Het komt mij vaker ter ore dat men ons als militant en โreactionairโ beschouwt. Begrijpen Hajo en ik werkelijk helemaal niets van. Nou ja, misschien ook wel. Dat heeft mijns inziens vooral te maken met smaak, en een chronisch gebrek aan (zelf)relativering bij de wereldverbeteraars die wij hier met zoveel liefde kwetsen. De laatste tijd met toenemende duidelijkheid en enthousiasme.
Daarnaast is er een strategische kant aan het ‘je schamen voor climategate’. Klimaatridders hebben nog zoveel macht. Ook de mensen die het inhoudelijk met ons eens zijn, willen niet met de toon van ons geassocieerd worden, omdat ze dan geen wit voetje kunnen halen bij de macht. Het werkt nadelig voor je positie. Vandaar dat wij zoveel stilzwijgende steun achter de schermen krijgen. Openlijke associatie met Climategate zou zelfs tot ontslag kunnen leiden bij een aantal. (dat is niet overdreven, maar een triest feit)
Lees deze korte handleiding Climategate voor beginners nog eens. De gevorderden kennen hem al en kunnen een volgend blog lezen.
Bram ‘Bad Breath’ Bregman
Om zekere lieden op de tenen te staan stookt Hajo expres het vuurtje nog even op met experimentele en soms uitzinnige gedachtenspinsels. Die zijn onorthodox, en daarom soms aanstootgevend, zelfs af en toe voor mij.
Anderen ergeren zich weer aan mij.
-
Mijn fans, als Bart ‘Heal the World’ Strengers van het Planbureau voor de Leefomgeving vallen van hun stoel van linkse verontwaardiging wanneer ze mijn- meestal ironisch bedoelde- stukjes lezen. Als iemand – die zichzelf zo serieus neemt als Strengers- aanstoot aan je schrijven neemt, kun je dan een beter compliment krijgen? Het motiveert om een tandje bij te zetten. Dat vinden wij leuk.
En wat is een dankbaarder doelwit dan Bram ‘Bad Breath’ Bregman, en iedere zure okselkoning die zich bezig houdt met modieuze truttigheid als ‘klimaat en duurzaamheid’.
Het zal u niet verbazen, als ik deze alinea afsluit met de volgende constatering: dergelijke hypochonders, daar willen wij niet bijhoren.
Team Climategate
Ik zou daar het woord ‘enigszins’ tussen kunnen plaatsen, dat klinkt genuanceerder. Maar dan wordt de tekst zo lang. Nu ook trouwens. Hans Erren kan dat geloofwaardiger, hij is de ware gematigde skeptische koning, Theo wikt en weegt. Marcel zit al veilig op zijn eigen blog, en ons baldadige proza kan deze meest serieuze tak van Climategate niet meer in de wielen rijden. Het kan wel eens iets te uitzinnig zijn, maar waarom zou je enkel schrijven om vriendjes te maken?
Samen polderen voor de lieve vrede gebeurt al genoeg in dit land. Maar als de meerderheid in dit land vredig aan het klimaatknorren is, moeten wij dan ook een beetje een big nadoen in de hoop dat men ons aardig vindt ? Of mogen we er spareribs van maken? Tot zover deze lezershandleiding. Bent u er nog?
De komende tijd ga ik weer even een tijdje op de feitelijke toer om het serieuze gehalte op te krikken. Een beetje de saaie skepticus uithangen, die het zo vreselijk interessant vindt zich druk te maken over een paar tiende graad temperatuurstijging in een eeuw, dat megawereldprobleem (proest, ja sorry, ligt het nu echt aan ons?)
Nou Rypke, als het je vrolijk maakt: Je niveau is behoorlijk afgegleden sinds je hier begon te schrijven!
Groetjes van deze stinkende klimaatnazi. :-)
"Ook de mensen die het inhoudelijk met ons eens zijn, willen niet met de toon van ons geassocieerd worden, omdat ze dan geen wit voetje kunnen halen bij de macht."
Of ik ergens wel of niet mee geassocieerd wordt, zal mij worst wezen. Idem dito een wit voetje (al dan niet met lange tenen).
Af en toe heb ik ook gereageerd op sommige stukken, maar meestal op reacties. Vooral omdat ik vermoed dat als climategate een website wordt waar de deelnemers alleen voor eigen parochie preken, het effect en de invloed minimaal worden. Het aantal reacties op artikelen is het afgelopen half jaar al aanzienlijk afgenomen. Dat is een teken aan de wand dat het bereik en dus de invloed flink tanende is. En dat laatste vind ik nou heel jammer.
Met vriendelijke groet van een skeptische polderaar.
Wordt?
Is.
Fuck polderen, het is gewoon oorlog, een strijd die gaat om vrijheden waar men ooit over afgesproken dat ze bij vrije mensen horen. De vrijheid om als transportondernemer een dieselvrachtwagen naar Italië te laten rijden, de vrijheid om een wasmachine te kopen en op 60º te wassen, de vrijheid om als ondernemer energie op te wekken op de wijze die hij het meest rendabel vind, de vrijheid om als gevolueerde carnivoor vlees te eten, dit dreigt te gaan veranderen (en ik ben zo cynisch om te zeggen dit GAAT veranderen), de EU gaat binnen 10 jaar met maatregelen komen waar Honecker zich niet voor zou schamen. Dan zullen we met z'n allen nog eens terug denken aan climategate.nl als we met al onze vakantiespullen in de (wind powered) trein naar Parijs omdat je met de auto bij de grens tegengehouden wordt door de klimaatpolitie van kabinet GL/PVDD/D66/CU/CDA…..
Het is niet omdat er weinig reageren dat het niet gelezen wordt. Niet iedereen heeft de drang of de tijd om persé iets te moeten zeggen. Ik kijk en lees dagelijks met plezier op deze site! Een verademing!
Doe zo verder! :)
Tich
Fijn dat 'tich' schrijft wat ik wilde schrijven. Hoef ik het niet meer te doen.
Iets meer balans tussen feiten en polemiek is wenselijk. Maar eigenlijk vind ik dat bij mezelf nog wel meevallen. Zie wat ik schreef over Natura 2000. Heeft nog geen enkele zogenaamde kwaliteitskrant gehad.
@Neven, je bewijst de stelling van Tich. Je leest het nog steeds maar reageert wat minder. Maar zo'n zware titel op jezelf plakken, wat mij betreft ben je onze knuffelalarmist die we koesteren en qua natuur zitten we op één lijn
Rypke, schrijf eens een update en analyse over de Hedwigepolder! De milieu-mafia heeft zich politiek teruggetrokken uit de strijd, ze heeft vandaag haar groene-oorlogsvlag gestreken omdat ze (de milieubeschermers) zoveel negatieve weerslag "over zich heen kregen", hoorde ik juist op de auto-radio!
http://www.nu.nl/algemeen/2481128/ontpoldering-he…
Overigens prima website Climategate.nl, voorziet in brede behoefte, ook voor Neven, want hij blijft maar plakken.
Climategate.nl heeft een geheel eigen stijl en bestaansrecht opgebouwd naast de andere klimaat & milieu kritische websites, links en rechts in de marge. Er is in ieder geval dagelijks voor elk wat wils, om zich over op te winden!
Milieu is tegenwoordig “synoniem” aan het “grote geld verdienen”, groene multinationals die in stand gehouden worden door grotendeels subsidies en nog wat zakcenten van donateurs die niet verder kijken dan hun neus lang is en op basis van “groene propaganda” de waarheid aannemen die absoluut niet overeenkomt met de feiten.
Deze website is een prima gereedschap om de slapende geïndoctrineerde Nederlander eens lekker wakker te schudden!
In mijn optiek ben je een slecht mens als je probeert door misleiding “groene zieltjes” te winnen en daar als hoofddoel tegenover zet het in stand houden van je eigen groene baan.
Gelukkig zijn universele wetten onomkeerbaar en krijgen deze personen een hun passende straf om hen wakker te schudden.
Een zeer diepgravende (..) analyse levert als conclusie dat het niet aan Rypke en Hajo ligt dat de militante en luchtige berichten de overhand hebben, maar aan Hans, Marcel en mij. Wij schrijven gewoon te weinig.
Ik kan me namelijk regelmatig zeer verkneukelen om het prachtige proza van onze Friese luis in de pels, en stiekem staat er toch erg veel belangrijke en unieke inhoud in.
Hajo is een belangrijke scanner van de actualiteit, waardoor ik zelf niet al die blogs hoef bij te houden. En hij komt regelmatig met grote scoops, zoals ook vandaag (-: !
Zelf verwacht ik meer effect van zeer gematigde stukjes, die door iedereen als nuttig bestempeld worden, met af en toe een milde speldenprik, maar de kracht van climategate.nl is juist de mix.
Ik zal proberen de pen weer wat vaker ter hand te nemen. Onderwerpen genoeg!
@Bas van Werven: Misschien ligt er een mooie taak voor onze eerste Denker des Vaderlands. In 1980 schreef hij het boek 'De markt van welzijn en geluk' waarbij hij de welzijnssector onder de loep nam en concludeerde dat ook daar een wet van de afnemende meeropbrengst bestaat. Een sector die problemen creëerde die pasten bij hun aanbod. Er lijken mij genoeg overeenkomsten te vinden met de milieusector.
Een goede recensie uit 1997 bij de 11e druk (!) is hier te vinden:
http://www.nrcboeken.nl/recensie/hans-achterhuis-…
Een citaat uit deze recensie, waarbij ik het aan de lezers overlaat om de overeenkomsten met de milieusector te zoeken:
"Het is een markt die zich in de jaren zeventig steeds duidelijker aftekende en die gekenmerkt werd door de actieve marketing van welzijnsinstellingen. Een ruim aanbod van wereldverbetering was op zoek naar een welzijnsvraag.
Als die vraag er niet was, dan moest die er komen. Mensen zijn zich lang niet altijd bewust van de problemen waarmee ze kampen, zo luidde de ideologie van het welzijnswerk. Achterhuis zei het veel harder: de welzijnswerker produceert de behoeften van zijn cliënten. Hij gaf daarvan sprekende voorbeelden. Die waren niet het resultaat van zijn eigen onderzoek, maar werden door hem bij elkaar gesprokkeld in de vakliteratuur van de professies zelf – waar ze terloops en vaak uit curiositeitsoverwegingen werden gemeld. Patiënten die spontaan genazen als ze maar lang genoeg op de wachtlijst stonden, cliënten die meer profiteerden van psychotherapie naarmate de behandeling korter duurde en saneringsbuurten waar het aantal maatschappelijke problemen geringer was naarmate er minder opbouwwerkers waren."