Blijft de temperatuurstijging nu al jaren achter bij IPCC-voorspellingen, met een duidelijke stagnatie nu. Met mogelijk een nieuw Maunder Minimum op komst maakte ik me al ernstige zorgen over de op handen zijnde Global Cooling. Dit dankzij de door Cees de Jager voorspelde aanhoudend lage zonne-activiteit. Om mezelf gerust te stellen raadpleegde ik de twitterpagina van zuurzaamheidsconsultant Jan Paul van Soest. Hoe erg wordt die Global Cooling?
Volgens astrofysici komt er wellicht lang zonneminimum. Einde klimaatverandering? Nou, 0,3 C minder stijging, tijdelijk, goo.gl/5yR6W
16 Jun
Van Soest: ‘Er is maar één Klimaatverandering en CO2 is Zijn Oorzaak’.
Zuurzame mensen zijn politiek altijd heel juist, dus die 0,3 graden moet wel kloppen. Die kom je nog vaak tegen dus. Massamedia haastten zich om metRealclimate-bloggers Michael Mann en Stefan Rampstorf de bron te leveren van Van Soest zijn getal.
Zie ook deze link uit Van Soest’s account naar Climatecrocks, waar een Rampstorfgrafiek figureert.
Als je de NWO-Enenergiecommissie bezet, en Wim Turkenburg zijn groep financieel continue in het zonnetje mag zetten: wie beweert dan nog iets anders? Nou, uw ‘riooljournalist'(Turkenburg et al 2010)
De onzichtbare hand van Exxon?
Om te weten hoe het écht zit, trok ik namelijk ‘History and Climate’, uit de kast, in 2001 ge-edit door niemand minder dan Phil Jones en Keith Briffa. Zij bundelden ver voor Climategate bestaande kennis van toonaangevende auteurs over zaken als ‘hoe koud was het Maunder Minimum en ‘Wat voor invloed hebben klimaatveranderingen op oogsten’.
En wat blijkt: zij moeten voor 2001 zijn omgekocht door Exxon en de Tea Party (Van Soest et al 2011), want diverse auteurs spreken Jan Paul van Soest tegen en ook elkaar: het lijkt wel…wetenschap?
Van 0,3 tot 2,5 graden
Ik kan nu al verklappen: een gefixeerd getal van 0,3 bestaat niet, er zijn zoveel schattingen over het laatste Maunder Minimum als er auteurs zijn, en ook één auteur kan verschillende getallen geven.
Zo kwam ik bij één auteur, Luterbacher een literatuurbespreking tegen waarin per 0,1 procent mindering van de invloed van de zon een kleine 0,16 graad van het gemiddelde afgaat, afgeleid uit de geschatte hoeveelheid Watts per vierkante meter. Wanneer je dat met 2 vermenigvuldigt, en je stelt dat 0,2 procent de vermindering is van komende eeuw: dan blijft er vraag bestaan naar de zuurzame adviezen van Van Soest.
Elders voert Luterbacher echter weer een GEMIDDELDE Europese zomertemperatuur (CET) aan op het dieptepunt van 2,5 graad lager dan nu in het dieptste dieptepunt in het decade 1690. Sommige auteurs geven uiteenlopende afkoelingen van 1,5 graden in Engeland op het dieptepunt van het Maunder Minimum in het decade van 1690 (op blz 205). De ‘Late Maunder Minimum with low solar activity’
-
The snow on Scottish peaks did not melt during the summers (Parry, 1978).
In Frankrijk bleef de afkoeling beperkt tot 1 graad ten opzichte van het tijdvak 1961 tot 1990. Brrr.
Nu kun je aanvoeren, dat dit een temperatuurvergelijking met nu is, en nu werken weer andere forcings, als CO2 met haar berekende toevoeging van 4 Watt per vierkante meter. (in het gelinkte ‘Wired’-artikel komt Mann uiteraard ook met deze theoretische standaardwaarde aanzetten) Maar kijk eens wat er vervolgens gebeurt in Engeland na dit zonneminimum, zónder die theoretische forcing. Zie u hier ook niet de onzichtbare hand van Exxon aan het werk?
‘From 1700 to 1740 average decadal temperature in England rose continuously almost 2 degrees ad reached the second highest value of the whole English serieus in the decade of 1730-1739. Only the decade of the 1990s has exceeded the warmth of this decade. Only two winters can be described as severely cold.’
Dat kwam vast door koeienscheten (grapje, behalve in het wereldbeeld van Van Soest)De Fransen klommen ook uit het koude rampdecade met 1,1 graden temperatuurstijging in de vroege 1700’s. In beide landen knalde daarna dankzij ‘warm dry summers’ de graanoogst weer uit zijn voegen, zodat graanprijzen daalden. Wat ook blijkt: je kunt dus niet één op één zonne-activiteit met (regionale) temperatuur koppelen, want het Maunder Minimum duurde tot 1720.
Briffa voert 2 vulkaanuitbarstingen aan in de 17de eeuw als extra koelingsfactor met maximaal 0,3 graden. Er zijn meerdere invloeden die tegelijk werken, verschuivende luchtstromingen. Tegelijk groeide de Aletschgletjser namelijk niet extra aan, ondanks alle winterkou: de Alpen kregen drogere lucht en dan valt er minder sneeuw.
Alleen het decade 2000-2010 is natuurlijk warmer, omdat we toen na de klim van de jaren ‘90 op een top zaten. Waar we nu dus weer afglijden, en waarover vele wetenschappers zich nu druk maken.
‘The fact is that we can’t account for the lack of warming at the moment and it is a travesty that we can’t. The CERES data published in the August BAMS 09 supplement on 2008 shows there should be even more warming: but the data are surely wrong. Our observing system is inadequate’.
Er is maar één Wetenschap en Van Soest is Zijn Profeet
Een ander citaat, niet uit het boek, maar uit de hoek van Phil Jones: de Climategate-emails die aanleiding waren om dit blog op te richten.
Als je al een onwrikbaar standpunt hebt is het eenvoudig daar een getal bij te vinden, danwel data te manipuleren omdat macht belangrijker is geworden dan waarheidsvinding. History and Climate is dan ook nog een aanrader. Of The Holocene van Neil Roberts, waarin je Briffa’s werk ook veel tegenkomt. Toen was die 4 Watt per vierkante meter van CO2 ook al lang berekend, maar Roberts heeft het in 1998 nog over ’the thorny question, whether CO2 enz enz, want zo simpel kom je er niet af.
En lees onze Marcel Crok in plaats van de Climatecrocks, die citeert aanmerkelijk meer wetenschappers dan Rampstorf, Rampstorf en eehh Rampstorf.
Wat stel je voor Rypke, Van Soest ineens op) de bransdstapel te gooien, samen alle anderen die het wagen een eigen mening te hebben die verschilt van de jouwe ?
toine,
Het is bekend dat veel warmists er geen been in zien het leven van duizenden en tienduizenden en honderdduizenden en miljoenen arme mensen op het spel te zetten om hun zin door te drijven, maar waarom nu meteen mensen verbranden als je nog bulkt van de kolen en het gas om het lekker behaaglijk te krijgen in de winter?
Naa Toine, beter een pak voor de broek á la Ben Santer (zie climategate emails).
voor mijn kritiek uit 2004 op de (veelgebruikte) europese reconstructie van Luterbacher zie:
A debatable European summer temperature since 1500
ref
Luterbacher, J., D. Dietrich, E. Xoplaki, M. Grosjean, and H. Wanner. 2004. European seasonal and annual temperature variability, trends and extremes since 1500. Science, 303, 1499-1503.
@Rypke Zeilmaker
Het artikel waar jij over spreekt, is helaas niet publiek toegankelijk. De Luterbacher reconstructie data zijn echter wel te downloaden via: http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/recons.html. Ze betreffen alleen Europa en als ik een 30-jarig gewogen gemiddelde bereken uit hun data, zie ik een verschil in temperatuur van 1600 tot 2000 van circa 1.1 °C. Zoals jij zegt, elke auteur en reconstructie geeft wat andere cijfers, vaak omdat ze een bepaalde regio en/of tijdperk bekijken.
Interessanter is de volgende link :
http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/pubs/frank2010/fra…
Helaas is ook dit artikel niet publiek toegankelijk en het betreft een onderzoek over klimaatgevoeligheid van de koolstofcyclus uitgaande van een groot aantal temperatuurreconstructies van het Noordelijk Halfrond. Het aardige is nu dat men in het grafiekje op de link een statistische berekening geeft, uitgaande van die datasets, voor het temperatuursverschil van de MWP en de LIA ten opzichte van de periode 1971-2000, resp. 0.31 en 0.7 °C lager dan nu. Het verschil tussen het MWP en het LIA is circa 0.38 °C. Je zou kunnen concluderen dat op het Noordelijk Halfrond het Maunder Minimum dus tot een daling van circa 0.38 °C heeft geleid ten opzicht van een periode met een actieve zon. Lijkt veel op die 0.3 °C waar je over spreekt.
De spreekstalmeester over de zon, Leif Svalgaard, bij Wattsupwiththat schijnt zo ongeveer hetzelfde te denken :
Leif, what is your outlook for the future? Warm, cold?
Since I don’t think the Sun has much to do with the climate [a tenth or so degree at most], I can’t extrapolate from solar activity to Earth environment. We said so in the last sentence of our SPD abstract: “We do not understand the physical mechanism behind these changes or the effect, if any, it will have on the Earth environment.”
Zie : http://wattsupwiththat.com/2011/06/14/the-major-a…
De quote van Trenberth gaat over heel iets anders en heeft niets te maken met een mogelijke afkoeling of warming: http://www.dailycamera.com/ci_14167354.
Uit de Luterbacher data en de andere gegevens die ik gevonden heb, kan ik niet concluderen dat een minder actieve zon tot een substantiële afkoeling gaat leiden. Wellicht heb je nog andere wetenschappelijke artikelen waaruit dat wel blijkt.
@Toine, doe niet zo zielig
Ik hoef geen mening te hebben over klimaat, ik constateer slechts
@ Jos, je haalt wel veel overhoop, maar niet wat ik bespreek, nl de enorme variatie in waarnemingen en de moeite om daar één getal uit te halen
IN het diepe Maunderminimum zien we bij sommige auteurs een 2,5 graad koudere zomers voor heel Europa dan de periode 1961 tot 1990
Andere komen weer op 1,1 en wat mij vooral boeide is dat je niet zomaar één getal kunt geven, en één oorzaak. Die lage schattingen die jij neemt komen volgens mij tot stand door een zo lang mogelijke periode te nemen waarin je de zaak middelt: zie ook hoe in Engeland de zaak omhoog schiet na het LMM. Die getallen zou je niet krijgen bij het dieptepunt van het LMM en daarin was ik geinteresseerd. Jullie niet dus
Direct in het begin geef ik al die 0,3 om jullie klimaatactivisten het naar de zin te maken
Dat is OOK een getal, is mijn boodschap maar met lagere zonne-activiteit als trigger (?) blijkt er vervolgens in Europa veel meer te gebeuren
En zo'n lage waarde voor de MWP waarin je landbouw had op Groenland: dat heeft Michael Mann berekend?
@Rypke Zeilmaker
"Waarheidsvinding" heeft niets van doen met "jullie klimaatactivisten" of "sceptici", lijkt mij zo. Mijn interesse aangaande dit onderwerp is in ieder geval het wetenschappelijke aspect.
Het ging mij net om het volgende: "de enorme variatie in waarnemingen en de moeite om daar één getal uit te halen" Als je je beperkt tot 1 dataset, een regio en een korte periode kun je grote uitslagen krijgen, het kan in bijv. Sneek in een jaar veel kouder of warmer zijn dan het mondiaal gemiddelde. De -0.3 °C waaraan je refereert, is juist de geschatte invloed van een inactieve zon op de gemiddelde wereldtemperatuur. Om een gevoel te krijgen over de juistheid van zo'n schatting moet je dus meer metingen nemen, liefst over een zo groot mogelijk gebied en omdat je niet het weer wil meten, maar het klimaat, neem je een periode van circa 30 jaar.
Het artikel waaraan ik refereerde benadert dat in hoge mate, drie periodes van 30 jaar, zijnde 1071 – 1100, 1601 – 1630 en 1971 – 2000. De regio is het Noordelijk Halfrond, wat toch een beetje groter is dan het Europa van Luterbacher, en het aantal datasets is niet 1 maar in de data die je kunt downloaden zitten er 521. Statistisch zul je met deze benadering natuurlijk een veel betere schatting kunnen geven van de invloed van de zon, als je aanneemt dat het verschil tussen het MWP en LIA grotendeels door de zon veroorzaakt werd. In ieder geval is de factor CO2 hier klein, 6 ppm over deze periode (eveneens te downloaden van die site).
Het getal, -0.31 °C, is niet "berekend door Michael Mann", de hoofdauteur van het artikel, David Frank, is een Zwitser en zoals ik al eerder zei, de insteek van het artikel was niet de bepaling van de temperatuursafwijking van het MWP en LIA, dat leek mij alleen een soort extraatje.
Bij mijn weten is Groenland niet hetzelfde als de gehele wereld en zijn de temperatuursverschillen aldaar niet representatief voor de mondiale temperatuur.
Het is off-topic, maar misschien vind je onderstaande discussie tussen over Groenland op WattsUpWithThat interessant : http://wattsupwiththat.com/2011/05/31/temperature… http://wattsupwiththat.com/2011/05/31/temperature…
Alweer concludeert Svalgaard daar : "Or that the Sun simply does not vary enough to have any influence at all [on a time scale of 1000s of years]".
Wat is de onzekerheid van de schatting van -0,3K?
Ik gok dat het met een beetje goede wil +/- 2K is.
Lees ik verkeerd of is cherRYPicKEnde Zeilmaker compleet uitgeluld door Jos?
Een hoax, een hoax!