Rypke Zeilmaker is zelfstandig natuur en wetenschapsjournalist voor landelijke dag- en vakbladen in Nederland en België.

Na het VWO aan de Simon Vestdijk in Harlingen verhuisde ik naar Wageningen voor een studie Bos en Natuurbeheer aan de Landbouwuniversiteit Wageningen, die nu Universiteit Wageningen heeft (of was het andersom?). Hier woonde ik enkele jaren op Droevendaal, het Wageningse Walden, waar de kippen achter in de tuin scharrelden en je de seizoenen tussen het groen kon volgen.
Mijn visie op natuur werd mede gevormd door ervaringen als leerling bij een Brabantse valkenier. Hier kwam ik in aanraking met het jachtbedrijf. Wie van dichtbij een havik een konijn ziet grijpen, krijgt vanzelf een realistisch beeld van de natuur, waarin geen harmonie of evenwicht bestaat.
Het grootste milieuprobleem dat wij moeten oplossen is de moderne natuur- en milieubeweging en de onevenwichtige focus op klimaat als grootste bedreiging. Er zijn voldoende ecologische kwesties waar wij vele malen effectiever kunnen zijn voor minder geld. En wie wil dat nu niet, meer goed doen met minder geld?

Zie www.rypkezeilmaker.nl