Deel 8 in een serie blogs over post-normale wetenschap
Op zoek naar wat CNN over de verkiezingsuitslag schreef, stuitte ik puur toevallig op het volgende bericht: “Part-time blogger calls the euro crisis and becomes an unlikely sage“. Al snel had ik door dat dit bericht een onmisbare schakel zou vormen in mijn serie blogs over post-normale wetenschap. Een serie die moet gaan eindigen in een bruikbare conclusie over de rol van de blogosfeer op het snijvlak van politiek en wetenschap. Ik quote CNN:
A blogger who left Britain 20 years ago for rural bliss in Spain has become an unlikely economic sage whose advice has been sought by the International Monetary Fund. Edward Hugh counts Nobel Prize winner and American economist Paul Krugman among his avid followers. In fact, Krugman told CNN, “I wish he posted more.” Hugh attended the London School of Economics in the late 1960s but says he “wasn’t learning a lot” and his interest in the subject waned until Japan’s economic woes captured his attention, decades later. “Suddenly I got interested in economics again, because I found a problem,” Hugh told CNN. “I can only get interested in problems.”
Lees de rest van het CNN artikel als je nieuwsgierig bent naar de briljante oplossing van deze Edward Hugh. Waar het hier natuurlijk om gaat is de vraag hoe het kan dat een als wetenschappelijke kluizenaar terug getrokken levende econoom dankzij zijn alleen aan zijn 5000 “vrienden” getoonde blog op Facebook ineens opduikt “in het centrum van de macht”. Iemand die dus volstrekt los staat van het peer-review circus en die gewoon vrijelijk nadenkend en filosoferend denkt de wereld te kunnen helpen met authentieke inzichten en doordachte oplossingen.
Hoe kan dit? En wat moeten reguliere wetenschappers hiervan denken?
Dat we ons erover verbazen dat een kluizenaar met schrandere ogen en een grijze baard wijsheden bezit die in de tempel van het circus van de peer-review niet te vinden zijn, is een teken aan de wand. We komen hier eigenlijk op het terrein van Schopenhauers sarcastische “Kopfverderber: Über die Universitäts- Philosophie und ihre Professoren” en het ooit door mij vertaalde vroege werk van Nietzsche “Over de toekomst van ons onderwijs”. Ik wil er hier eigenlijk verder niets over zeggen. Laat iedereen zelf maar eens te rade gaan hoe het hiermee gesteld is. Haal er desnoods Socrates bij. Of de bijbelverhalen van Jezus en de Farizeeërs en Jezus razernij in de Tempel.
In de vervolgblogs in deze serie neem ik ook jullie reacties hieronder mee.
PS Inmiddels heeft Edward Hugh ook een publiek blog op edwardhughtoo.blogspot.com
Dag Hajo,
Martin van Winden, wilde in dit verband ook de Gulden weer terug. Lijkt me wel handig als Duitsland zijn Dmark terugkrijgt.
http://www.nrc.nl/economie/article2536508.ece/Mar…
Google je op van Winden Euro, dan vind je nog meer links (o.a. dat hij de problemen met de Euro al in 2000 voorspelde).
Ik denk zelf dat anderen de gevaren van de Euro ook al voorzagen.
En ik ben sterk geneigd te denken, dat de "Eurocraten" de Euro crisis gebruikt om nog meer macht naar Europa over te hevelen (crisis moet in Europees verband worden aangepakt etc.). Wellicht zagen zij de problemen met de crisis Euro ook wel….en vonden ze het toen al een leuke hefboom om meer macht naar Brussel te krijgen (okay that is evil thinking :-))
En dan is er nog deze quote van EUdiplomaat…
"Hij kijkt ernaar uit dat VVD-leider Rutte naar Brussel komt. „In de Europese Raad van regeringsleiders zal hij een frisse stem zijn. En voor hemzelf zal het goed zijn om geconfronteerd te worden met de realiteit, zoals nu gebeurt met de Conservatieve Britse premier David Cameron. Europese burgers zullen toch eens moeten gaan inzien dat er maar beperkt ruimte is voor een nationale regering om met eigen beleid te komen.”
(zie, http://www.nrc.nl/binnenland/verkiezingen2010/art…
Ik geef toe, erg off topic.
Just my two cents.
Amadeus, Hajo,
Leuk artikel, maar die 'oplossing' van Edward Hugh snap ik niet.
Volgens mij is het enige dat hij voorstelt, om (tijdelijk of permanent) de euro overboord te zetten en terug te gaan naar valuta per lidstaat. Het idee is dat je kan devalueren per lidstaat om 'economic inbalances' op te vangen.
MAARRR dat is precies de situatie die we hadden voor het EMS. De ellende is, dat lidstaten dan nooit begrotingsdiscipline uit gaan oefenen maar simpelweg devalueren tot ze een ons wegen… dé manier om van je schulden af te komen. Vaste wisselkoersen en de euro waren juist bedoeld om te dwingen tot begrotingsdiscipline, net als in Duitsland of Nederland.
En daar helpt helaas geen Schopenhauer of Nietzsche aan, hoe leuk het Calimerosyndroom ook is ("zij zijn groot en ik is klein, het is heeeeel gemeen!").
Was Calimero ook niet in Spanje?
Ik weet niet of dit nu wel zo'n goed voorbeeld is. Het probleem in dit soort economische kwesties is dat er op voorhand aantoonbare verliezers zullen zijn, wat Edward Hugh ook beweert.
Anderzijds ben ik wel van mening dat je een willig oor moet hebben voor iedereen die een mening heeft en dat is bij de GW manipulatoren niet het geval.
Het is wel grappig dat velen hier de daling van de euro als een negatief fenomeen beschouwen, en er allerlei fantasieën aan koppelen, zoals 'terug naar de gulden'.
De werkelijkheid is dat de euro enorm gestegen was ten opzichte van de introductiekoers in 2002. Economisch is het gunstig dat de euro nu op een iets lager niveau beland… daar gaan we veel voordeel van hebben. In 2010/2011 mogen we een verder aantrekkende economie, meer werkgelegenheid en een stijgende rente verwachten.
Zie bijvoorbeeld:
http://weblogs.nrc.nl/eurocrisis/2010/06/fijn-die…
@ Anoniem, IDD! En trouwens, waar de vorige kabinetten enorm veel punten hebben laten liggen is op het uitleggen van waarom Europa juist voor Nederland zo belangrijk is. Europa levert ons als handels- en doorvoerland heel veel geld op. Het CPB berekende in 2008 dat voor elke Nederlander gemiddeld 160 euro per jaar kwijt is aan Europa. Heftig! Echter zij berekenen ook dat we per nederlander per jaar 10 keer zo veel verdienen aan Europa! En het CPB is niet de enige die de voordelen van Europa zien. Ik verwacht dan ook dat zodra men in Nederland echt dramatisch Europa sceptisch worden, dat dan het bedrijfsleven wel met een grote pro-europese campagne komt omdat hun winst er van afhankelijk is, en de politieke partijen dit niet doen en alleen maar met populistische leuzen als "we gaan nederlands belang behartigen in Europa" whatever "nederlands belang" dan ook mag zijn.
This is the greatest nonsenese I ever heared off.