Heerlijk: eerst de val van Cramer in het kielzog van het kabinet (het slappe intermezzo Huizinga vergeten we graag snel), vervolgens het nieuws dat de SMOM-regeling en andere milieupropagandasubsidies gaan sneuvelen, vervolgens het nieuws dat het hele Ministerie VROM ophoudt te bestaan! En tenslotte de bijna zekerheid dat bovenstaande dame het nieuwe Ministerie van Ruimte gaat leiden (aanvulling zaterdag 9 oktober: we weten nu dat het ministerie Infrastructuur en Milieu gaat heten; jammer Ruimte was mooier geweest, zie hieronder).
Hieronder top 10 waarom dit fantastisch nieuws is:
- Nooit meer kunnen mensen “milieuminister” op hun CV zetten om vervolgens ร la Nijpels en Winsemius nog decennia lang het (valse) geweten van de natie te gaan spelen;
- Het geweldige succes van Camiel Eurlings om de macht van de milieubeweging ten aanzien van infrastructuurprojecten (lees snelwegen, want over de PvdA-betuwelijnen wil ik het hier niet hebben) te breken, krijgt nu blijvend gestalte in een Ministerie dat de tegenstelling tussen mens en natuur overbrugt;
- En veel betere nieuwe tegenstelling: die tussen economie รฉn landbouw enerzijds en ruimte, verkeer, natuur en milieu anderzijds. Kans op de erkenning dat de twee grote ruimtelijke problemen zijn: a) de verrommeling van ons mooie land door eindeloze industrieterreintjes; en b) de abjecte monocultuur van de groene landbouwwoestijnen en de hemeltergende agrarische overproductie (dankzij zeer onrechtvaardige importheffingen en exportsubsidies);
- Het simpele feit dat we in Nederland aan de goede kant van de milieu-Kuznetz-curve zijn terechtgekomen, dat ons milieu schoon is en dat er geen grote milieuproblemen meer zijn, vindt zijn weerslag in de eliminatie van een exclusief ministerie dat na fantastisch werk in het decennium na 1982 van lieverlee schijnproblemen รฉn schijnoplossingen ging verzinnen om aan het werk te blijven;
- Op het nieuwe Ministerie met de mooie naam “Ruimte” (prachtig tegenwicht tegen het PVV-geleuid “Nederland is vol”) een dame met een achtergrond binnen V&W en recent ook in het bedrijfsleven, versus een Cramer uit de sektarische milieugoegemeente.
- Goede kansen voor verdere snelle uitbouw van ons voor het druksbevolkte gebied van Europa erbarmelijke snelwegennet en daarmee een einde aan het fabeltje dat meer asfalt de files niet oplost (zeker in combinatie met de slimme autopilot-systemen die er komen zullen er over 20 jaar geen files meer zijn mits het snelwegennet de kans krijgt de natuurlijke fractale vorm aan te nemen van een bloedvatenstelsel – eindelijk begint de A2 op een aorta te lijken – nu de Ring-A10 en de Ring Rotterdam nog als hartkamers). Prachtige kansen voor asfaltminnende bacteriรซn en schimmels, kevertjes en torretjes. Gefundenes fressen voor kraaien en buizerds die graag een platgereden muisje lusten. Meer genieten van de ooievaars die bij voorkeur op de lantarenpalen in de middenberm de omgeving overzien (platgereden kikkertje?). Meer ruimte voor bermbloemen binnen de verschikkelijke agrarische groene monocultuur;
- Eindelijk weer een beetje normaal op de snelweg knorren in de veel schonere, zuinigere en stillere auto’s van anno nu. Meer CO2 voor de plantjes;
- Voorbeeldfunctie voor het buitenland, zeker na de aanstaande klimaatflops in China, Korea en Mexico;
- Gewoon een algehele yoga-waardige zucht van verlichting; en last but not least (most important of all):
- Cramer, Samsom, Vendrik en Duyvendak ver van de macht en Maurits Groen cum suis ver van de poen.
Mooie landje
Ik heb veel bedenkingen tegen het nieuwe regeerakkoord. Op het gebied van onderwijs, cultuur, woning- en arbeidsmarkt had er wat mij betreft een stevige D66-saus in mogen zitten. Maar als we een CU-CDA-PvdA kabinet nodig hadden om tenminste eindelijk het gezin weer iets meer steun te geven en het rookverbod erdoor te krijgen, zo is CDA-VVD tenminste een kans om de komende vier jaar de milieuactivisten uit te hongeren die sinds Rachel Carsons Silent Spring het Westen inclusief ons mooie landje langzaam maar zeker in een wurggreep hadden genomen.
Hopenlijk is het op dit punt anno 2014 echt een andere wereld! Bah wat heb ik genoeg van dat laffe zootje…
Het lijkt mij een geschikte tante om ook iets de aan de veelheid aan agentschappen en ZBO's te doen.
En zonodig weer onder direct ministeriëel toezicht te plaatsen.
Schoffelen bij de Planburo's en Raden kan ook verhelderend werken.
Zij mag ook een begin maken met het dringend gewenste openbare register van subsidieontvangers.
Melanie is oud-wethouder VVD Leiden, tijdje staatssecretaris V&W, verantwoordelijk voor Schiphol, sinds een paar jaar een directeur bij de plaatstelijke zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Het verwondert mij dat ze de politiek weer zou in willen. Daar heeft ze teveel gezond verstand voor.
Ik weet het niet hoor, maar lees zojuist dit:
http://fp.dagelijksestandaard.nl/2010/10/vvd-maak…
Een Winsemius met …. nou vooruit, lang haar?
Beste Kok
De aanhaling uit DDS is:
"VD-staatssecretaris van Verkeer Melanie Schultz van Haegen staat niet afwijzend tegenover het opheffen van haar partij. De VVD zou kunnen opgaan in ‘een grote sociaal-liberale partij, met delen van de PvdA en D66′"
Ja, ze zit inderdaad op de linker vleugel van de VVD, net als ik overigens, niet op de 'Wiegel' toer, meer op die van "Vonhof" om een paar oudgedienden te noemen.
Ter nadere toelichting. Toen Melanie wethouder in Leiden was, was ook Alexander Pechtold dat. En dikke vrienden. Dat bleven zo ook toen Alexander Minister van Verloren Gebiedsdelen werd en zij op V&W zat.
Indertijd (2002), toen ik beiden frequent voor de lokale camera interviewden, hebben we (Melanie en ik en anderen in Leiden) proberen uit te leggen aan Alexander dat hij bij de verkeerde partij zat. Dat zal hij natuurlijk nooit toegeven, want dankzij de fraaie babbels van Alexander is zijn partij van een diepe dip hersteld.
Ik denk dat Rutte met Melanie weer een goede zet doet. Als er iemand is, die Alexander in de (plichtmatige) oppositie een beetje koest kan houden, is zij het.
PS Ik heb in mijn film archief (2002) vele uren interviews met Melanie en Pechtold, van discussies in de gemeenteraad en van hun toespraken tot het 'volk'. En van Bolkenstein, Hoekema, van Baalen, Jansen (CvK ZH) en (of all people) Pieter Balkende, allen trouwe bezoekers van Leiden's ontzet en genieters van Haring en Wittebrood en de jaarlijkse uitvoering van de Mattheus in de Pieterskerk. Wellicht moet ik maar eens een persiflerende montage maken van hun uitspraken in het verleden en over wat er van hun ideeën terecht is gekomen.
Hartelijk dank voor uw toelichting.
Ik denk dat er hier en daar wel een VVD-er rondloopt die god op z’n blote knieën dankt dat het u en Melanie Schultz destijds aan overredingskracht heeft ontbroken.
Van D66 met Pechtold aan het roer heb ik soms wel eens het idee dat het een one issue-partij is geworden met Wilders als issue wel te verstaan.
DDS refereerde aan een oud interview en wij zullen Schultz uiteraard slechts op het gevoerde beleid kunnen beoordelen. Ik kijk er in elk geval met spanning naar uit, evenals naar uw persiflerende montage van haring happende coryfeeën.
P.s. Ikzelf ben al een poosje zwevende VVD-er. Nou dan weet je het wel!
Wat een rancuneus en revanchistische toon sla je aan Hajo. Dat siert je niet.
Had je dan liever gezien dat er geen milieubeweging zou zijn geweest? Dat we nog door zouden zijn gegaan met vervuilen en gif dumpen à la Lekkerkerk, Volgermeerpolder etc? Je doet nu net alsof de milieu-, natuur- en klimaatbeweging zich alleen door hun eigen belang en een vermeende haat jegens rechts hebben laten leiden. Is het nooit in je opgekomen dat voor de meeste mensen het primaire motief is om in een mooiere en betere wereld te leven? Om niet alles wat waardevol is op te offeren aan de God van het geld?
Overigens is natuurbehoud altijd een hobby geweest die door links en rechts gedeeld wordt. De mooiste villa's staan immers in het groen.
Wat dat betreft geef (en gun) ik je weinig hoop.
Uit de afgelopen verkiezing blijkt dat de "ouderwetse" partijen weinig aantrek kracht meer hebben, links en rechts bestaat zowat al niet meer. Wilders' PVV is op veel punten nog linkser dan de PvdA en veel zaken komen overeen met die van de SP. Roemers moest in een radiogesprek toegeven dat het toch wel een beetje moeilijk wordt oppositie te spelen met zoveel overeenkomsten.
Meer dan ooit zullen de "Talking Heads" de doorslag gaan geven in de politiek. Waar zijn de "Statesmen" van weleer (en niet alleen in Nederland) gebleven? *zucht*
Boog,
Je hebt helemaal gelijk met:
Je doet nu net alsof de milieu-, natuur- en klimaatbeweging zich alleen door hun eigen belang en een vermeende haat jegens rechts hebben laten leiden. Is het nooit in je opgekomen dat voor de meeste mensen het primaire motief is om in een mooiere en betere wereld te leven? Om niet alles wat waardevol is op te offeren aan de God van het geld?
Overigens is natuurbehoud altijd een hobby geweest die door links en rechts gedeeld wordt. De mooiste villa’s staan immers in het groen.
De pest van dit hele debat is dat het een 'culture war' geworden is: een ideologische oorlog tussen 'links' en 'rechts'.
De vragen of/hoe/hoe snel de mens klimaatverandering veroorzaakt zijn strikt wetenschappelijk van aard: het heeft eigenlijk niks te maken met wat men wil of vreest.
Bij het 'aanpakken' van de antropogene klimaatverandering (gesteld dat deze er is) zit het echter heel anders in elkaar: naast wetenschappelijke vragen over effectiviteit, haalbaarheid, kosten en baten, neveneffecten etc. speelt ook de ideologie (de politieke en het mens- en maatschappijbeeld) een grote rol.
Men vermengt deze discussies echter: namelijk door de ideologie als uitgangspunt voor de eerste set van vragen te hanteren.
Nee? Laatste keer dat ik de verkizingsuitslagen checkte waren VVD en PvdA de twee grootste partijen.
Geef eens een nederlands voorbeeld van zo'n "statesman". Hendrik "ga maar rustig slapen" Colijn?
Daarom is het ook een wicked problem.
Sterker nog: een super wicked problem.
Dit spreekt mij zeer aan:
„Bovendien heb ik nu ervaring in het zakenleven. Daar kun je niet alleen zeggen wat je wilt, maar moet je ook zorgen dat er wat gebeurt.”
http://www.telegraaf.nl/binnenland/7881410/__Schu…
Boog,
Interessant…
Dank.
Boog schreef: "Wat een rancuneus en revanchistische toon sla je aan Hajo. Dat siert je niet."
Sommigen, waaronder ik, zien in het milieugebeuren aspecten die niet kloppen.
Het is gekaapt door uiterst links (PSP, CPN, PPR en nu GL) na het socialistische/communistische debâcle in Oosteuropa en elders.
De mooie baantjes moesten immers behouden blijven.
De methoden van bloedrood en gifgroen zijn dezelfde: verdeel, onderdruk en heers.
Van die 3-eenheid is het verdelen aardig gelukt: maak cellen (stichtingen) met aansprekelijke doelstellingen, strijk subsidie op, leef stevig bovenmodaal en verspreid misinformatie.
Natuurlijk wordt er nu moord en brand geschreeuwd.
De wurgliaan wordt bij de wortels aangepakt.
Stel dat dat zo is, dan lijkt me dat je de kapers aanpakt, en niet het gekaapte. En dat is wat je nu ziet gebeuren.
@Boog:
Het feit dat er halfzachte maatregelen bepleit werden (meestal toe te passen op de burger en niet op de milieu-elite) geeft al aan dat men voornamelijk bezig was met zelfverrijking.
Als menselijke invloed mogelijk is op een klimaatverandering dan moet er veel meer gebeuren.
Harde maatregelen zijn dan alleen van midden/rechts te verwachten.
Huh, leg eens uit hoe je "jezelf kunt verrijken" met "halfzachte maatregelen" die "op de burger worden toegepast"?
Huh, leg eens uit. Volgens mij is het juist 'links' die "harde maatregelen" zoals drastische emissiereducties wil implementeren. Midden/rechts blokkeert dat, voornamelijk vanwege de economische consequenties op korte tijdschaal (de financiële consequenties op lange termijn wegen blijkbaar minder – hyperbolic discounting, vandaar een 'super wicked problem')
"Grootste" tussen aanhalingstekens. In 1998 waren de PvdA en VVD ook de 2 grootste partijen met resp.45 (nu 30) en 38 (nu 31 zetels). Waarbij moet worden aangetekend dat het Cohen effect inmiddels is verdwenen.
Drees Sr., Lieftink, Den Uyl (partij inhoudelijk was ik het niet met hem eens, maar een man met visie en compassie) Bolkestein.
Bolkesyij heeft als voornaamste wapenfeit dat hij de islam- en immigratiekritiek salonfähig heeft gemaakte, en zo het pad voor Wilders heeft geëffend.
Niet bepaald iets wat je tot een groot staatsman maakt, lijkt me.
Bolkestein, dat is. (waar is de editknop gebleven?)
@boog:
Zelfverrijking gebeurt door te spelen met de subsidieballetjes.
Met dat groffe geld wordt het milieu-woord verkondigd.
Zelf doet men niets tot weinig om de milieuafgod te plezieren (wel zinloze Cancunnetjes voor GroenLinks en hele karavanen naar Stockholm).
Oftwel het goede voorbeeld ontbreekt, alleen de burger moet pijn lijden.
(Mocht de klimaatproblematiek inderdaad urgent blijken dan is een goede overheidscampagne voldoende en goedkoper)
De emissiereductie van links gaat inderdaad voorbij aan de economische consequenties omdat de dan noodzakelijke bezuinigingen niet genomen worden.
Dan wordt het vanzelf een lange termijnprobleem.
Goed verhaal echter, volgens mij vindt intussen IEDEREEN in dit land dat dit land VOL is, OVERVOL
Jep, er zijn vooral veel te veel Nederlanders op dit kleine stipje grond..
Nederland is vol, overvol. Dus alle racisten het land uit. ;) ;)
Overigens valt het wel mee met dat 'overvol', wij komen pas op nr. 27 hier:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naa…
@dercks: Nederland is zeer zeker niet overvol. Neem een vliegtuig en bekijk het van boven…. grote leegte…. dat overvol argument (doe dat niet met die hoofdletters, dat roept aggressie op) is net zo dom als Malthus weerlegde theorie en het gezeur van de Club van Rome…. het overvol argument (we hebben maar 1 planeet, wat ook onzin is want de mensheid zal in de komende duizenden jaren over het heelal gaan uitzwerven al vrij snel te beginnen met de kolonisatie van Mars) is juist een van de verdedigingslinies van de alarmisten: met 9 miljard mensen op aarde moet het wel mis gaan… het is allemaal ongefundeerde lariekoek. Als New York een fijne stad is voor mens en plant en dier (lees http://www.amazon.de/Stadtnatur-Heimat-Tiere-Pfla… en ik minstens even graag in Amsterdam vertoef als op de Veluwe dan kunnen er in Nederland ook 60 miljoen mensen wonen. Hopelijk in een tijd waarin het even normaal is een helicoptertje op je dak te hebben als nu een auto… zodat je met je gezinnetje in een paar uurtjes naar de Alpen of Noorwegen vliegt om even uit te waaien. Zo'n vaart zal het niet lopen maar ik bedoel maar. De randstad zou wel kunnen doorgroeien naar 16 miljoen inwoners. Als we het absurde Groene Hart (landbouwmonocultuur) eindelijk eens opgeven. Te vullen dan ook met hoogopgeleide immigranten (actief aanjagen) dan zouden we misschien ook weer eens een paar topuniversiteiten in ons landje houden en zouden de orkesten het echt zonder subsidie redden omdat we dan ook superrijken hebben die wel 500 euro neertellen voor een avondje opera met z'n twee.
@boog: slecht lezen is een vak: zie je niet dat ik schrijf – na een decennium fantastisch werk vanaf 1982… daar valt ook jouw lekkerkerk onder (was in mijn eerste jaar van studie milieuhygiene)… hoe kun je dat verkeerd lezen? Het goede werk is natuurlijk al eerder begonnen bijv. met de Rijnakkoorden.
De natuurbescherming (conservation) is inderdaad van oudsher een rechtse (conservatieve beweging) gedragen door grootgrondbezitters, jagers en villabewoners. Het alarmisme daarentegen sinds Rachel Carson (noem ik in mijn artikel ook netjes) is daarentegen rood, bloedrood (zie 10:10 filmpjes)…. en daartegen zeg ik bah bah en nog eens bah!
Jammer dat je zo genuanceerd over het klimaat kunt schrijven en gelijktijdig vol vooroordelen zit over de Nederlandse landbouw. Ik lees hier veel rancune en onbegrip. Mocht je een keertje willen afreizen naar het Oosten, dan praat ik je graag bij.
punt3: Kans op erkenning dat er grote ruimtelijke problemen zijn … als, verrommeling door eindeloze industrieterreintjes Tja, visie (en belangrijker, geld) ontbreekt om meer natuur en milieu in acht te nemen. Zie de aluminium-troep in Hongarije. al vroeg op de middelbare school leer je bij economie-les over het begrip 'afwentelen'. Ik heb liever een aantal lokale bedrijven dan enkele megabedrijven die de politieke lakens gaan uitdelen. Die diverse terreintjes zouden wel veel meer ingebed kunnen worden in de omgeving.
Qua monoculturen in de landbouw heb je gelijk, maar hier heeft de overheid ook wel wat boter op z'n hoofd. Zo is mestinjectie in NL verplicht maar levert juist weer een probleem op voor de bodem, het maakt het anaeroob. Net als bij CO2, zijn er voor amoniak afspraken gemaakt over het verminderen van uitstoot. En puur deze afspraak om te verminderen is hierbij leidend. Wat voor andere problemen het oplevert wordt vaak terzijde geschoven (onzinnig ondergrondse CO2-opslag, en bij mestinjectie, nitraat, en ziektes in de bodem).
Zie dit interview over mestinjectie: http://www.youtube.com/watch?v=MOiv1JAib-E
Echt een eye-opener.
Hajo,
Ik begrijp dat je het helemaal ziet zitten met kabinet Rutte I. Maar maar hoe lang denk je dat het kan aanblijven.
Goed het zonnetje schijnt en Amadeus gaat maar weer eens met zijn oude Contax meetzoeker camera van het Groene Hart genieten, zolang dat nog kan :-)
A.G.
Zie hier ook een verhelderende bijeenkomst uit 2008 waar vragen aan destijds-minister Remkes werden gesteld.
(4:00min) – Remk: Veel van de argumenten in de amoniak discussie zijn inmiddels vrij duidelijk weerlegd.
(4:30min) – Remk: De CO2-discussie is een hype op het moment, en u moet niet de illusie hebben dat er in de richting van departement of kamer versoeplingen mogelijk zijn, eerder omgekeerd…
(7:07min) – NBoer: Wij zijn aan het berekenen hoeveel CO2 de gewassen opnemen en willen dat verrekenen, daar zit handel in. (haha)
(7:40m) – Remk: de CO2-hype ebt niet weg, … de internationale agenda laat zich ook veel minder makkelijk beïnvloeden. Soms kan het financieel beter zijn om op een rijdende trein te stappen dan dat je je achterwerk totaal tegen de krib gooit.
is climategate de reddende noodrem of bevroren wissel?
http://video.google.com/videoplay?docid=-72212026…
Beste Kok,
Ondanks mijn ‘partij’kiezen voor Melanie, ben ik er niet gerust op dat ze zich niet als een tweede Winsemius gaat ontwikkelen. Pieter gedroeg zich in discussies vaak als knapste jongetje van de klas . . . . als je begrijpt wat ik met deze fenomenologische vergelijking bedoel. Mee eens als je zegt “we zullen Schultz uiteraard slechts op het gevoerde beleid kunnen beoordelen”.
@Liesbeth: leuke verrassende reactie! ik denk heus wel genuanceerd over de landbouw hoor. maar soms moet je iets een tikje chargeren om je punt te maken (als blogger/journalist/reageerder mag dat, als wetenschapper hoor je dat niet te doen). niettemin ben ik geinteresseerd in je opvattingen over de landbouw. Zie je een kans voor een klimaatgerelateerd of meer algemeen gastblog?
Hajo,
..off topic..
Volgens mij filtert WordPress nu de whitespace uit blogposts en reacties? Het wordt er zo niet beter leesbaar op.
Vooral langere posts worden dan één woordbrij.
Cheers,
TSI
@TSI: witregel probleempje weer gefixed!!
Hajo,
Ik zie het – Topper…! :)
Dag Hajo,
Ik heb geen verstand van het klimaat en maar een klein beetje van landbouw. Een gastblog hier zou veel te uitgebreid worden, zeker in relatie tot het thema. Naast klimaatbeleid is er ook veel landbouwbeleid op basis van veronderstellingen. De onderbouwing van het ammoniakbeleid is bijv. bijzonder. Mocht je zin en tijd hebben, lees dan mn hfdst 6
http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/50012500…
Hajo
Je kletst
http://natuurondervuur.nl/2010/10/10/ook-animal-c…
Natuur hoort in ons land bij landbouw, het zijn vooral milieuregels die ook natuur in de weg zitten
De N van natuur is uit de ministeries verdwenen. Ik heb liever natuur dan milieu: wat is 'milieu'eigenlijk? Een verzamelnaam van slecht gedefinieerde begrippen