Ik ben opgegroeid met de Thunderbirds. Voor de jongere lezertjes onder ons: dat was een science-fiction marionetten-animatie TV-serie over een familie die met high-tech apparatuur reddingsoperaties over de hele wereld uitvoerde. Een episode herinner ik me bijzonder goed: Het ging over een atoomaangedreven bosrooimachine die een weg aan het leggen was in de Amazone, en nee deze mensen waren niet de slechterikken maar de mensen die gered moesten worden omdat hun machine op hol sloeg.
De episode “Path of Destruction” is te bekijken op youtube:
De aflevering is gemaakt in een periode toen blijkbaar wegen aanleggen door een oerwoud een nobele zaak was. Mijn Grote Bosatlas uit die periode heeft in Nederland dan ook een kaart met “woeste grond” die werd “ontgonnen”.
De brazilianen doen nu wat Nederland in de negentiende eeuw deed: hun woeste grond ontginnen.
Vergroening
Is het allemaal kommer en kwel en zijn we alle bossen van de aarde in hoog tempo aan het vernietigen? Nee, een recente studie van Liu, Liu en Liu bevestigt eerdere berichten dat de aarde bezig is zich te vergroenen. Met name de Sahel, de Kalahari, de noordrand van de Amazone en de bossen in de gematigde breedten hebben een steeds grotere “Leaf Area Index”. Voor de bossen in de gematigde breedten wordt dit direct gerelateerd aan het langere groeiseizoen als gevolg van de waargenomen opwarming.
De drie Lius verzamelden wereldwijd satellietopnamen en berekenden de trend in de Leaf Area Index tussen 1981 en 2006. (Let op, in het artikel zijn de bijschriften van figuur 3a en 3b verwisseld!)
Abstract: Earth is always changing. Knowledge about where changes happened is the first step for us to understand how these changes affect our lives. In this paper, we use a long-term leaf area index data (LAI) to identify where changes happened and where has experienced the strongest change around the globe during 1981–2006. Results show that, over the past 26 years, LAI has generally increased at a rate of 0.0013 per year around the globe.
The strongest increasing trend is around 0.0032 per year in the middle and northern high latitudes (north of 30°N). LAI has prominently increased in Europe, Siberia, Indian Peninsula, America and south Canada, South region of Sahara, southwest corner of Australia and Kgalagadi (HE: Kalahari) Basin; while noticeably decreased in Southeast Asia, southeastern China, central Africa, central and southern South America and arctic areas in North America.
Weer een positief gevolg van de opwarming van de aarde. Van Greenpeace zul je dit goede nieuws niet horen.
ref:
World Climate Report, March 23, 2011 Global Greening Continues: Did We Cause It? link
Liu, S., R. Liu, and Y. Liu. 2010. Spatial and temporal variation of global LAI during 1981-2006. Journal of Geographical Sciences, 20, 323-332. link pdf
Goed stuk.
Met positief nieuws bereik je als zgn milieuorganisatie niets.
Nee, je moet hel en verdoemenis prediken, dan zijn ze (het volk) bereid (boetedoening) ervoor te betalen.
Als het goed gaat is er voor zo'n organisatie niets te "scoren"…
Leuk deze historisch Thunderbirds. I was ook fan vroeger. Toen nog geen computer simulaties, was echte animatie! Interessant het nieuws dat de aarde bezig is zich te vergroenen in de Sahel, de Kalahari, de noordrand van de Amazone.
Overigens: Is mijn waarneming correct in de bloggossfeer, dat slechts de sceptische klimaatwetenschap nog slechts verwijst naar het IPCC als bewijs van een blunderend onwetenschappelijk gepolitiseerd klimaat adviesorgaan van de VN?
Als ik op de anti-sceptische klimaat-websites kom bevolkt door de "Warmist" en met de overtuiging van de 97% consensus over Global warming, daar wordt het IPCC niet of nauwelijks meer aangehaald.
Mijn vraag: Is de schaamte over het IPCC 4R rapport ingedaald bij de "Warmist" of zijn mijn waarneming incorrect?