In een artikel in De Morgen een opmerkelijk nieuwtje: ‘klimaatscepticus krijgt forum in ‘EOS’. Hierin mag de bij Vlaamse media zeer populaire deskundoloog Peter Tom Jones mij verdacht maken, omdat ik รฉรฉn van de wetenschapsjournalisten ben, die niet iedere halve waarheid voor zoete koek slikt.
Peter Tom Jones en het Verdriet van Belgie
Omdat veel collegae dat wel doen, blijven ‘deskundigen’ als Peter Tom Jones in kranten een podium krijgen. Het is wonderlijk, dat het verschijnen van een kritisch artikel een nieuwsfeit is in een leidend Vlaams Dagblad. Wat is er van de journalistiek geworden?
De milieujournalistiek heeft na Brent Spar nog niets geleerd
Ik citeer gewoon deugdelijke wetenschappers, die zich verbazen dat de Ecologische Voetafdruk nog zoveel aandacht krijgt. Lees het EOS-artikel maar na. Die hebben de tekst zelf nagelezen, maar Tom Jones heeft het over ‘fouten’. Waarmee hij claimt meer van milieu-economie te weten dan leidend milieu-ecooom Jeroen van den Bergh. I beg to differ.
Dat de reguliere journalistiek tien jaar lang lag te slapen en naief de pseudoexperts blijft papegaaien, in plaats van eens verder te kijken, is niet mijn fout. Klinken de alarmerende angstprojecties uit de voetafdruk zo sexy en sensationeel, dat men daar geen vragen bij wil stellen? Een blad als EOS kijkt gelukkig niet naar wie in welke vriendenclub zit, maar hanteert de vraag: is het op deugdelijke feiten gebaseerd en serieuze wetenschap? Dat zouden meer bladen moeten doen.
De tanende geloofwaardigheid van angstzaaiers
Een voorbeeld: Peter Tom Jones organiseert ook de vertoning van de pseudowetenschappelijke visfilm ‘Sea the Truth’, van de zichzelf op de voorgrond gooiende eigengeiler Dos Winkel. Met als enige wetenschappelijk geluid Pauly, wiens ‘fishing down the foodchain’-concept afgelopen November nog in Nature ten grave werd gedragen, door oa leidend visserijbioloog Ray Hilborn.
Natuurlijk, er is een veel betere regulering van visserij nodig. Juist daarom moet je wetenschap deugdelijk zijn, zodat je weet welk probleem wel en niet relevant is. Vage angstgevoelens zitten maar in de weg. Lees over Sea the Truth de column ‘Vlees noch vis’van visserijbiologe Chantal van Dam. Opnieuw: iedereen die enige kennis heeft, is steeds opvallend genuanceerd. Dat is voor mij als journalist door de jaren een openbaring geweest, na de vele sensatie die ik tot mij moest nemen onder het mom van ‘kwaliteitskrant’.
Zelfs mijn T-shirt is al populair in Belgie
‘Dat de man, een van de spilfiguren achter de klimaatsceptische site climategate.nl, zoโn forum krijgt in het populaire blad omeen kritiek die al tien jaar oud is uit te schrijven en ook nog eens een pak fouten serveert (Wat dan? Nee, dat kun je niet zeggen schat RZ), vindt milieudeskundige Peter Tom Jones wraakroepend. โDit is de man die T-shirts verkoopt met daarop โCO2 is good for youโ. De
bemerkingen dat de ecologische voetafdruk nog een onderschatting is en dat het niet realistisch is
alles in oppervlaktes bos uit te drukken zijn al zeer lang gekend. (waarom gebruik je de voetafdruk dan nog in Terra Reversa als dรฉ maat waarop de ‘ecologische crisis’is gebaseerd. RZ)Daar tegenover staat dat de ecologische voetafdruk een toepasselijke manier is om het ecologische probleem bij een breed publiek te schetsenโ, zegt Jones. Volgens Jones hebben we te maken met een nieuw voorbeeld van hoe klimaatontkenners sluipend terrein winnen. (HAHAHAHAHA) โHet is gekend hoe een internationale lobby uitgekiende campagnes voerde om de klimaatwetenschap onderuit te halen. Zeilmaker doet daaraan mee.
EOS doet nog journalistiek
In bladen als EOS krijg je nog de ruimte om de nuance te zoeken van echte experts, terwijl kranten vooral uit zijn op sensatie en eenzijdigheid. Dat komt gewoon omdat ze niet de tijd hebben/nemen om zich serieus te verdiepen in de materie. Het is positief dat EOS de moed had om dat wel te doen. Zoals ik hier blog, lezers weten dat, moet je altijd met knipoog lezen. Het t-shirt CO2 is Good for You is de ultieme knipoog: durf ook naar de andere kant te kijken, als deze op redelijke feiten is gebaseerd.
Als ik pleit voor CO2-opslag in trappistenbier, moet je dan boos en emotioneel worden, of grijnzen? De keus is aan u. En wat Van den Bergh betreft: hij volgt gewoon de mainstream klimaatwetenschap zoals vertolkt in het IPCC-rapport. Mijn standpunt hier als vermeend handlanger in een skeptisch wereldcomplot doet er niet toe, al geloof ik dat Van den Bergh bij volledige informatie zijn standpunt zou aanpassen.
Wat wel telt, Van den Bergh is een verstandig en analytisch denkend mens, die publiceert in de serieuze literatuur. Aan zulke mensen wil je milieubeleid toevertrouwen, niet aan paniekerige schreeuwerds als Peter Tom Jones die zichzelf blijven profileren als kanarie in de koolmijn.
Het is de hoogste tijd dat journalisten uit hun slaap ontwaken bij klimaat en milieu en de juiste vragen gaan stellen. Uiteindelijk wil iedereen leven op een mooie aarde met veel groen, in geluk en welzijn. Is het reactionair om te denken, dat zelfprofilerende pseudoexperts daarin geen oplossing zijn maar een probleem?
Rypke: je bent beroemd!
Rypke, je geeft zelf het antwoord:
"Dat de reguliere journalistiek tien jaar lang lag te slapen en naïef de pseudoexperts blijft papegaaien, in plaats van eens verder te kijken, is niet mijn fout".
Ze zijn wakker geschrokken van de klok maar weten nog niet waar de klepel hangt.
Ik heb alvast de Morgenredactie gemaild:
Rypke Zeilmaker aan redactie, Raf
details weergeven 17:05 (6 uren geleden)
Geachte
In De Morgen van 19 februari laat u Peter Tom Jones tegen mij leeglopen in het stuk 'klimaatscepticus krijgt podium in EOS', alsof ik als journalist deel zou uitmaken van een mysterieus sceptisch wereldcomplot en allerlei onzinnigheden. Dit naar aanleiding van mijn artikel in EOS 'Eén aarde volstaat' over het pseudowetenschappelijk gehalte van de voetafdruk.
Ik vond het opmerkelijk dat het een nieuwsfeit is in een leidende krant in Vlaanderen wanneer er een kritisch en goed geinformeerd artikel verschijnt in een fatsoenlijk blad als EOS. Wat dat betreft zou u over uw eigen niveau eens vragen moeten stellen tav natuur en milieuberichtgeving, in plaats van uw stagaire tekeer te laten gaan zonder wederhoor. Het is normaal dat een journalist een podium krijgt in een blad, anders zijn de pagina's leeg en wie in welk kamp zou zitten is totaal irrelevant: de feiten tellen.
http://climategate.nl/2011/02/19/de-morgen-klimaa…
Graag zou ik dus een ingezonden stuk willen plaatse met de strekking als verwoord in bovenstaand blog. Daar heb ik recht op gezien de insinuaties dat er fouten in het artikel zouden staan. Die bewering is feitelijk onjuist, en suggereert dat een pseudoexpert als Peter Tom Jones meer weet van milieu-economie dan leidend milieueconoom Jeroen van den Bergh, Richard Tol ea die de betreffende tekst gewoon heeft nagelezen en goedgekeurd. Dergelijke Ad Hominem aanvallen op mijn geloofwaardigheid als schrijver ben ik dan ook niet van gediend en beschadigen zowel mijn reputatie als dat van een fatsoenlijk blad als EOS, dat tenminste maandelijks de ruimte biedt aan stukken die niet over één nacht ijs gaan: een lichtend voorbeeld voor de sensatiepers
vriendelijke groet
Rypke Zeilmaker
‘CO2 is good for you’
maar ook
‘CO2 is food for you’
CO2 is namelijk 'GROEIGAS'
Ongelofelijk! Jones is echt van het niveau:
"Maar dat MAG helemaal niet!"
(en dan dat huilende babygezicht erbij)
Grow up!
Sop is de kool niet waard.
Peter Tom Jones lijkt mij vooralsnog de eerste en enige Belg zonder humor
Peter Tom Jones is de man die enkele dagen voor de top in Copenhagen in de Standaard het artikel publiceerde:
'Klimaatscepticisme is een misdaad tegen de menselijkheid'
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artik…
De tekst van het artikel is nu alleen nog voor abonnees toegankelijk. Maar de titel zegt genoeg.
@Peter Vanzande: Je kan het hele artikel lezen op de blog van Jones:
http://www.petertomjones.be/content/view/318/1/
De argumentatie is van een bedroevend laag niveau.
Rypke,
P.T. Jones heeft wel humor! Hij heeft een tegenblog geschreven…
"Post scriptum bij de hetze rond de ecologische voetafdruk in EOS" http://www.petertomjones.be/content/view/428/1/
Ik noem een grap die hij hierin maakt:"het gaat erom dat de sinkcapaciteit van de aarde om CO2 op te nemen overbevraagd wordt, waardoor de CO2 concentratie in de atmosfeer toeneemt, waardoor het broeikaseffect versterkt wordt, de stralingsbalans verstoord wordt en de aarde opwarmt. In die zin rekent met CO2-uitstoot om in een HYPOTHETISCHE landoppervlakte die nodig zou zijn om de extra uitstoot opnieuw op te nemen."
@T2000
Hij verwijst ook naar zijn 'peer-review boek Terra Incognita'. Waarschijnlijk gereviewed door zijn vrienden van de vakbond.
@Peter Vanzande
Peer review is een selectieproces voor artikels in wetenschappelijke tijdschriften. Bij mijn weten bestaat er geen peer review voor boeken. De selectie van boeken door een uitgever noemt men geen peer review. En de review van een gepubliceerd boek noemt men gewoon een boekbespreking, ook als dat gebeurt door 'peers'. Dat Jones zijn boek een 'peer-review boek' noemt zegt toch wel iets over zijn wetenschappelijke ingesteldheid.
PS. Het boek is nu beschikbaar via Open Access:
http://www.oapen.org/xtf/search?brand=oapen&i…
..met voorwoord van Agnes Jongerius. ook het klimaat heeft tegenwoordig al een vakbond nodig
Wil Jongerius betere klimaatvoorwaarden scheppen, het aantal koude dagen verminderen voor stratenmakers zodat ze minder snel reuma-achtige klachten krijgen?