Pas gisteren werd me duidelijk dat er op Climategate.nl serieus geschermd is met een dreiging van een smaadproces tussen een gastblogger en een reageerder. Concreet gaat het om deze reactie van Arthur Rörsch op Bob Brand a.k.a. The Spanish Inquisition die zich weer mengde in een discussie tussen VKblogger Hans Erren en Rörsch over de CO2-metingen van Ernst Beck. Gelukkig heeft Rörsch zijn dreiging de avond erop al terug genomen (link reactie), geïnspireerd door deze sussende woorden van Arjan. Niettemin leek het even of Hans Erren afhaakte op dit blog (link), maar nee… hij is alweer terug (link). Wel geeft hij op zijn eigen VKblog aan dat hij in verband met de door hemzelf aangewakkerde crackpotdiscussie een blogging break neemt (link).
Ik moest een nachtje slapen over deze kwestie en wist vanochtend na een rondje hardlopen precies hoe ik als moderator moet reageren. Bij deze roep ik Arthur Rörsch tot de orde. Als gastblogger op deze site zou hij dergelijke zaken via de moderatie kunnen spelen, met wie hij goed contact onderhoudt. Het is erg ver gezocht allemaal aangezien – voor zover ik weet – Ernst Beck zelf helemaal nergens tegen heeft geprotesteerd (als hij daaraan zou moeten beginnen zou hij bezig blijven). Het moet in ieder geval duidelijk zijn dat de moderatie en de Stichting Milieu, Wetenschap & Beleid niet verantwoordelijk is voor juridische consequenties van statements tussen reageerders onderling en naar derden.
Time-out
Maar het belangrijkste van alles is: smaadprocessen zijn zoooo twintigste eeuw! In de blogosfeer hebben ze niets te zoeken. Het “zelfreinigend vermogen” van de blogs is groot. Reageerders houden elkaar doorgaans wel op het goede spoor. En in een extreem geval kunnen de moderatoren de spelregels voor reageerders aanpassen en op die basis bepaalde reacties die evident over de schreef gaan verwijderen. Als de zaak uit de hand zou lopen kunnen we de reactiestroom in de moderatiewachtrij zetten zodat alles tijdelijk gefilterd zou kunnen worden tot de gemoederen zijn bedaard. Het meest elegant is natuurlijk om met een gevatte “time-out” blog – zoals De kwestie crackpot als ode aan Ignaz Semmelweiss – de hele community even tot nadenken te stemmen.
En dan kunnen we ook nog kijken naar wat er gepubliceerd is over smaad en smaadzaken in de blogosfeer. Google weet raad. Binnen een minuutje vis ik een fascinerend artikel op op The Moderate Voice waarin ene Shaun Mullen de loftrompet steekt over de publicatie Libel in the Blogosphere: Some Preliminary Thoughts van Glenn Reynolds – zelf bloggend op Instapundit – in de Washington Law Review.
Hieronder de door Mullen geselecteerde highlights uit Reynolds paper plus enkele boeiende further reading links… en een persoonlijke tip aan Hans Erren…
Highlights from Reynolds’ paper:
- The Internet is no bar to libel suits per se and blogs are no more immune from them than newspapers and other publications.
- However, bloggers cannot be sued because of intemperate comments left on their blogs because of a clause in the Communications Decency Act.
- The exposure of bloggers is further limited because they usually blog about public figures and, as is the case with more traditional media, malice with reckless disregard for the truth would have to be proved.
- An ideal target for a libel plaintiff would be a rich blogger who has done substantial original reporting, as opposed to a blogger quoting published material, but few bloggers make tempting financial targets.
- Blog culture itself frowns on libel suits. Blogging economist Donald Luskin, for example, threatened to sue then-anonymous blogger “Atrios,” who has since self-unmasked himself. Luskin withdrew his threat under pressure from other bloggers.
- Many blogs are more like personal diaries and do not make tempting targets for litigation. A number of the largest blogs are group efforts like Huffington Post and Daily Kos that offer mostly opinion, which is not actionable as libel.
Further reading:
- Libel reform suddenly – score one for the blogosphere door Alex Novarese
- Blogs and libel door Jeremy Pepper
- Blogs targets of libel suits, regulation; ED LINGAO and JAEMARK TORDECILLA Philippine Center for Investigative Journalism
Persoonlijke tip voor Hans Erren:
Als je in je werk merkt dat je tegen muren oploopt en dat bepaalde zaken energie gaan vreten, is het tijd voor meditatie en bezinning. Ergens zal er sprake zijn van een innerlijke blokkade (gaan we weer met Hajo’s versie van Godwin’s law). Mijn visie daarop? Ik neem waar dat je een bepaalde stelling hebt betrokken waardoor je niet meer flexibel en dansend kunt reageren in bepaalde discussies (en dat zal zeker ook enigszins gelden voor Arthur Rörsch hoewel ik hem voor zijn leeftijd geestelijk uiterst kwiek vind). Zoals zovelen nestel je je bewust in een middenpositie: “Michael Mann en Stephen Schneider zijn false prophets en Ernst Beck en andere sceptici/denialists zijn crackpots”. En ondertussen claim jij als geofysicus de waarheid op het gebied van klimaatfysica in pacht te hebben. Maar zo werkt het niet! Niemand heeft de waarheid in pacht. En al helemaal niet door naar links en rechts te schoppen.
Voor iemand als Bjørn Lomborg is het OK om een middenpositie in te nemen op het gebied van de natuurwetenschap achter AGW. Zijn core business is economie en econometrie. En dus kiest hij uit PR-oogpunt voor de gematigde wetenschappers die een gematigde maar wel degelijk meetbare CO2-klimaatsensitiviteit propageren. Jij als fysicus, kunt je dit niet permiteren. Jij zou weer wel een economische middenpositie kunnen kiezen zo van “ik ben voor beperkte marktwerking”. Met een dergelijke D66-houding ben je in Nederland overal salonfähig. Maar als fysicus moet je blijven dansen. Die keuze voor het midden hangt je als blokken aan beide benen. Het natuurkundige, klimatologische debat wordt niet beslecht door te zeggen “hij is gek” en “die zijn ook gek”.
Terugkomend op Ignaz Semmelweiss: de oplossing was niet dat artsen voor een bevalling hun handen een beetje moesten wassen of alleen de linker (of rechter) hand. Nee, het is dus niet: “Ernst Beck is crackpot”, maar herhalen en herhalen – frappez toujours: “Ernst Beck heeft om die en die en die reden geen gelijk”. Alternatief: hem en mensen die met hem schermen simpelweg ignoreren – met het gevaar dat je een geniale theorie in de ban doet (waar Grünberger’s wel acceptabele crackpotlijst verder helpt). Maar vergeet nooit: al zou Beck’s onderzoek aan alle kanten rammelen, is het niet uitgesloten dat een toekomstige onderzoeker met heel ander bewijsmateriaal onverwacht op dezelfde conclusies uitkomt. Ik acht dat overigens onwaarschijnlijk. Een mooie analyse van Beck’s werk vind ik deze van Willis Eschenbach.
Anyway: kop op! Fijn dat je alweer terug bent als reageerder….
Beste Hajo,
Ik zou er de voorkeur aan geven, indien je blog zich weer gaat richten op inhoudelijke, wetenschappelijke vragen (en – toegegeven – op de incidenteel sappige nieuwtjes), in plaats van op de vraag wat/wie/wanneer in hoeverre wel of niet zou scoren op een 'crackpot list'. :)
Ook van mijn kant zal ik me daarop richten!
@TSI: I'm all yours! Vanmiddag post ik een artikel van … jawel… Arthur Rörsch. Vervolgens begin ik "snel" met mijn eigen serie blogs over het klimaatsysteem.
Ah wel, dit is het groeiproces van een serieus blog zullen we maar zeggen. Niets te zien hier mensen, doorlopen aub…
Pas op voor het hellend vlak van bijkomende zaken…
@Hans: "Illegitimi non carborundum"….
Ik was inderdaad weg maar, ik kom hier binnenkort nog een allerlaatste keer uitgebreid op terug. Even geduld svp
@TINSTAAFL :-D
Eerst dit:
Hajo schrijft:
"Maar vergeet nooit: al zou Beck’s onderzoek aan alle kanten rammelen, is het niet uitgesloten dat een toekomstige onderzoeker met heel ander bewijsmateriaal onverwacht op dezelfde conclusies uitkomt. Ik acht dat overigens onwaarschijnlijk. Een mooie analyse van Beck’s werk vind ik deze van Willis Eschenbach."
Willis schrijft:
"I think that the Beck data is accurate, but that it is not measuring the background CO2."
Laat ik dat precies nou ook aan Ernst Beck geschreven hebben toen hij mij om kommentaar vroeg. En laat dit ook zijn wat Ferdinand Engelbeen constateert.
Beck data is accurate, but it is not measuring the background CO2
Het probleem is niet de metingen van Beck, het probleem is de conclusie van Beck. Beck is doof voor elke kritiek die hem aan alle kanten wordt aangeleverd.
Als geofysicus constateer ik dat de extremisten in het klimaatdebat elkaar in de haren zitten en het debat domineren, terwijl beide einden ongelijk hebben en de reguliere wetenschappers in hun kamp proberen te trekken. Ik constateer dat de skeptische kant wordt gedomineerd door onzinverhalen van Jaworowski, Beck, en Segalstad. Ik constateer dat de alarmistische kant wordt gedomineerd door onzinverhalen van Schneider, Mann en Hansen. Ik weet niet of Miskolczi gelijk heeft, mijn fysica schiet tekort. Ik weet wel dat Hansen ongelijk heeft met zijn supermeekoppeling. Ik ben een "lukewarmer", die de bewijzen voor sterke meekoppeling en sterke tegenkoppeling nog steeds niet heeft gezien.
Wat ik wel weet dat "wij" "nu" niets kunnen doen aan een mogelijke opwarming in 2100 die volledig gedomineerd wordt door CO2-uitstoot van Chinezen en Indiers. De taak van de Chinese en Indiase overheid is om zo snel mogelijk de armoede te bestrijden door deze landen rijk te maken. Dat daar veel CO2 bij wordt uitgestoten is van uitermate ondergeschikt belang.
De oplossing van het wetenschappelijk klimaatvraagstuk is echter niet binair zwart-wit volgens Popper, maar eerder grijs in de zin van Paul Feyerabend, in die zin moeten de skeptici ook nog leren wat post-normale wetenschap is. Lees goed wat de Pielkes schrijven. Het zal nog lang warm blijven in het klimaatdebat, maar ik stap er even uit.
Lees ook mijn ingezonden brief gepubliceerd in Geo.brief de nieuwsbrief van KNGMG, ALW en KTFG
Jaargang 32 nr 1 februari 2007 Pagina 18-19
http://members.casema.nl/errenwijlens/co2/Wat_is_…
er is nog niets veranderd.
O ja, ik stem D66, ik houd niet van politieke extremen.
@Hans Erren,
Ik heb uw artikel nog eens doorgelezen, en zeker 2 dingen vielen mij op. Ten eerste is de fractie van CO2 opname gelijk gebleven (deze neemt niet toe, de absolute hoeveelheid dus wel, maar het is de vraag of die absolute hoeveelheid zo blijft toenemen dat de opgenomen fractie gelijk blijft). Verder speculeren de klimaatmodellen tussen de 1.5 en de 4.5 graden (dus niet 1-3 C), en eigenlijk tussen de 2 en 4.5 graden voor 2x CO2. Hierbij ga ik even voorbij aan het feit of dit klopt of niet. Aerosolen staan zeer in de belangstelling op dit moment. Het is misschien wonderbaarlijk dat zulke kleine deeltjes zo veel en zulke grote (regionale) klimaat, weer, biologische en gezondheidseffecten kunnen hebben. Strength in numbers zullen we maar zeggen.
Belangrijker is uw beschrijving van de resultaten van de Dutch challenge, dit klopt niet. 1 C stijging in 2060 komt ongeveer overeen met het IPCC, die verwachten ongeveer 2 C stijging sinds 1990 in 2100. Er zit een belangrijk verschil tussen de stijging op het moment van het behalen van 2x CO2 en de equilibrium response of de climate sensitivity van 2x CO2 van 3 graden die in de IPCC AR3 en 4 als meest waarschijnlijk wordt opgegeven.
Verder, over het feit dat wetenschappers moeilijk doen over de data moet u zijn bij de politiek, publieke en private meteo bedrijven (de eerste meestal verplicht door de tweede) stellen regelmatig eisen aan het verstrekken van de data. Het KNMI mag ook pas sinds zeer recent hun data vrijgeven, na een lang gevecht met private meteo bedrijven (ik zal geen namen noemen…). Vaak blijft de data eigendom van degenen die ze verzameld hebben. Voordat men zo veel aandacht kreeg in klimaatveranderingen was het ook wat minder belangrijk om heel precies de veranderingen in meetreeksen bij te houden. Dataopslag was vroeger (nog maar 10 jaar geleden) ook veel moeilijker dan nu. Inmiddels is goede dataopslag en documentatie wel een basis vereiste, en ik hoop dat de beschikbaarheid dat ook zal worden, maar dit is ook een politieke discussie. Vaak weegt het "vrije economie" denken ook mee, helaas?? Totaal vrije beschikbaarheid van data, methoden, resultaten en publicaties klinkt voor sommigen misschien te veel als communisme.
Is van de "nieuwere" versies van de hockeystick nog steeds niet bekend hoe deze tot stand gekomen zijn? Dat er een grote regionale (Europese) klimaatvariabiliteit is, is niets nieuws, en zegt ook helemaal niets over of die ook bestaan op wereldwijde schaal.
U bent niet de eerste die er lang over doet om iets gepubliceerd te krijgen (nature en science beroepen zich op het feit dat ze 95% ofzo rejecten), en zeker als de resultaten niet overeenkomen met eerder onderzoek moet het goed in elkaar zitten. (Eigenlijk moet dat altijd natuurlijk.) Verder denk ik dat het in belang van de wetenschap en de wetenschappers is als ze duidelijk de onzekerheden blijven aangeven. Extraordinary claims demand extraordinary evidence. Toch is dit lastig. Soms lijkt de data iets naar je te willen schreeuwen, terwijl je dat fysisch en statistisch maar moeilijk hard kan maken. Met een prikkelende titel en inleiding van je artikel zorg je ervoor dat het gelezen wordt, en motiveer je andere wetenschappers er naar te kijken of dit ook te onderzoeken. Mag dit wel, of niet? Ik heb er niet zo veel problemen mee, zolang het in het document maar wel zeer duidelijk is dat het mogelijkheden zijn die je met de huidige data niet hard kan maken, en dat je duidelijk onderscheid maakt tussen dingen waarvoor je indicaties vindt (het zou misschien zo kunnen zijn) en dingen die je met de data "hard" kan maken, of veel zekerder zijn. Hetzelfde probleem vind je nog veel sterker terug in wetenschapsjournalistiek, wat doe je met de onzekerheden? Wat haal je dan uit zo'n artikel? En nog belangrijker, wat halen de lezers dan weer uit jouw artikel? Ik heb zo'n vermoeden dat de meeste lezers de extreme dingen eruit zullen halen, want extreem = extreem interessant. Dat het eventueel 6 graden warmer kan zijn over 100 jaar is groot nieuws, maar dat dit uiterst onwaarschijnlijk is niet. Goed communiceren is moeilijk, en wetenschappers communiceren onderling weer anders dan buitenstaanders, waardoor je problemen krijgt als een vakgebied ineens heel sterk in de belangstelling komt te staan.
De meeste wetenschappers die werken voor een overheidsinstelling of overheidsadvies orgaan MOGEN niet discussieren met de buitenwereld. Dit is weer meer een politieke dan een wetenschappelijke discussie. Verder kosten deze discussies natuurlijk veel tijd, en dit zou eventueel ten koste kunnen gaan van hun werkefficientie (zeker als dit een verplichting wordt). Nog sterker twijfel ik aan het niveau van zo'n discussie, dan kan je dit beter in real life (irl) op een conferentie doen ofzo. Ik ben sowieso voorstander van irl discussies en directe interactie.
Verder ben ik natuurlijk groot voorstander van het programmeren in R en Python :).
Arjan,
Ik heb het gelezen, ik verwijs je door naar anderen voor een antwoord. Ik ben klaar.
Okay, het waren slechts een paar opmerkingen en overdenkingen. We zullen uw bijdrage aan het debat missen.
MvG,
Arjan