Richard Muller, een hoogleraar natuurkunde van Berkeley, werkt met een groep onderzoekers aan een nieuwe onafhankelijke temperatuurreeks. Iedereen die het klimaatdebat de afgelopen jaren gevolgd heeft weet dat zo’n nieuwe onafhankelijke studie een absolute must is. Wat de uitkomst ook moge zijn, chapeau voor Muller dat hij met geld van verschillende foundations dit project heeft opgezet. In Europa zou zoiets niet snel van de grond komen. Lees verder hier.
Marcel waarde, je bent er weer!
Ik ben benieuwd wat daar uitrolt, of eigenlijk niet. Wat we waarschijnlijk zullen zien is dat de jaren veertig gemiddeld bijna even warm waren, dat daarna de temperatuur daalt en dat het na de sprong in de jaren zeventig zo warm wordt als nu.
Je zag dat ook bij Finse klimaatdata die ik in handen kreeg. Overal waar het urban effect een kleinere rol speelt zie je een grotere rol voor de warme jaren veertig (die overigens erg koude winters hadden)
Het mag geen wonder zijn dat Nederland meer opwarmde: én een veranderde stroming (meer zuidwest) én een belachelijk snelle urbanisatie
For facts on global warming
http://www.globalwarmingfacts.com
Ik ben niet tegengekomen dat ze ook de verschillende meetmethoden en technieken gaan bekijken.
De geleidelijke invoering van "remote sensing" in de jaren tachtig van de vorige eeuw zou best eens een factor in de geregistreerde opwarming kunnen zijn.
Een taak voor iemand met kennis en belangstelling in de geschiedenis van het meten (paleometrologie?).
teveel optimisme dat resultaat aanzienlijk anders zal zijn is m.i. misplaatst. Op zijn best komen ze een 1 a 2 tiende graad lager uit dan de 0,7c, die men nu hanteert.
bedenk dat al die extra stations niet op de oceanen betrekking zullen hebben (dat voor 71% effect heeft op het eindresultaat).
het enige dat ze mogelijk wel zullen aantonen is een andere lijn en meer onzekerheid in de foutmarge.
dit is natuurlijk wel relevant voor allerlei modellen, maar zal geen wezenlijke verandering in het klimaatdebat en politiek beleid.
Hoe was het ook alweer met het 4de rapport van het IPCC?
Het PBL keek in hoeverre de fouten in het 4de IPCC-klimaatrapport van invloed waren op de conclusies en aanbevelingen, die het VN-klimaatpanel had getrokken.
Het PBL-onderzoek richtte (=beperkte) zich voornamelijk op de hoofdstukken over de gevolgen van de voorspelde klimaatverandering in de verschillende werelddelen. "Het Planbureau was de slager die zijn eigen vlees keurde", door dat ze ook haar eigen bijdrage mocht evalueren.
Het PBL "verzuimde" (overigens was dat niet haar opdracht, dus gelijk hadden ze?) de IPCC datareeks verzameling en IPCC prognose-analyse te evalueren. Het PBL liet de oude (vervalste) klimaatdatareeksen van het IPCC dus ongemoeid en onbesproken.
Het aanstaande 5de IPCC-rapport zal dus als gevolg ook geen gebruik maken van de gemelde nieuwe klimaatdatareeksen van buitenaf, zoals nu is te voorzien, met huidige IPCC-voorzitter Pachuari en huidige zelfde IPCC-organisatiestructuur, als onderzoekskader.
De verwachting is (lees: Marcel Crok! Hij waarschuwde hiervoor reeds) dat het 5de rapport door het IPCC met grote kans de zelfde onbetrouwbare fouten (=wetenschappelijke "blamage") gaat bevatten, als dat er het 4de IPPC-rapport werden geconstateerd.
Het IPCC zal echter geheel niets moeten hebben van een nieuwe onafhankelijke temperatuurreeks, zo is de verwachting. Te veel politieke groeperingen en politieke clientèle en de gehele huidige "sustainable" wetenschap en hun klimaatindustrie is namelijk van de "oude getrouwe" vervalste en alarmistische IPCC-brongegevens afhankelijk!
Een nieuwe onafhankelijke temperatuurreeks, gaat het wat uithalen voor het IPCC? Ik weet bijna zeker van niet!
Het is een zeer goede zaak echter, dat die nieuwe klimaatdatareeksen er komen! Maar we moeten verwachten op een nieuwe wetenschappelijke clash met het IPCC op basis van haar aanstaande 5de klimaatrapport.
Ik wrijf in mijn handen!
Ook het IAC keek alleen naar het productieproces van het IPCC.
En niet naar de gebruikte ingredienten.
Marcel, ik heb je net een nieuwe reeks planetaire temperaturen toegestuurd zoals waargenomen met Meteosat in de periode 1982-2007, met name 2 locaties: Bilma in de Sahara en een locatie in de Oceaan voor de Westkust van Afrika. Hier komt geen enkele interpretatie aan te pas, alleen de door ESA/Eumetsat meegeleverde calibratie. Beide locaties laten een daling van de planetaire temperatuur zien.