Het is gebeurd. Het kabinet is gevallen over het klimaatbeleid. Wat? Over Uruzgan toch? Nee, over het klimaatbeleid. Nou maak je me wat. Dat is toch flauwekul? OK. Je hebt gelijk. Het was Uruzgan, maar het is misschien toch nuttig om het omgekeerde te denken (must read: Whatever youthink, think the opposite). Want we beleven natuurlijk een financiële crisis. En het wereldwijde klimaatbeleid of de wil daartoe is in belangrijke mate afgekalfd door de crisis.
In tijden van voorspoed zoekt het christelijke zondebesef een ankerpunt. Er MOET een reden zijn dat we onze voorspoed niet verdienen, vroeg of laat MOET de rekening komen voor het feit dat we NU gelukkig zijn. Dus bouwen we zolang het ons voor de wind gaat windmolens. Als het tij keert, voelt iedereen zich al gestraft en valt de psychologische voedingsbodem onder het klimaatbeleid weg. Dan wint bij een in wezen rechtse politicus als Balkenende de handelsman het weer van de dominee en wil zo’n man gewoon niet in een links kabinet zitten.
Radicaal ander klimaatbeleid
Gisteren schreef ik nog over de politieke aardverschuiving in Australië waar Tony Abbott conservatief oppositieleider is geworden op basis van zijn harde sceptische klimaatlijn. Zijn rivaal Malcolm Turnbull was nog een groene conservatief à la David Cameron…. ehh die is ineens ook al niet zo groen meer (zie de recente door de Tories opgestelde Top 10 Reasons to Vote Conservative). De ommezwaai van de VVD onder leiding van Helma Neppérus is veelbetekenend. In de laatste debatten bleek duidelijk dat enige coalitie van CDA, VVD, D66 en of PVV pertinent op een radicaal anders, economisch minder pijnlijk klimaatbeleid zou uitkomen dan de lijn Jacqueline Cramer.
Te danken aan Richard de Mos
In deze zin kunnen we zeggen dat het kabinet is gevallen over het klimaatbeleid. Het is aan Richard de Mos (PVV) te danken dat het debat in de kamer de laatste weken zo hevig woede en dat in de kamer bij verschillende kamerleden een serieus klimaatscepticisme ontlook. Hij trok de ruimte open die anderen met min of meer genuanceerde standpunten moesten invullen. Volgers van deze website hebben het allemaal kunnen volgen in berichten zoals Grandioos mea culpa Diederik Samsom in historisch kamerdebat.
En het allerspannendste is:
Interview
Marcel Crok heeft komende maandag een interview met Diederik Samsom…. zal die nu nog vrijer spreken? Of gaan er in de PvdA koppen rollen en neemt hij het stokje over van Wouter Bos. We houden ons hart vast. Het is natuurlijk waarschijnlijk dat het interview nu wordt geannuleerd. In dat geval wensen we Samsom en alle Vaderlandse politici alle wijsheid toe zich te beraden op een nieuw milieubeleid, aangezien het kabinet uiteindelijk toch is gestruikeld over…. het klimaat!
Waarschijnlijk maakt het vertrek van Cramer (heelaas) niet zoveel uit. Het beleid komt voor een groot deel van de beleidsmakers en top-ambtenaren op het ministerie en nog verder weg, Europa en VN. Juist die worden niet gekozen. Het is ook typerend voor het algemene feit dat op de wereld het eigenlijke beleid in achterkamertjes wordt gemaakt. Dus op naar de volgende CO2-minister.
Nu de Democrats in de US Senate hun zestigste zetel verloren hebben bij de recente tussentijdse verkiezing na het overlijden van Ted Kennedy, kunnen de Republicans iedere hun onwelgevallige wetgeving tegenhouden. Mexico City lijkt daarom de definitieve doodsteek te zullen worden van een wereldwijd klimaatverdrag!
Nou, ik zie dat de politiekcorrecte ordedienst is langs geweest. Ik had best begrip voor deze kleine vergaloppering; na alles wat de AGW-kritiek de laatste jaren aan drek over zich heen heeft gekregen is zo’n kaal koppie een onschuldig niemendalletje. Ik zou het wel op prijs stellen wanneer u mijn bijdrage waarin ik de daden of “het beleid” zo u wilt van mevrouw Cramer in het door haar zo vurig verlangde “perspectief” plaats, weer ergens een toepasselijke plek geeft. Ik zit me hier tussen alle bedrijvigheid door een beetje de blaren op de vingers te typen. Dat kan je niet zomaar weghalen, toch?
Kunnen we het eens worden over een foto met “pek en veren”?
Heren van climategate.nl, is er ergens op deze site nog plek voor het boeiende proza van woedende kok over het beleid van de minister?
Ik snap de verontwaardiging best wel.
Toch zou ik willen pleiten voor een strikt zakelijke aanpak.
Verlaag je nooit tot het niveau van opponenten :-)
Goede feedback! Er valt veel te zeggen voor je argument. Wordt een belangrijk (het belangrijkste?) agendapunt op de redactievergadering. Desalniettemin is het allemaal ook best emotioneel… het komt soms erg dichtbij…. en vind je niet dat dat aspect soms ook getoond mag worden? Zakelijk is zeker de veiligste weg… dat ben ik geheel met je eens.
Graag je reactie! ;-)
Met emoties los je volgens mij geen problemen op :-)
Koel, zakelijk en to-the-point is m.i. de beste manier.
Het kan ook geen kwaad om af en toe begrip te tonen voor degenen die de hersenspoeling hebben moeten ondergaan, het zal je maar overkomen zijn.
Volgens mij is het bewezen dat "bekeerlingen" heel snel helpen de kaar te trekken.
Vergeten:
Ik stoor mij overigens niet aan emotionele uitbarstingen en dat komt omdat ik mij de laatste (pakweg) 20 jaar al genoeg groen gepakt voelde en dat gevoel niet opgekropt heb :-)
@woedende kok: die reactie is toch weer netjes terug geplaatst? ;-)
Koker,
waar héb je het over?
Je schrijft cryptisch, en dan bedoel ik niet eens vanuit een grafkelder
Leuke creatieve gedachtengang Hajo ! Met ook zeker een kern van waarheid erin.
Maakt echter wel mijn gewetensnood acuut: mijn hart zit net als dat van Tenneskes en van Geel links maar ik kan alleen rechts rood maken als ik een realistisch klimaatbeleid wil….
Waarbij dan de Mos de eerste rechthebbende is.
Poeh, hoe ga ik dat oplossen ?
Gewoon tot tien (of meer) tellen.
Als je links denkt kan het toch niet zo zijn dat het klimaatbedrog (al is het sluipend versmeed met het linkse gedachtengoed) reden is om 180 graden van richting te veranderen?
Uiterst rechts zou weliswaar kunnen helpen om de klimaatgekte te stoppen, maar verder hebben ze op sociaal gebied weinig te bieden.
Let wel, ik zeg dat als oudbelegen liberaal :-)
Dit wordt de 2e keer in mijn leven (net 50 lentes) dat ik dit dilemma ga meemaken.
De eerste keer was 25 jaar terug toen de plaatselijke PvdA besloten had dat de huizen van mensen die weigerden een bouwambtenaar toe te laten, door middel van een lastgeving van de burgermeester met geweld werden binnengevallen. Dat was voor het eerst sinds de bezetter dat in de oorlog deed dat dat weer gebeurde.
Tot mijn echt stomme verbazing stemden alle linkse partijen in de gemeenteraad met de invallen in en kwam het ENIGE tegengeluid van de VVD. En dat ook nog in een verhaal dat ik van A tot Z volmondig ondersteunde.
Na afloop van die vergadering heb ik het bewuste VVD-gemeenteraadslid gecomplmenteerd met zijn betoog. Hij zei: "ik heb alleen de liberale principes verwoord". Waarop ik nog net kon prevelen "misschien ben ik dan wel liberaler dan ik zelf denk".
Waarop ik in het stemhokje bij wijze van uitzondering het rondje aan de verkeerde kant van het stembiljet bij zijn naam rood heb gemaakt.
Als het goed is worden wetenschappelijke feiten niet beinvloed door politiek denken.
De eerste winst ligt daarom in het verificatieproces.
Kunnen we later wel bakkeleien over de politieke implicaties :-)
Beste collega Max Kok,
Wat een ontboezemingen allemaal. Met de tranen in de ogen en gebroken hart het “verkeerde” hokje rood maken. Ik begin opeens te begrijpen waarom de linkse campagne en argumenten altijd druipen van emotie. Let op! U zult het de komende weken en maanden nog vaak mogen horen uit de mond van Wouter Bos: Wij hebben dit gedaan omdat wij onze kiezers niet willen belazeren.
Ik maak nog maar eens van de gelegenheid gebruik dat het streven naar een zorgzame wereld niet voorbehouden is aan de uitvinders van de AOW. Bovendien vind ik het altijd prettig te weten waar de goede voornemens van betaald moeten worden. Hier in Duitsland bij voorbeeld zijn het de mensen die financieel op het randje zitten die snoeihard worden getroffen door al die klimaatwaanzin.
Nagekomen;
Ik zit net een stukje BOS-a-NOVA (tja, tja, tja!) terug te kijken. Wouter op campagne in Utrecht. Hij deelt rozen uit (rode geloof ik): “Wil jij er ook een? Hier, aan je vriendinnetje geven en dan zeggen dat je ‘m zelf betaald hebt, je weet hoe dat werkt”
Veel wijsheid in het stemlokaal.