Ik volg sinds enige tijd de column van Joris Luyendijk in het magazine van NRC Handelsblad. Zijn columns staan gratis op het de website van NRC. Wie is Joris Luyendijk ook al weer? Hij werd bekend door het presenteren van het programma Zomergasten en ook wel door zijn boek Het zijn net mensen. Luyendijk zelf zegt over dat boek:
Het zijn net mensen gaat over mijn tijd als correspondent Midden-Oosten, tussen 1998 en 2003. Ik probeer te laten zien dat nieuwsmedia maar een minuscuul deel van de werkelijkheid kunnen laten zien. Dit minuscule deel is zwaar gefilterd, vervormd, gemanipuleerd en partijdig, maar het wordt door kijkers, lezers en luisteraars thuis aangezien voor de objectieve werkelijkheid. Nieuwsmedia laten hun publiek ook in die waan want eerlijk zeggen hoe weinig je weet, hoe weinig je daarvan kunt laten zien en dan ook nog uitleggen waarom objectiviteit een fictie is… Uitzonderingen daargelaten krijgen ze het niet over hun lippen of in hun pagina’s.
In dit boek was hij bijzonder kritisch en relativerend over journalisten en de journalistiek. In zijn NRC column houdt Luyendijk zich niet met de islam bezig maar met duurzaamheid. De intro bij zijn column luidt:
Joris Luyendijk wil journalistiek bedrijven met andere middelen, met als casus: verslaggeving over invoering van de elektrische auto in Nederland.
Elektrische auto
Na tientallen gesprekken met de markt is Luyendijks conclusie dat het nog hoogst onzeker is dat de elektrische auto het in de toekomst gaat maken. Los van de invoering van de elektrische auto vindt hij dat Nederland duurzamer moet worden. Daarbij verwijst hij ook geregeld naar ‘de klimaatcrisis’.
Ik raakte geรฏnteresseerd in hem toen in een uitzending van Zomergasten in 2007 de gast Hany Abu-Assad een fragment van de BBC-documentaire The Power of Nightmares liet zien. Deze zeer interessante documentaire probeert duidelijk te maken dat regeringen Nightmares (de Koude Oorlog, moslimterrorisme) bewust overdrijven om daarmee aan de macht te blijven. Ik zag onmiddellijk de parallel met de klimaatcrisis waar overheden ook angsten aanwakkeren om vervolgens zichzelf een rol toe te eigenen bij het ‘oplossen’ van dit probleem. Maar wat schetste mijn verbazing, vlak na het fragment noemde Luyendijk de opwarming van de aarde juist wel een zeer concreet probleem (of iets in die trant).
Dat fascineerde me en het fascineert me nog steeds. Als hij zich net zo kritisch opstelt in het klimaatdebat als in de tijd dat hij in het Midden-Oosten zat, dan zou hij toch op zijn minst moeten inzien dat er nog vele haken en ogen zitten aan de bewijsvoering? Gisteren was in zijn column opnieuw te lezen dat Luyendijk nog weinig af weet van het klimaatdebat. Desalniettemin heeft hij niets op met sceptische geluiden. Hij vergelijkt de fouten in het IPCC-rapport met het verkeerd spellen van de naam van een patiรซnt die longkanker heeft:
Stel je hebt net gehoord dat je longkanker hebt, en dan ontdek je dat in deย diagnose je naam verkeerd staat gespeld. Heb je dan opeens geen kanker meer? Ontbied je dan de arts omย stampvoetend te verklaren dat je โgeenย enkele fout meer accepteertโ? Om daarna opgelucht een sigaret te roken?
Er staan fouten in het klimaatrapport van het IPCC. Als ik het goed begrijp, staan die fouten in het speculatieve gedeelte over de mogelijke impact van klimaatverandering op economie en samenleving, en dus niet in het stuk over klimaatverandering zelf. Tochย schrijven serieuze media en columnisten nu: joepie, er is niets bewezen.
Ernstig zieke aarde?
De vergelijking doet vermoeden dat hij vindt dat de aarde ‘ernstig ziek’ is en de fouten in het IPCC-rapport zijn van dien aard dat hooguit ‘planeet’ gespeld was als ‘planet’.Veel lezers hier zullen een andere mening toegedaan zijn. Ja, de meeste gevonden fouten staan in WG2 van het IPCC-rapport en dat deel is speculatiever dan WG1. De ernst van de fouten zit echter vooral in de eenzijdigheid. Alle fouten gaan een kant op, ze maken het klimaatprobleem ernstiger dan zij is, zoals Simon Rozendaal hier ook uitlegt.
Het wordt nog erger voor Luyendijk:
Het zijn beangstigende tijden. Ikย sprak laatst een hoofdredacteur aan op de vrije baan die hij klimaatcomplotdenkers gaf. Stel dat jouw columnist gelooft dat de Mossad achter 11 september zit, noem je dan zo iemand eenย โ9/11 scepticusโ? De hoofdredacteurย lachte: โIk wil gewoon bladen verkopen, als ik de baas word van het Nederlands Dagblad dan ga ik christelijke taal uitslaan.โ
Op zoโn moment word ik gewoon misselijk. Hier heb je dus iemand dieย het verhaal de wereld instuurt dat klimatologen voor eigen gewin ons een klimaatcrisis aanpraten, terwijl hij zelf die klimaatcrisis ontkent om puur commerciรซle redenen. Beangstigendย idee dat zoโn hoofdredacteur best een psychopaat kan zijn, iemand die zelf empathische vermogens mist en intens geniet van het terroriseren van anderen.
Trouw?
Ik ben nu toch wel oprecht benieuwd welke hoofdredacteur Luyendijk hier bedoelt, want zo gemakkelijk krijgen klimaatsceptici geen podium in Nederland, zeker niet in de ‘kwaliteitskranten’ (Wellicht is het Trouw, waar Hans Labohm geregeld een opiniestuk publiceert). Maar los daarvan, de man die in het Midden-Oosten zag hoe ongelooflijk moeilijk het voor journalisten is om ook maar een minuscuul deel van de werkelijkheid te laten zien, brengt het eveneens eindeloos complexe klimaatdebat terug tot de clichรฉs van klimatologen vs klimaatcomplotdenkers en links/rechts denken:
Rechts is tegen klimaatbeleid, want de opwarming isย niet bewezen.
Joris, de media en de politiek spelen een rolletje in het klimaatdebat, maar het gaat uiteindelijk om wat er in de wetenschap gebeurt. In dat verband is het aardig te vermelden dat twee uitgesproken Nederlandse klimaatsceptici, en wetenschappers met een solide staat van dienst, Henk Tennekes en Bas van Geel, beiden hartstikke links zijn.
Luyendijk ziet een en al ellende:
Wat een ramp. Of klimaatverandering blijkt toch een misvatting โ dan is de wetenschap een afschuwelijke klapย toegebracht, en kun je wachten op deย volgende aanslag, bijvoorbeeld op deย evolutieleer (ook zoiets: de klimaatcomplotdenkers zijn heel vaak dezelfde mensen die geen enkele twijfel aan Darwin accepteren). Of klimaatverandering blijkt reรซel, en dan hebben weย essentiรซle tijd verknoeid met moddergooien. Je zit in een trein die waarschijnlijk keihard op een afgrond afraast, en de discussie gaat over de kleur van de trein.
Tenminste houdt hij rekening met dat klimaatverandering een misvatting kan zijn, maar dan nog moeten we in zijn ogen iets doen, want de trein raast waarschijnlijk op de afgrond af. Dit is de overbekende ‘vluchtroute’ van het voorzorgprincipe waar discussies zo vaak op uitdraaien. Jaap Hanekamp liet deze week hier nog zien waarom die redenering mank gaat.
Hoewel ik het op vele punten niet eens ben met zijn column blijf ik hem volgen. Gewoon om te zien waar zijn zoektocht hem heen zal brengen. Vroeg of laat denk ik dat hij zal inzien dat over de klimaatcrisis een nieuwe The Power of Nightmares gemaakt zal worden.
Of Luyendijk ooit het licht ziet? Ik vraag het me af, aan de man kleeft een ondraagelijke lichtheid. Vergelijk zijn correspondentschap in Israel/Palestina en wat zijn opvolger Oscar Garschagen ervan maakte: een wereld van verschil.
Het is verdomde knap, als je The Power of Nightmres hebt gezien (neem ik gemakshalve aan) en dezelfde mechanismes niet in het klimaatdebat terugziet. Misschien overschatten we hem gewoon, en heeft hij niet voor niets die plek in het NRC: fijn epibreren in over milieuvriendelijke auto's zonder lastig te worden voor de hoofdredactie.
Off-topic: Adam Curtis is aan het bloggen gelagen, fiks bezig met Kabul City Number One. Weten we ook waar zijn volgende project over gaat. :)
http://www.bbc.co.uk/blogs/adamcurtis/
Triest, ik was juist door dat boek wel gecharmeerd van Luyendijk. Zullen we het maar op gemakzucht houden? Dat je als buitenlandcorrespondent na 10 jaar Parijs, nauwelijks nog iets over Parijs weet, laat staan je kunt pretenderen iets zinnigs te schrijven over “DE Fransman” is nogal wiedes. Dat je geen jaar vrijaf kunt nemen om je in het klimaatdebat te verdiepen, snap ik ook. Maar schrijf er dan niet over. Dit doet denken aan een voetbalscheidsrechter die zonder verstand van zaken met de neus omhoog een basketbalfinale fluit: “hands!”
Weet u wat nog treuriger is: Mijn zuster is een van de vele NRC-klimaatslachtoffers. Ik had haar vanmiddag aan de lijn.
En al dat soort dwaallichten wordt gewoon serieus genomen. Waarom pleit Loris niet voor het voorbereiden op de ijstijs, die net zo is aangetoond als de opwarming. Misschien dat dan maar om ons miljarden af te pakken.
Ik las het al eerder ergens, op deze site meen ik: "wat schetst mijn verbazing"; de juiste uitdrukking is echter: "wie schetst mijn verbazing", want "wat" is het onderwerp van deze zin en een ding schetst niet; het is verbazing die geschetst wordt, en niet de verbazing die "wat" schetst.
Dank voor de feedback! Heb 'haken en ogen kleven' vervangen door 'zitten'. Heb 'wat' wel laten staan, zie http://www.onzetaal.nl/advies/verbazing.php
Marcel
De wijziging van "wie" naar "wat" is zoals bij vele oudere uitdrukkingen natuurlijk ontstaan door het niet meer begrijpen van ervan. Van dit verschijnsel bestaan vele, soms amusante, voorbeelden. De verklaring van "wat" in het stukje in Onze taal vergoeilijkt veel, maar het gebruik van de verleden tijd "schetste" kan nog steeds niet en blijft het onbegrip verraden van deze uitdrukking, die het karakter heeft van een algemene retorische uitroep (of roep om hulp) op het moment van schrijven of spreken.
Met de strekking van het stuk ben ik het overigens van harte eens. Zelf had ik al eens bedacht dat Joris maar eens met collega Simon Rozendaal moest gaan praten.
Sorry, nog eentje: haken en ogen kleven niet, maar zitten; bezwaren kleven: een contaminatie dus.
Ik denk dat joris zich teveel laat leiden/lijden door realclimate.
Reaaaaal climate..
http://www.realclimate.org/index.php/archives/201…
Vreemd ook dat er dan berichten zijn dat de veranderingen van het klimaat best meevallen, dat er in die wetenschap flink gemanipuleerd wordt, en dat dan de mensen die zeggen zich zorgen te maken over het klimaat dit niet als goed nieuws zien. Niet blij zijn met het bericht dat het NIET slecht gaat met het klimaat.
En zijn voorbeeld met longkanker is zo doorzichtig, dat ik niet snap dat iemand die toch zo intelligent is, dat zelf niet inziet.
Elke man kent dit probleem: heeft ie wat, een kuchje,dan denkt ie gelijk dat ie op sterven ligt, en dan moet er een vrouw aan te pas komen om hem dit waandenkbeeld uit de kop te praten.
Of voor wat betreft longkanker: het maakt wat uit of de naam van de ziekte fout gespeld is, of dat een second opinion aangeeft dat je een gesprongen longblaasje had, en verder niks: gewoon ´n glassje koud water drinken was genoeg.
En nou gelooft ie zomaar omdat een aantal zegt dat de wereld ten ondergaat, dat dat wél waar is.
Wat maakt hij wel mee, dat ik niet zie?
Ik geef het op wat hem betreft, want dit is te dom
Het feit dat dit soort metaforen steeds weer gebruikt worden, zegt iets over het gebrek aan inzicht en echte argumenten. Enfin, om in de juiste sfeer te blijven en op uw opmerking te reageren (Niet blij zijn met het bericht dat het NIET slecht gaat met het klimaat.): De alarmist lijkt mij een hypochonder die ondanks dat de arts al vier keer verteld heeft dat dat hoestje gewoon een verkoudheid is die wel weer over gaat, blijft denken dat hij longkanker heeft.Van Luyendijk valt het mij – gezien zijn andere journalistieke werk – erg tegen dat hij niet ziet dat alle fouten en overdrijvingen één kant opgaan, maar vooral dat hij zich totaal niet verdiept lijkt te hebben in de klimatologie zelf en de vele onzekerheden in dat vakgebied.
Ach, het valt waarschijnlijk iedereen regelmatig op dat berichten in de massamedia (tv, krant, tijdschrift of radio) over een onderwerp waar jezelf heel veel van afweet, vol staat met fouten en omissies. Luyendijk is wat dat betreft geen uitzondering.
Misschien toch weer gewoon groupthink, Fred.
NRC…
En C.W. Schoneveld wil lead-author van deze site worden, zo te zien.
Nee hoor, ik heb er geen behoefte u naar de kroon te steken (om ook eens een oude uitdrukking te gebruiken).
Nog voor zijn zomergasten presentatie, ongeveer tegen de tijd dat zijn boek uitkwam, was hij te gast in diverse talkshows. Ik had een behoorlijk hoge pet van hem op, DAT zou het moment zijn dat de journalistiek zichzelf eens ontzettend kritisch onder loep zou gaan nemen. Het omslagpunt, jonge heldere en kritische blik. Maar met zijn presentatie van zomergasten in 2006 en de milde vragen die hij daar stelde, was ik snel genezen. Hopelijk komt ie inderdaad tot nieuwe kritische vragen over climategate.
Ik denk dat ik Luyendijk wel een beetje begrijp. Ik zelf ben behoorlijk links. Ik ben een 9/11 truther (iemand die niet in de officiele complot theorie van de overheid gelooft). Ik merk nu vele parallelen tussen 9/11 en AGW.
Ik ben al vele jaren een 9/11 truther, terwijl ik nog geen jaartje niet meer in AGW geloof. Waarom is dat? Nou, in mijn beleving was het zo evident duidelijk wie er allemaal voordeel had aan de aanval op 9/11. Bovendien denk ik dat ik een goede geschiedenis leraar heb gehad en ik de patronen kon herkennen. Het heeft me in ieder geval aangezet om er dieper in te duiken.
Bij de AGW theorie heeft het veel langer geduurd voor me om zelf op onderzoek te gaan, omdat ik simpelweg niet inzag hoe men dit zou kunnen misbruiken. Toen men het echter ging hebben over o.a. CO2 emissiehandel werd ik wel nieuwsgierig en heb me meer in de wetenschap en maatregelen verdiept.
Klimaat goeroe`s gure guru`s ik houd er wel van.
Ik ben er zelf ook één. Maar vanwege mijn politieke richting geloof ik er eigenlijk niet zo in.
Klik even door op het plaatje bij :
http://communities.zeelandnet.nl/data/albumpje/
Voor het man Bijt Hond filmpje.
Ook Luyendijk maakt zich nu schuldig aan een grote misvatting m.b.t. klimaat-sceptici (zie laatste deel van zijn citaat).
Bijna alle alarmisten stellen dat de "sceptici" klimaatwijzigingen ontkennen. Aangezien ieder normaal denkend mens kleine klimaat-wijzigingen zelf kan waarnemen, krijgen zij de indruk dat die "ontkenners" maar lopen te raaskallen. En dat plaatst nu net de "scepticus" in het verdomhoekje. Het zou deze mensen eens duidelijk moeten worden dat de meeste sceptici het antropogene aandeel in die klimaatveranderingen ter discussie stellen.
Vlieggek, u heeft helemaal gelijk; al vind ik 0.7 graad in een eeuw niet iets om over naar huis te schrijven. Bovendien heb ik zo langzamerhand het idee dat wij die 0.7 helemaal niet kunnen kennen.
wellicht interessant, hier de Paleo warming van Richard B Alley >> 3 graden bij CO2 doubling.
– http://www.agu.org/meetings/fm09/lectures/lecture…
Ik denk dat deze stelling van "+3 graden bij CO2 verdubbeling" naar Hajo Smit moet worden doorverwezen :-). Hajo jouw mening?
Hoi Kok!
Misschien had ik beter niet "kleine klimaat-wijzigingen" moeten zeggen maar "veranderingen in weer-trends", want dat is voor de gemiddelde mens eenvoudig waarneembaar. Bij "klimaat" moeten de weergegevens in de statistieken gegooid worden, en daar hebben we weer vakmensen voor nodig….. :-)
Ik had nog een vraag. Wat bedoelt u nu toch met:
“Joris, de media en de politiek spelen een rolletje in het klimaatdebat … “?
Hij lijkt van mening dat zo'n hoofdredacteur heel wat invloed heeft door een podium te geven aan een scepticus. Maar mijn mening is dat de rol van de media wat dit betreft zwaar overschat wordt. Het werkelijke probleem zit bij bladen als Nature en Science, die een voorbeeldfunctie hebben voor hoe wetenschap gedaan zou moeten worden, maar die partij hebben gekozen en sceptici zelf deniers zijn gaan noemen. Het buitensluiten van sceptici in de literatuur, daar zit het grote probleem.
Gelukkig schrijft Louise O. Fresco nog bij de NRC. Namens de weergoden nog wel:
“Wij zijn niet dol op wetenschap, want die ondermijnt toch op den duur onze positie, al is onwetendheid ook niet ons ding. Dat deze planeet nu in de handen is van ambitieuze bijgelovigen, doet ons het ergste vrezen. Met een vleugje wetenschap houden we dit soort types op het rechte spoor. Wij vragen ons alleen af waar het ouderwetse handwerk van de wetenschap gebleven is: theorieën formuleren, hypothesen toetsen, meten in het veld en nieuwe hypothesen opstellen. Jullie spelen alleen verliefd met een paar parameters achter de computer. En als een paar hulporganisaties mopperen dat de rivieren droogvallen en de mensen wegtrekken, zien jullie daarin onmiddellijk dramatische bewijzen. Hebben jullie nooit de Bijbel of het Gilgamesj-epos gelezen? Nee, niet iedere smeltende gletsjer of dode koe is het gevolg van klimaatverandering.”
http://weblogs.nrc.nl/fresco/2010/02/16/wijze-woo…