..dan geven ze geen melk meer en gaat de kaasmakerij failliet. Met deze logica kun je het beste de laatste Himalayagletsjers-studie typeren van waterconsultant Walter Immerzeel. Immerzeels studie trok afgelopen maand wereldwijd de aandacht , omdat hij in Science verscheen.
Onze overheid berichtte..
.. via het Klimaatportaal (PCCC ) naar aanleiding van deze studie in Science op 14 juni: Klimaatverandering bedreigt voedselvoorziening van 60 miljoen Aziaten. In deze posting laat ik zien dat de overheid u op het verkeerde been zet met haar berichtgeving, en dat Immerzeel’s studie juist de al vaker berichtte stabiliteit bevestigt van veel Himalayagletsjers. Maar dat deze studie ons begrip van gletsjers niet vergroot.
Het enige wat je daarvoor hoeft te doen..
..is de originele Science-publicatie er bij te pakken en verder te lezen dan de samenvatting. Want wat doet de waterconsultant, zoals hij ook voor VPRO’s Noorderlicht uitlegt: hij corrigeert de eerdere gedane claim van het IPCC, die stelde dat in 2035 alle Himalayagletsjers zouden zijn verdwenen, waardoor รฉรฉn miljard Aziaten in gevaar zouden komen. Nee, het zijn 60 miljoen, en dat is ook erg.
Aziatische rivieren neerslag-afhankelijk
Al zijn die 60 miljoen even goed een wild guess. Immerzeel bevestigt vooral nog eens, dat de meeste Aziatische rivieren niet zozeer afhankelijk zijn van gletsjers als wel van neerslag. Een punt waarop Hans Erren ook al eens wees voor zijn klimaatblog van de Volkskrant. Het overgrote deel van de waterbehoefte van Indiers komt van moessonregens, slechts bij de Indus en Brahmaputra is water uit sneeuw en ijs van (ondergeschikt)belang. Natuurlijk is het een waarheid als een koe, dat zonder gletsjers die watervoorraad afneemt. Maar gebeurt dat nu ook in de Himalaya?
Gletjserstudie zonder studie aan gletsjers
Veel belangrijker is om te zien, dat de hoofdmoot van de studie zelf helemaal niet over gletsjers gaat: Immerzeel brengt de geografie en ligging van de belangrijkste rivieren van het Himalayagebied in kaart, en de mate waarin regen, sneeuw en ijs volgens satelliet en modelprojecties bijdragen aan de waterafvoer.
Hij verdeelt de rivierlopen van Brahamaputra, Indus, Ganges, Yantze in een gebied boven 2000 meter en daar onder. De Brahmaputra en Indus hebben het grootste deel van alle rivieren boven 2000 meter liggen, en niet geheel verrassend rollen deze rivieren uit zijn studie als degenen die het meeste van sneeuw en ijs afhankelijk zijn. Dat deze rivieren een groot deel van hun traject boven de 2000 meter lopen is in het hoogst gelegen berggebied van de wereld ook niet verrassend.
Meer doet Immerzeel niet…
..en de rest, de 60 miljoen dorstige Aziaten aan de voet van de Indus en Brahmaputra dankzij smeltende gletsjers zijn er bij geplakt. Ookal verdwijnen de gletsjers nu even niet zo snel als we dachten, als dat wel gebeurt dan kun je via een grove schatting afleiden dat er minder irrigatiewater beschikbaar is: die hoeveelheid reken je om naar de dagelijkse waterbehoefte van daar aanwezige mensen et voila: zo kom je op 60 miljoen.
Je krijgt het gevoel, of de mensen in de studie deze ruwe schatting over de hoeveelheid rivierafvoer een humaan randje moeten geven. De kans dat media je studie overnemen zonder menselijk drama is minimaal, en daar moeten wetenschappers nu eenmaal rekening mee houden. Wie niet opvalt in wetenschapsland valt af. Daar zit geen complot achter, zoals sommigen wel eens roepen, wetenschappers moeten wel, om zelf te overleven in het huidige financieringsklimaat, waar NWO een aparte turflijst bijhoudt van wie in Nature en Science verschijnt.
Maar: volgens metingen krimpen deze gletsjers niet…
Lees vervolgens in Immerzeel’s eigen publicatie hoe het staat met de gletsjers die de Indus voeden. Hij vertelt eerst hoezeer Himalayagletsjers sinds de IJstijd krimpen. Ook in Science is het glas met ijs altijd halfleeg, wanneer Immerzeel stelt dat in Tibet geen groei optreedt. Met andere woorden, er is ook geen verdere krimp aangetoond van gletsjers. Veel interessanter is om te lezen wat er met de Indus-gletsjers gebeurt
We used the DMT-1 GRACE gravity model (20) in combination with derived
precipitation trends (10) to identify large-scale trends in snow and ice storage in each of the five
basins. Results were inconclusive. We identified a negative trend of โ0.22 T 0.05 m yearโ1 only in
the Ganges basin. A positive trend of 0.19 T 0.02 myearโ1 was observed in the Indus basin while in the other basins no discernable trends were identified
Ja u leest het goed
De rivier die volgens Immerzeel na 2050 aan watertekort zou lijden door smeltende gletsjers, met 60 miljoen dorstige Indiers tot gevolg, laat in zijn eigen basin een GROEI in de hoeveelheid ijs zien. De enige manier om toch dorstige mensen te krijgen, is om vervolgens via een ‘best guess’van gletsjerssmelt AAN TE NEMEN, dat die gletsjer na 2050 alsnog terugtrekt, op basis van modelprojecties, waardoor de waterafvoer zou afnemen. Als het gebeurt, dan… Als de hemel op ons dak valt, als alle koeien…
Wat stelt onze overheid
Meer dan รฉรฉn miljard mensen zijn afhankelijk van het smeltwater dat wordt aangevoerd door de Indus, Ganges, Brahmaputra, Yangtze en de Gele Rivier. De bovenstroomse sneeuw- en ijsreserves zijn van belang om de waterbeschikbaarheid benedenstrooms te garanderen. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en FutureWater hebben de afname van gletsjers en sneeuwbedekking bepaald in de stroomgebieden van deze vijf grote rivieren.
Immerzeel’s studie heeft als kern dus eigenlijk een andere boodschap, dan wat het PCCC ons wil doen geloven, en Immerzeel is veel voorzichtiger in zijn uitlatingen.
Metingen van Indische glaciologen, Amerikaanse experts
..tonen aan dat de meeste Himalayagletsjers stabiel zijn, en een aantal gletsjers die de Indus voeden agressief groeien. Ook hier besteedde Science in oktober al aandacht aan. Je kunt gewoon niet een simpel verband leggen tussen de temperatuur in de atmosfeer en de grootte van een gletsjer. Veel gletsjers groeien dankzij toegenomen neerslag, en daarnaast hebben grote gletsjers een reactietijd van tientallen jaren. Dus wanneer ze nu smelten zouden, is dat een reactie op het klimaat van 1980, niet van nu.
De grootste alpengletsjer, de Aletschgletsjer bijvoorbeeld groeide van 1960 tot 1980, bijna tot zijn historische maximum en is nu aan een snelle terugtrekking bezig. Netto sinds 1850 krompen Alpengletsjers in massa met 60 procent, dat is fors, maar in 1850 waren ze dan ook groter dan in 10.000 jaar daarvoor. Ook vond de grootste afname plaats tussen 1900 en 1950. De afgelopen 10.000 jaar lag de boomgrens 60 procent van de tijd 200 meter HOGER dan nu. Dat betekent dus dat het huidige gletsjerniveau niet bijzonder is. Maar we kunnen wel records breken in de Alpen, ALS de terugtrekking doorzet. Het is allemaal niet zo simpel, dat verband tussen temperatuur en gletsjergrootte.
Je moet het bestuderen van gletsjers kortom overlaten aan glaciologen,
…niet aan waterconsultants die werken bij een bureau met een commercieel belang in advies in irrigatie (in Azie) zoals Futurewater. Je krijgt de indruk dat een blad als Science het gezicht van het IPCC wilde redden via damagecontrol, en Immerzeel’s studie werd precies in oktober ingediend, toen bij Science bekend was dat het IPCC een grove fout had gemaakt. Maar gelukkig. Er zijn nog steeds 60 miljoen mensen met uitsterven bedreigd ALS gletsjers zouden terugtrekken, veel minder dan wat het IPCC beweerde maar klimaatverandering is nog steeds heel erg.
Let’s beat the Heat !
Peter Taylor over:
Voedseltekort / AGW en NGO’s
http://www.youtube.com/watch?v=xvO6oLYWAQI
Vindt u het ook zo’n fijn gevoel dat u dagelijks uw hoogstpersoonlijke portie Afrikaanse vliegenkindjes doodrijdt op last van de Cramers en Samsoms van deze wereld. Mijn diesel bevat 7% vreten.
Nu de keuken in, vanavond een partijtje en de gasten moeten natuurlijk weer smullen.
il fait beau la vie est belle!
60 miljoen Aziaten maar?
Oude bekende Hasnain spreekt over meer dan 1 miljard! Wie biedt er meer?
http://www.democracynow.org/2010/7/15/himalayan_g…
Was Hasnain overigens al niet eens eerder teruggefloten vanwege zijn paniek zaaien?
Onze overheid belazerd de Nederlandse belastingbetaler op een onvoorstelbare schaal. Time to wake up!
"belazert" moet het zijn, R. de Haan. Met dank aan onze overheid, die mij nog van behoorlijk onderwijs heeft voorzien.
Waar komt dat onderbuikgevoel vandaan bij de lezers en schrijvers van deze blog? Overheid belazert, wetenschappers liegen, complot hier, complot daar. Het is goed sceptisch te zijn, waakzaam, maar de populistische stijl die hier wordt gehanteerd draagt niet bij aan debat.
Beste wetenschapper,
misschien moet u eens een balletje opgooien in Barendrecht.
@wetenschapper
Als je bedoelt dat het hier wel eens wat te patriottisch wordt: helemaal mee eens. Ik krijg ook liever gefundeerde kritiek op mijn berichten van alarmisten, die me zelf scherp zetten dan uitingen van saamhorigheid
We willen inhoudelijke discussie los krijgen over uitingen van wetenschappers, overheid en andere belanghebbende instanties. Je vraag is alleen een beetje jammer: het suggereert allerlei Freudiaanse motieven bij iedereen die wel eens kritisch is over wetenschapsbeoefening en overheid
Als je gelooft dat overheid en het daardoor gefinancierde academisch bureaucratische complex uit louter engeltjes bestaan, op zoek naar de waarheid, dan hebben we niet het zelfde wereldbeeld. Dat klopt.
Wetenschap is bij uitstek een menselijke bezigheid en juist van serieuze natuuronderzoekers komen steeds meer klachten over wat zij de 'klimatocratie'noemen. Een zeer kleine minderheid doet fundamenteel natuuronderzoek, en 95 procent herkauwt op geheel eigen wijze een gebrekkige kennis van verschijnselen: daar gaat nu het meeste onderzoeksgeld naar toe
Kom zeg; Waar zijn al die kritische wetenschappers als er weer eens wetenschappelijke onzin wordt gepubliceerd over Amersfoort aan zee, 10 meter te vroeg afslaande bosvinken of “mier” zure oceanen?
Kom eens met mooie wetenschappelijke definitie van het begrip populisme.
Als je hier de “wetenschapper” komt uithangen, verkoop dan zelf ook geen vrijblijvende praatjes.
@woedende kok: je hebt het niet zo op wetenschappers in het algemeen, begrijp ik?
@Rypke: idem, namelijk: "95% van wetenschappers dragen niks bij", begrijp ik volgens je redenatie.
We worden immers belazerd door een overheid die er kennelijk baat bij heeft onzinnig onderzoek uit te laten voeren…
@ “wetenschapper”
Als u twee tomaten en een vissenkop in een mandje ziet liggen; denkt u dan automatisch aan het einde van de wereld? Ik niet, hooguit aan vegetarische kunstschilders of zo.
Hoe het ook zij, mij komt het voor dat de mensheid meer te danken heeft aan wetenschap en techniek dan aan ideologie en religie.
Tja..tja…Onderbuikgevoelens en waar die dan vandaan zouden komen? Ja, ja…zo gaat men aardig op weg naar een „Godwin nieuwe stijl“ (zie een eerdere blog van Hajo Smit).
Gesteld dat een meerderheid van de mensheid achter X aanloopt, en dat men op een blog Y dat niet doet, betekent nog niet dat men op blog Y meteen spreekt van een komplot.
Amadeus moet hier op climategate.nl nog lezen, dat er een komplot zou zijn. En hij vindt dat men eerder kan men spreken over een (voor sommigen prettig, voor anderen onprettig) gekleurde sceptische berichtgeving.
Amadeus’s vader zei echter al dat het nuttig was om ook de krant te lezen, die je niet naar de mond praat!
Over de overdreven beweringen van bovengenoemd wetenschappertje (ook wetenschappertjes hebben een onderbuik weet Amadeus :-) ) hoeft men zich geen zorgen te maken, vindt Amadeus.
Terzijde (dus off topic), meent Amadeus, dat men zich bij enkele wetenschappers, die zich zo graag storten op AGW-beleidsstudies, af kan vragen of ze wel zo wetenschappelijk zijn. Op zijn minst hebben die (enkele) hun onafhankelijkheid te grabbel gegooid!
En dat is – ter (on)geruststelling – niet alleen bij AGW-beleid zo. Men komt het ook bij andere clubjes tegen, die voor onze nationale overheid beleidsstudies uitvoeren (denk bijv. aan de studies rond onze nationale luchthaven).
Een overheidsbeleid verkoopt men nu eenmaal (via de politiek) beter aan de burger als er een wetenschappelijk sausje over heen wordt gegoten.
Dat de oplettende burger daar nu doorheen prikt …en meteen kijkt wat voor vlees er in de pan zit….is een positieve ontwikkeling.
Amadeus Gould
@ SI
Sinds de spelling Siegenbeek is zo'n beetje heel gestudeerd Nederland er achter gekomen dat het niet om de vorm gaat, maar om de inhoud.
@wetenschapper: je zit nog in de modus, alsof het aan de emotionele gesteldheid moet liggen van mensen wanneer ze kritisch zijn
Echt, wanneer je in de materie duikt en kijkt naar de dunne basis waarop sommige 'wetenschappers'de meest alarmerende conclusies doen. Lees bijvoorbeeld mijn posting over het 'onderzoek'van Robinson over uitstervende klimaatvogels: flinterdun achterkant van een bierviltje werk dat enkel gepubliceerd kan worden omdat het volgens de juiste geloofsrichting was.
Dan de druk waaronder ze staan om snel te scoren ivm onderzoeksfinanciering werkt dit in de hand. Dat verzin ik niet zelf, wanneer je met actieve onderzoekers zou praten dan kun je dat zelf horen. De moeite die veel goede onderzoekers in ecologie hebben om financiering te krijgen/studies te publiceren zonder obligate klimaatverwijzing. Iedereen weet dat politiek en relaties een grote rol spelen. Dé wetenschapper bestaat niet, dus ik snap ook niet waarom je een hekel kunt hebben aan dé wetenschappers
waar komt je vooringenomenheid naar ons blog vandaan? Je zit nu nog in de modus van 'shoot the messenger'ipv dat je kunt aangeven waar ik in bovenstaande blog er feitelijk naast zit.
Ook Boos,
Zonder vorm, geen inhoud.
Dan is er alleen ongrammaticaal gebrabbel, zodat de lezer maar moet raden wat de betekenis is. Er had met de bovenstaande zin net zo goed bedoeld kunnen zijn: "Onze overheid [wordt] belazerd [door] de Nederlandse belastingbetaler", of misschien bedoelde R. de Haan wel: "belazerd[e]" en had hij het over een specifiek voorval?
Dat is het gevolg als je werkwoordsvormen willekeurig door elkaar haspelt – het gaat niet alleen over de spelling, maar ook over grammatica en daardoor over de betekenis.
Gelukkig maar dat er ook na 1804 (Siegenbeek), nog behoorlijk onderwijs is gegeven.
"The medium is the message" – http://en.wikipedia.org/wiki/McLuhan
Rypke,
Mij valt juist op dat Immerzeel nadrukkelijk 'anti-alarmistisch' en relativerend te werk gaat, zoals ook blijkt uit de VPRO Noorderlicht passage:
Vetgedrukte passages door mij…
Het klimaatportaal (PCCC) geeft er nu een wat eenzijdige 'spin' aan – eigenlijk is het aan Immerzeel om het PCCC aan te spreken op een zorgvuldige berichtgeving. Complimenten aan VPRO Noorderlicht trouwens, een van de beste sites qua wetenschapsvoorlichting.
Het complot, meneer Amadeus, wel degelijk. Meneer professor Rancourt verwoordt het goed naar mijn mening. Enkele quotes (vertaald), gevolgd door de links naar het artikel en de video. Le Climatique vindt ook dat Rancourt er geen doekjes om windt. (emphasis mine).
"Natuurkundige dr. Denis Rancourt, een voormalig hoogleraar milieukunde en onderzoeker aan de Universiteit van Ottawa, heeft zich officieel teruggetrokken uit de man-made global warming beweging.
… [Rancourt] verklaart dat de gehele beweging, van door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde, niets meer is dan een "corrupt maatschappelijk fenomeen."
… ik beweer dat veruit de meest vernietigende kracht op deze planeet, de door macht gedreven financiers en winstgerichte bedrijven en hun kartels zijn, gesteund door militaire macht, en dat de [AGW] mythe een afleidingsmanoeuvre is, die er aan bijdraagt dat deze waarheid verborgen blijft. Naar mijn mening, zijn de activisten, om het even welke rechtvaardiging zij gebruiken, in feite aanvullend of in het beste geval geneutraliseerd, zei Rancourt.
… Global warming is strikt genomen een imaginair probleem van de middenklasse van de eerste wereld, verklaarde hij.
… Zij zoeken comfortabele leugens om in te nestelen om zo het schuldgevoel te kunnen verlichten. Het schuldgevoel dat zij op het bevoorrechte uiteinde van de planeet wonen – een soort van overlevingsschuld. Heel wat van deze milieudeskundigen zijn met schuld beladen individuen, die schuld willen verminderen zonder al te grote risico's te nemen. Weekendactivisten… op zoek naar leugens om op mee te liften.
…De moderne milieubeweging houdt zichzelf gegijzeld door een reden te zoeken om in de comfortabele zone te blijven, en om niet de echte strijd aan te gaan. Ward Churchill noemt dit pacifisme als een pathologie: "Als je werkelijk bezorgd bent over het behoud van bossen of over habitat-vernietiging, bestrijd dan die habitat-vernietiging, ga niet af op ijle CO2 concentratie in de atmosfeer. Richt je pijlen op de eigenlijke vraag, anders verzwakt je effect als activist.
… [Al] Gore, komt mij voor als iemand die voor iemand werkt en — als iemand die hier financieel voordeel bij gaat halen. Hij wekt bij mij niet de indruk van iemand die echt om milieu of om sociale rechtvaardigheid geeft.
… Rancourt spaart ook het in moeilijkheden verkerende IPCC van de VN niet. De wetenschappers worden "benoemd door overheden, wetenschappers die ermee instemmen om een politieke rol te dienen. Hun opdracht om een rapport" te schrijven, dat "bestemd is om door de overheid te worden gebruikt. Hun doel is een conclusie te vinden… het is een politiek proces."
… [carbon trading]: iemand gaat een hoop geld verdienen aan deze regelingen. Ik heb hier veel wantrouwen over. Niet gemotiveerd door oprechte zorgen over sociale rechtvaardigheid en het milieu. Het kan alleen maar de machtige financiers dienen. Ik zie het als een verschrikkelijke oplichterij… Ik ben het volledig eens met (de Britse milieu-goeroe) James Lovelock die CO2-handel noemt als: op het randje van gigantische zwendel.
… Maar het zijn de mede Universitaire professoren waar Rancourt het minst geduld mee heeft. "Zij zijn vrijwel allen dienstbare intellectuelen. Zij zullen geen echte kritiek uiten, die op enige manier de machtsbelangen zouden kunnen bedreigen, die hen in hun banen voorzien. Het ambts-traject is enkel een proces om gehoorzame, brave en volgzame intellectuelen te maken die dan weer andere intellectuelen zullen opleiden," zegt Rancourt. "Je hebt dus een heel leger universitaire wetenschappers die beweren belangrijk onderzoek te doen, zonder ook maar ooit de krachtige belangen op een echte manier te kritiseren. Dus wat zoeken ze? Ze zoeken ontwijkende en opgeschoonde onderwerpen zoals zure regen, global-warming, voegde hij toe. Het volledige proces "helpt om afkeer of afwijkend gedrag te neutraliseren" (dissent) volgens Rancourt. "Wanneer je iets verkeerds vindt, leer je al snel, en wordt je verteld, om op kousevoeten te lopen – je carrière hangt er vanaf".
De video: http://www.youtube.com/watch?v=VWVXarkPOAo
Via: http://mensnewsdaily.com/2010/07/26/another-envir…
(sorry trouwens voor de gebrekkige half-automatische vertaling, desalnietteplus een explosief stukje)
@ SI
Aan u het laatste woord. Desalniettemin wil ik nog even kenbaar maken dat gesteld is, dat we op niet mis te verstane wijze belazerd worden door de overheid.
Leest u anders ook even wat schrijfsels van de beroemde Levi Weemoedt (met een t, dat dan weer wel), wellicht komt u tot een verruimend inzicht. Zeker ten aanzien van het feit dat er tussen ongrammaticaal gebrabbel en de ultieme perfectie op taalkundig gebied (volgens mij bestaat dat niet eens) er een ontzaggelijk breed spectrum zit.
En dat is waar het om gaat, je begrijpt de inhoud of je begrijpt het niet en dan bestaat de mogelijkheid dat je hoofdzaak en bijzaak door elkaar haalt.
@Spanish inquisition
Mee eens: studie is denk ik genuanceerd genoeg en draagt dus wel degelijk wat bij. Media zoals PCCC die daarmee aan de haal gaan moeten op hun vingers getikt worden. Door wie? Door de onderzoeker(s) zelf, of door andere media, zoals deze blog? Ik denk het laatste!
@Rypke
Dus ik ben van mening dat je er goed aan doet in post er op te wijzen dat media eenzijdige conclusies trekken. Maar stukje lijkt ook te beweren dat het de onderzoekers zijn die te alarmerend zijn, en dat ze dat zouden doen omdat ze daar belang bij hebben.
Beste Wetenschapper en Bob Brand
Inderdaad is Immerzeel een stuk voorzichtiger en hij corrigeert de eerdere IPCC-uitlatingen. Dat heb ik ook geschreven.
Waar het mij dan alsnog om gaat is die 60 miljoen mensen. Die zijn in mijn optiek louter bedoeld als medialokker, om een geografische studie naar rivierafvoer een humaan randje te geven: en strikt genomen kun je dit niet concluderen uit de WAARGENOMEN trends, terwijl dat nu juist de kern was in glaciergate. Als de hemel op ons dak valt komen 6 miljard mensen om
Immerzeel mag dan een veel lager getal geven, tegelijk is zijn schatting even zinloos als de 1 miljard van het IPCC. Dit soort koppelingen van modelschattingen met menselijk leed kom je steeds tegen. Hij heeft hier geen foute intenties, is vast een aardige kerel: ik wil gewoon de algemene praktijk in klimaatland schetsen adhv zijn studie
Maar zoals veel wetenschappers al aangeven in gesprekken die ik had, zijn het vaak ook media geweest die eenzijdig vissen naar ellende: daarnaast is de PCCC van een beschamend eenzijdig propagandaniveau, maar wat wil je ook als je instituut nauwelijks klimaatonderzoekers bevat die in de peer reviewed klimatologische literatuur publiceerden. Rob van Dorland's laatste vrucht als hoofdauteur dateert uit 1997. Vele rapportpoepers dicteren hier wat Nederland mag weten
Bedankt voor de informatie. de belgische kaart geeft wel een idee van onze staat.