Als blogger denk je twee keer na voor je een titel boven je artikel zet. Bij bovenstaande titel heb ik vijf keer nagedacht. En toch hou ik staande dat dit videofragment uit het RTL4 Journaal van 26 oktober 2010 enig en alleen kan worden samengevat met de twee pregnante woorden “groen fascisme”. Hoe halen de journalisten die dit item hebben gemaakt het in hun botte hersens om het aanleggen van een tweebaans asfaltweg op de plek van een huidige even brede onverharde weg kritiekloos neer te zetten als een ecologische ramp?
Leven en dood
OK, de makers laten met een slap aftreksel van wederhoor in het midden van het item een bewoner van een dorp langs de weg aan het woord. Die is enthousiast over de asfaltering. Logisch want het kan als je kind een blindedarmontsteking heeft het verschil uitmaken tussen leven en dood. Om nog te zwijgen van iets banaals als kans op economische en persoonlijke ontwikkeling. Maar nee daar wil de westerse milieubeweging toch niets van weten. Leeuwen en gnoes gaan voor en de RTL4 redactie ervaart dit niet als een problematisch standpunt.
Nieuwsgierig?
Neem je aanstoot aan mijn interpretatie? Laat het dan rusten en ga niet verder op de weg van Godwin’s Law. Ben je daarentegen geprikkeld en nieuwsgierig geworden? Oriรซnteer je dan eens op enkele van de professioneel gemaakte online docu’s van het Larouche Political Action Committee, dat zich erop toelegt om de geschiedenis van het groeneย fascismeย aan de kaak te stellen om onze blauwe planeet uit haar groene kluisters te bevrijden en de weg voor ongebreidelde ontwikkeling en welvaart vrij te maken.
Vier woorden
Vind je deze politieke stroming ook weer te extreem? Bekijk het dan door de vrolijke bril van The Rational Optimist en stel vast dat de milieubeweging ook gekenschetst kan worden zonder in de valkuil van Godwin’s Law te stappen met de vier woorden “not evil just wrong“.ย Heb ik me ten langen leste toch nog bedacht! LOL.
Hieronder 3 video’s van Larouche beginnend met een toepasselijke over Afrika…
The extended NAWAPA Project: The possibilities of Africa
Global Warming – British for Genocide
To conserve man
Waarom een politiek correct item over een snelweg in Afrika, als het ook in Nederland kan: de Noordelijke Friese Wouden sneuvelen voor de ambities van bestuurders die krimp willen tegengaan
http://rypkezeilmaker.nl/typo/index.php?id=481
Dat kan alleen maar omdat de toeristische waarde van leeuwen groter is, dan van de beestjes in ons land. Het zal me niets verbazen als RTL4 voor dit item betaald kreeg door een fondsenwervende consultingfirma als WWF die daar de natuur vanaf duizenden kilometers afstand 'beschermt'. (= haar consultants aan het werk houdt en rijke gasten ontvangt die donaties kunnen doen) Dergelijke 'natuurbescherming'is nog een erfenis uit koloniale tijd (Kruger park enz waren jachtreservaten voor kolonialen/Bernhard enz) en sterft langzaam een zachte dood. Men zoekt dus naar alternatieven die wel geld opleveren maar geen verantwoording vragen zoals 'het redden van het klimaat'.
Ik vind larouche niettemin doorzichtig politiek (tea party), ze zijn tegen natuurbeleid an sich omdat ze dan 'the liberals'van alles kunnen beschuldigen dat vies en voos is. Dat kan ook wel, maar wees zuiver in je argumentatie
De natuurbeweging heeft uiteraard meelifters met diverse belangen, lees bijvoorbeeld Het Wereldnatuurleger van Rene Zwaap in de Groene Amsterdammer
maar is ook gewoon uit zorg ontstaan, de romantische beweging, de toerismeindustrie, en ook (dat meldt Larouche niet) vanuit sentimenten als nationalisme: de natuur als afspiegeling van de (fantastische) aard van het volk
En het is ook gewoon zinvol om stukken natuur te bewaren als erfgoed.
Een reactie uit Tanzania.
http://www.dailynews.co.tz/columnist/?n=13375&…
@Rypke: jouw artikel over de snelweg door de Friese wouden is inderdaad exemplarisch. Toch moeten we de 7 verschillen zoeken:
* tweebaans asfaltspoor vs. 4 baans snelweg met middenberm en vangrails.
* bescheiden ontwikkeling in gigantische lege ruimte vs. vernietigen laatste stukjes oerlandschap in dichtbevolkte hoogontwikkelde natie
* eerlijke vrije wens tot ontwikkeling vs. planeconomische leugenachtige novellerende ambtelijke structuurfondsen
Je visie tav Larouche deel ik. Natuur inderdaad ook spiegel van de ziel. Zoals Tolstoi vroeg ""Hoeveel aarde heeft de mens nodig" zou ik willen vragen "Hoeveel natuur heeft de mens als spiegel voor de ziel nodig". Zeker niet zoveel dat je iegen kids erbij als ratten sterven…
Kortom: laat Tanzania met de Larouche VOC mentaliteit voor 80% ontwikkelen en dan de structuurondsen bespaard blijven waarmee die laatste 20% ook zou worden ontwikkeld. Ofwel: Nederland meer natuur, Tanzania minder (waarbij ik altijd aanteken dat ook op asfalt en fabrieksmuren interessante ecosystemen van kleine beestjes en plantjes huizen).
Graag nog jouw altijd weer verfrissende visie op het nieuwe natuurbeleid van de overheid mbt natuurontwikkeling etc.
Die staat nu op mijn eigen blog
http://natuurondervuur.nl/2010/10/27/natuurmonume…
bij gebrek aan reaguurders vandaag zijn we kortom lekker onderling bezig. Waar is de rest?
Ik ben het vrijwel altijd eens met de uitstekende artikelen van Rypke, maar zijn verhaal over het sneuvelen van de Noordelijke Friese Wouden door het aanleggen van een snelweg is wel erg ver gezocht. Ik woon zelf in dit gebied en wat Rypke hier beweert klopt van geen kant. Ook na aanleg van de Centrale As bieden de Noordelijke Friese Wouden nog een schat aan natuurlijke waarden.
Waar is de rest?
Heel goede vraag. Ik kom ook weer eens kijken na een tijdje, maar vraag me serieus af waarom. Het is allemaal een beetje eenzijdig en simplistisch. In plaats van de gebruikelijke meuk van Larouche had ik graag wat meer achtergrondinfo gezien. Moet die snelweg bijvoorbeeld door de Serengeti lopen, of zijn er alternatieven?
Overigens, Rypke, volgens Hajo's definitie ben je een groene fascist. Zoals de waard is…
Neven, Het is geen "snelweg", het is maar een 2-baans asfaltweg.
Wie heeft er voorrang in de natuur: mens of dier?
Neven, Het is geen “snelweg”, het is maar een 2-baans asfaltweg.
Kinderachtig.
Moet die 2-baans asfaltweg bijvoorbeeld door de Serengeti lopen, of zijn er alternatieven?
Zullen we de besluitvorming over die weg aan tanzania overlaten? Zij bemoeien zich immers ook niet met de aanleg van de a4 door midden delfland.
Ik vraag niet om besluitvorming, ik vraag om meer informatie. Dan kan ik Hajo's impulsieve 'groen fascisme' meer in de context plaatsen.
Als je moeite hebt om een discussie te volgen, en steeds zijwegen inslaat (al dan niet geasfalteerd), dan wil ik je vriendelijk verzoeken je er niet mee te bemoeien, Hans Erren.
Hajo, geef eens een definitie van 'fascisme'. Wat is dat eigenlijk volgens jou?
hoe traag de nieuwsberichten gaan
een bericht van 2 augustus uit kenya:
http://www.youthforconservation.org/index.php?id=…
Zeg neven wil je niet zo hoog van de toren blazen zeg.
Het gaat over een weg die al bestaat waar al vrachtwagens met 70 km per uur over ongeplaveide wegen scheuren en daarbij de dorpelingen in een grofstofwolk hullen waarmee in nederland alle normen ver overschreden worden.
Ik weet niet of je wel een 50 km over een ongeplaveide weg hebt gereden, ik kan je verzekeren als chauffeur is dat zeker geen pretje.
Het argument dat het asfalteren van een bestaande weg ten koste zou gaan van de gnoemigratie is een gotspe, er gaan meer mensen dood doordat de weg niet verhard is, maar mensenlevens tellen niet meer voor de natuurorganisaties.
250000 gnoes sterven op weg van Kenia naar Tanzania, daar heeft een geasfalteerde weg geen meetbare invloed op.
PS Ik heb drie jaar in Tanzania gewoond ik heb heel wat armoede en doden gezien, ik ben twee keer in de serengeti geweest, dus ik weet waarover ik praat.
Misschien een tunnel graven op kosten van de EU?
Als ik hans lees: dat er "al vrachtwagens met 70 km per uur over ongeplaveide wegen scheuren", denk ik dat de dieren er echt wel overheen lopen (als er geen grote vangrail naast de weg komt). Verder kan je heel praktisch natuurlijk ook gewoon op enkele veelgebruikte oversteekplekken voorzieningen treffen.
Neem nou maar van mij aan dat de dames en heren Tanzanianen harde westerse pegels willen zien, hoe die weg ook gaat lopen en eruit zal zien. De westerse groene garde staat alweer te trappelen. Let nou maar op: er komen alternatieven onderlangs, twee keer zo lang, twee keer zoveel uitstoot, producten twee keer de prijs.
Maar zeg nou zelf; als westerse hulpverlener zit je toch helemaal niet te wachten op maatregelen die werken. Er moet dus helemaal geen weg komen daar, dat is de dood in de pot voor een hele kaste hier.
Trouwens wat betreft biodiversiteit, daar gaat het hier de laatste dagen geloof ik ook over. Ik weet uit ervaring dat je daar maar weinig tegen kunt ondernemen. Als zeventienjarige werd ik uit de schoolbanken verwijderd vanwege een T-shirt waarop te lezen stond: “nuke the whales!” Na maandenlang onderhandelen mocht ik het toch weer aan op school en zo kon mijn leraar scheikunde zijn ban-de-bom-ketting blijven dragen.
En zie, het schijnt dat die walvissen nog niet uitgeroeid zijn. Dus niet piepen nu; als je de walvissen werkelijk de wereld uit wilt hebben moet je ze nuken, niet eten.