Het is een beetje beangstigend maar we hebben een helderziende in ons midden: Theo Wolters. Op 9 maart jl. publiceerde hij het artikeltje De Stralingsparadox en nog geen twee dagen later voltrekt zich een ramp van astronomische proporties met in de nasleep een amper noemenswaardig stralingsongelukje. De manier waarop de media hierop duiken en hoe alarmistische wetenschappers – klimaatspook Wim Turkenburg gisteren in 8 uur journaal – erop geilen is een Röntgenfoto van de angstindustrie: de offertes van ingenieursbureau’s voor de nu “noodzakelijke” dure studies naar de veiligheid van Borssele vullen waarschijnlijk al de postbus van ons ministerie.
Met dank aan Theo’s helderziende link naar de Groene Rekenkamer las ik de voorpublicatie van bovenstaand boek al voorafgaand aan de Japanse supergau. Als scepticus neem je zo iets dankbaar aan en weet je meteen dat het hele stralingsgebeuren net zo’n angstindustrie is als de klimatocratie. Sinds 10 jaar is wetenschappelijk bewezen dat lage stralingsdosis – hormese heet dat – net zo goed voor mens en dier zijn als warmte en meer groeigas (CO2) en dat er geen bizarder plaatje denkbaar is dan wanneer eco-freaks zich aan de spoorbaan ketenen om de planeet te behoeden voor iets wat in wezen goed voor ons is (schrijf je nu in voor het ingelastte stralingswebinar van GRK vanavond om 20.30 uur).
Windenergie en biogas dodelijk
Op de sceptische blogs komen nu rechts en rechts artikelen binnen die het beeld van bovenstaand boek bevestigen. Meteorological Musings herinnert ons aan het sum total van 56 doden (!!!!) van de hele Chernobyl ramp (plus de naar schatting 100.000 tot 500.000 abortussen in West-Europa als gevolg van de destijds gezaaide atoomangst – zo weten we van de voorpublicatie van bovenstaand boek). Pierre Gosselin geeft in zijn Candles Kill More than Nuclear Power keurig weer hoeveel doden de verschillende energiedragers met zich mee brengen (windenergie zeer vele) en herinnert aan de in de MSM doodgezwegen biogasexplosie in Noord-Duitsland waarbij enkele jaren geleden 4 doden vielen.
Mentale kick
Het is zo’n fraai beeld: de eigenlijke superramp is gewoon al geweest (de tsunami) en wij mensen laten zien dat we net als na WWII en alle andere reële rampen die de mensheid hebben geteisterd gewoon de handen uit de mouwen steken en aanpakken en de boel opruimen en dat dit uiteindelijk zelfs een boost is voor GDP. Ondertussen hebben we het blijkbaar nodig te fantaseren over een abstract onzichtbaar eindtijd-dag-des-oordeels-armageddon waar ook De Telegraaf (zie hieronder) zeer groot mee uitpakt vandaag.
Ideologisch verbloemd
Dagelijks voltrekt zich een reële mini-holocaust onder de vele honderduizenden die lijden aan malaria en andere ziekten en oorlogen, waarbij onze zieke psychologie bewijst dat Wir haben es nicht gewusst ten aanzien van ideologisch verbloemd reëel lijden eerder regel dan uitzondering is. De irreële abstracte jenseitige Apocalyps blijkt ons daarentegen duizenden jaren lang zodanig ingeprent dat we niet meer zonder deze mentale kick kunnen. Geen wonder dus dat Fukushima 1, dat niet dodelijker is dan het eerste beste auto-ongelukje, de helse toestanden in Libië uit het nieuws drukt.
Afsluitend een raadseltje. Waar is het fijner toeven vandaag:
- op een terrasje onder de rook van Fukushima 1?
- in een folterkelder in Libië?
- werkloos thuis op de bank?
- progressief urbaan voor je abstracte natuurloze werkplek?
Ik kies 1 want dankzij Ed Hiserodt weet ik dat straling net als CO2 goed voor me is… (op Amazon is het Engelse origineel uit 2005 al te bestellen)…
Hieronder de voorpagina van De Telegraaf van vandaag….
Borssele II
Het leuke van dit alles is natuurlijk wel dat deze angstgolf de mensheid wegdrijft van kernenergie en dus terug naar fossiel…. en dat zodoende de mythe van het stralingsgevaar de klimaatmythe mede om zeep helpt. Een geluk bij een kernongeluk dus! Nu snel fossiel verder met het uitstoten van het fijne groeigas (CO2) tot de plantjes weer lekker groeien en de wereldeconomie weer lekker draait en dan over 200 jaar – als alle ecobelievers in hun graf liggen – weer terug naar kernenergie. Of nee, doe toch nu al maar die Borssele II dan ga ik er komende zomer picknickend met het hele gezin lekker mijn hormesische portie straling halen!
Heb de redenatie boven de Telegraaf-voorpagina nog wat helderder geformuleerd… ;-)
Als werkloze zit ik momenteel liever op de bank thuis dan op een terrasje onder de rook van Fukushima. Al is het alleen maar omdat die 56 doden a.g.v. Tsjernobyl letterlijk onder en in de rook van de kerncentrales daar werkten. Het waren de technici en brandweerlui die meehielpen de brand te blussen.
Elke conclusie die nu al getrokken wordt, zowel die de gevaren uitvergroten als bagatelliseren, is momenteel te vroeg. Als het lukt om de temperatuur in de reactoren die nu het grootste risico vormen te laten dalen, zal het grootste gevaar waarschijnlijk eind deze week al geweken zijn. Maar het is nog steeds te vroeg voor welk oordeel dan ook.
Behalve één: Japan zal al die reactoren niet meer kunnen gebruiken. De kapitaalvernietiging en de economische schade die daarmee gepaard gaat, zal enorm zijn. Ook dat zal meewegen bij toekomstige besluiten omtrent kernenergie.
Ben het met Fred eens. De media druipen weer eens van voorbarigheid. Maar ja, het een lokt het ander uit. De tsunami van alarmisme moet wel weerwerk krijgen. Wat betreft de economische schade en de toekomst is ook een ander ding zeker: Met windmolens installeer je economische schade.
Over de rampzaligheid van de gevolgen is ook in mijn ogen elk woord nog te vroeg.
Over de toekomst van kernenergie kan al wel wat gezegd worden: die is puur commercieel voor enige decennia onmogelijk geworden.
De reden hiervoor is dat de kosten van kernenergie grotendeels zitten in de rente op de investering. Voorlopig is het dan de goedkoopste vorm van basisstroom (dus als de centrale altijd op 100% van het vermogen draait), wanneer dezelfde rente als voor fossiele centrales wordt gerekend.
Wanneer banken echter een groter risico zien, vragen ze een hogere rente. Dan is kernenergie opeens duurder dan andere basislast (steenkool).
Dat probleem was er al vanwege de wisselvallige politiek: je moet niet na 15 jaar opeens een kabinet krijgen dat de centrales wil sluiten, dan heb je een miljardenschade. Dat was zelfs vóór deze ramp een probleem: ook Borssele 2 zou naar alle waarschijnlijkheid financieringsproblemen hebben als de staat zich niet sterk zou committeren in de vorm van een afnameverplichting of een financieringsgarantie.
Na dit kernongeluk (ongeacht de verdere afloop) zullen de banken nog grotere zekerheden eisen, die erop neerkomen dat de nieuwe centrale(s) de facto overheidsprojecten zullen worden.
Dat is in onze verzelfstandigde stroomproductiewereld een moeizaam gebeuren.
En het laat zich raden hoe de kamer in de aftermath van het ongeluk gaat reageren op deze commitment. Hierbij is het wél cruciaal of de gevolgen gaan meevallen of niet.
Eng. Mensen zijn onevenredig bang voor het onzichtbare, de monsters onder het bed in het donker. Straling, CO2, zure regen, ozongaten, allemaal onzichtbaar. Auto's kun je wel zien, hoef je dus niet bang voor te zijn (resultaat >1M verkeersdoden per jaar wereldwijd).
Ook al blijkt uit alle onderzoeken en rapporten dat het onzichtbare veel minder gevaarlijk is dan het zichtbare, onze hersenen zullen dat niet snappen. Onzichtbaar is eng…
@Smur: Vanmorgen onder de douche ging precies dezelfde gedachte door mijn hoofd in precies dezelfde bewoording: de onzichtbare monsters en de vergelijking met het aantal verkeersslachtoffers.
Niet alleen het onzichtbare boezemt een onredelijke angst in. Reële angst voor zichtbare dreigingen wordt vaak volledig verkeerd ingeschat. Men is bang voor criminelen, maar de kans dat je door je eigen partner wordt vermoord of mishandeld en door je eigen bank, pensioenfonds en verzekeraar wordt opgelicht is aanzienlijk groter.
Zou men bang zijn die echte gevaren onder ogen te zien? Want dat zou kunnen leiden tot onaangename conclusies: auto wegdoen, alle polissen opzeggen, geld weer in een oude sok en onmiddellijk scheiden!
Dan liever onzichtbare dreigingen waar men zich druk over kan maken. Ik vrees dat skeptici t.o.v. welk onderwerp dan ook zullen blijven lullen als Brugman zonder veel resultaat. Of is die vrees ook verkeerd ingeschat?
Mooie praat dat hormese. Naast enkele onderzoeks-reactoren ben ik tegen grootschalige inzet van kern-energie. Bloedlink, niet omdat de techniek niet goed zou zijn, maar de menselijke factor (mensen maken fouten) is bepalend en maakt het gevaarlijk. Kijk ook even naar de rommel die nog steeds niet goed opgeruimd kan worden.
Het frappante is, dat de Japanse Westinghouse-kerncentrales expliciet ontworpen waren voor gebruik op de Japanse breuklijnen. Two schools of thought zijn inmiddels te lezen in de "serieuze" kranten:
(1) Tot nu toe is bewezen, dat deze type kerncentrales met beperkte schade aan bevolking, de allerzwaarste aardbeving tot op heden hebben doorstaan. In vergelijk met 4000 doden per jaar wereldwijd bij kolendelving is kernenergie hardstikke veilig. Het is het rationele argument, de rationele benadering.
(2) Geen enkele kerncentrale is veilig. Opgeteld met de kernafvalstoffen opslag is kernenergie de onveiligste energiebron. Het is het emotionele argument, de emotionele benadering.
In de sensatiepers en "groen" beluste Publieke Omroep overheerst (2) toch wel, hoewel ik toch diverse realisten en sceptici van de emotionele argumenten en de emotionele benadering heb mogen zien aanschuiven. Dat is wel een goed punt! Echter in Duitsland is de Groene Beer geheel losgeslagen en is paniekvoetbal troef in de huidige politiek. De politiek in Nederland volgt dan ook gedwee met symbool evaluaties en hernieuwde onderzoeken naar de pro's en con's van kernenergie.
Als deze evaluaties en hernieuwde onderzoeken non-politiek wetenschappelijk zijn/worden gestoeld (is dat mogelijk in Nederland?), dan kan alleen maar (1) de uitslag worden!
Rozendaal van Lse4 heeft er een hard hoofd in. Zijn inschatting is, dat kernenergie in Nederland politiek gezien nu jaren van verdere vertraging gaat oplopen.
Ik moet mijn beeld (in het voorafgaande) aan de hand van de laatste melding van de situatie in Japan bijstellen. Het harde gevecht gaat nu om het redden van de plutomium centrale. Wanneer die onbeheersbaar wordt hebben we een nieuwe "Tjernobyl", klasse 7 INES, waarbij ook de naburige reactoren ook moeten worden verlaten. Het is te hopen dat de crisesbestrijders bij de reactoren het kunnen volhouden.
•1986 Klasse 7 : Catastrofe (Tjernobyl): Zware vrijkomst van radioactiviteit
•—— Klasse 6 : Zwaar ongeval : Aanzienlijke vrijkomst van radioactiviteit
•1979 klasse 5 : Ernstig ongeval (Harrisburg): geringe vrijkomst van radioactiviteit
•2011 Klasse 4 : Ongeval (Fukushima) : geringe vrijkomst van radioactiviteit
•—— Klasse 3 : Zware storing : Kontaminatie in omgeving
•—— Klasse 2 : Storing : Kontaminatie binnen centrale
•—— Klasse 1 : Onderbreking : Veiligheidsproblemen in de productie
•—— Klasse 0 : Gebeurtenis: binnen kerncentrale management
Het is spannend, echter in mijn ogen blijft kernenergie de enige mogelijkheid om onze kinderen en kleinkinderen van voldoende energie te voorzien.
Huidige opleving van "Groen" is puur een bruikbaar gepolitiseerd machtsgevecht en gaat niet meer om de de feitelijkheid van de risico's en slachtoffers per verschillende energietype.
Ik volg de ontwikkelingen rond de Japanse centrales via het volgende blog. Is van een pro-AGW-er (!), maar met een zeer nuchtere blik op dit ongeluk en met grote kennis van zaken over kerncentrales. Hij denkt dat het allemaal wel mee zal vallen:
http://bravenewclimate.com/2011/03/13/fukushima-s… http://bravenewclimate.com/2011/03/16/fukushima-1…
Ik vind het iig zeer heldere en goed onderbouwde analyses en daarom vertrouw ik deze blogger (Barry Brook).
Over atoomangstzaaien gesproken. De heer Diederik Samsom hoorde ik gisteren de vraag stellen: "Kunnen we het ons veroorloven om geen kernenergie te nemen?" Zijn antwoord was (natuurlijk) ja, want er zijn alternatieven en we moeten in zijn visie het kleinste risico met kernenergie niet willen nemen. In de discussie over CO2-opslag in Barendrecht hoorde ik hem echter in het verleden de vraag stellen: "Kunnen we het ons veroorloven om geen CO2-opslag te hebben?" Toen was zijn antwoord (natuurlijk) nee, want er zijn volgens hem weinig alternatieven en de risico's met CO2-opslag zijn zeer klein.
Er zouden echter bij een ongeluk met CO2(-opslag) waarschijnlijk veel meer doden zijn gevallen in Barendrecht (onder een woonwijk van 20.000 mensen) dan met welk ongeluk dan ook met een kerncentrale (ook gezien bovenstaand stuk). Ik vraag me dan ook sterk af waar de heer Samsom door gedreven wordt als hij dergelijke stellingen publiek maakt.
Samsom? Mijn idee: een politieke spinner van de bovenste plank. Hij probeert momenteel terrein terug te winnen op Frans Timmermans door de gematigde klimaat- milieualarmist uit te hangen.
Als Japan het voorlopige einde betekent van kernenergie in onze contreien en daar ziet het wel naar uit dan spoelt Samsom als PvdA-topper weg als het koelwater uit een lek reactorvat. Gas en kolen zullen voor de nodige energie moeten zorgen om onze windmolens overeind te houden en Samsom kan de rest van zijn loopbaan doorbrengen in een werkgroep die belastinggelden bij elkaar bietst om nog zoveel mogelijk mensen voor de armoedeval te behoeden.
Wat een schitterend scenario! Begonnen als Green Peace collectant en eindigen met een collectebus van deur tot deur opdat de kleine luiden nog een beetje het brood kunnen smeren.
Maar zover zal hij het niet laten komen. Diederik zit in 2015 NIET meer in de politiek.
Schandelijke situatie uitbuiting van bruikbare politieke machtsuitoefening en machtsuitbreiding van onze "groene" sektarische anti-kernenergie-linkse actievoerders. Overigens moesten zij niet werken vandaag? Uitkeringstrekkers van links? Dat kernenergie door Groen & Links een volledig gepolitiseerd onderwerp is duidelijk. Maar het is een schande over de lijken van 30.000 doden en 60.000 vermisten van een Tsunami over de sluiting van Borsele te demonstreren.
Uitzonderlijk: Simon Rozendaal op Lse4 gaat volledig over de zeik tegen de "groene" gepolitiseerde anti-kernenergie demonstranten tegen Borsele!
http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Simon-Rozendaal…
Rozendaal heeft gelijk, maar prijs je gelukkig. Hier in Duitsland is het helemaal niet te harden. Hier trekken bestuurders aan de touwtjes die in staat zijn om na iedere kettingbotsing te roepen dat ze de auto willen verbieden. Aan het hoofd iemand die als Stasi-baby het licht zag en dag in dag uit het volk staat voor te liegen als ware de muur nooit gevallen. En de Duitsers? Het zou me niets verbazen als ik morgen verplicht word.
Nou ja, dat van die auto’s is een wel een slecht voorbeeld hier in autoland; maar het is nog vroeg.
En anders moeten ze Hajo maar even bellen. Die heeft alles in een handomdraai opgelost en gaat daarna met z'n gezin gezellig onder de rook van reactor 4 zitten picknicken. Moet er wel geschoven worden natuurlijk. :-)
Summary of Wind Turbine Incidents (December 2008):
• 41 worker fatalities – includes falling from turbine towers and transporting turbines on the highway.
• 39 Incidents of blade failure – failed blades can travel over 400 meters, killing any unfortunate bystanders.
• 110 Incidents of fire – When a wind turbine fire occurs, local fire departments can do little but watch due to the 30-story height of these turbine units. The falling debris are then carried across the distance and cause new fires.
• 60 Incidents of structural failure- As turbines become more prevalent, these breakages will become more common in public areas, thereby causing more deaths and dismemberment’s from falling debris.
• 24 incidents of “hurling ice”- Ice forms on these giant blades and is reportedly hurled at deathly speeds in all directions. Author reports that some 880 ice incidents having occurred over Germany’s 13-years of harnessing wind power.”
En dan hebben we de trekvogel slachtoffers nog niet eens bemoemd!
http://notrickszone.com/2011/03/14/even-candles-k…
@Hajo, wat die klimaathystericus Turkenburg nu plotseling de kernexpert moest uithangen ontging mij ook volkomen. Laat hem lekker werken aan zijn bureaucratisch paradijs, waar hij als wereldredder alle touwtjes in handen krijgt om andere mensen uit te zuigen
Een pluspunt is als men nu eens goed gaat kijken naar de bovengrondse opslagplaatsen van splijtstofstaven
Eigenlijk vind ik dit ongeluk wel goed. Je moet ook geen lofzang op kernenergie willen afsteken. Het is één van de minst kwade oplossingen op korte termijn, maar niet ideaal.
In de meeste landen is bijvoorbeeld ook nog geen begin gemaakt met een eindoplossing van het afval, mede dankzij angstzaaierij door de milieubeweging. En dankzij de angstzaaierij van de milieubeweging is kernenergie ook weer populairder geworden
Liever zo snel mogelijk schaliegas winnen
Gisteren die demonstratie gezien bij Pownews, volslagen uit zijn verband gerukt geheel, aarbeving + tsunami gaan straks 10000+ doden bij gevallen zijn en de heren/dames van de axie (wel 175 mensen !!) hebben het over mensen die liggen te creperen van de straling (aantal tot nu toe 0,00000). Plus meer dan de helft van het Gezaghebbende 1Vandaag panel is tegen kernenergie, boohooh!! Blijft natuurlijk een feit dat de exploitanten van deze centrales ondanks dat het alles beperkt blijft ritueel verplicht sepukku dienen te moeten plegen omdat ze niet eens een back-up systeem hebben voor een aantal pompen…trouwens OT die nieuwe Nuon spotjes al gezien? Het gehersenspoelde klimaatsekte lid vs de collega die aan zijn portomonnee denkt ipv "de planeet"? Hilarisch als het niet zo ergerniswekkend was.
@Frans
je schrijft "Ik vraag me dan ook sterk af waar de heer Samsom door gedreven wordt als hij dergelijke stellingen publiek maakt."
Samsom is lid van de PvdA. De wortels van de PvdA liggen in de theorieën van Engels en Marx. Deze theorieën gaan, zoals je weet, uit van de socialistische principes dat de macht bij de arbeiders/staat moeten liggen, maar zij hadden ook een sterk groene agenda.
Vertegenwoordigers van deze theorieën zijn communistisch Rusland, het Derde Rijk (terug naar de natuur), China (culturele revolutie) en Cambodja met de Rode Khmer (terug naar de boerenstaat).
Het nastreven van deze maatschappijvormen vereiste het uit de weg ruimen van miljoenen van hun ideologische tegenstanders, dat fanatisme proef je nu nog.
De reacties van de linkse partijen, als het om groen, natuur, milieu, GW etc gaat past dus in hun ideologische afkomst en worden niet (onvoldoende) bepaald door rationele argumenten.
Rypke heeft een punt. En het is ook eens gezegd door Theo Wolters.
In de techniek leert men ook van de ervaringen die men opdoet met een technische oplossing/produkt. Als men nooit aan een bepaalde technologie, die potentie heeft, begint, krijg je die belangrijke ervaring niet en dat belemmert technologische vooruitgang.
Heel eenvoudige voorbeelden: de computer van nu met die van 20 jaar terug, vliegtuigen van nu en aan het begin van de luchtvaart etc.
Benieuwd naar de afloop van de centrale Fukushima 1, volg ik liever wat het IAEA aan persmededelingen uitgeeft.
@Baksteen: Die wortels heeft de PvdA al enkele malen afgehakt hoor. Eerst in 1909 waarbij de marxisten zich afsplitsten. Na WOII gingen de sociaal-democraten nog een stapje verder met het marxistische verleden te verlaten, toen ze samen met vrijzinnig liberalen en christenen de PvdA oprichten en rond 1990 schudde men de laatste ideologische veren af. Waar ze nu voor staan weet ik – als sociaal-democraat – niet eens meer.
Je kan Samsom wel attenderen op de gevolgen van zijn keuzes betreffende milieu en energie voor de mensen met de lagere inkomens. Rypke heeft in het net geplaatste artikel over Arne Naess een mooi citaat staan waarmee je elke (zich) sociaal-democraat (noemende) slapeloze nachten kan bezorgen:
"Thus, if prices of life necessities increase because of the installation of anti-pollution devices, class differences increase too."
We zouden geen woorden moet vuil maken aan kastelein Samson.
Heeft na 8 jaar kastelein spelen in een werlozen cafe in Delft, waar iedereen moest weten dat zijn vader chirurg was in Groningen, zijn tentamens afgemaakt dwz 5.51 wordt 6 en daarna bij GP waar hij de kernfysicus uithing, die mee mocht varen met de anti-walvisvangst boten.
Heeft nooit iets gepresteerd!
Laat hem eindelijk eens gaan werken, zodat hij later zijn kinderen kan vertellen wat hij wel gedaan heeft.
Overigens hoop ik dat men ook bij Groen Links de gevolgen voor lagere inkomens onder ogen ziet van het milieu- en energiebeleid dat deze partij voorstaat.
Ik betwijfel dit. Dat 'links' konden ze namelijk al beginjaren '90 weghalen uit hun naam, toen GL voorstelde om boven een bepaald gasgebruik extra belasting te heffen. Dat vooral mensen met lagere inkomens, waaronder veel ouderen, in slecht geïsoleerde huizen wonen en dus veel stoken en door die maatregel getroffen zouden worden, drong en dringt maar niet door bij GL.
Een miljonair met een enorme energieslurpende villa in Wassenaar of grachtenpand in Amsterdam zal het worst wezen, maar een paar tientjes is voor iemand met een minimum-inkomen een enorm offer. De angst voor kernenergie en opwarming zal waarschijnlijk vooral betaald moeten worden door de groepen waarvoor PvdA en GL beweren op te komen.
Zojuist terug van een 6 uur durende autorit door het Duitse land. Terwijl onze bescheiden Japanse middenklasser zich (met 160 Ka Em Ha!!!) een weg baant door een onafzienbaar woud van stilstaande windturbines en meertjes van zonnepanelen houdt autoradio houdt ons voortdurend op de hoogte van de atoom- en aardbevingscrisis in Japan: in die volgorde. De hele Duitse energie-industrie moet “auf den Prüftand”, politici en experts zonder papieren spreken van een historisch moment. Een enkele keer sputtert een luisteraar dat “we toch wel energie nodig hebben”. Het vette Stasi-zwijn dat hier de scepter zwaait speelt ter verdediging de CO2-kaart. Geen sterveling die oppert om nou eens wat vrachtvliegtuigen vol te proppen met worst en water en oostwaarts te vliegen.
Het is verbijsterend allemaal: De Duitse bevolking zit meetbaar in de top vier “meest intelligent”. Dat dankt men aan welvaart: voeding, gezondheidszorg o.a. Dus het moet wat anders zijn. Miljarden zijn hier de laatste jaren besteed aan het optuigen van een “Klimawandel-propaganda-apparaat” tot aan een officiële, door de Bond goedgekeurde indoctrinatieleergang voor speelzaalkleuters aan toe. Nooit heeft men ook maar één Dee-Mark uitgegeven aan goede voorlichting over radioactieve straling. In een straatinterview loeit een vrouw in paniek dat ze geen jodiumtabletten kan krijgen.
Het wachten is op de brief die mij voorschrijft gestampte pillen door de morillesaus te doen.
Fred; zie mijn reactie een stukje naar boven. De cirkel is rond: Samsom zal met de pet rond moeten voor de mensen die hij zelf onder de armoedegrens getrapt heeft.
16/3 Japan; Gazet van Antwerpen: "Paniekzaaierij onder het mom van journalistiek"
"Zowat alle Belgen in Japan zijn verontwaardigd over hoe de Belgische media de situatie beschrijft"."Het zou goed zijn dat sommige van onze journalisten een beetje soberder te werk gaan en die vette kluif headline met de woorden 'Tokio' en 'nucleaire ramp' erin aan zich laten voorbijgaan. Spendeer die energie aan het helpen van mensen die onze steun nodig hebben"
http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid1028213/be…
Alle Vollidioten, Tag ein Tag aus!
„Auch eine Sprecherin des Elektronikhändlers Conrad bestätigt den Ausverkauf von Geigerzählern. Derzeit könne das Unternehmen "keinen liefern, …“
@Woedende Kok. Ik heb het ook gelezen:
http://www.business-on.de/muenchen/japan-atomkata…
Een collega vertelde me dat hij eergisteren in de apotheek, die je hier op elke straathoek wel vindt, een vrouw – vorsorglich – jodium tabletten hoorde bestellen. Google en je krijgt het volgende.
http://www.tagesspiegel.de/weltspiegel/deutsche-k…
Ik vraag me af of langdurige blootstelling aan hyperige en alarmistische berichtgeving over allerhande zaken niet voor sommigen schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Vandaag was ik op bezoek bij een grote industriële constructeur voor de windmolenindustrie. Het hoofdmotto was bij hen "u vraagt, wij draaien"
Een hoop ondernemers smeden het ijzer het liefst als het heet is, ook de apotheker.
Zoals ik al zei, de menselijke factor is het risico, niet de techniek. http://www.theaustralian.com.au/fukushima-nuclear…
Begin deze week woonde ik hier een gemeenteraadvergadering bij. Wat loopt daar nou zo rond in een Duitse plattelandsgemeente van nog geen twee duizend zielen? We zien actieve ondernemers (anderen zullen zeggen: de egocentrische medemens die slechts uit is op persoonlijk gewin). Echt van die old school warme burgers die naast hun drukke bestaan markten en dorpsfeesten organiseren, de sportverenigingen draaiende houden en meer van dat soort verachtelijke activiteiten ontplooien. Ter andere zijde zien wij de politiek- en maatschappelijk geëngageerde groenmens. Goed en halfopgeleide raamzitters met een rotsvast inkomen en slijtplekken op kontzakhoogte. Hybride Japje of dampende Volvo met “Nein Danke”-plakkers.
Daar tussenin de murw gebeukte burger die in feite niet weet waar hij het nog zoeken moet. Melkkoeien “met zonder mening” om het maar landelijk te zeggen.
Op de agenda stond “Unser Dorf hat Zukunft“. Een jaarlijks terugkerende wedstrijd waarin door een jury van ambtenaren wordt bepaald hoe leuk je dorp is en wie de geldprijs in ontvangst mag nemen. Ooit begonnen als veredelde bloembakkenwedkamp hebben ook de maatschappelijk geëngageerde zweepslagen uit de linker hoek hier hun sporen achtergelaten. Naast de gebruikelijke fleurige uiterlijkheden, de dorpsactiviteiten, het verenigingsleven en de monumentenzorg spelen criteria als duurzaamheid en groene energie tegenwoordig een grote rol bij de beoordeling.
Beschaamd moesten wij erkennen dat er nog maar weinig warmtepompen en zonnepanelen waren geïnstalleerd. En nee in tegenstelling tot veel dorpen in de omgeving kennen wij ook niet de weelde van windmolen exploiterende of biogas producerende boeren binnen onze dorpsgrenzen. De moderne Duitse boer – zo legde de voorlichtingsambtenaar ons kinkels uit – is niet slechts Landwirt, hij is ook vaak en vooral Energiewirt! Ik probeerde de boel nog een beetje te redden door op te merken dat onze dorpskern nog wel het middeleeuwse karakter heeft weten te behouden met al die mooie rode en leien daken. Bovendien – zo lichtte ik een tipje van mijn sluier op – maken wij het via onze energierekening toch maar mooi mogelijk dat al die andere boeren hun elektra tegen riante vergoedingen kunnen “einspeisen”. Ook leveren wij zo onze bijdrage aan de subsidies waardoor men in andere dorpen de daken kan behangen met zonnecellen. In die zien zijn die schitterende windmolens er ook dankzij ons.
Ik heb het hier maar bij gelaten temeer daar mijn vrouw me op het hart drukte alsjeblieft niet al te zeer van leer te trekken, bezorgd als zij is om onze mercantiele toekomst hier. Maar je hebt niet alles in de hand. Na wat opgewonden gesmoezel in het groene kamp stond hun woordvoerder op. Het plan om binnen afzienbare tijd een menselijke keten door het dorp te laten slingeren ten teken dat ook wij van de “Nein Danke” zijn zou de krant halen en een helder signaal aan de commissie dat ook wij uit het goede hout gesneden zijn. Onwillekeurig dwaalden mijn gedachten af naar mijn favoriete natuurkunde leraar die eens per jaar met een onder stroom gezette klas door de school toog. De leerling met de meeste bravoure voorop klopte dan aan bij de rector en schudde hem bij openen enthousiast de hand … pats!
Ik zie nog wel hoe ik eronderuit kom. Sterkte? Ja Danke!
@kok
weer een geweldig stuk, een goede krant waardig.
ik wordt steeds nieuwsgieriger naar je etablissement, het moet daar goed toeven zijn.
off topic:
@Fred
dat een partij links is wil niet zeggen dat die ook daadwerkelijk voor de "arbeiders" opkomt, dat deden die andere regimes ook niet en dat is ook heel gebruikelijk bij het installeren van nieuwe wereldbeelden. Je moet je aanpassen aan gewijzigde situaties nietwaar.
Wat opvallend is dat de nevenhobbies van het derde rijk zoals eco, antisimetisme en de voorkeur voor de islam ook nu nog over de linkse lijn blijkbaar volledig in tact zijn.
http://isra-ned.blogspot.com/2011/03/pro-terroris…
Kokkie, mijn reisje naar de Eifel staat voor de deur, doen we nog een riesling?
Baksteen,
Reclame maken en onbekend blijven. Het is een kunst op zich.
Klimatikie, is het al Pasen dan? Ik meld me e.d.d.