tennekes1302

Koop vandaag eens een Telegraaf en ga meteen naar pagina 5. Niets op de voorpagina, maar de belangrijkste pagina van de zaterdagkrant is volledig gevuld met een posterwaardig opgemaakt verhaal over en interview met Prof. dr. ir. H. Tennekes, de oud-onderzoeksdirecteur van ons KNMI, en oud-voorzitter van het Scientific Advisory Committee van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, geschreven door parlementair redacteur Edwin Timmer die de klimaatdiscussie al jaren volgt en die in een grijs pre-climategate verleden eens een halve pagina met onze eigen Marcel Crok vulde. Alternatief: surf naar telegraafi en neem voor 1,10 euro een dagabonnement.

„Ik maak me grote zorgen deze dagen. Over de arrogantie van wetenschappers die stellen dat ze het klimaatprobleem wel even oplossen, mits ze veel meer subsidie krijgen. Zorgen over de wijze waarop zij nieuwe supercomputers begeren. Sommigen spreken over ’het stabiliseren van het klimaat’. Doodsbang ben ik voor de overmoed, de ijdelheid en de arrogantie van deze woorden. Waarom is het zo moeilijk om een beetje bescheidenheid te tonen?”

Met deze quote van Tennekes opent het artikel van Edwin Timmer. Het blijkt niet afkomstig uit het recente interview maar uit een precies 20 jaar geleden in een Brits wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd artikel. Prof. dr. ir. H. Tennekes, destijds dus nog onderzoeksdirecteur van ons KNMI  en voorzitter van het Scientific Advisory Committee van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts kreeg destijds van zijn directeur Harry Fijnaut te verstaan dat deze publicatie en zijn algemene klimaatsceptische houding hem zijn baan zouden kosten. En zo geschiedde: Tennekes werd eerst overgeplaatst en bij de eerstvolgende reorganisatie eerloos ontslagen. De geschiedenis van het klimaatscepticisme die in de komende decennia geschreven zal worden staat vol van dergelijke persoonlijke intimidatie van dwarsliggers. Nederland kreeg op deze manier in ieder geval zijn eerste klimaatbanneling.

Lees verder: Tennekes is terug van weggeweest!

Echtscheiding en depressies
In feite ben ik zelf ook een klimaatbanneling die nu met Climategate.nl weer van zich doet spreken. In 1991 studeerde ik mede dankzij een bijzondere studiebeurs van Pier Vellinga, destijds verbonden aan VROM, cum laude af in klimaatmodellering na een jaar studie in de Amerikaanse GCM-groep van Michael Schlesinger en drie maanden aan het Max Planck Instituut van nobelprijswinnaar Paul Crutzen waar ik me bezig hield met de quantum mechanica van IR-straling in de atmosfeer. Terwijl ik in 1991 na 3 dagen werkzaamheid op het KNMI (waar ik Tennekes helaas niet tegenkwam omdat het KNMI toen al onder Fons Baede IPCC-gelovig was gemaakt) afzwaaide naar de Alpen – waar ik verschillende jaren werkte als skileraar en bergwandelgids – verloor Tennekes zich in een echtscheiding, depressies en veelvuldig bezoek aan het RIAGG zoals  hij het zelf in het Telegraaf-artikel eerlijk benoemt.

This is a men’s world, but it would mean nothing without a woman or a girl“, gaat zeker op voor de 71-jarige nog zeer vitale Tennekes. Hij heeft een vaste vriendin en dus heeft hij er weer duidelijk zin in. En zo komen we hem de laatste weken weer regelmatig in de vaderlandse kranten tegen. Als ras-socialist wil hij niets liever dan bij de Volkskrant aankloppen, maar vanwege redactionele blamages zoals in een eerder artikel beschreven (link), klopt hij steeds vaker aan bij het NRC (link primeur afscheid van KNAW) en doet hij zelfs de deur open voor De Telegraaf.

Gisteren publiceerde de sceptische klimaatwetenschapper Roger Pielke Sr. op zijn blog (jakkes alweer die blogosfeer) een lang artikel over het recente terugtreden van Henk Tennekes uit de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (link). Daarin wordt de afscheidsbrief “Hermetic Jargon” van Tennekes integraal weergegeven. Het is een prachtig persoonlijk essay dat iedereen die vanuit alarmistische of sceptische zijde oprechte interesse in wetenschapsfilosofie heeft dit weekeinde echt eens moet printen en lezen (download pdf).

Tennekes stuurde me dit essay al eerder onder embargo toe en verzocht:

Doe me een lol: vertaal het niet. De Engelse tekst is practisch een dichtwerk, in de geest van Allen Ginsberg’s leerdicht Howl (“I saw the best minds of my generation destroyed by madness …..”) ( ik heb een prachtig door Ginsberg zelf gesigneerd exemplaar van zijn verzameld werk in m’n boekenkast).

Hele rits
Het is duidelijk: Prof. dr. ir. H. Tennekes, de oud-onderzoeksdirecteur van ons KNMI, en oud-voorzitter van het Scientific Advisory Committee van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, is terug van weggeweest! Wie Tennekes niet kent en zijn reputatie binnen de meteorologie die moet dit eerdere artikel eens nalezen en vooral onderaan het opstel The limits of Predicability van Lawrence Solomon. Dat is dezelfde Lawrence Solomon die ook het baanbrekende boek The Deniers schreef waarin hij vaststelt dat onder de klimaatsceptici een hele rits zeer gerenommeerde wetenschappers te vinden is. Waaronder Prof. dr. ir. H. Tennekes, de oud-onderzoeksdirecteur van ons KNMI, en oud-voorzitter van het Scientific Advisory Committee van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts. Amen.