel Crok, in zijn persoonlijk leven een modelvoorbeeld van ‘groen’, verdiept zich nu al bijna twintig jaar in het klimaatdebat. Hij stelt vast dat er veel positieve ontwikkelingen zijn in de wereld. Volgens hem kloppen de klimaatmodellen van het VN-klimaatpanel (IPCC) niet. Zij laten veel meer opwarming zien dan er in feite plaatsvindt. En als die modellen niet kloppen, dan stort het doemscenario van het IPCC als een kaartenhuis in elkaar.
Een gastbijdrage van Karl Drabbe (België).
Vorig jaar organiseerde Pro Flandria een energiecolloquium, waar ruimte werd gelaten voor kernenergie om de CO2-uitstoot te verminderen. Ongeveer een jaar later nodigde de denktank Marcel Crok uit om over de huidige stand van klimaatzaken te praten. Crok is wetenschapsjournalist. In 2010 verscheen zijn boek De staat van het klimaat. CO2-uitstoot, global warming en ecomodernisme behoorden toen amper tot onze dagelijkse woordenschat. Volgens De Volkskrant is hij de ‘superbadguy’ in het klimaatdebat. Naar eigen zeggen staat Crok nochtans ‘optimistisch’ in de klimaatzaak, al noemt men hem gemakshalve een klimaatontkenner. Toch leeft hij als het modelvoorbeeld van groen: hij had nog nooit een auto, doet alles met de fiets en de trein en vorig jaar werd zijn dochter de eerste junior fietsburgemeester ter wereld. Dat hij Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie advies geeft inzake het klimaat maakt hem in de media en in groen-linkse kringen niet echt populair.
De hockeystickgrafiek van Mann e.a. uit 1998 in Nature is hier afgebeeld in zwart en rood. In groen de reconstructie van McIntyre en McKitrick op basis van dezelfde data en de beschreven methode. Later ontdekten McIntyre en McKitrick dat er een fout in de statistiek zat die ertoe leidde dat er altijd een hockeystick uit de reconstructie kwam. Bron: Natuurwetenschap & Techniek, februari 2005.
Alles begon met een ondertussen befaamde hockeystickgrafiek over het klimaat. Een grafiek, die in 1998 in Natures stond en die prominent werd opgenomen in het derde IPCC-rapport in 2001. Crok werkte toen bij het tijdschrift Natuurwetenschap & Techniek (NWT). Daar stelde hij vast dat er een fout in de bewuste grafiek zit. Gevolg: wat je er ook instopt – ook ruis – er komt altijd dezelfde ‘hockeystick’ uit vanaf ca. 1900. Het internationaal gerenommeerde wetenschapstijdschrift Nature had de grafiek van McIntyre en McKitrick en het bijbehorende artikel afgewezen en wou het niet publiceren. Ook de Leuvense wetenschapster Mia Hubert bevestigde de kritiek, waarop Crok een groot artikel publiceerde in NWT dat tegelijkertijd ook in de Canadese Financial Post verscheen. Hoewel Crok voordien nog nooit had gepubliceerd over het klimaat, zat hij in één klap middenin het wereldwijde klimaatdebat. Hij won zelfs een prijs met het stuk.
Klimaatoptimisme
Desondanks werd hij onmiddellijk aangevallen door het KNMI, de Nederlandse tegenhanger van het KMI. Daarop ging Crok zich verder vastbijten in het klimaat. Kritische journalisten zijn een luis in de pels, een stoorzender die weliswaar niet meer op de brandstapel belandden, maar een roepende in de woestijn worden. Na vijftien jaar ziet Crok een lichtpuntje: voor het eerst staat het onderwerp op de agenda van de partijpolitiek en beginnen politici en partijen kritisch om te springen met de agendasetting van de klimaatalarmisten. In Nederland is Baudet de propagandist ter zake, het zou zelfs zijn doorbraak betekend hebben bij de verkiezingen vorige week. In Vlaanderen zet N-VA momenteel sterk in op ‘ecomodernisme’.
In het debat gaat men er doorgaans nogal gemakkelijk van uit dat de mens aan de basis ligt van alles wat slecht gaat. En niet enkel in het klimaat. Met Matt Ridley – de auteur van The Rational Optimist – zegt Crok nochtans dat we in ‘een bijzondere tijd’ leven.
‘Qua bevolking zijn we in bizar korte tijd van niks naar 7 miljard te gaan. In diezelfde tijd is ons bbp even hard toegenomen, net als onze levensverwachting. Dus is ook de CO2-uitstoot toegenomen…’ Volgens Crok gaan er ‘heel veel zaken de goede kant op’. Er zijn steeds minder slachtoffers van hongersnoden, minder ziektes, minder armoede… En toch is er over eender welk onderwerp vooral alarmisme in de media: biodiversiteit neemt af, verwoestijning, stormen en overstromingen…
Mainstream
Dat optimisme hoeft niet haaks te staan op enkele basis premissen, die Crok deelt met de goegemeente. De CO2-uitstoot is immens, erkent hij, en de mens is daarvoor verantwoordelijk. ‘We stoten iets van een 10 gigaton uit per jaar. Punt. Wat ook een vaststaand feit is: daardoor ontstaat opwarming. Sinds 1850 is er 1°C opwarming. Punt. So far, so good.’
Maar hebben we nu ook een probleem? Is het nu twee voor twaalf, zoals Nic Balthazar vooropstelt? Het IPCC maakte diverse scenario’s. Rond 2040 zouden we al rond de + 2°C zitten. Als we zo doorgaan zoals nu, zullen we zelfs boven die grens gaan. ‘En dat is het schrikbeeld.’
Realistisch?
Crok stelt dus niet de uitgangspunten in vraag. Wel stelt hij zich de vraag hoe realistisch de (doem)scenario’s zijn die worden vooropgesteld door allerlei overheden, lobbygroepen en andere klimaatalarmisten.
Eerst dit. Het IPCC houdt uiteraard ook rekening met natuurlijke facturen: veranderingen in de zon en vulkanische activiteit. Alleen, stelt Crok, ‘dan klopt de opwarming sinds 1975 niet’. De bestaande klimaatmodellen kunnen de klimaatopwarming énkel verklaren via de (toename van) broeikasgassen.
Blijkt dan, op basis van recente waarnemingen, dat die modellen de opwarming telkens overschatten. En daar gaat het debat over. Dat is waar gerenommeerde sceptici over publiceren in de wetenschappelijke tijdschriften, maar wat niet doordringt naar het bredere publiek.
Modellen
Aan de hand van heel wat grafieken stoffeert Crok zijn betoog. Dat komt erop neer dat de modellen niet werken. Of dat je er van alles mee kunt aantonen, omdat de cijfers niet kloppen. En dan zijn er de analyses die niet aan bod komen, of waarmee je bestaande modellen uitkleedt.
Dat de klimaatopwarming blijkbaar alleen maar een feit is op het noordelijk halfrond bijvoorbeeld. De cijfers in het zuidelijk halfrond verschillen immers erg van die in het noorden. Wat rurale stations ginds waarnemen is géén stijging van 1°C. En toch publiceren overheidsinstellingen rapporten waarin er wél sprake is van die temperatuurstijging, met rechtszaken tot gevolg. Warmt dan enkel het noorden van de planeet op?
Dan is er de Atlantische Oscillatie: elke ca. 35 jaar warmt de Atlantische oceaan op, om dan weer af te koelen. De impact daarvan, laat staan de werking, kunnen we nog niet vatten. Momenteel zitten we in een warmere periode, die dus zal afgewisseld worden door een koudere.
CO2
Vraag is ook hoé gevoelig het klimaat is voor CO2-uitstoot. Nicholas Lewis, een oud-bankier uit Londen legt zich daar op toe. Hij werkt vooral op climate sensitivity (klimaatgevoeligheid), en onderzoekt hoe gevoelig het klimaatsysteem is voor CO2.
De laatste jaren kunnen we ook historische metingen in de analyses meenemen. Zo kan de klimaatgevoeligheid op basis van empirie worden geschat. En wat blijkt? Historische observaties tonen aan dat de klimaatgevoeligheid behoorlijk klein is. Uit waarnemingen blijkt een ‘beste schatting’ van +1,7°C. De bestaande IPCC-modellen schatten echter 3°C opwarming. De empirie en de IPCC-modellen liggen dus mijlenver uit elkaar. ‘Als nu blijkt dat die modellen niet kloppen, dan kloppen ook de claims voor de toekomst niet, en stort het IPCC-verhaal als een kaartenhuis in elkaar,’ volgens Crok.
Voetnoot 16
Het IPCC deed in zijn vijfde assessment (in 2013) de discrepantie tussen de modellen en observationele schattingen voor klimaatgevoeligheid af met… een voetnoot (voetnoot 16) in de Summary for Policy Makers en stelde simpelweg dat een beste schatting voor klimaatgevoeligheid niet te geven was terwijl in eerdere rapporten de beste schatting meestal 3°C bedroeg. Dit was voor Crok en Lewis de aanleiding om hun rapport Een Gevoelige Kwestie (A Sensitive Matter) te schrijven.
Kijk je naar de cumulatieve antropogene CO2-emissies van vóór de industriële revolutie tot vandaag, dan blijkt dat we tot nog toe een opwarming kennen van 1°C. Volgens de IPCC-modellen zouden we vandaag al een opwarming moeten kennen van 1,5°C.
Het lukt ons wél
https://www.youtube.com/watch?v=5CeEHl88OEQ
Ik hoop het van harte, de klimaathoax is namelijk niet het enige middel wat de marxisten gebruiken om het westen ten val te brengen.
Maar we hebben in ieder geval weer hoop dat onze stem gehoord wordt.
De klimaatfatalisten kunnen vandaag weer helemaal los op het geruststellende verhaal van Marcel Crok.
Zijn verhaal haalt het fundament waarop deze waanzin is gebouwd volledig onderuit.
Ik ben ook erg benieuwd welke smoes onze nep-regering bedenkt, om dit waanzinnig dure, niet werkende klimaatplan van de Europese marxisten er door te drukken.
Het verzet van de bevolking groeit met de dag en een kat in het nauw maakt rare sprongen.
Cornelia, ook Marcel Crok erkent dat er antropogene klimaatopwarming is. Maakt hij dus deel uit van het complot van de “marxisten”?
Er is klimaatopwarming HenkDJ, maar dat is wat anders dan dat er een probleem zou zijn…
Het is toch werkelijk onbegrijpelijk dat koude harde feiten (het klimaat verandert gewoon, klaar, punt, einde discussie, pure natuurkunde) iedere keer politiek gemmakt worden. Het is nu zelfs alweer een marxistisch complot. Maar echt, dit is toch treurig! Als je zo je gelijk moet halen…
@Herman
Het klimaat verandert niet “gewoon”. In de laatste 50 jaar is het beginnen stijgen door toedoen van de mens, en als de mens blijft CO2 uitstoten, gaat het nog veel meer stijgen. Punt, einde discussie, pure natuurkunde. Volgens Cornerlia is dat blijkbaar een “marxistisch complot”, en het is inderdaad treurig dat zij geen pure natuurkunde durft te aanvaarden.
@hans van dalen
Is die klimaatopwarming door de mens een probleem? Het zal een serieuze maatschappelijke impact hebben. Of je dat een “probleem” noemt, dat is een persoonlijke, politieke en ethische keuze.
Henk
Klimaat warmt op. Maar komt het door ons? Door ons uitgestoten CO2?
Die uitstoot levert zo weinig extra CO2 in de atmosfeer dat er geen effect meetbaar is.
2 ppm per jaar erbij, dat is toch niks?
De aarde kent vele natuurlijke cycli, vooral die met een golflengte van 62 jaar is belangrijk voor ons, omdat deze waarde niet zo ver afwijkt van onze levensverwachting. Zie bv de AMO cyclus, een zuivere sinus met een golflengte van 62 jaar en een amplitude van 0,2 graad.
Met deze zeeoppervlak bijdrage aan de lineaire trend van de globala temperatuur wordt veel duidelijk.
http://woodfortrees.org/plot/esrl-amo/last:1488/fourier/low-pass/high-pass/inverse-fourier/offset:0.0188098/plot/esrl-amo/last:1488/fourier/low-pass:2/high-pass:2/inverse-fourier/plot/esrl-amo/last:1488/compress:12
ErikN
Is een verandering van 280 ppm naar 400 ppm dan zo’n klein verschil?
Je hebt nu blijkbaar weer iets nieuws gevonden in je speeltje woodfortrees. Ga je nu je daar weer op blijven blindstaren en nog steeds de rest van al de kennis rond klimaatwetenschap blijven negeren?
Met andere woorden: de “hockeystick” geeft dus wel een goed beeld van de opwarming van de aarde…
Stop dus met te blijven doordrammen over de discussies daarover van meet dan tien jaar geleden. De vermeende “fraude” rond die “hockeystick” is dus helemaal geen bewijs dat er geen opwarming zou zijn. Zelfs Crok geeft dat dus toe!
Nee Henk, de hockeystick geeft een verdraaid beeld van de klimaatgevoeligheid.
En jij verdraait opzettelijk de woirden van Marcel Crok. die de glazen griffioen kreeg voor zijn onderzoeksjournalistiek over de hockeystick.
GOed lezen, Hans: de hockeystick is geen“fraude”.
Er is opzettelijk de lage verificatiestatistiek achtergehouden, hoe noem jij dat gedrag dan Henk?
ik noem dat een leugen van jou. Verschillende onderzoekscommissies hebben dat bekeken. en geen enkele oordeelde dat het fraude was.
Het punt is: de hockeystick geeft een goed beeld van de snelle opwarming. tot een ongekend niveau, boven de MVP.
@Henk dJ 8 apr 2019 om 07:02
De hele grafiek is bagger.
De lage temperatuur tijdens de MWP berust op YAD06, een armzalig boompje waarvan de ringetjes (opzettelijk, want hoe dom kan je zijn?) verkeerd werden geïnterpreteerd.
https://en.wikipedia.org/wiki/YAD06
Bovendien is het vervaardigen van lange tijdreeksen uit een assortiment kortere tijdreeksen bloedlink.
Ik noem het werk van M&M inderdaad frauduleus, dat verhaal 15 jaar na dato nog steeds moedwillig herhalen is dom.
link.springer.com/article/10.1007/s10584-006-9105-7
deepclimate.org/2010/11/16/replication-and-due-diligence-wegman-style/
@Hans Erren, Jan van Rongen heeft het ook nog een keer nagerekend en bleek dat McIntyre en McKitrick een grote fout hadden gemaakt in hun replicatie. Die linkjes staan op de site van Marcel Crok. Blijkbaar snapte jij het niet, want je zei dat het statistisch gegoochel was. Je weet dat dondersgoed. Huybers kwam in 2006 al tot dezelfde conclusie. En op deze link wordt ook al gehakt gemaakt van M&M en Wegman: deepclimate.org/2010/11/16/replication-and-due-diligence-wegman-style/
De conclusies van de Wegman commissie zijn bevestigd in het North rapport, maar ene Jan van Rongen weet het natuurlijk allemaal veel beter dan deze gerenommeerde statistici. Jammer alleen dat deze Jan van Rongen zijn meesterwerk nooit heeft gepubliceerd, dus het Nobeltje gaat aan zijn neus voorbij.
Nee Chemical, het Wegman report is teruggetrokken. Zg vanwege plagiaat, maar iedereen weet dat het eigenlijk om de inhoud ging. Die was nogal fout: Wegman had alleen de software die M&M gebruikte opnieuw gedraaid. Inclusief het ‘minen’ van hockeysticks: Hun programma zocht naar hockeysticks en zette die bovenaan in de reeks van 10.000 runs, terwijl Manns algoritme ook hockeysticks naar beneden genereerde of vlakke lijnen genereerde als als input ruis werd gebruikt (zie de link van Deep Climate; wel lezen!). “The report reiterated the claim that the MBH method created a hockey-stick shape from random red noise, but Wegman failed to respond when the issue was shown to have been caused by an error in McIntyre and McKitrick’s methodology, and despite repeated requests did not provide his code for comparison.”
Jan van Rongen heeft het wel gepubliceerd op zijn site, compleet met berekeningen. Gewoon textbook statistiek. Maar Huybers gaf al veel eerder in 2005 gepubliceerd: https://web.archive.org/web/20130503003744/http://www.people.fas.harvard.edu/~phuybers/Doc/hockey_grl2005.pdf
Chemical, hier de link van Jan van Rongen:
https://mrooijer.wordpress.com/2015/11/09/why-validation-in-principle-components-analysis/
@Hdj Altijd weer hetzelfde over die meneer Mann en zijn hockeystick. Ik neem aan dat jij de weerligging van McIntyre en McKitrick alsmede het Wegman-rapport uitstekend en zonder problemen kunt weerleggen. Zelfs het IPCC heeft dat ding schielijk uit de boeken verwijderd.Volgens mij ben jij in dienst van die kliek rond Mann. Je kunt niet eens theorie en hypothese van elkaar onderscheiden.
Hoe verder de opwarming voortschrijdt, hoe minder relevant die hockeystick wordt.
Over tien jaar als het Noordpoolijs verdwenen is en de temperatuur flink verder gestegen is, zeggen de sceptici tegen elkaar: weet je nog van vroeger? Toen hadden we een hockeystick en een film van Al Gore waar fouten in zaten.
Hermie hou op over de klimaatcatastrofe die nabij is. In de media drijgt er al tientallen jaren klimaatapocalyps. Onze vriend Tony Heller heeft een mooie verzameling gemaakt van de vele catastrofes die voorspeld zijn en nooit uitgekomen. Met als toppunt nu de Arctische zee die vorig jaar ijsvrij had moeten zijn in de zomer. De hoeveelheid ijs in de arctische zee is meer dan 10 jaren nagenoeg stabiel.
https://realclimatescience.com/fifty-years-of-failed-apocalyptic-forecasts/
Tony Heller is de broer van Uri Geller. De hoeveelheid zeeijs is afgenomen in de laatste 10 jaar. https://images.app.goo.gl/Tf1woZjRxpN1QiEDA Heb je nog meer fabeltjes Martin?
Of misschien is deze duidelijker Martin? http://www.climate4you.com/SeaIce.htm#Sea%20ice%20extension%20in%20a%20longer%20time%20perspective
Sorrie Hermie ik zie geen trend vanaf 2006 in de grafiek van NSIDC http://www.climate4you.com/images/NSIDC%20ArcticSeaIceAreaSince2000.gif
Zeker in de zomer is er geen verslechtering van de situatie terwijl zo wordt geopperd door de alarmisten en jij dat er binnenkort geen zeeijs meer is in de zomer.
Dan moet je een nieuwe bril kopen Martin. http://www.climate4you.com/SeaIce.htm#Sea%20ice%20extension%20in%20a%20longer%20time%20perspective
De afname de laatste 10 jaar gaat onverminderd door.
“@Hdj Altijd weer hetzelfde over die meneer Mann en zijn hockeystick.”
Inderdaad Hetzler, de zelfverklaarde sceptici beginner daar steeds weer over. Ouwe koeien uit de gracht halen. Ook vandaag weer, waar Karl Drabbe in zijn artikel hierboven weer eens begint over “Mann en zijn hockeystick”.
Ondertussen is al overduidelijk bewezen dat er een opwarming is, dat de AGW-theorie klopt (een theorie, geen hypothese). Maar het enige wat de AGW-ontkenners kunnen doen, dat is zich blindstaren op één persoon en zijn werk van 20 jaar gelden, dat in hun ogen frauduleus zou zijn geweest. En zolangs ze daarover kunnen blijven drammen, gaan ze de duizenden andere publicaties negeren….
Platte lijn Hermie. Geen trend. http://www.woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-n/from:2006/plot/nsidc-seaice-n/from:2006.5/to:2018.5/trend
@Henk dJ,
En maar door blijven zeuren. Ik heb hieronder een reactie Scheffer en die moet je maar even lezen Het was fraude, @Henk dJ, dat was 10 jaar geleden zo en dat is het tot op de dag van vandaag.
Hoe komt het dat de VVD zich al 5 jaar achtereen de partij mag noemen met de meeste integriteits problemen en toch de grootste partij van Nederland blijft?
Ik begrijp best waarom jij zoveel problemen hebt als de hockeystick van Michael Mann hier ter sprake komt.
Scheffer 8 apr 2019 om 10:15 – Antwoorden
Dat Mann & Jones politieke ideologische bescherming genoten door hun ideologische achterban en “rehabilitatie” op hun universiteit na het uitkomen van hun achterhouden van toegepaste historische klimaat-dataseries en de herhaalde weigering van informatieverstrekking op UK-FOIA-questions over de samenstelling van de klimaathockeystick. De onderlinge e-mails van hun statistische en FOIA-fraude kwamen toch aan het licht. (FOIA = Freedom of Information Act)
Ook herberekende McIntyre en McKitrick de computer-model-trucs, die Mann & Jones hadden aangewend met wetenschappelijk verboden algoritmen om de opvallende middeleeuwse warmte en koude perioden statistisch uit te vlakken en daardoor een beruchte klimaathockeystick te kunnen presenteren voor het VN-IPCC.
Bij iedere keer dat de dagelijkse trollen dit weer alhier proberen te ontkennen zullen we de echte feiten onder hun neus wrijven.
https://www.academia.edu/16033452/HOCKEY_STICK_climate_gate_emails_must_be_DIS
Je houd jezelf voor de gek Martin. Je trekt een een willekeurige trend. Kersenplukken. Kijk, ik verschuif een half jaar. En wat zie je? http://www.woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-n/from:2006/plot/nsidc-seaice-n/from:2006.0/to:2018.0/trend
Voor Martin en andere bijziende mensen kunnen we het ook anders presenteren. http://iwantsomeproof.com/extimg/siv_monthly_average_percentage_of_79_polar.png
Wat zien we? “De laatste 10 jaar stabiel” NOT. Het is weer bewezen: mensen horen wat ze willen horen en zien wat ze willen zien.
Dalende lijn, martin
http://www.woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-n/from:1975/plot/nsidc-seaice-n/from:1975.5/to:2018.5/trend
Hermie. Je kiest telkens 1979 als beginpunt. 1979 was het hoogtepunt in oppervlakte zeeijs zoals je weet. In dit rapport op pdf-pagina 30/44 staat in figuur 7.20a dat begin jaren 70, in het begin van de satelietmetingen er veel minder oppervlakte zeeijs was. De oppervlakte toen was te vergelijken met de oppervlaktes nu. https://archive.ipcc.ch/ipccreports/far/wg_I/ipcc_far_wg_I_chapter_07.pdf
Joop, het werk van Mann is bijzaak nu. Er is zoveel bewijs voor agw. Maar het zijn de agw-ontkenners die er “maar door blijven zeuren”. Want ze hebben geen degelijke argumenten, dus moeten ze wel op deze manufactoversy focussen.
Welnee Martin, ik kies geen begin punt. Ik laat alleen zien dat je bewering over de laatste 10 jaar niet deugd.
http://www.climate4you.com/SeaIce.htm#Sea%20ice%20extension%20in%20a%20longer%20time%20perspective
Nee Martin, 1979 was geen hoogtepunt in oppervlakte zeeijs. Het ligt onder de nullijn in jouw grafiek. Begin jaren 70 komt overeen met 1989. Nu zitten we veel lager dan 1989 en dus ook begin jaren 70.
Lulkoek Hermie. De data van MASIE (begin 2006) is beter dan die oude meetsystemen als SII https://rclutz.wordpress.com/2017/01/30/support-masie-arctic-ice-dataset/
@Henk dJ,
Nee Henk, het werk van Mann is geen bijzaak. Het is alleen een bijzaak als je frauduleus handelen door de vingers gaat zien en dat doe jij dus.
Zat jij 10 jaar geleden ook al in het klimaatdebat? Toen is AGW namelijk afgezworen en gewijzigd in CC. De reden daarvoor moet je maar even opzoeken.
cherry-picking Martin! Maart 2006 is een lokaal minimum, zie ook
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/satellieten-meten-smeltend-zee-ijs
De langjarige trend is duidelijk, toch?
Ronald 1979 was het hoogtepunt in de tijd van de satellieten. Verder terug in de tijd aan de hand van observaties door de Russen bleek dat de oppervlakte zo goed als gelijk was met nu in september (Alekseev et al. 2017) https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2018/04/89751-1.png
Dus ja Martin, je houd jezelf voor de gek. Waarom eigenlijk? Wat win je ermee door jezelf voor de gek te houden?
Martin,
“Ronald 1979 was het hoogtepunt in de tijd van de satellieten”
Nee Martin, 1979 was het begin van het satelliettijdperk in de meteorologie. Neem jezelf niet verder in de maling. Het begint lachwekkend te worden.
Joop, ik herhaal: “manufactoversy”
Mwah Ronald oktober 1971 kwam aardig overeen met oktober 2018
1971 data.cdn.realviewdigital.com/ngmaps/nationalgeographicmap.aspx?mapname=1971_10_Arctic%20Ocean_side%201&label=ARCTIC%20OCEAN
2018 ftp://sidads.colorado.edu/DATASETS/NOAA/G02135/north/monthly/images/10_Oct/N_201810_extn_blmrbl_hires_v3.0.png
En wat betekenen de roze lijntjes in jouw plaatje, Martin?
@Henk dJ,
Dan herhaal ik dat jij geen problemen hebt met frauduleus handelen.
Ik heb het verhaal over de VVD er niet voor niets bij gezet en jij geeft er geen antwoord op.
Ronald niet lastig worden want het was begin jaren 70 zoals in het rapport van de IPCC 1990 staat
https://archive.ipcc.ch/ipccreports/far/wg_I/ipcc_far_wg_I_chapter_07.pdf
Er staat;
‘Sea-ice conditions are now reported regularly in marine
synoptic observations, as well as by special reconnaissance
flights, and coastal radar. Especially importantly, satellite
observations have been used to map sea-ice extent
routinely since the early 1970s. ‘
Juist Martin, en dan zijn we weer terug bij figuur 7.20a en dus bij (Martin 8 apr 2019 om 21:24) en zien we nog altijd dat in alle daaropvolgende reacties het Arctisch zeeijs op lange termijn gestaag afneemt.
Want wat betekenen die roze lijntjes nu in jouw plaatje?
@Ronald,
Die roze lijntjes geven aan dat het ijs weer aan het aangroeien is. Maar ja, jij mag er altijd wat anders in zien.
Joop, je alu-hoed vertoont een grote storing. Ik denk niet dat Martin meegaat met jouw conclusie
Ronald ja sinds 1979 is er afname. En daarvoor is waargenomen dat de zeeijs oppervlakten sinds de jaren 30 toenam tot dan. Een periode van 40 jaren zeeijs toename. Daarna 40 jaren afname.
Over de roze lijntjes.1971 zat ook dik binnen de roze lijntjes vooral ten noorden van Canada waar 2018 dat niet was.
Vooralsnog sinds 2006 (MASIE) geen trend, ook niet in de arctische zeeijvolume.
“1971 zat ook dik binnen de roze lijntjes vooral ten noorden van Canada waar 2018 dat niet was.”
Laat maar zien Martin
Had ik eerder al laten zien maar jij hebt die link niet geplakt
1971 https://data.cdn.realviewdigital.com/ngmaps/nationalgeographicmap.aspx?mapname=1971_10_Arctic%20Ocean_side%201&label=ARCTIC%20OCEAN
2018 sidads.colorado.edu/DATASETS/NOAA/G02135/north/monthly/images/10_Oct/N_201810_extn_blmrbl_hires_v3.0.png
Carthografie Martin? Geeft dat de werkelijke grens in 1971? Op basis van welke gemeten data dan? Want kijk nu eens bij 1971 in de eerdere link die je stuurde
(Alekseev et al. 2017) realclimatescience.com/wp-content/uploads/2018/04/89751-1.png
en vergelijk dat eens met 1990. 1971 had meer insbedekking, toch? En vergelijk dan vervolgens de ijsbedekking in 1990 eens met die van 2018 o.b.v. satellietmetingen. 1990 had meer bedekking, toch? Dus resumé: 1971 > 1990 > 2018.
I rest my case.
En voor Martin en voor andere mensen die problemen met geheugen en zicht hebben beginnen we de dag met een opfrissertje:
http://www.climate4you.com/SeaIce.htm#Sea%20ice%20extension%20in%20a%20longer%20time%20perspective
De laatste 10 jaar neemt het Noordpool drijfijs af.
Ronald Jij denkt dat je gelijk hebt. Dat zal zo zijn. Uiteindelijk geeft bijna niemand om het klimaat en bijna niemand gelooft jouw kant van het verhaal. Daar wordt je niet rustig van dat weet ik zeker.
Om je ongelijk nog eens kracht bij te zetten hier is is de Amerikaanse onderzeeër SKATE die in augustus 1958 op de Noordpool kwam kijken en het was nagenoeg ijsvrij.
https://www.navalhistory.org/2011/08/11/uss-skate-ssn-578-becomes-the-first-submarine-to-surface-at-the-north-pole
Hermie je kan net zo goed ermee ophouden want die data is achterhaald. MASIE toont geen trend.
woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-n/from:2006/plot/nsidc-seaice-n/from:2006.5/to:2018.5/trend
Martin,
mij gaat het er niet om gelijk te krijgen. Ik leg de feiten en cijfers naast elkaar en kom zo tot conclusies. In een discussie is het altijd goed de verwijzingen van de ander daarin te betrekken. Ik heb jouw input bekeken en daarin inconsistenties ontdekt met jouw stellingname. Die heb ik met je gedeeld. Heb jij gereageerd op mijn verwijzingen? Nee, geen enkele keer, daarvoor ben je blind. Kokervisie heet dat. Je standpunt staat vast en je zoekt daar de ‘bewijzen’ bij. Nogmaals: kokervisie. Je bent niet in staat in te gaan op verwijzingen van de ander en daarmee is een volwassen discussie met jou onmogelijk; je geeft de ander geen ruimte jou te overtuigen.
Ik reageer tot slot op jouw bovenstaande verwijzing van woodfortrees. Beginnen op 2006 is cherry-picking; Je begint op een lokaal minimum. Je misleidt daarmee jezelf.
Hier is de complete reeks.
woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-n/from:1975/plot/nsidc-seaice-n/from:1975.5/to:2018.5/trend.
En die is consistent met een onafhankelijke dataset die ik je eerder toonde:
http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/satellieten-meten-smeltend-zee-ijs
Zo bedrijf je wetenschap en zo bouw je aan een sterke zaak, Martin: onafhankelijke bronnen die een consistente trend tonen.
En met dat …… I rest my case.
Jawel, het warmt wat op, maar de hamvraag, is het wel de co2 alleen.
En jij kunt best wel eens wat flexibeler zijn in je denkwijze, of is alleen het IPCC heilig, en wat ieder ander zegt is nonsens.
Dan vraag ik me wel af wat je hier nog doet, voor jou is de uitslag zonneklaar wat is hier dan nog te doen voor jou?
Theo,
Gister had je nog wat vragen, een testje in een lab wat duidelijk de werking van CO2 laat zien
youtube.com/watch?v=SeYfl45X1wo
En natuurlijk is de werking van CO2 in de dampkring bevestigd door de Amerikaanse luchtmacht toen ze aan het werk gingen om heat seakers te ontwikkelen
e-education.psu.edu/earth104/node/1258
Uiteraard is de verminderde uitstraling van enrgie aan de top van de atmosfeer ook gemeten
agwobserver.wordpress.com/2009/08/02/papers-on-changes-in-olr-due-to-ghgs/
En de extra energie die terug gestraald wordt is ook gemeten op de aarde
agwobserver.wordpress.com/2009/08/19/papers-on-changes-in-dlr/
Dus het IPCC is niet heilig, maar de basis voor de theorie is heel sterk en twijfel over de oorzaak van n de opwarming moet je keurig onderbouwen met een wetenschappelijke publicatie, je kunt niet zomaar heel hard NEE roepen
Theo
Het lijkt me logisch dat het opwarmt als je de bossen en oerwouden die voor opslag moeten zorgen met grote spoed rooit en er landbouwgewassen voor in de plaats plant en daarbij ook nog eens het hout voor een groot deel opstookt. Lang cyclisch CO2 vervangen door kort cyclisch CO2. Verder worden ook de zeeën met rasse spoed leeggevist.
Maar dat mag dan allemaal zo zijn, als sommigen denken dat de toename van CO2 werkelijk een probleem is zou ik daar eens mee stoppen. Helaas worden de professoren het daar zelfs niet over eens. De een beweert dat het een ramp is zoals we in Nederland met bos omgaan, de ander beweert precies het tegendeel en droomt dat allen het zaagafval en het onbruikbare hout wordt verbrand. Ik noem dat wishfull thinking om niet te spreken van bedrog. Voor het maken van vezelplaat, MDF, spaanplaat en papier heb je namelijk helemaal geen rechte gave planken nodig. Desondanks krijgt een kletsprofessor zijn podium. Dan heb ik liever met professor Veth te doen.
JvdH,
Mooi, dat zal ik me straks eens gaan bekijken, daar ik dit een heel interessant gebied vind.
Maar ben vanaf nu een tijdje off topic.
@Peter, dat ben ik ook helemaal met je eens, de kaalslag na wo2 is enorm, vooral regenbos, de Amerikanen hebben zelfs de laatste bomen met helikopters van de bergen gehaald, en dan klagen dat de bergen met veel regen gaan verzakken men modderstromen.
Ook hier in Nederland in mijn geboorteplaats, zijn hele stukken weggehaald voor stoken en bouwplaatsen in de jaren 50 60.
Nooit een boom voor terug gekomen.
En zo zal het wel in ieder Europees land vergaan zijn.
JvdH een reactie op de video youtube.com/watch?v=SeYfl45X1wo
Hiet is niet mogelijk dat CO2 alle infrarood absorbeert want CO2 absorbeert maar 3 banden in het infrarood lichtspectrum https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-9934332adb1bc726c853822a7ed28243.webp
Glas daarentegen absorbeert alle infrarood. Er wordt gezegd in de video dat het in een glazen buis gebeurt. 0:37 in de video toont een plastic vlies. 1:02 laat een glazen afdekking zien in de reflectie van het kaarslicht. Onderstaande verklaart het fenomeen beter dan de verdenking van sabotage.
Een andere mogelijkheid is dat de koude CO2 de H2O in de buis condenseert door het temperatuurverschil met de lucht in de buis waardoor de infrarood bijna helemaal wordt geabsorbeerd.
Inderdaad Martin,
je hebt gelijk het is een wereldwijd complot om jouw belastingcenten te stelen.
Vandaar dat zelfs oliemaatschappijen geen verzet plegen op wetenschappelijke gronden tegen het afbreken van hun businessmodel
JvdH Kijk eens naar de bevindingen van Anthony Watts als hij CO2 in een glas spuit. https://www.youtube.com/watch?v=-9u7p2dO6cU
Het is vast een complot tegen de klimaatalarmisten om hen te degraderen tot nietszeggende poliepen.
@Henk hoort daar nog bij.
Nog steeds dezelfde kinderachtige “hide the inline spelletjes” van Hans Labohm. Hij stopt de tijd in 2009.
De update grafiek zie er zo uit: https://images.app.goo.gl/Hxw5eGhgDUCdzCyR9
Marc had natuurlijk gelijk gisteren in zijn off-topic bijdrage. Dit gemanipuleer op deze website is toch totaal niet meer serieus te nemen.
Het blijft een “spelletje” als de CO2-concentratie (rechts) lineair wordt afgebeeld ;-)
DeltaT is zoiets als ..ln(CO2_nu/CO2_1850)
Maar deze keer is het niet het spelletje van Hans Labohm maar van ene Karl Drabbe uit België. Altijd even kijken wie nu het stuk geschreven heeft.
Hermie,
Hans is hoofdredacteur en had gewoon de schrijver van het stukje er op moeten wijzen dat hij aan “hide the incline” doet
Tuurlijk Hermie, maar dergelijke achterhaalde grafiekjes komen moeiteloos door de “CG peer review”
Hermie wil de extreme El Nino van 2015-2017 aan het eind van de meetreeks graag in de grafiek erbij kersenplukken……
En daarom stoppen we de data reeks in 2009… Het is nu 2019. Een El Nino + nasleep duurt een jaar. Is dat een reden om 10 jaar data weg te laten? Straks is het 2029 en de sceptici leven dan nog steeds in 2009…. En met de hockeystick leven ze nog steeds in 1999… Allemaal heimwee naar vroeger…. Hoe zou dat toch komen.
Zucht!
Ik zie dat het nietes/welles spelletje en het jij-bakken weer is begonnen. Doodmoe wordt je daarvan!
Kunnen jullie niet daar niet eens een keer mee ophouden, stelletje volwassen kinderen?
Ik snap wel dat het doel van de huistrollen (we weten allemaal wie we daarmee bedoelen) is om de discussie zoveel mogelijk te frustreren (hoeveel krijgen jullie daarvoor overigens betaald en wie stuurt jullie?), maar als de ècht verstandigen onder ons nou eens op zouden houden met daar stééds weer op te reageren, dan zou dat de leesbaarheid van de commentaren een stuk verbeteren.
“Ik snap wel dat het doel van de huistrollen (we weten allemaal wie we daarmee bedoelen) is om de discussie zoveel mogelijk te frustreren (”
Inderdaad, Boels, Hans Erren, Jeroen Hetzler, Anne, Cornelia proberen wanhopig om een inhoudelijke discussie uit de weg te gaan.
Ze blijven echter onzin verspreiden zonder enige wetenschappelijke onderbouwing, gek wordt je er van!
Stop er dan mee. Als je al aanleg hebt om gek te worden, zou ik zeker uitkijken.
Lekker zuigen heien, probeer henkie eens voor voor de variatie, of een trio, met ronald, die lust er ook wel pap van.
Ja hoor de dagelijkse trollen zijn weer paraat, na een dagje relatieve rust komen ze weer opdraven.
Heer Labohm, gooi ze er af, ze willen helemaal geen discussie, het is elke dag dezelfde riedel.
Op de man spelen, zeuren dat de grafieken niet kloppen, eisen om wetenschappelijke onderbouwing, afkraken van elk artikel.
Al zou het de aankomende zomer overdag gaan vriezen dan nog blijven ze drammen om hun gelijk.
Laat elke bijdrage eerst door de moderatie gaan, en na drie keer een trolbijdrage definitief blokken.
Je moet dit soort mensen aanpakken zoals ze anderen de maat nemen.
Cornelia,
Ik wil wel discussie, maar jij wil je opinie niet onderbouwen.
Dan is er geen goede discussie mogelijk.
Ik verwacht van mezelf dat ik mijn mening kan onderbouwen, dat verwacht ik dus ook van jou.
Maar ik begrijp dat het onderbouwen van je opinie niet echt een prioriteit is voor je en dat het vragen naar de feiten voor jou “trollen” betekend
Maar als we de kinderachtige spelletjes even vergeten dan is er wel een goed uitgangspunt om bij stil te staan:
” De CO2-uitstoot is immens, erkent hij, en de mens is daarvoor verantwoordelijk. ‘We stoten iets van een 10 gigaton uit per jaar. Punt. Wat ook een vaststaand feit is: daardoor ontstaat opwarming. Sinds 1850 is er 1°C opwarming. Punt. So far, so good.’
Maar hebben we nu ook een probleem? Dat is de vraag. Met welke zekerheden denk je die vraag te kunnen beantwoorden. Nordhaus gaat uit van een schade van 3% GDP bij 4 graden. Dat is een stevige schade. Komen we wel bij die vier graden en wanneer? Stopt de tijd in 2100 of loopt deze dan door?
Wat denk je Hermie, dat je nu nog een fatsoenlijke discussie kunt starten?
Laat je eens nakijken.
Cornelia, je bent zelf een enorme trol op dit forum: je bijdragen zijn niet inhoudelijk, je loopt alleen maar te schelden op de bijdragen van bijvoorbeeld Hermie en Van der Heijden. Laten we wel wezen: als degenen die klimaatverandering wel serieus nemen dit forum zouden verlaten, was het zo dood als een pier.
Ach Sunny, iedereen loopt alleen maar te schelden op de bijdragen van bijvoorbeeld Hermie en Van der Heijden.
Tel gewoon eens het aantal duimpjes naar beneden.
Don’t shoot the messenger
En wat is uw inhoudelijke bijdrage als ik vragen mag?
Cornelia,
duimpjes tellen is natuurlijk geen maat, kijk eens naar het inhoudelijke commentaar in plaats van duimpjes,
Goed artikel die de neus wederom op de klimaatfeiten drukt.
Oplossingen: “Met al die wetenschap in het achterhoofd stelt de vraag zich hoe snel we de CO2-uitstoot moeten verminderen. Als dat tenminste nodig is. De Nederlandse Klimaatwet stelt voorop om tegen 2050 95% minder CO2 uit te stoten. Volgens recente inzichten is dat compleet onnodig. Het is dus geen vijf voor twaalf”
Juist, de wetenschappelijke basis van een Nederlandse klimaatwet lijdt ernstig aan betonrot!
Nederlandse Energie- & Klimaatwet met onwetenschappelike CO2 vermindering doelstellingen heeft 0,0000x gr Cecius “klimaatwinst” tot gevolg, maar de maatschappelijke en sociale schade en schade in het vertrouwen in de democratie, politiek en Europesche Unie is enorm.
De politieke klimaatdrammers in Nederland weten van geen ophouden, gesteund door ideologisch gepimpte foute klimaat computermodellen door het VN-IPCC, door een incompleet en suggestief klimaatrapport door het PBL dat slechts minder dan 1/3 van de klimaatlasten heeft doorgerekend en door jarenlange (rijks-)gesubisidieerde propaganda.
Crok, bepaald geen AGW-“klimaatontkenner”,maar kritisch op de wetenschappelijke betrouwbaarheid VN-IPCC en hun “Conclusies to the Policy Makers”, is een kritisch licht in de duistere praktijken van journalistieke selectieve eenzijdigheid over de nadelen van de klimaatdoelstellingen en hun ideologische / onwetenschappelijke doelstellingen.
5 voor 12 is het belachelijke meme van ideologische klimaatdrammers, maling hebbend aan fundamentele kritiek op de politiek verzonnen “catastrofale opwarming”.
Crok roept op tot een integrale Nederlandse Klimaat-Energie-kosten-batenanalyse, voordat de klimaatwet wordt ingevoerd, daar waar het PBL in haar meest recente klimaatwet-broddel-rapport het heeft verzaakt. Daar ben ik het 100% mee eens!
Marcel heeft hier een zeer goed leesbaar artikel geschreven, zodat de politici het ook kunnen begrijpen. Dat hier nog over Mann gesproken wordt met zijn totale frauduleuze hockeystick is totale waanzin. Onze freubelaars hier zouden The Hockeystick Illusion moeten lezen, echter zij zullen er niets van begrijpen. Ik zal dit stuk van Marcel naar mijn vrienden sturen, die zo langzamerhand nagenoeg allemaal sceptisch geworden zijn. De discussie is bijna over, nu de Nederlandse politici nog. Duitsland is al aan het omkeren!
Dit is ook wel een aardig artikel voor vandaag: https://notrickszone.com/2019/04/06/newest-climate-model-still-useless-german-scientist-says-and-green-energy-turning-into-an-ecological-disaster/ .
Bewijs dat het niet om het klimaat gaat maar om het westen ten val te brengen.
Goed werk van Merkel, miljoenen analfabete barbaren naar je land halen en de meest geavanceerdere energiecentrales van de wereld slopen.
Hoe lang zal het duren voordat de meest welvarende landen falliet gaan?
Ik kom er weer op terug, waarom kan in een proefopstelling niet aangetoond worden dat co2 infrarood straling demp?
Dat is voor mij een groot raadsel waarom dat niet gaat.
Maar wel beweren dat een dun laagje co2 in de atmosfeer wel infrarode straling dempt.
Hoe wil je dat dan bewijzen, dat dit dan wel zo is?
Alleen grafiekjes en aannames omdat de temperatuur iets gestegen is?
Als dit met een simpele opstelling niet te bewijzen valt wat co2 doet in combinatie met infrarode straling, krijg ik grote twijfels wat men vertelt over de zogenaamde co2 warmte deken.
Het klimaat kan best complex zijn, maar een hele maatschappij ophangen aan een dun draadje genaamd co2 gaat me te ver.
ister had je nog wat vragen, een testje in een lab wat duidelijk de werking van CO2 laat zien
youtube.com/watch?v=SeYfl45X1wo
En natuurlijk is de werking van CO2 in de dampkring bevestigd door de Amerikaanse luchtmacht toen ze aan het werk gingen om heat seakers te ontwikkelen
e-education.psu.edu/earth104/node/1258
Uiteraard is de verminderde uitstraling van enrgie aan de top van de atmosfeer ook gemeten
agwobserver.wordpress.com/2009/08/02/papers-on-changes-in-olr-due-to-ghgs/
En de extra energie die terug gestraald wordt is ook gemeten op de aarde
agwobserver.wordpress.com/2009/08/19/papers-on-changes-in-dlr/
@JvdH, bedank voor de response, ik zal me die links straks eens rustig bekijken, vooral het ontwikkelen van militaire materiaal, de heat seakers, zou erg interessant kunnen zijn.
Theo
Ik heb nog steeds geen antwoord gezien op je suggestie om alle dubbel en driedubbel glas te vullen met CO2. Gewoon afvangen en er tussen stoppen. Er is vast wel iemand dieUit kan rekenen wat dat betekent m.b.t. de opslag van de jaarlijks geproduceerde hoeveelheid van 9 gigaton CO2. Je hoeft het dan ook niet meer in de grond te stoppen. Voortaan alle isolatie van foamglas geschuimd met CO2, Netjes opgeborgen, super isolerend blijkbaar. Als vloer- wand- en dakisolatie toe te passen. Knaagdier- en insectenbestendig en te maken van materialen (silicium en CO2) die overvloedig voorkomen. Nu nog een CO2 vrije energiebron. Wat dacht je van kernenergie. Maar dan zonder het vals spelen van concurrerende windmolens en zonnepanelen met voorrang op het net en niet doorberekende back-upkosten en noodzakelijke netverzwaring en, last but not least, de aansluitkosten van de windparken op zee.
Het hele wellus nietus gedram maakt weinig meer uit.
Er is momenteel nog maar 1 ding écht belangrijk:
De economie van Nederland slopen voor 0,000X graden minder temperatuurstijging is waanzin.
Onze groene vrienden proberen ook deze ochtend weer een grandioos rookgordijn op te trekken om maar te vergeten dat ze zelf mede-verantwoordelijk zijn voor deze waanzin.
Verder lijkt het weer een stralende dag te worden in de mooiste maand van het jaar.
Geniet ervan.
Precies. GW, AGW of voor mijn part CAGW, het geplande klimaatbeleid is kip-zonder-kop waanzin.
Ja dat zou waanzin zijn. We slopen de economie dan ook niet. Een record begrotingsoverschot van 11 miljard….. Dankzij of ondanks de windmolens.
Inderdaad Hermie, “there is a great deal of ruin in a nation”.
Je kunt een lange tijd heel domme dingen doen voor het echt mis gaat.
Niettemin besteed ik mijn geld liever aan iets nuttigs.
Ach daar is Hermie weer met zijn (onze) 11 miljard.
Beste man, dat is geld dat ze met belastingverhoging over de rug van de Nederlander opgehaald hebben.
Ze deden dat onder het motto “voor het klimaat” maar misschien kun jij mij vertellen wat ze “voor het klimaat” gedaan hebben want die opgehaalde 11 miljard zit dus gewoon in de pot.
Ze hebben NIETS “voor het klimaat gedaan” het is gewoon een ordinaire verhoging van de belasting geweest, iets waar dit kabinet een meester in is geworden.
De economie stijgt, maar de burger merkt er niets van 30 euro in de maand bij zijn energie, de BTW naar 6 naar 9%, elke winkel heeft zijn prijzen verhoogd, ik ben 200 euro in de maand meer kwijt aan dagelijkse boodschappen en vaste lasten dan in dezelfde maand een jaar geleden.
Blijf maar schermen met je 11 miljard, reken eens uit wat die extra 35.000 migranten jaarlijks meer kosten (3500 euro/mnd incl medische verzorging, uitkeringen, woning en scholing)
Reken je rijk, zou ik zeggen.
Dat klopt @ Hermie, maar de staatsschuld is wel in al die jaren opgelopen als een hockey stick.
Wat als de economie straks weer instort?
Maar weer bezuinigen, wie word er dan weer de klos?
Wie wou de staatsschuld omlaag brengen, was dat niet Rutte?
Decentrale overheden verwachten voor dit jaar een begrotingstekort van 1,7 miljard.
@Hermie, ik weet dat jij die molens mooi vind, maar op land staan er veel stil vandaag.
Optimale werking bij windkracht 6.
Al met al geen echte vervanger waar je steeds wat aan hebt, leuk een paar experimentele parkjes, en verder niet te veel geld insteken.
@Hermie, misschien weet jij meer dan ik, maar volgens mij is die klimaatwet nog niet eens door de Eerste Kamer aangenomen..
Het grote klimaatverspillen moet nog beginnen.
De huidige molens (waarvan 1/3 al wordt gebruikt door splinternieuwe gebruikers als datacenters en dus niets aan CO2 besparen) waren slechts vingeroefeningen.
Kan je nagaan Leo, gaan we straks nog meer geld overhouden. Weet je wat het is Leo, De welvaart in ons land heeft bijzonder weinig te maken met het wel of niet plaatsen van windmolens.
Marcel Crok zegt zelf “We stoten iets van een 10 gigaton uit per jaar. Punt. Wat ook een vaststaand feit is: daardoor ontstaat opwarming. Sinds 1850 is er 1°C opwarming. Punt.”. Dit is grofweg wat de hockeystick grafiek voorspelde. Dat er wellicht kleine subtiliteiten in de methodes waren waar jullie vele jaren later kritiek op hebben is tot daar aan toe, dat is prima. Er zijn sindsdien immers vele verschillende modellen die beter allerlei meet-subtiliteiten en klimaat-gevoeligheden meenemen. En belangrijker, de gemeten opwarming heeft grofweg de voorspelling van de hokeystick bevestigt (aldus meneer Crok!). Het verhaal van meneer Crok hierboven gaat er daarom ook niet om of er opwarming is, en of die door de CO2 toename wordt veroorzaakt (dat is iets wat Crok zelfs beaamt). Wat hij hier ter discussie stelt is in hoeverre we ons daarover zorgen moeten maken en beleid op maken. Ik stel voor dat jullie hier ook eens jullie meer begeven op dat terrein, en niet meer volharden in reeds achterhaalde theorieen dat de aarde niet opwarmt door toedoen van onze uitstoot van broeikasgassen.
Nu ben ik het niet eens met meneer Croks visie op het beleid, maar hij erkent tenminste de stand van zaken omtrent de globale temperatuurstijging. Het zou mooi zijn als die stap hier ook gemaakt wordt.
@Jan 8 apr 2019 om 09:19
De discussie is niet over als je de klimaatproblematiek zou laten rusten.
Het is nogal merkwaardig om de CO2-uitstoot te willen verminderen door het opwekken van elektricteit door windturbines en zonnepanelen zonder de maatschappelijke en milieugevolgen te onderzoeken.
Zonnepanelen zorgen voor een lokaal woestijnklimaat omdat die dingen tot 60 graden warm kunnen worden.
Windturbines veroorzaken infrageluid waarvan een eventuele schade op mens, natuur en en bebouwing niet of nauwelijks is onderzocht (en als het al duidelijk is wordt het genegeerd, met name door de natuurbeweging).
En iedereen zich maar afvragen waar de missende fauna is gebleven ..
Beide “oplossingen” leveren wiebelstroom en die moet vooralsnog met fossiele achtervang gecompenseerd worden omdat degelijke en werkbare opslag in (bijvoorbeeld) accu’s nog jaren ontwikkeling nodig heeft.
(Terzijde, die ontwikkeling kan beduidend sneller verlopen als overheden opslag per turbine(park) of zonnepaneel dwingend voorschreven)
Bij de klimaatplannen is (moderne) kernenergie niet eens ter sprake gekomen.
Je mag je ook afvragen of de insteek bij het klimaattafelen wel van deze tijd is.
Men babbelt over 500 miljoen voor de renovatie van het Binnenhof, het symbool van onze democratie.
Met dat geld en nog een beetje zou je in Utrecht of Amersfoort een modern conferentie-oord kunnen bouwen; pluche is pluche.
Communicatie met ministeries kan dan via internet, 4G of 5G.
Dan pak je de mobiliteitsvervuiling aan die nauwelijks betafeld is.
Maak elke stad zelfverzorgend; werknemers wonen dan in de stad waar ze werken en werkzaamheden worden door de inwoners uitgevoerd.
OK, je bent dus tegen windturbines. Prima. Maar ben je het met meneer Crok eens dat de CO2 toename heeft gezorgd voor een temperatuurstijging van 1 graden over de laatste eeuw? Zo ja, denk je dat problemen oplevert ja of nee? Zo ja, wat is jouw oplossing voor die problemen?
Jan
Zou de oplossing kunnen liggen om een deel van de landbouw circulair te maken en te verplaatsen naar de stedelijke omgeving? Circulair water voedingsstoffen, CO2, bestrijdingsmiddelen voor zover dat nog nodig is. Zonnepanelen rondom en bovenop de groenteflats en gebruik van de geproduceerde warmte in de stedelijke omgeving?
Ik zie wel wat in de plannen van Matt Ridley. Ik zie niets in het verpesten van het landschap van windmolens en het op die manier nodeloos vergroten van de voetafdruk van de alsmaar uitdijende populatie mensen. Als er een probleem is begin dan bij de onmiskenbare oorzaak. De ongebreidelde groei van de populatie mensen. En zoals het zeker ook alarmisten zou betamen, verbeter de wereld, begin bij jezelf.
Hoi Peter,
Ik deel de mening dat windmolens niet overal het mooist staan in het landschap, al vind ik ze ook niet overal even storend. Ik kan me ook best voorstellen dat je soms andere maatregelen dient te nemen dan het plaatsen van windmolens. En het zou goed kunnen dat circularie landbouw in buurt van stedelijke omgevingen .e.d. goed bij kan dragen. Er zijn ook wel ontwikkelingen gaande in die richtingen die u hier noemt, al ben ik zelf niet op de hoogte in hoeverre dat tot nu toe werkelijk zoden aan de dijk zet.
Ik ben zelf niet bekend met Matt Ridley. Maar de populatiegroei is inderdaad deel van het probleem. Al kan je in principe populatiegroei hebben zonder groot klimaatprobleem. In de huidige situatie zijn deze problemen aan elkaar gerelateerd, maar die relatie zit hem er vooral in dat de technologieën grotendeels gebaseerd zijn op uitstoot van broeikasgassen. Als we niet bekend zouden zjin met het gebruik van olie en gas, maar technologieën op andere manieren zouden hebben ontwikkeld, dan was het klimaatprobleem hoogstwaarschijnlijk minder groot. Dan blijft de populatiegroei een groot probleem, maar niet zozeer voor de globale temperatuur.
Maar ik ben het eens dat men een link tussen klimaatprobleem en populatiegroei (zoals die nu eenmaal gaande is) moet onderkennen, en dat daar ook een deel van de oplossing kan liggen.
Ik weet niet precies wie je bedoeld met alarmisten. Het gebruik van dit soort termen vertroebeld de discussie vaak. Maar verder is uw reactie fijn om te lezen. Dank daarvoor, want dat is hier wel eens anders.
Wat een gezeik over statistieken. Alles groeit sneller door de extra CO2 , dus daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn dat die uit de lucht “gehaald” word door de bomen en planten. En echt niet door windmolens. De Noordzee lag een aantal duizenden jaren terug droog, de mamoeten liepen daar in de ijstijd. Er hebben bossen gestaan in de zuidelijke Noordzee op plekken waar nu 27 mtr water boven staat. Dus als de klimaat gelovigen van mening zijn dat de “mens ” almachtig is om dat te bereiken. ???
Hoi meneer Vooijs,
Een kanttekening bij uw commentaar, de CO2 wordt inderdaad opgeslagen door bomen en planten (vooral bomen), en ook in de oceaan. Maar zien we dan een stijging in het volume van bossen over de wereld? Ik zou zeggen, zoek het op in de cijfers. https://www.globalforestwatch.org/ . Ikzelf heb sterk de indruk dat bossen globaal gezien eerder slinken dan groeien. mede door ontbossing en branden. Bedoeld u dat we ontbossing sterk moeten tegengaan en meer bomen moeten planten? Dan ben ik het met u eens. Maar dat is slechts deel van de oplossing, omdat dat niet de vraag naar energie oplost. Daar zijn die windmolens voor bedoeld…
vr. groet, Jan
Jan
Het lijkt me logisch dat je geen toename van bos ziet als sinds mijn jonge jaren wereldwijd op grote schaal gekaapt wordt. Bijvoorbeeld netto met de aanwas er in verdisconteerd, maar liefst 16 miljoen hectare in 2016. Ja het vergroent wel, maar dat is een tamelijk traag proces al de natuur dat moet regelen. Daarbij is lang niet elke locatie geschikt voor bos. Daar is nog wel wat meer voor nodig. Maar vergroenen doet het door de toename van CO2. Op naar een nieuw evenwicht.
@Jan, niet helemaal waar, in de Sahel landen word een grote groene muur van bomen gemaakt, Niger profiteert daar al vollop van, alleen deze bomen zuigen in 2030 al 250 miljoen ton co2 op.
Het komplete klimaat in Niger is aan het verranderen, de woestijn word verder terug gedrongen.
Dit zouden ze wereldwijd moeten doen, de kaalslag van bomen is foute boel.
In Duitsland hebben ze al veel te veel kaalslag op bergen gedaan voor windmolens, en nu zitten de groenen te huilen dat het zo ook niet had gemoeten.
En daarom begrijp ik Nederland niet dat ze daar mee doorgaan.
Ondanks de 31000 windmolens en al hun zonnepanelen kunnen ze niet zonder kolencentrales aan hun energie behoefte voldoen.
Maar terug naar de bomen.
https://www.mo.be/nieuws/sahel-krijgt-langverwachte-groene-muur
Hoi Peter en Theo.
Ik zeg ook niet dat bomen geen CO2 afvangen, en er dus in principe er meer bomen zouden kunnen groeien. Ik doelde meer op de conclusie van Peter dat onze bomenkap vele malen groter is van omvang dan de door CO2 stijging gerelateerde aangroei aan bomen. Ik kan me best voorstellen dat er plekken zijn waar bossen enigszins floreren door de klimaatverandering. Maar de wereldwijde houtkap doet dat ruimschoots teniet, en zorgt ervoor dat er globaal ~8% minder bossen zijn dan enkele decennia terug. Aldus mijn reactie op meneer Vooijs die denkt dat bomen de CO2 wel weer zullen afvangen, dat zou in principe zo kunnen gaan als we een aantal eeuwen geen bomenkap doen. Met hoe we op dit moment de bossen behandelen, zal de boskap zorgen voor juist minder afvang van CO2 i.p.v. meer. En ben ik dus niet gerust op dat bomen en planten de toenamen in CO2 voldoende tegengaan, als wij met ons beleid zo doorgaan.
Bent u het in ieder geval eens dat er nu minder bomen zijn op de wereld dan enkele decennia geleden? (zo niet, zoek aub even de gegevens op in mijn link van globalforest watch, daar staan immers globale data i.p.v. een stukje over een regio in Niger).
Bent u het vervolgens eens dat de CO2 afvang door bomen dus aan het verminderen is door ons toedoen? Bent u het vervolgens eens dat met de huidige gang van zaken, de bomen de CO2 stijging onvoldoende tegengaan, (sterker nog, de vermindering van CO2 afvang vergroot het probleem juist…).
Jan
Blijkbaar heb ik me niet duidelijk uitgedrukt. Ik vind dat de boskap moet stoppen en vervangen moet worden door goed beheer. Sommige landen doen dat. Maar velen, o.a. Nederland doen dat niet en Nederland stimuleert met de bijstook in kolencentrales en biocentrales (het idiote woord alleen al) de sloop van bos en oerwoud elders.
Mijn informatie is dat wereldwijd de hoeveelheid oerwoud met de helft is verminderd sinds de jaren 50. Voor een belangrijk deel is dat gedaan om er akkers van te maken voor de groeiende wereldbevolking. Theo heeft gelijk dat er in de Sahel herbebossing plaats vindt. En tevens dat de aarde door meer CO2 vergroent. Te beginnen met kort circulaire kruidachtige planten, Successie heeft een lange tijd nodig. Planten van bomen verkort dat traject. Met een boel mitsen en maren.
Per saldo neemt het bos en oerwoud, ook in Nederland af. Daarbij deugt het beheer niet als je het bos, het hout, als bruikbare grondstof opstookt en WKK grotendeels schrapt uit je energielijstje om de volstrekt idiote windmolens op land kansen van bestaan te geven. Goed beheer maakt het mogelijk om alle hout dat vrijkomt en alle houtafval, het zaagsel inbegrepen, een nuttiger bestemming te geven dan het verbranden dat nu op grote schaal gesubsidieerd wordt en als boekhoudkundige truc aan de man gebracht. De idiote subsidies op pelletkachels incluis.
Hoi Peter,
Ja, excuus, mijn reactie was vooral gericht aan Theo en in mindere mate aan u. Maar u gebruikt twee verschillende termen door elkaar, die een tikkeltje verwarren. U zegt dat de Aarde door meer CO2 vergroent, maar tegelijkertijd dat de hoeveelheid bos en oerwoud afneemt door ontbossing. Ik denk dat u bedoeld: in principe zou de wereld vergroenen als gevolg van de toename aan CO2 in de atmosfeer, maar de vergroening op globale schaal wordt tenietgedaan door de ontbossing. Aldus, in de realiteit is er helaas netto sprake van het omgekeerde van vergroening.
Veder zijn we het volgens mij compleet met elkaar eens.
Over biomassa heb ik in december genoteerd.
Voor ontbossing wordt aangenomen dat alle biomassa verdwijnt, wat zorgt voor een onmiddellijke uitstoot van een grote hoeveelheid CO2 per ha.
Deze hoeveelheid is gebaseerd op de gemiddelde staande voorraad in het Nederlandse bos, plus de CO2 in de strooisellaag.
Opbouw van de koolstof- voorraad in nieuw bos gaat ongeveer een factor veertig langzamer dan de uitstoot bij ontbossing.
De opbouw van de voorraad in beheerd bos gaat nog eens een factor drie langzamer.
Het effect van ontbossing werkt dus heel sterk door in de broeikasgasbalans van bos. Bij de huidige schatting van 3036 ha bruto ontbossing per jaar neemt het Nederlandse bos als geheel nog steeds CO2 op, maar bij 4000 ha slaat de balans om.
Waarmee direct duidelijk is dat de grens aan inzet biomassa al bijna is bereikt (of inmiddels al is gepasseerd) om aan die onzalige definitie van CO2-neutraal te kunnen voldoen.
Verbranden van hout is niet anders dan verbranden van de bekende fossiele bronnen als er een zorg is over de CO2 uitstoot. Elke andere mening is een vorm van misleiding.
Elke nu nieuwe biomassacentrale in ons land heeft een averechts effect op hetgeen wordt beoogd. Ook dit nitwit in Zaandam zou daar eens kennis van moeten nemen.
Frans Galjee, Jan
Met dank voor de duidelijke uiteenzetting van de Nederlandse koolstofbalans wat het bos betreft. Erosie van de strooisellaag belemmert vervolgens ook nog eens het snel aanslaan van nieuw bos. Na kap als beheersmaatregel dient er dus meteen herplant te worden en het hout voor langdurig gebruik te worden bestemd. Bos tijdig dunnen vermindert m.i. ook stormschade en bevordert recreatief gebruik. Een deel van het bos kan extensief beheerd worden en dat zal nodig zijn om ook biodiversiteit de ruimte te geven. Maar dan anders dan gepropageerd wordt in de natura 2000 notities.
Jan
Het oerwoud neemt af door grootschalige kap van gezonde bomen en het vrijgekomen land wordt bebouwd met landbouwproducten die de bodem snel verarmen en alleen koolstof (CO2) opslaan in de groeiperiode en dat daarna meteen weer vrijkomt als de voeding door mens of dier wordt gebruikt. Het wordt dus niet lanjarig opgeslagen zoals bijvoorbeeld bij een eik wel een eeuw kan en bij andere in de tropen en subtropen voorkomende soorten als sequoia’s honderden tot meer dan duizend jaar. Wat er bij de vergroening tegenwoordig bijkomt door extra CO2 is zeker in het begin kortcyclisch en vergelijkbaar met de opslag in voedselgewassen. In het begin zijn het vooral kruidachtige planten die door de natuur zelf worden verspreid vanuit de randen van het al groene areaal. Dat doet dus voorlopig niet mee aan de koolstofopslag waar de mensen die alarm roepen over het teveel aan koolstof (CO2) in de atmosfeer zo’n probleem mee hebben. Als men CO2 vermeerdering in de atmosfeer een probleem vindt, past het dus niet om contraproductief bos en oerwoud, anders dan door zorgvuldig beheer, te kappen en te verbranden.
Het is altijd weer een genoegen de koele nuchtere uiteenzettingen van Marcel Crok te lezen. Toch wel iets anders dan de hijgerige paniekverhalen uit de ivoren toren die de subsidie probeert binnen te houden.
Ik snap eerlijk gezegd ook niet waarom ze zich in Nederland er ook zo enorm druk om maken, er zijn landen genoeg waar het geen alledaags thema is.
Naar mijn idee is er tijd genoeg om betere technieken te zoeken dan die wat er nu zijn.
Als de grote continenten niet echt eerlijk gaan samenwerken zet het geen zoden aan de dijk wat ze hier willen.
In Guatemala kost een glas water meer als een liter benzine.
Alleen is dit stuk niet van Crok maar van Karl Drabbe (België).
Het artikel wijst op kernenergie als de betere oplossing. Daar zouden we er dan 18.000 van moeten bouwen. Maar los van de kwestie rond bijvoorbeeld de opslag van het afval is er het simpele feit dat de markt er niet aan wil. Het kan dus niet uit. Terwijl windparken inmiddels zonder subsidie worden aanbesteed (buiten de aansluitkosten die door TenneT worden betaald).
Ik kwam gisteren dit congres tegen over het plioceen, de laatste keer dat de aarde van doen had met een CO2-gehalte van meer dan 400ppm en daarmee interessant als vergelijkingsmateriaal. https://www.youtube.com/watch?v=KmdJJEuwTrg.
Dat is nogal wat 18.000 kerncentrales, u wilt meteen de hele wereld vervangen?
En dan zo’n redenering dat de markt er niet aan wil en het dus niet uit kan? (het verband tussen niet aan willen en niet uit kunnen ontgaat mij een beetje)
Is het niet zo dat de weerstand van linkse politieke partijen zo groot is dat geen investeerder in een project stapt dat jaren duurt omdat linkse organisaties honderden processen gaan voeren om het tegen te houden? Dat is dus iets anders dan “de markt wil het niet”.
Het is gewoon net zo veilig om je geld te verdienen met windmolens.
Windmolenparken zonder subsidie bestaan niet.
De energie prijs van windmolens is veel duurder dan conventioneel, dus maken ze óf de energie duurder zodat de bedrijven meer inkomsten hebben, óf ze geven die bedrijven subsidie voor het geleden verlies. In alle gevallen betaald de burger het verschil.
Van windmolenparken weten we zeker dat ze onrendabel zijn, er is wereldwijd nog niet één windpark ooit uit de kosten gekomen.
Ze komen alleen uit de kosten op papier in die mooie folders van de windmollenmaffia.
Het aantal windmolens dat vervangen wordt omdat de subsidie afloopt geeft ook al aan dat molens zonder subsidie een kostenpost worden.
Ze plaatsen voor het aflopen van de subsidie een nieuwe om weer opnieuw te kunnen profiteren.
Daarbij verkopen ze de smoes, onderhoudskosten, verouderd, nieuwe turbines zijn beter etc.
Het is gewoon handel, er wordt ook hier weer miljarden winst gemaakt over de rug van Nederlandse consumenten terwijl de invloed op het CO2, waar het allemaal om te doen is, te verwaarlozen is.
Onderstaand een lijstje van molens die vanwege aflopen van de subsidie vervangen gaan worden.
de lijst is al van enige tijd geleden, het aantal molens is inmiddels veel groter.
https://legacy.gscdn.nl/archives/images/inventarisatieturbines.xls
En dan heb ik het nog niet eens over mensen die ziek worden van het gebrom van windmolens.
Ook is er na het plaatsen van tienduizenden windmolens in Duitsland een flinke aanslag op het ecosysteem.
Roofvogels vallen ten prooi aan de wieken waardoor er knaagdierenplagen ontstaan.
Ook de geconstateerde insectensterfte zou verband houden met het plaatsen van de windmolens, de sterfte houdt in ieder geval gelijke tred met het stijgende aantal windmolens maar dit is nog in onderzoek.
18.000 kerncentrales in NL?
Dat zal wel mondiaal bedoeld zijn: 1 op de 4 miljoen inwoners.
Voor NL zal dat aantal 5 of 6 kunnen zijn; plus 2 voor tussentijdsonderhoud.
Ja, dat neem ik ook aan, maar dan blijft het punt: de markt ziet er geen brood in.
Hou nou toch op, waanidee!
Nonsens, niet “de markt” ziet er geen brood in, LINKS ziet er geen brood in, en investeerders gaan geen investering doen in zaken waar het eind -door rechtszaken, demonstraties, vernielingen, kampen met boombewoners en wie weet nog meer- niet te zien is. De hoge snelheidslijn is zelfs 60% duurder geworden omdat linkse organisaties de aanleg jarenlang gefrustreerd hebben.
Ze gaan dat met kerncentrales niet nog een keer doen. Links is eigenlijk altijd tegen de vooruitgang, altijd al geweest. Boeren, centrales, bedrijven alles moet kapot, ze willen terug naar de een vorm van Goelag Archipel om de bedrijven van de “grootkapitalisten” te onteigenen en de productie in eigen hand te houden. Er bestaat nog steeds het waanidee dat dat goed zou zijn voor hel collectief, al is er nergens in de wereld ooit zo’n collectief succesvol geweest, behalve dan in het uitmoorden van tegenstanders.
De kerncentrales in Duitsland zijn ook niet door “de markt om zeep geholpen, neen, de kerncentrales van Duitsland zijn door de Europese marxisten (Die Grunen/SPD) om zeep geholpen.
Windenergie kan alleen uit als er ergens in de keten een flinke stroom geld ingepompt wordt, en die mag de burger ophoesten.
Cornelia, dit gaat niet over ‘links’ (en sinds wanneer heeft links het voor het zeggen in Nederland?), dit gaat over commerciele partijen die geen belangstelling hebben om in Nederland een kerncentrale te bouwen, al zouden we dat willen. Zie: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2793124/drie-locaties-voor-nieuwe-kerncentrale, Wiebes geeft aan dat er nog geen commerciele belangstelling is. Dus tenzij we daar als maatschappij heel veel geld voor over hebben, komt er voorlopig geen nieuwe kerncentrale in Nederland. Je bewering dat de windparken op zee worden gefinancierd door de Nederlandse burgers klopt niet: bij de laatste aanbestedingen van windparken op zee hoefde de subsidiepot niet te worden aangesproken. https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/artikel/8316/eerste-windparken-zonder-subsidie-een-feit, met nogmaals de kanttekening dat de aansluiting wel voor rekening van de belastingbetaler is. Hoe dan ook: ook bij windenergie gaat het uiteindelijk om de vraag of de investeerders er iets aan overhouden. En dat is het geval, terwijl dat bij kernenergie blijkbaar lastiger is. De kWh-prijs van windenergie ligt momenteel lager dan die van kernenergie, zie bijvoorbeeld de gegarandeerde prijzen die nodig zijn om de bouw van Hinkley C mogelijk te maken. Kijk ook even welke Nederlandse bedrijven groot zijn in de windenergie: Van Oord, Boskalis, SIF. Shell heeft zich daar nu ook bij gevoegd, allesbehalve de vermeende linkse maffia.
@Boels, ze kijken niet meer op wat nulletjes meer of minder.
Co2 getallen gaan ook met de tonnen tegelijk.
Investeren in windmolens het zelfde verhaal met de kosten!
Ieder wijk zijn eigen kerncentrale, zou toch kunnen! :-)
@Sunny 8 apr 2019 om 10:46
De markt ziet (andermans) brood in “hernieuwbaar” omdat het gesubsideerd is.
Zelfs met nul direkte subsidie is het rendabel omdat er voorrang van levering is, d.w.z. dat de anders opgewekte (soms goedkope) stroom moet wijken voor “hernieuwbaar” omdat het toevallig behoorlijk waait en/of de zon schijnt overdadig.
Het enige wat een kernconsortium nodig heeft is een staatsgarantie op het geïnvesteerde kapitaal.
Eenzelfde soort garantie heeft netbeheer, de NS en de banken (om maar wat te noemen).
Moedig van Sunny om een beargumenteerde reactie te geven op trol Cornelia. Zin hebben doet het niet want trollen geven niet om argumenten.
@Boels, 12.24. Nu is Hinkley Point C misschien een beroerd voorbeeld, maar daar mag straks 92,50 pond per MWh voor worden betaald terwijl windenergie wordt aanbesteed voor 57,50 pond per MWh. https://www.bbc.com/news/business-41220948. Het gaat niet om voorrang of subsidie, het gaat om de business case en die van nucleair is gewoon minder goed. NB, ik ben geen principieel tegenstander van nucleair, ben altijd nog benieuwd of de gesmolten zout reactor van de grond gaat komen, maar de benodigde investeringen zijn hoe dan ook enorm.
@Sunny 8 apr 2019 om 12:05
“De kWh-prijs van windenergie ligt momenteel lager dan die van kernenergie..”
Maar dan moet het nog wel jouw wandkontaktdoos kunnen bereiken: de extra transportkosten van windstroom komen er nog bij.
Volgens Tennet 4 miljard voor de eerste stekkerdoos op zee; de volgende kosten 5miljard of meer.
Dan nog de verzwaring van de bekabeling om het binnenland te kunnen bedienen.
Dat was niet nodig geweest als men een fossiele centrale simpelweg vervangt door een moderne en veilige kerncentrale; dan een kwestie van de stekker wisselen tussen de oude en de nieuwe centrale.
Feitelijk niet moeilijker dan het vervangen van een oude koelkast door een A+++++++++++++. ;-)
Het verzet tegen kernafval is zoooo 1965; die moderne in ontwikkeling zijnde kerncentrales hebben geen afval waarmee kernwapens gemaakt kunnen worden.
En over afval gesproken: wat gaat men doen met het zeer giftige lithium in moderne batterijen?
Het is nog lang niet recyclebaar en moet dus opgeslagen worden tot in lengte der dagen.
Vraag je ook af hoeveel windturbines er nodig zijn om 100% fossiel te laten watertrappelen.
Want bij windstilte moeten die wel bij kunnen zwemmen/springen.
Dat zijn er tienduizenden voor NL alleen.
Het argument “het waait altijd wel ergens” is een dooddoener: want wil je in kunnen springen als een nabuur in de luwte zit dan moet je ook de eigen capaciteit (aantal windturbines) vergroten met de capaciteit van de nabuur.
Dat betekent dat NL ook BE, DK en delen van FR en BRD moet kunnen voorzien van windstroom (en die landen moeten de capaciteit met tenminste die van NL uitbreiden).
Dat soort rekensommetjes gaat het begrip van “groen” te boven.
18.000 kerncentrales en 1 op 4 miljoen inwoners, dan kan de wereldbevolking groeien naar 72 miljard. Lijkt me wat veel
@Boels, je zou het ook anders kunnen zeggen, een kerncentrale kan ook compleet door de overheid gefinancierd worden met hun verantwoordelijkheid er bij.
Alles is al verkocht en geprivatiseerd, wat blijft er nog over van Nederlandse trots?
Een simpele postbode was trots dat hij een amtenaar in functie was en deed zijn werk goed, na privatisering, nul interesses
En zo is het met bijna alles gegaan wat Nederlands was.
Het militaire leger, helemaal uitgekleed, gewoon een schande, de laatste jaren laat wat herstel zien.
Trouwens een heel land met alles er op en er aan laat zich zeker de eerste 80 jaar niet elektrificeren, dus daar kun je nooit vol op inspelen.
Ik zie nog lang geen bulldozer tank straaljager en nog heel veel ander zwaar materieel niet op een accu voortbewegen.
Maar ja er zijn mensen die daar anders over denken, en dat mag ook.
@Theo
Tractoren en bulldozers hebben niet zo gek veel motorvermogen: zo’n 150 kW. Er zijn zat auto’s met meer. Snelheid kost heel veel energie, kracht ontwikkel je met verrassend weinig vermogen.
Daarom is het ook van de gekke dat de snelheid op autosnelwegen niet meer 120km/h is maar 130. Om 7% eerder op plaats van bestemming te zijn mag je nu 17% meer brandstof verstoken.
@Gert, klopt, ben ik helemaal met je eens, ze zijn laag gegierd.
Dus traag met de snelheid terwijl het toerental van de motor op maximale prestatie ligt, niet maximaal toerental dus.
Maar aangezien dat deze machines de nodige liters per uur verslinden zie ik ze nog niet op een accu werken, en zeker op locatie normaal gesproken geen laadpaal, en stilstand kost geld.
Maar vergeet je ook niet in het vermogen van grote machines.
Bij de bruinkool afgravingen hier in Duitsland lopen grote kiep vrachtauto’s waar je met een ladder in moet kruipen, meen dat die dingen iets van 3000 pk hebben en lopen dacht en nacht door.
En vergeet ook niet in een Leopard ligt een 12 cilinder diesel van 1500 pk
Vroeger heb ik eens een bulldozer gezien in een grote zand klei afgraving, dat ding werd gestart met een mobiel aggregaat.
En dan heb je nog hoog en laag toeren motoren, een diesel van 500 pk bij 3500 toeren of een benzine motor met 8000 toeren voor die 500 pk eruit te halen, is net waar het inzet gebied ligt.
Snelweg snelheid heb je ook gelijk in hoor.
In de tijd van den Uil zit in den olie was de snelheid 100 kmh en auto vrije zondag! :-)
Sunny
Zou je bij die windmolens ook de prijs van de waterstoffabrieken niet moeten meerekenen? Hoeveel waterstof heb je nodig als het twee weken niet waait? Hoeveel capaciteit moet die waterstoffabriek hebben om als het kort daarna weer een weekje of enkele dagen niet waait? Hoeveel opslag heb je dan nodig? Of reken je nog steeds op de aanwezigheid van fossiele brandstof? Of gaat de industrie hout stoken? Of gewoon verhuizen?
@sunny
3 miljoen jaar geleden was CO2 ook 400 ppm en stond de zeespiegel 15-20 meter hoger en was de temperatuur in het arctisch gebied 15 graden hoger. Bedoel je nu te zeggen dat we hier ook weer naar toegaan of heeft de CO2 concentratie dus weinig invloed op de hoogte van de zeespiegel
Het zal wel even duren voor de antarctische ijskap is verdwenen (duizenden jaren), maar dat is natuurlijk wel de strekking. CO2 is een broeikasgas en de concentratie heeft een directe relatie met de temperatuur op aarde, iets wat ook Crok hierboven erkent.
Sunny
Dat er een relatie va CO2 met opwarming is, lijkt me waarschijnlijk. Dat die invloed afneemt naarmate de concentratie CO2 toeneemt is op deze site al meerdere malen betoogd.
De vraag blijft dus in welke mate de aarde en het klimaat op die vermeerdering van CO2 reageert en hoe snel dat gaat. Vast staat dat de aarde vergroent en er dus meer CO2 wordt opgenomen. Op het moment is dat waarschijnlijk in de groener wordende gebieden kortcyclisch CO2. Na die fase wordt het op die plaatsen die geschikt zijn voor bos lang cyclisch tot er weer een evenwicht bereikt wordt. Daarbij lijkt het me normaal dat het opwarmt als je uit een ijstijd kruipt. Mogelijk vertragen we die ijstijd nu enigszins. Daarmee hebben we dan mooi de tijd iets beters dan windmolens te bedenken en verbeteren. Laten ze in de Botlek maar experimenteren als het allemaal zo geweldig is. Heeft Tata steel geen interesse om wat molentje op zee over te nemen of nieuw te plaatsen. Op land op eigen terrein kan natuurlijk ook. Maar dan graag zonder voorrang op het net en zelf zorgen voor de back-up. Co2 afvangen en er koolmonoxide van maken voor gebruik in de erts-smelter.
Dat Mann & Jones politieke ideologische bescherming genoten door hun ideologische achterban en “rehabilitatie” op hun universiteit na het uitkomen van hun achterhouden van toegepaste historische klimaat-dataseries en de herhaalde weigering van informatieverstrekking op UK-FOIA-questions over de samenstelling van de klimaathockeystick. De onderlinge e-mails van hun statistische en FOIA-fraude kwamen toch aan het licht. (FOIA = Freedom of Information Act)
Ook herberekende McIntyre en McKitrick de computer-model-trucs, die Mann & Jones hadden aangewend met wetenschappelijk verboden algoritmen om de opvallende middeleeuwse warmte en koude perioden statistisch uit te vlakken en daardoor een beruchte klimaathockeystick te kunnen presenteren voor het VN-IPCC.
Bij iedere keer dat de dagelijkse trollen dit weer alhier proberen te ontkennen zullen we de echte feiten onder hun neus wrijven.
https://www.academia.edu/16033452/HOCKEY_STICK_climate_gate_emails_must_be_DISCLOSED._MICHAEL_MANN_IS_A_DISGRACE_TO_THE_PROFESSION_fudging_history_about_Medieval_Warming_and_Little_Ice_Age._Biased_data_distorts_alarmist_science_of_global_warming
Bedankt voor dit artikel, erg interessant en bovenal lekker duidelijk. Ik verwijs iedereen naar dit artikel, iedereen die niet begrijpt wat klimaat nu precies betekend en bang is voor de zeespiegelstijging, een keer las ik zelfs zeventig meter. Dertig jaar geleden hoorde ik Nelie Smit-Kroes al brabbelen dat men heel snel de ECOtax moest invoeren anders hadden we over tien jaar Eindhoven aan zee. Het moge duidelijk zijn dat de overheid een haatcampagne aan het voeren is tegen mensen die tegen de leugens van de overheid ingaan omdat men een gezond verstand heeft. Als je naar hun zin te veel van je laat horen ben je een gevaar voor de samenleving. Je bent een complotdenker en wordt door het domme volk uitgejouwd en bespuugd want je loopt niet mee met de huidige trends die door de elite bepaald word. Dat was vroeger ook zo en zal ook wellicht ook zo blijven want zo zijn mensen nu eenmaal? Als een mens macht krijgt wordt het gevaarlijk.
Beste mede demente bejaarde klimaatrealisten. Zullen we afspreken dat we niet meer reageren op de klimaatpsychopaten?
Het heeft toch geen zin. Tegen de paus zeggen dat God niet bestaat werkt ook niet. Wellicht denkt hij dat zelf ook wel zo langzamerhand, maar hij gaat zijn “verdienmodel” echt niet overboord gooien. De reacties van deze lieden op de glasheldere artikelen die de IPCC-waanzin en alles wat daarmee samenhangt zoals de klimaatwet enz, onderuit halen, doet me denken aan die boer die in de diergaarde voor het eerst een giraffe ziet en dan zegt:”Zo’n gek beest, dat kan niet bestaan”.
Nogmaals, de wal is al druk bezig het schip te keren. Ook de GL kiezers beginnen zich achter de oren te krabben, want niet iedereen kan zomaar zonder extra lening of subsidie even enkele tienduizenden Euros ophoesten voor een hersenschim.
De peilingen geven aan, dat het FvD blijft groeien en dat de “Opmars”van GL tot staan is gebracht.
Ik denk dat we de huizen van GL, PVDA, D66 maar het eerste van het gas af moeten halen.
Dan zijn ze zo klaar met het milieu.
Terecht punt, de betaalbaarheid van de energietransitie. Wanneer je een paar ton op de bank hebt en een Tesla voor de deur, kunnen die zonnepanelen en de heatpipes er ook wel vanaf. Woon je in een huurhuis dan zullen corporaties over de brug moeten komen, maar voor de gemiddelde huiseigenaar is de drempel natuurlijk gewoon hoog. Dan kom je misschien uit op een lening die zich terugbetaalt in de vorm van lagere energiekosten, maar ik heb de rekenvoorbeelden niet bij de hand.
@Cornelia, Klaver heeft zich zo een huis een tijd geleden gekocht.
Hij moest wel voor zijn gezichtsverlies te voorkomen.
Maar zulke lieden kunnen dat ook eventjes met de nodige tegemoetkoming in de kosten.
De gewone burger moet maar zien of hij nog roeispanen overhoud voor vooruit te komen.
Sunny, in het Financieel Dagblad las ik het artikel ‘Als de blauwe vlam dooft’.
Hierin worden twee pilots van aardgasvrije wijken besproken. waaronder een wijk in Zoetermeer, een wijk waarin ik zelf woonde en nog vaak bezoek.
De kosten waren zeer hoog en er is in ZM een terugverdientijd van 100 jaar, volgens het PBL. Samen met andere kritische inwoners stellen we nu vragen aan de politiek in Zoetermeer en wij zullen ‘het politiek cafe’ op 17 april bezoeken. Waarin de programmamanager energietransitie ZM raadsleden en inwoners gaat informeren over de voortgang.
Je kan het artikel alleen lezen wanneer je geabonneerd bent. Ik voeg daarom een citaat toe.
‘Hoeveel kost aardgasvrij?
Visser: “Hoeveel het kost om een woning aardgasvrij te zeggen is lastig te bepalen. Het is sterk afhankelijk van het bouwjaar van de woning en woningtype. Is het een rijtjeshuis of een flat? De kosten verschillen van €5.000 voor alleen isoleren tot het volledig aardgasvrij maken voor €60.000. In de Gentiaanbuurt in Amsterdam zijn de kosten onder andere zo hoog, omdat het gaat om woningen met een beschermd stadsgezicht. Het is wel zo dat de kosten in zijn algemeenheid omlaag moeten. Voor €60.000 krijgen wij de handen niet op elkaar.”
Aedes en het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) claimden eind maart dat de kosten voor het aardgasvrij maken van een sociale corporatiewoning €90.000 bedragen. Zij baseerden zich daarbij op “ervaringsverhalen van corporaties en bouwers”, aldus Marnix Norder, voorzitter van Aedes.
‘Renovaties naar een hoog energiebesparingsniveau mét een elektrische warmtepomp verdienen zich na 100 jaar terug’
• Planbureau voor de Leefomgeving
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) noemt heel andere cijfers. In een studie uit 2018 onderzocht het planbureau de kosten voor het verduurzamen van huizen in Utrecht. Ook het planbureau stelt dat de kosten sterk verschillen per woningtype en bouwjaar en de mate waarin wordt gerenoveerd. “De gemiddelde investeringskosten van wijken naar energiebesparingsniveau hoog liggen tussen de €8.000 en €27.000 voor huidig slecht en matig geïsoleerde woningen. […] De gemiddelde terugverdientijd van huidig niveau slecht naar hoog ligt in de meeste wijken tussen de 40 en 50 jaar. Renovaties naar energiebesparingsniveau hoog mét een elektrische warmtepomp [zoals in Zoetermeer, red.] verdienen zich na 100 jaar terug met de huidige energieprijzen”, aldus het PBL’
@Karin. Hieruit kan je de leugens van de energietransitie duidelijk destilleren. Een gemiddelde woning in Nederland gaat 50-70 jaar mee. Als je nu woningen van 40 jaar oud gaat isoleren, dan worden ze gemiddeld na een paar jaar al weer afgebroken. Het is weinig zinnig een huis te isoleren dat nog maar 20 jaar mee gaat.
Hoelang gaat die isolatie eigenlijk mee? Degradatie van de kunststoffen, vocht en schimmels kunnen isolatie in 15 jaar in de vernieling helpen. Waarom zal ik een investering moeten doen die pas door andermans achterkleinkinderen terug verdiend zullen worden?
Johan D.
De isolatie eind jaren 70 aangebracht in mijn woning van 1974 was waardeloos. Toen ik een deel van het buitenblad verwijderde bij de aanvang van een verbouwing begin jaren 80 bleek het isolatiemateriaal gekrompen met scheurvorming als gevolg. Isolatieeffect totaal weg en dus geld weg. Bovendien bleken Wespen een deel van het isolatiemateriaal naar buiten te hebben gedragen, Ook van de glaswoldekens die ik tijdens de verbouwing zelf heb aangebracht vraag ik me af hoe goed die zijn blijven zitten Elke kier die na zakken ontstaat is een lek en maakt de isolatie ongedaan.. Krijg je om welke reden dan ook water in je spouw, dan nemen de dekens vocht op worden zwaarder en geven kieren als gevolg. Ook muizen kunnen hetzelfde bewerkstelligen.
Als je nu hoort hoeveel drukte er wordt gemaakt over piepschuimbolletjes op de waddeneilanden na het verlies van containers mag je jezelf afvragen wat al het piepschuim uit spouw- en dakisolatie in de bouw bij afbraak in de toekomst gaat veroorzaken. Maar dat zal, bolletje voor bolletje, wel héél zorgvuldig gebeuren. Geloof jij het. Laat men eerst maar eens naar betere isolatiealternatieven kijken en de bouw aanpassen aan de veranderende omstandigheden en het gebruikstraject van woningen verbeteren door andere meer modulaire bouwmethodes.
Nu de stijging van GL een halt is toegeroepen komt ons propaganda journaal met het volgende item.
Jullie moeten ons geloven, het is nog erger dan gisteren! Simone staat nog net niet met haar voeten in het bruisende water.
Jawel, ongekende veranderingen op de Noordpool.
https://nos.nl/uitzending/40856-nos-journaal.html
NOS is een klimaatalarmistische propagandazender. Dezelfde zorgwekkende opwarming van de Noordpool gebeurde ook in de eerste 4 decennia van de vorige eeuw aldus dit hoofdstuk in dit boek https://archive.org/stream/arcticice00zubo#page/470/mode/2up
Boeiende discussie hierboven; maar laat ik nou het gevoel hebben dat die hier al 1000 keer gevoerd is.
Mark van Baal zet de Oliebranche onder druk. Hahahahaha!
Nou en die zijn daar maar wat blij mee. Alle kleine beetjes die helpen om de koers een kontje te geven zijn van harte welkom. Nou zegt meneer Van Baal dat ALLE (?) beleggers inzien dat klimaatverandering een bedreiging vormt voor de waarde van hun aandelen.
Grotere apekool wordt zelden verkocht. Immers wat let de mensen om hun stukjes Shell nu richting een nieuwe top in te ruilen voor een sterspeler uit de “Eukoodaks” (5 jaar minus 50%).
Zoals aangekondigd: Er wordt overal (bijna) oorlog gevoerd om olie en gas en dat strepen we niet weg tegen één bedreigde aannemer uit Drenthe.
Behalve aandelen Shell kun je nu ook een mooi plekje in de duurzaamheidshemel verwerven door een fijne Italiaan aan te schaffen:
https://www.ad.nl/auto/vervuilend-fiat-chrysler-drukt-uitstoot-dankzij-slimme-constructie-met-tesla~a62074a5/
Vroem, vroem: https://www.youtube.com/watch?v=OWGXO8CJEV0
Zucht…. wát een sound!
Ja mooi hè! Maar het wordt nog mooier.
Binnenkort kan je namelijk bij shell klimaatboomzegels plakken.
Voor een appel en een een groen blazoen.
Nee hoor, van gas los kost niet zoveel:
https://mobile.twitter.com/sypwynia/status/1115260439066234886?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Elist%3AVeren_of_Lood%3Anationaal%7Ctwcon%5Etimelinechrome&ref_url=http%3A%2F%2Fverenoflood.nu%2F
Dit is ook een leuke:
https://mobile.twitter.com/sypwynia/status/1115260439066234886?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Elist%3AVeren_of_Lood%3Anationaal%7Ctwcon%5Etimelinechrome&ref_url=http%3A%2F%2Fverenoflood.nu%2F
Sorry voor de dubbel post. Laden ging niet zo lekker.
‘ Uiteraard is die vorstschade een gevolg van de klimaatopwarming… ‘
Koude door warmte? Dit is een grap.
Wat autoverkoop betreft krijg je toch geen hoofd aan.
Als ik zie wat voor slechte energie labels aan bepaalde aso bakken hangen dan begrijp ik niet dat deze nog steeds nieuw verkocht mogen worden.
Maar ja zou het verboden worden dan is dit natuurlijk ook weer niet goed voor de democratie.
Eigenlijk hoop ik niet dat de klimaatmodellen veel meer opwarming berekenen dan dat de metingen aantonen. Want dat zou betekenen dat de voorgestelde klimaatmaatregelen nog minder effect zouden hebben dan de berekende vermindering (0,0003 graden celsius?), die al zo klein is dat ie niet gemeten kan worden.
Het zou betekenen dat het nog onzinniger wordt om te investeren in klimaatmaatregelen.
Wat we kunnen doen is alle 7,7 miljard mensen een persoonsgebonden CO2 uitstoot budget geven. Dan is de de berekende vermindering 0,0000000000000000000000000000000000000000000…….00000000001 graad per persoon. Verwaarloosbaar klein en het klimaatprobleem is dan opgelost.
Briljant Hermie. Je wil dat we ons hier net zo weinig gaan verwarmen als mensen in de tropen.
Probeer het eens een wintertje zou ik zeggen, dan spreken we elkaar weer.
Huh? Ik mis de link met verwarmen volledig. Ik zeg juist dat het klimaatprobleem is opgelost omdat de uitstoot per persoon verwaarloosbaar klein is. De conclusie is dus dat niemand iets hoeft te doen, het klimaatprobleem is dus opgelost. Dat is toch de redenering? Als het effect maar klein genoeg is dan hoef je niets meer te doen?
Hermie, ik denk dat je feiloos de kern van het klimaatbeleid op wereldschaal aanstipt.
@Adriaan, Maar de waarheid blijft natuurlijk wel zoals Marcel Crok aangeeft dat de CO2-uitstoot is immens is en de mens daarvoor verantwoordelijk is ‘We stoten iets van een 10 gigaton uit per jaar. Punt. En of je dat verdeelt in oneindig kleine stukjes of dat het aandeel van ons allemaal beschouwt veranderd daar niets aan. Wat ook niet veranderd is dat door de uitstoot te verminderen we de stijging van temperatuur verminderen en uiteindelijk stabiliseren. daar gaat het om.
Grinn, je mist wel eens méér wat als het je zo uitkomt Hermie.
Maar ik zal even antwoorden op de manier zoals onze bekende groene vrienden dat zouden doen:
Zoals je zelf zegt is er geen klimaatprobleem. Toch leuk dat je daar eindelijk achter gekomen bent, heb je niet voor niets al die jaren hier gezeten.
Moet ik Hermie 8 apr 2019 om 20:47 voor je herhalen Leo?
Hermie, ik kan je verhaal volgen. Maar dat is niet voldoende om ons junks te overtuigen dat we moeten afkicken. Wij zijn verslaafd aan het gebruik en de constante beschikbaarheid van energie.
Wij ademen gewoon CO2 uit!
Adriaan, Het is niet de bedoeling dat we de beschikbaarheid van energie gaan verminderen. Energie mag wel een prijs hebben. Energie is belangrijk, iets wat belangrijk is hoeft niet spotgoedkoop te zijn, wel betaalbaar.
@Hermie,
Adriaan, Het is niet de bedoeling dat we de beschikbaarheid van energie gaan verminderen. Energie mag wel een prijs hebben. Energie is belangrijk, iets wat belangrijk is hoeft niet spotgoedkoop te zijn, wel betaalbaar.
En waarom zou je energie niet mogen verminderen Hermie?
Ik ben grote voorstander van energie verminderen en het zelfde comfort houden tegenover een goedkopere prijs, kwa verbruik en aanschaf.
En dat gaat, die vogel vliegt nu al, en er komen steeds meer vogels er bij met de tijd.
Adriaan,
“(0,0003 graden celsius?), die al zo klein is dat ie niet gemeten kan worden.”
Leg eerst maar eens uit waarom die gemeten zou moeten worden?
Ik weet niet zeker of het berekende effect van het Nederlandse klimaatbeleid wel 0,0003 graden was. Ik heb die waarde ergens vernomen en die waarde is bij mij blijven hangen.
Het punt is dat als je het niet kunt meten, je niet kan vasstellen dat het effect heeft.
Dan worden alle genomen maatregelen dus ineffectief.
Investeren in ineffectieve maatregelen is in feite geld weggooien.
Adriaan, kun je een halve graad wel meten? Lijkt me wel.
En kun je 0.5 delen door 1666? Lijkt me wel.
0.5/1666 = 0.0003.
Hoe moeilijk kan het zijn?
Dus heel simpel Adriaan, je hoeft die 0,0003 graden helemaal niet te kunnen meten om het beoogde effect te kunnen halen.
Ronald, hoe stel jij dan vast dat je het beoogde effect heb behaald?
Adriaan, zie (Ronald 8 apr 2019 om 20:35)
Als je wereldwijd afspreekt middels CO2 beperkende maatregelen 0.5 graden minder temperatuurstijging beoogt (0.5 graden is meetbaar, toch?) en het aandeel van de CO2 beperkende maatregelen voor Nederland op 1/1666 van de totale wereldbijdrage bepaalt, dan is die Nederlandse bijdrage omgerekend naar temperatuur 0.5/1666=0.0003.
Die 0.0003 hoef je dan dus niet te meten om wereldwijd toch 0.5 graden minder temperatuurstijging te bewerkstelligen.
As simple as that.
Nederland neemt ~.5% van de wereldwijde uitstoot van CO2 voor zijn rekening.
Een wereldwijde stopzetting van CO2 uitstoot zal voorlopig leiden tot een beperking van de temperatuurstijging van ~0.06 °C (200 * 0.0003).
Alle discussies hier of Je wel of niet gelooft in AGW en of de mens nu wel of niet de belangrijkste oorzaak is van de toename van CO2 en of er vreeslijke rampen gebeuren als de temperatuur over honderd jaar een paar graden is gestegen, zijn best nuttig hoor.
Ik vrees alleen dat er een probleem met draagvlak is.
En dan bedoel ik niet of er nu een draagvlak is voor klimaatbeleid, terwijl de regering en een aantal politieke partijen ons vertellen dat de kosten daarvan best meevallen. Niemand wist te voorspellen dat de energierekening dit jaar met 19% zou stijgen!
Nee ik bedoel draagvlak om maatregelen te nemen, die mensen de komende jaren in hun portemonnee raken, zonder dat ze het effect kunnen zien, voelen, ruiken, proeven etc.
Probeer maar eens aan een Duits gezin dat hun energierekening niet meer kan betalen en daardoor in de kou zit, uit te leggen, dat het stukje welvaart dat zij moesten inleveren nuttig besteed is. Dat het offer dat zij hebben gebracht heeft geleid tot meer wind en zonne energie, dat daardoor de CO2 uitstoot een beetje minder was gestegen en dat daardoor de temperatuur op aarde een miniem klein beetje minder was gestegen, dan als zij het warm zouden hebben gehad.
Ik bedoel dàt draagvlak.
Het zou me niet verbazen als de burgers van Nederland andere prioriteiten zouden stellen als zij worden geconfronteerd met de offers die zij moeten brengen en worden geinformeerd over de effecten van de maatregelen.
Misschien vinden zij, gezondheid, vrijheid van reizen, goed eten, goed onderwijs, goede gezondheidszorg, een goede oudedagsvoorziening e.d wel veel belangrijker.
Draagvlak is erg belangrijk. Het kan best zijn dat de burgers van Nederland andere prioriteiten gaan stellen. Daarom hebben wij een democratie. En zeker weten dat gezondheid, vrijheid van reizen, goed eten, goed onderwijs, goede gezondheidszorg, een goede oudedagsvoorziening e.d als veel belangrijker wordt ervaren. Het is namelijk zo dat de korte termijn impuls ons veel meer prikkels geeft dan een ver weg probleem. Maar je moet het niet omdraaien door te suggereren dat vanwege klimaat we geen goed eten, goed onderwijs, goede gezondheidszorg, en een goede oudedagsvoorziening kunnen hebben. De kosten van klimaatbeleid vallen volledig in het niet bij zorg, onderwijs en pensioen kosten.
Hermie, ik hoop oprecht dat je gelijk hebt en dat de kosten zullen meevallen.
Hermie: “ein Wichtigtuer beim wichtig tun” zoals de Duitsers zeggen.
Ga je hier nu ook al die spotgoedkope verjaardagspsychologie van je op het net plempen?
“Het is namelijk zo dat de korte termijn impuls ons veel meer prikkels geeft dan een ver weg probleem” Bla, bla, bla, bla, bla.
Wat is dan toch precies dat ver weg probleem?
En zeker gezondheidszorg, goede scholen en zo. Maar mensen willen ook gewoon verre reizen maken, af en toe een dikke T-bone op de grill smijten en ik noem maar wat … de marathon van New York lopen en dan heeeeel lang douchen ….. om maar eens wat “korte termijn impulsen” te noemen.
@Hermie:
Het probleem met de AOW-pensioenvoorziening zit in het toegepaste omzetstelsel: de AOW-uitkeringen worden betaald door de huidige premieheffingen van 18,7% op het brutoloon en MOET aangevuld worden uit de algemene middelen.
Dat in tegenstelling tot Noorwegen, daar wordt de premie gestort in een fonds dat aan beleggingen doet (vergelijkbaar met de aanvullende pensioenen hier).
Mij is onbekend hoeveel de totale claim is van mensen die hier ooit legaal verbleven hebben en dus ook AOW-rechten hebben opgebouwd.
Maar ettelijke honderden miljarden lijkt mij niet bedenkelijk (of juist wel).
Ergens zullen er wel meerjarenbegrotingen rondslingeren voor de periode 2020-2030 met snoeiharde verplichtingen.
Een paar miljard kan er nog wel tussengefrommeld worden, bij rond 4 miljard jaarlijks ligt er volgens mij een GO/NO GO.
@Adriaan. Het is erg simpel. Zodra de democratie aangeeft dat het genoeg is dan is het genoeg en maakt de transitie pas op de plaats.
Hermie
En desondanks kan er voor de verplegers, onderwijsgevenden en politie geen geld bij? Rare redeneringen houdt je er op na. Wat je op de ene plaats uitgeeft kun je op de andere plaats niet meer besteden.
Ik gun iedereen loonsverhoging maar zie geen enkel verband met onderwerpen op dit blog. De kosten voor windmolens zijn kruimels. Zelfs de kosten voor defensie zijn 8 maal zo hoog dan voor de energie transitie.
Hermie
De kosten die je bij de burger over de schutting kiepert uitgesloten.
De kosten voor de burgers zijn tot nu toe kruimels en bij elke verhoging van die kosten in de toekomst kijkt de democratie mee. Voor elke verhoging van SDE is een wetswijziging nodig. Indien we die niet meer zien zitten stopt de energie transitie.
Hermie
Het is niet de eerste keer dat je er blijk van geeft je slecht te kunnen verplaatsen in de positie van velen in Nederland die hun energierekening niet of met moeite kunnen betalen en ook geen kapitalen op de bank hebben om hun woning te isoleren of dat middels een huurverhoging of lening kunnen laten doen. Ik heb die keus wel, jij blijkbaar ook. Velen niet en die kruimels waarover jij het hebt is het beleg op hun brood. Hoe bot kun je zijn.
Precies Peter…
Hermie is een arro met teveel geld.
Beste zou zijn iedereen op een minimum te zetten als het om klimaatbeleid gaat.
Binnen no time is er niemand meer die het nog serieus neemt.
Wil je beginnen met CO2 reductie, begin met de rijken en dan naar beneden totdat de armoedegrens is bereikt.
Even een persoonlijke reactie.
Tot op de dag van vandaag heb ik alleen maar meegelezen op deze site en me kwaad gemaakt op de reacties van sommigen hier. Tijd voor een reactie dus.
Draagvlak voor een investering van € 70.000 tot € 80.000? Exclusief eigen zonnepanelen met een accu-systeem!
Draagvlak? Bij mij in ieder geval niet. En ik denk zomaar dat deze gedachten bij velen zal leven als bij de “gewone Nederlander” duidelijk wordt wat de echte kosten gaan worden.
Wonende in een mooi huis, gebouwd in 1800, is het totaal onmogelijk om een dergelijke investering terug te verdienen.
Ondanks een behoorlijke energierekening van € 250 per maand kan ik nevernooit een zodanig lage energie rekening krijgen dat de benodigde € 70.000 terugverdiend wordt.
Want zonder externe energieleverancier kan ik niet. (Wie wel? Serieus?) Een dak vol zonnepanelen of een eigen windmolen in mijn tuin lost het probleem nl niet op. Zoals al velen hier weten zijn dit geen 24/7 oplossingen.
Een voorbeeld uit de praktijk. Zeer recent heb ik een 1-steens buitenmuur van isolatie voorzien, 40 vierkante meter. Kosten? € 1000.- omdat ik het zelf heb gedaan en betrekkelijk simpel was om te doen. Door een aannemer laten uitvoeren kost meer dan het 3-voudige. Ik heb nog zo’n 400 vierkante meter te doen. En die muren die ik nog moet doen zijn niet zo eenvoudig te isoleren. Dan het dak. Dat zal in zijn geheel vervangen moeten worden. Wat denkt u wat de kosten daarvan zijn?
En is mijn woning dan al geschikt voor de zo opgehemelde warmtepomp? Nee. Want dan zal ik de gehele benedenvloer moeten laten verwijderen. In 1800 was het de gewoonte om de vloer gewoon op het zand te leggen. Kortom: geen isolatie mogelijk! Mocht ik dit al kunnen laten doen zonder het huis te (laten) slopen ben ik er nog steeds niet. Een warmte-terugwinningssysteem kost ook niet niks. En een ventilatiesysteem om de leefomgeving gezond te houden? Resultaat? Enorme kosten die ik, als single woman, nooit kan opbrengen dan wel terugverdienen.
Draagvlak? Vergeet het maar. (Samson gezien bij Jinek? € 10.000 per woning en terugverdienen met een lagere energierekening? Wat een onzin)
Het PBL heeft de kosten voor de energietransitie geraamd zonder de enorme impact voor huizenbezitters mee te berekenen. Slechts 1/5 van alle 600 verbeterpunten zijn doorgerekend. Zo kan ik het ook!
Ik ben geen professor in het een of ander. Een gewone Nederlandse vrouw die nadenkt over de kosten en gevolgen.
Mocht er hier iemand zijn die mij, geheel belangeloos en zonder rente of aflossing, een bedrag kan geven van zeg € 70.000 dan hoor ik het graag. Nee niet gesubsidieerd door onze “slimme” regering want daar geloof ik niet in. Subsidie is geld uitgeven over de rug van een ander.
En dan Rob Jetten. Bij dezelfde Jinek. Iedereen kan € 6000 “subsidie” krijgen voor een elektrische auto. Alsof dat alle problemen oplost. Ook financieel is dat, sorry voor het woord: gelul in de ruimte. Al eens uitgezocht wat een Nissan Leaf kost? Rijbereik van wel 270km. Zo’n auto kost voor de consument € 38.940. Owkee gaat er € 6.000 vanaf. Geweldig hoor! Kosten voor mij? € 32.940. Tuurlijk joh. Heb ik dagelijks in mijn portemonnee. Wie ook?
Kortom: een energietransitie en van gas los, een “groene” elektrische auto komt voor mij op € 100.000. Draagvlak? No way.
Benieuwd naar normale reacties,
Lidi
PS @Anne: Wat is een arro?
Heb genoten van het boek ‘De Staat van het Klimaat’ van Marcel Crok. Zie uit naar zijn volgende boek.
De boeken van Salomon Kroonenberg zijn trouwens ook aanraders.
Ik heb daarnaast opgezocht hoe het nu zit met de indeling van broeikasgassen.
Gases % Natural % Man-made
Water vapor 95.000% 94.999% 0.001%
Carbon Dioxide (CO2) 3.618% 3.502% 0.117%
Methane (CH4) 0.360% 0.294% 0.066%
Nitrous Oxide (N2O) 0.950% 0.903% 0.047%
Misc. gases ( CFC’s, etc.) 0.072% 0.025% 0.047%
Total 100.00% 99.72 0.28%
https://www.geocraft.com/WVFossils/greenhouse_data.html
Belangrijkste broeikasgas is NIET CO2 maar WATERDAMP met 95%. Maar waarom hoor je dat nooit? Waarom bijna alleen maar over CO2? Dat is maar 3,6%. Af en toe ook over methaan, 0,36% en blijft maar 10 jaar in de lucht hangen.
CO2, methaan e.d. zijn nauwelijks relevant. Waterdamp bepaald het broeikaseffect met zijn aandeel van 95%.
Menselijk aandeel in de broeikasgassen 0,28%.
99,72% is dus natuurlijk.
Waar hebben we het dan over? Dus ja er is dan een invloed, maar die is verwaarloosbaar klein.
Als ik een kopje heet water in een zwembad gooi dan heb ik invloed op de temperatuur en op het waterniveau. Maar dat effect is zo klein en verwaarloosbaar dat niemand in dat zwembad daar in de praktijk iets van merkt.
De waarnemingen in de praktijk ondersteunen alle bangmakerij niet. De stijging van de zeespiegel is 19cm per eeuw nog steeds, zoals hij al heel lang is.
De afgelopen 20 jaar is de temperatuur nagenoeg gelijk gebleven.
Ik kan niet anders constateren dan dat klimaat een verdienmodel is. Een hele industrietak is afhankelijk van subsidies. Dan heb je ook nog mensenhaters van de milieuorganisaties die het lieftst de mens uit zouden roeien maar voorlopig genoegen nemen met het afnemen van alle vrijheden, koopkracht en verworvenheden. Er is ook een rijke elite die het niets vindt dat normale mensen tegenwoordig bijna dezelfde verwordenheden hebben als zij zoals autorijden, vliegen, een warm huis, koopkracht enz. Die willen dat graag terugdraaien, daar helpt het klimaatsprookje bij. Want zelf geloven ze daar niet echt in. De Jettens en Klavers vliegen de wereld rond en rijden in vervuilende auto’s. Hun regeltjes gelden alleen voor het gewone volk.
Als ze ECHT zouden geloven dat er een groot probleem was dan zouden ze tevens kernenergie niet bij voorbaat uitsluiten. De meest snelle en effectieve en rendabele manier om minder CO2 uit te stoten.
Zelfs het alarmistische IPCC zegt dat je kernenergie nodig hebt om de doelen te halen.
Het klimaat trekt zich tot op heden niets aan van dat beetje extra CO2. Van de 0,8 graden opwarming van meetstations sinds 1850 komt de helft door verstedelijking. Verder een heel groot deel tijdens de stijging 1910-1943 toen er maar weinig CO2 werd uitgestoten. Toen CO2 wel flink omhoog ging, van 1943-1975 daalde de temperatuur juist. Vanaf 1975 tot 1997 wel een stijging.Vanaf 1997 tot heden bleef de temperatuur ongeveer gelijk, met de afgelopen 2 jaar juist een daling.
Er is dus GEEN correlatie tussen CO2 en temperatuur. En waar die er wel is op langere termijn loopt CO2 juist 800 jaar achter op de temperatuur.
Er is wel een correlatie tussen temperatuur en zonneactiviteit en ook met de oscialties in soceanen/atmosfeer: PDO (Pacific Decadal Oscilation), el nino, la nina.
Op langere tijdschalen met de schommelingen in de baan van de aarde (Milankovic cyclus).
Het enige ‘bewijs’ dat de alarmisten hebben zijn de op een cirkelredenering gebaseerde computermodellen. De modellen die er met hun voorspellingen volledig naast zitten. Die kun je dus niet serieus nemen. De modellen zijn volgens Freeman Dyson alleen geschikt om te begrijpen hoe het klimaat werkt, niet om te voorspellen.
Marcel,
“Belangrijkste broeikasgas is NIET CO2 maar WATERDAMP met 95%. Maar waarom hoor je dat nooit?”
Werkelijk Marcel? Leggen Crok en Kroonenberg dat niet uit dan?
Marcel,
“Belangrijkste broeikasgas is NIET CO2 maar WATERDAMP met 95%. Maar waarom hoor je dat nooit?
[…]
Er is dus GEEN correlatie tussen CO2 en temperatuur. ”
Vraag je dan eens af: zijn al die klimaatwetenschappers dan echt zo dom, Marcel??? Ben jij echt zo veel slimmer dan die duizenden wetenschappers? Of zou het kunnen dat er toch iets is dat jij niet doorhebt?
“Van de 0,8 graden opwarming van meetstations sinds 1850 komt de helft door verstedelijking. ”
Google ook eens naar de opwarming op niet-verstedelijkte kleine eilandjes, zoals bvb Falkland eiland: http://berkeleyearth.lbl.gov/auto/Regional/TMAX/Figures/falkland-islands-%28islas-malvinas%29-TMAX-Trend.pdf
@Henk dJ 9 apr 2019 om 05:44
Noem eens de BE- en NL-wetenschappers die het klimaatfenomeen proberen te verklaren op natuurkundige grondslag.
Je mag natuurlijk ook de lijst van de duizenden produceren; wel graag degenen weglaten die niet kunnen rekenen.
Nee die klimaatwetenschappers zijn slim, want als je zegt te onderzoeken of er een verband is tussen CO2 en klimaat kan je geld krijgen, veel geld. Er is een briljante spotprent over; ~ iemand gaat naar een klimaatwetenschapper met een kar vol geld (de bankbiljetten vliegen in het rond), en vraagt: “denk je dat je een verband kan vinden tussen CO2 en klimaat?”. Kwijlend knikt de klimaatwetenschapper ‘ja’.
Boels, ik stel voor: kom jij eens met een lijstje van wetenschappers die met degelijk onderbouwde argumenten kunnen afkomen dat er “dus GEEN correlatie tussen CO2 en temperatuur” zou zijn.
Als je echt overtuigend wil zijn, dan moet dat lijstje dus wel personen bevatten die echt klimaatwetenschap beoefenen. Geen moleculair bioloog of wetenschapsjournalist of blogger of zo.
Henk dJ,
Nog één nachtje slapen en je krijgt je lijstje. Morgenochtend dus. Je kunt natuurlijk ook naar de metingen kijken.
Joost, kun jij een echt voorbeeld geven, van een echte klimaatwetenschapper die louter en alleen voor het geld een niet-bestaand verband zou hebben aangetoond? Dus geen cartoon die mooi in je blinde overtuiging past en waarmee je aan stemmingmakerij doet, maar een echte situatie.
En wat vinden de andere klimaatwetenschappers dan van dat gekocht “bewijs”?
Hans Labohm, ik kijk er naar uit, en ik hoop dat het ondubbelzinnig is dat het echte klimaatwetenschappers zijn en dat je ook met degelijke onderbouwing kunt komen!
Ik vraag me alvast af: waarom was er geen enkele die iets presenteerde op de Ontgroeningsdag? Waarom kon men alleen maar Nic Lewis als wetenschapper strikken, terwijl die wel degelijk CO2 als oorzaak van de opwarming aanziet?
Henk, je weet inmiddels toch hoe het werkt. Er wordt je iets beloofd, en morgen ben je weer met een kluitje in het riet gestuurd. Ik voorspel je linkjes naar GWPF, Eike, of (God betere) notrickszone. Je kunt het nu al intekenen.
Henk DJ
Prima als je kritiek hebt maar jammer dat je niet op ingaat dat het menselijk aandeel in de broeikasgassen zo enorm klein is. Feit is dat menselijk aandeel broeikasgassen slechts heel klein is. En dat waterdamp het voornaamste broeikasgas is.
Als ik het logisch benader dan kan ik niet inzien dat die 0,28% extra broeikasgas een apocalyps gaat veroorzaken. Is er iets anders aan de CO2 of methaan die de mens uitstoot? Nee, CO2 is CO2. Methaan is methaan.
Ik weet dat broeikasgassen er voor zorgen dat het 33 graden warmer is (gelukkig maar anders zou het een stuk onaangenamer zijn). Misschien dat het dan een piepklein beetje warmer wordt door een miniscuul beetje extra broeikasgas.
Tegenover menselijke broeikasgassen staan overigens menselijke aerosolen die juist een afkoelende werking hebben.
En vergeet niet dat er nog vele andere factoren zijn die het klimaat beïnvloeden. De Milankovic cyclus, zonneactiviteit, oscilaties in de oceanen en atmosfeer.
Nergens beweer ik dat ik slimmer ben dan ‘de wetenschappers’. Die wetenschappers denken er heel verschillend over. Er zullen er ook tussen zitten die leiden aan tunnelvisie of die hun ‘conclusie’ laten beïnvloeden door subsidie en wat politiek correct is om te zeggen. Als de subsidie van een wetenschapper afhankelijk is van het bestaan van het vermeende klimaatprobleem dan zal die wetenschapper niet zo snel een sceptisch standpunt verkondigen, zelfs niet als hij tot die conclusie is gekomen. Hij wil ook brood op de plank.
De ruim 31.000 Amerikaanse wetenschappers die de sceptische petitie ondertekenden zou ik in ieder geval slim noemen. ;)
Mijn informatie is juist afkomstig van de wetenschap.
Vooral onafhankelijke wetenschappers (dus die niet aan een subsidieinfuus liggen wat in gevaar komt bij her erkennen dat er geen CO2 apocalyps is).
Waar ontken ik dat er GEEN opwarming kan zijn in niet verstedelijkt gebied? Van de 0,8 graden opwarming mondiaal (waarvan merendeel van de meetstations in Noord-Amerika en Europa maar laten we voor het gemak even aannemen dat dit klopt als mondiale stijging) komt de helft waarschijnlijk door verstedelijking.
Dan blijft er nog 0,4 graden opwarming over. GEMIDDELD dus. Dus kan het op de ene plek best een stukje meer zijn opgewarmd en op een andere plek een stukje minder. Dat de Falkland eilanden wat warmer zouden zijn geworden, wat zegt dat over het totaal? Eigenlijk niets.
Net als dat het smelten van noordpoolijs niets zegt als ondertussen het ijs op de zuidpool groeit.
Zo hadden wij vorig jaar een heerlijk warme zomer. In de VS was het juist extreem koud in de winter.
In Nederland is het warmer geworden. Dat heeft deels een menselijke oorzaak: namelijk minder vervuiling = minder aerosolen in de lucht = minder zonlicht wordt weerkaatst = meer zonnewarmte die het oppervlak bereikt).
Verder is een opwarming van 0,4 of 0,8 graden over een periode van 150 jaar heel erg weinig. Verrassend stabiel. Vooral als je bedenkt hoe enorm het temperatuurverschil op 1 plaats binnen 24 uur kan zijn. Afgelopen maandag zat ik nog lekker zonder jas op mijn balkon, de dagen erna moest ik mijn winterjas weer aan.
Jvdlaan heeft duidelijk het boek niet gelezen. Crok laat in zijn boek de visies van zowel alarmisten en sceptici voorbij komen. Crok is neutraal, zo is hij kritisch op het IPCC en de propagandafilm van Gore, maar ook op The Great Global Warming Swindle. Achterin het boek een enorme lijst referenties.
Crok zegt helemaal niet dat er geen menselijk invloed op het klimaat is. Hoewel het CO2 effect volgens hem veel kleiner is geeft hij aan bijvoorbeeld wijziging van landgebruik een veel grotere invloed dan het IPCC doet.
@Marcel
Ik niet. Stond zo vol fouten dat ik hem heb weggeven aan Neven van het Arctische zeeijsblog. Eenzijdige weergave 1-op-1 overgeschreven van blogs van McIntyre en Watts. Geen wederhoor bij wetenschappers of medewerkers van NOAA. Kortom:onvolldoende!
Marcel
Er is veel onterechte bangmakerij in de klimaat (pseudo) wetenschap. Ik kwam dit tegen over het verdwijnen van het zeeijs aan de noordpool in de zomer. En wel met ingang van 2015/2016.
https://www.ad.nl/nieuws/noordpool-in-de-zomer-al-ijsvrij-over-vier-jaar~a5cfd612/
Echte wetenschap, maar niet heus.
ErikN: Tegenwoordig noemen we dat nepnieuws. ;)
Merendeel van de mainstream media doet aan fake news als het over klimaat gaat. Als het een keer wat warmer is wordt gelijk klimaatverandering er bij gehaald. Is het een keer juist heel koud dan niet.
Allemaal bangmakerij.
Nee, inderdaad:
https://www.researchgate.net/publication/325805849_Global_warming_ended_in_2016_proof_that_the_sun_not_CO2_drives_Earth's_climate?inf_contact_key=19bcbc647f7417081829235834424bb0680f8914173f9191b1c0223e68310bb1
Ik wordt zo moe van dat gekissebis tussen de alarmisten en de dragon slayers. Is een algehele commentaarstop van drie dagen een idee?
Ik ben gewoon even lekker in discussie, Hans, wat is je probleem?
Als jij nu eens 3 dagen niet meekijkt, Hans, dan zijn we er toch ook?
Voor elk probleem een oplossing.
Kijk, dát bedoel ik dus, Ronald
Kan iemand met verstand van zaken even uitrekenen wat de massale bomenkap in Nederland en de massale bomenkap globaal aan CO2 uitstoot kosten? Kappen = meer CO2 namelijk.
Dat is zeker een aanzienlijk deel. Bosbranden tellen ook mee.
Wel onderscheid maken tussen plekken waar weer bos terug kan komen en plekken waar het blijvend verdwenen is.
Anne
Als iemand dat zou kunnen en moeten weten is het op deze site de periodieke bezoeker Guido van der Werff. Die lijkt me daartoe enige expertise te hebben als bosbranddeskundige.
Ik heb het hem al eens gesuggereerd, maar nog niets gezien. Ook professor Louise Veth zou het kunnen weten. Die was laatst nog te horen in een programma over het verbranden en kappen van bos. In hetzelfde programma kwam iemand van een energiemaatschappij beweren dat hun pellets alleen van houtafval stamt. Houtafval, wat is dat? hetzelfde hout als waar ze spaanplaat, MDF, zachtboard, chipwoodplaten van maken? Laat ik nu toch denken dat afval tegenwoordig niet meer bestaat! Het is dus niets anders dan een superordinaire boekhoudkundige maatregel. Met de kreet “Bomen kappen en stoken is circulair”, dat je dan 25 tot 50 jaar moet wachten voor die gemiste opslag weer is gecompenseerd en het dan inmiddels 2050 is, daar hoor de alarmisten niet over. Kortom we worden op grote schaal belazerd.
25 tot 50 jaar, per jaar dat je kapt, dat wordt dus elk jaar 25 tot 50 jaar erbij!!! Duurzaam, waar? Sodom en Gomorra van het verstand.
Bart, Peter,
Bosbranden horen er ook bij; iig als het natuurlijke bosbranden zijn.
Levert CO2 maar ook aerosolen; dus warming en koeling.
Ik heb de vraag met name geplaatst omdat in Nederland er toch een kapwoede gaande is.
Vele mensen vragen zich af wat er aan de hand is. Ik vraag me af welke belangen er allemaal spelen die, naast dat sommigen geld opleveren, regelrecht tegen elkaar ingaan. Ik maak me zorgen om het gebrek aan een over all visie die tegenstrijdigheden in kaart brengt en van daaruit met andere/nieuwe maatregelen kan komen.
Het is weer een onderwerp met vele kanten dus vind het lastig om me bij gebrek aan tijd me in alles te moeten verdiepen.
En ja Guido zou er zeker wat meer over kunnen zeggen maar vraag me af of hij uberhaupt nog meeleest.
De 45 communistische doelstellingen van de communistische partij in de VS na de oorlog.
http://www.restoring-america.com/Documents/THE%20NAKED%20COMMUNIST%20GOALS%20WITH%20NOTES.pdf
Het partij kartel in Nederland (CDA, VVD, D66, PVDA, Groen links) en aanverwanten is aardig op weg in het verzegelen van een meerderheid van betreffende goals.
Kolencentrales moeten dicht, maar biomassacentrales worden blijkbaar massaal geopend:
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/onrust-over-komst-biomassacentrale-zaandam-straks-krijgen-we-nog-kanker/
Het principe is gelijk alleen heeft biomassa een veel lagere energiewaarde. Dus eigenlijk veel viezer.
Volgens de bouwer alleen rendabel met subsidies.
Dit is waar al vele jaren voor wordt gewaarschuwd, energywise en uitstootwise. Helaas zijn politici gewend om te zeggen hoe ze het willen zien, zonder rekening te houden met feiten, data en natuurwetten.
In het Nederlandse Klimaatakkoord is besloten dat in 2050 de CO2-uitstoot met 95 procent moet zijn verminderd.
Ja, ja en dat bereik je zeker niet door de CO2 opnemende bossen te kappen. De huidige regering bestaat uit zeldzame idioten als ze dat denken.
Niet meer kappen, veel bomen planten, en geen biomassa verstoken. Dan kunnje nog beter kolenstook gebruiken, is efficienter en schoner.
Jaarverslag Raad van State:
https://jaarverslag.raadvanstate.nl/2018/wp-content/uploads/sites/6/2019/03/WEBVERSIE_Jaarverslag_2018.pdf
Interesante opmerking:
“Wetsvoorstel ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven
Een voorbeeld is het wetsvoorstel om duurzaamheidsregelgeving uitsluitend op verzoek van partijen door het bestuur (dus buiten het parlement om) tot stand te laten brengen.24 Volgens de toelichting bij dat wetvoorstel is deze opzet een consequentie van de netwerksamenleving. Daarin staat de overheid in plaats van boven de partijen steeds vaker tussen de partijen en daarbij is het nastreven van publieke belangen minder dan voorheen een exclusieve verantwoordelijkheid van de overheid geworden. Vergeten wordt dat de overheid gezag uitoefent in het belang van iedereen. Zij staat in die zin boven de partijen. Door vast te leggen dat concrete regelgeving op initiatief van particuliere partijen tot stand komt, wordt het uitgangspunt aangetast dat alleen de wetgever gelegitimeerd is om op grond van een integrale belangenafweging algemeen verbindende voorschriften tot stand te brengen. Het relativeren van dit uitgangspunt kan ertoe leiden dat de (deel)belangen van die partijen in dit wetgevingsproces gelijk worden gesteld aan het algemeen belang. Dit risico wordt nog versterkt doordat het voorstel bepaalt dat het verzoek vergezeld moet gaan van een voorstel voor de te stellen regels. Hierdoor krijgen particuliere partijen een onevenredig sterke positie in het wetgevingsproces en maakt de overheid zich daar nadrukkelijk afhankelijk van. In een democratische rechtstaat behoort de wetgever zelf de voornaamste keuzes te maken over de inhoud van het recht in wettelijke regelingen. Met wetgeving op verzoek raakt dit uitgangspunt buiten beeld.”
Opvallend en verheugend dat de RvS inmiddels ook herkend dat tafelen met belangengroeperingen het parlement niet ontdoet van de eigen wettelijke verantwoordelijkheid ten opzichte van het algemeen belang.
Persoonlijk acht ik het onwenselijk om belangengroeperingen te betrekken bij wet- en regelgeving.
Een burger behoort slechts één stem te hebben die niet krachtiger gehoord dient te worden door een annex van een lidmaatschap van een maatschappelijke organisatie.
Uiteraard onverlet de mogelijkheid om denkbeelden van belangengroepen door te spelen aan gekozen vertegenwoordigers.
I’m impressed, I must say. Actually rarely can i encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you could have hit the nail about the head. Your idea is outstanding; the thing is something that too few individuals are speaking intelligently about. We are delighted that we came across this around my try to find some thing with this.