Het meteorologisch jaar loopt van 1 december tot en met 31 november. De cijfers voor 2010 zijn dus al bekend. Hier volgt weer een vergelijk van de stations Hohenpeissenberg, Basel, Ukkel en De Bilt. Door de koude winter aan het begin van 2010 hebben de jaargemiddelden van 2010 een flinke opdonder gekregen:
Dit bevestigt de trend die al in het midden van de jaren 80 inzette. De maxima zijn nu al een aantal jaren vlak maar de winters worden geleidelijk warmer, misschien dat komende winter deze trend doorbreekt.
Data:
http://data.giss.nasa.gov/gistemp/station_data/
Ukkel kmi
Basel meteoswiss
De Bilt knmi
Hohenpeissenberg dwd (Daten online – frei > Klimadaten Deutschland > Zeitreihen an Stationen > Monatswerte > 10962 Hohenpeißenberg )
Alle data in 1 overzichtelijk spreadsheet: europe_pub.zip
Kom er maar in vdLaan…
Millions for new climate research
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8422100/__Milj…
I D I O T S
@ hans erren
kunt u aangeven hoe dit zich verhoudt tot de temperaturen elders in de wereld? is het alleen in Europa erg koud? hoe zit het met het wereldgemiddelde? en wat is het nut om Europa hier geïsoleerd weer te geven?
ik hoop dat u zo vriendelijk wilt zijn deze vragen te beantwoorden;
mvg
rmey
Dus,
Als ik het goed begrijp is het van 1940 – 2010 ruim 1 graad Celsius warmer geworden. Kijk ik toch ook even naar de mondiale temperatuurstijging in diezelfde periode (bron IPCC, http://en.wikipedia.org/wiki/File:Instrumental_Te… Die schijnt slechts ca. 0,5 graden te zijn. Is het dan de bedoeling van deze post, om te demonstreren dat de opwarming in Europa 2 maal zo snel plaatsvindt dan wereldwijd?
wat deze figuurtjes in iedergeval duidelijker laten zien is dat het over de afgelopen 100 jaar warmer is geworden. Dat de laatste 10 jaar het de warmste decade sinds 1900 is geweest en de opwarming is afgevlakt sind midden jaren 90. niet echt iets nieuws als je klimaatwetenschap een beetje volgt.
@Michiel
Het grafiekje laat zien dat het de afgelopen 70 jaar rond 1990 opeens warmer is geworden. Het ziet er eerder uit als een step functie met een periodieke golffunctie en flink wat ruis, dan als een als een geleidelijk stijgende lijn. Alleen de koudste winters worden geleidelijk minder koud. De warmste zomers waren warm tot 1966, koud tot 1984 en warmer daarna.
@roelof: zie http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-13…
Kouderecord 7 december Fort Lauderdale sinds 169 jaar! http://www.sun-sentinel.com/news/broward/fort-lau…
En zelfs in Cancun is net een kouderecord gebroken! http://www.drroyspencer.com/2010/12/gore-effect-s…
En in Schotland zo bar als voor het laatst in de jaren zestig: http://www.depers.nl/opmerkelijk/529757/Automobil…
@Hajo, jaja, nu komt de ijstijd er toch echt aan, kijk maar naar buiten, allemaal sneeuw! :P
@Arjan: Maar de verontrusting over de opwarming begon ook omdat er een paar warme zomers achter elkaar waren, rond 1990 en ook voornamelijk op het noordelijk halfrond. Waarna bijna al het onderzoek zich anderhalf decennium richtte op de relatie met CO2.
Een stel koudere jaren, opnieuw vooral op het noordelijk halfrond, kunnen er in ieder geval voor zorgen dat het klimatologisch onderzoek meer dan voorheen zich ook richt op andere factoren die van invloed kunnen zijn. Dat lijkt mij voor klimatologie als wetenschap – niet te verwarren met klimatologie als ideologie – alleen maar winst.
Bij het publiek wel ja omdat als dat gebeurt de media dingen oppikken het vervolgens bij het publiek bekend wordt.
Die verschuiving heeft al lang plaatsgevonden en is ook nog steeds bezig. Er zijn (helaas?) nog wel (te?) veel studies die gedetailleerde projecties proberen te maken van het klimaat van de toekomst op regionale schaal, wat op dit moment (zonder beter begrip van andere factoren) een beetje onbegonnen werk is (mijn persoonlijke mening, maar ik weet daar niet super veel van, en je zou dit moeten informeren bij wetenschappers die daarmee bezig zij). Er is alleen vanuit de overheid en het bedrijfsleven heel veel vraag naar en belang bij om toch resultaten te produceren op dit gebied. Ik zet daar wel mijn vraagtekens bij of dat op dit moment verstandig is omdat ik denk dat de betrouwbaarheid van dat soort projecties helaas zeer gering is.