Dit weekend in mijn biologenblad Bionieuws eens uitgezocht hoe het nu zit met claims over fosfaatschaarste, en wat je kunt doen om nodeloze verspilling tegen te gaan.
Fosfaatblogger
Dit nadat ik contact opnam met ecoloog James Elser van het Sustainable P-initiative: hij had in Ecology Letters gepubliceerd over N- en P-limitatie in ecosystemen. De meeste planten op land en zee groeien harder bij extra fosfaat en stikstof.
Elser blogt ook over manieren om slimmer met fosfaat om te gaan, omdat men in landbouw en rioolwaterzuivering, maar ook door erosie veel te kwistig omspringt met dit eindige goedje, dat ook nog onvervangbaar is als grondstof voor kunstmest.
Het leek mij aardig om dit soort verstandige mensen in media even een kontje te geven: slimmer omgaan met eindige grondstoffen, kun je alleen maar voor zijn. Cees Buisman van Wetsus mocht ook even lekker zijn ding doen, iedereen weer blij en tevreden.
Ook 60 jaar geleden al bewustwording fosfaat’crisis’
Dankzij eindredactie door een lid van het geslacht dat ironie en relativering moeizaam begrijpt en dus uit de tekst verwijdert, lijkt mijn gepubliceerde stuk alarmistischer dan bedoeld. Je moet niet van een crisis spreken, alsof de voorraden al bijna op zijn.
Maar daarom mag je wel gewoon koel en rationeel naar oplossingen kijken. In ‘Fundamentals of Ecology’ van Eugene Odum in 1953 lees ik al het argument dat nog steeds opgaat:
‘Man unfortunately appears to hasten the rate of loss of phosphorus and thus to make the phosphorouscycle less perfect. Although man harvests a lot of marine fish, Hutchinson tells us only 60.000 tons of elementary phosphorous per year is returned in this manner (to the land RZ), compared with one to two million tonnes of phosphate rock which is mined and most of which is washed away and lost. Agronomists tell us there is no immediate cause for concern, since known reserves are large. However, man may ultimately have to go about completing the phosphorous cycle on a large scale if he is to avoid famine.
De fosforcyclus werkt namelijk erg traag.
De meeste fosfaat belandt alleen in ecoystemen via trage erosie van gesteente, terwijl het éénmaal in water snel door organismen wordt vastgelegd en deels geimmobiliseerd op de bodem neerslaat. Dan is het niet meer voor het leven beschikbaar. Alleen wanneer zeevogels vis eten en dat op land schijten, krijg je het weer terug. Ergo: ‘geef mij maar meer fosfaat’ is de biologische slagzin van de meeste planten op land en zee.
Zonder grote voorraden fosfaatgesteente, moeten onze achterachterachterachterachterkleinkinderen weer op de poepton, zeewierbemesten, guano van de rotsen schrapen. Ik wens ze alvast veel succes.
Sorry for the off-topic, maar de koolstof-belasting is nu bijna een feit. Europa wil per ton CO2 uitstoot, 20 euro aan belasting heffen. De prijs van diesel zal gelijk worden getrokken met die van benzine, en dit allemaal onder de noemer van "voor een enkele open markt".
Ondanks Climategate dendert de CO2-titanic door. De politieke kant van de klimaatdiscussie lijkt nooit veel meer te zijn geweest dan een voertuig om CO2-belasting te kunnen invoeren. We komen langzamerhand verdraaid dicht bij dat eindstation.
Wall street Journal: http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704…
Zie ook Nederlandse berichtgeving via google nieuws: http://www.google.nl/search?q=co2+belasting
De discussie onder dat bericht maakt duidelijk date er “kwaa bewustwording” nog een lange weg te gaan is.
Of misschien moeten we constateren dat de burger heeelemaaaal murw is.
Mijn god: M’n twingo down tunen om onder de grens te komen, mensen die in paniek gaan aanschaffen / afschaffen, hun hele in jaren zorgvuldig opgebouwde set rationalisaties voor de keuze van juist die Astra overboord kieperen.
Ik stond laatst aan de balie van een groot hotel. Voor mij stond een dame die haar beklag deed over het feit dat de handdoeken iedere dag verschoond werden.
Om u de waarheid te zeggen ben ik bang dat het allemaal niet meer goed te maken is met wat blogjes waarin een beroep gedaan wordt op feiten, cijfers en een beetje gezond verstand. Te meer omdat dat laatste – gezond verstand – door de linkse grootdenkers als Maarten van Rossem met succes als extreem rechtse onderbuik aan de man wordt gebracht.
De verbeelding aan de macht heette het ooit, het is een tomeloze emotie-hetze gebleken.
Letten jullie wel op jongens? Er verschijnen interessante berichten over de 'sceptici'.
Zie http://www.carbonbrief.org/blog/2011/04/900-paper…
Bedrijven kunnen om verschillende redenen geld steken in klimaat gerelateerd onderzoek. Om een beetje een groene feestneus op te houden. Dat doen ze dan ook her en der.
Aan de andere kant blijft men natuurlijk altijd op zoek naar wetenschappelijk onderzoek waar men daadwerkelijk iets in ziet. En juist die onderzoekers komen dan op carbonbrief te staan.
Hoepel dus toch lekker op MB.
Ik krijg geld van Exxon én van Greenpeace, niks bijzonders.
MB schreef:
"Letten jullie wel op jongens?"
Maar natuurlijk en let jij vooral op waar het geld van de alarmisten vandaan komt: overheden geleidt door gifgroene politieke partijen.
De linkse droom is sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie vervlogen en de macht van het Überprolitariat moest behouden blijven.
Het groene van links is een mombakkes van de bloedrode kameraden.
Daar waar vanuit de landbouw initiatieven genomen worden om fosfaat te herwinnen en op te waarderen tot kunstmeststof (mestraffinage), blijkt de Nederlandse regelgeving erg star. Dit fosfaat wordt tot nu toe niet erkend als kunstmeststof. De gekke situatie ontstaat dan dat de herwonnen fosfaat niet op het eigen bedrijf kan worden toegepast als meststof en moet worden afgevoerd en dat gelijktijdig wel kunstmestfosfaat mag worden aangevoerd.
Terugkeer van de Kruikezeikers en Tonpoepers?
Nee, geen carnaval, maar de toekomst voor de aardbewoner om fosfaat terug te winnen voor onze arme plantjes in de agrarische biodiversiteit,
Een volle emmer urine leverde in Tiburg 5 hele centen op.
De sanibroyeur aangesloten op de kiepelton onder het afdakje.
Back to the Future!
@LeClimatique . die carbon trein heeft dus niet stil gestaan . een permanent project . ga eens rekenen met die minimum heffingen . die sloot geld moet natuurlijk goed beheer worden …. en doorgaan …