Zoals ik hier al vaker vaststel is CO2 groeigas, het groenste gas ter wereld dat bij hogere concentraties bossen beter doet groeien. Dat blijkt ook andermaal uit het feit dat bossen mondiaal steeds meer CO2 absorberen. Dit meldt World Climate Report op basis van een nieuwe studie van Pan et al in Science.
Pan et al. conclude that “the global net forest C sink was 1.0 ± 0.8 and 1.2 ± 0.9 PgC yr–1 for 1990-1999 and 2000-2007”—indicating that the terrestrial forest sink has been at least consistent, if not expanding, over at least the past 18 years (1990-2007).
Terwijl de zogenaamde ‘Carbon sink’ in Europa groeit dankzij het almaar groeiende bosoppervlak, stikstofbemesting en CO2-bemesting (doet bos tot 40 procent beter groeien, je kunt dus niet op basis van oude groeicurves vaststellen dat bos op zelfde wijze blijft groeien), en ook in de VS groeide met 30 procent, had ook de tropische ‘sink’ sterk kunnen groeien, als hier de ontbossing niet zo sterk verliep. Dat betekent nog een remmende factor op de alarmerende projecties van IPCC.
Dus, een combi van stikstoffertilisatie, CO2-bemesting (waardoor bos sneller groeit en dus meer opneemt) en beter bosbeheer zuigt meer CO2 op per jaar dan eerder aangenomen. In het boek van Marcel bespreek ik de vele studies die dit positieve effect bewijzen. Laten we even de nieuwe Science afwachten om te zien wat Pan et al volledig melden.
Mooi nieuws!
Maar zojuist lees ik op nu.nl, altijd gretig met alarmistische nieuwtjes, dat volgens paleoecologen van de Universiteit Utrecht in het vrijdag verschenen wetenschappelijke tijdschrift Science 'extreme klimaatverandering mogelijk' is.
Wat is dat toch?
http://www.nu.nl/wetenschap/2571836/extreme-klima…
Bedankt marc, ik zal er dit weekend een blogpost aan wijden
Elsevier pakt deze week uit met groot lezenswaardig artikel geschreven, door Jelte Wiersma, in verlengstuk van dit blogartikel:
"Hoe het lege land met bos wordt volgeplant"
Over heide die verdwijnt, landschappen wier horizon wordt gevuld door schuldbosjes: van protestboom via compensatieboom tot klimaatboom (de laatste door prinses Maxima in Biddinghuizen geplant). Ook over heilige boom: De Anne Frank boom!
Nederland heeft 500% meer bos dan 1750. 300% daarvan is in de vorige eeuw geplant.
De voorspelling voor over 40 jaar: Steden en bossen:
In 2050 prognose: 50% meer bos t.o.v. heden, ten koste van vruchtbare agrarische kleigronden, ten koste van heideterrein, ten koste van traditionele landschappen.
Ondertoon van het (te) beleefde Elsevier artikel is, dat het feitelijk onzinnig is.
P.S. Simon Rozendaal verwijst in een redactioneeltje naar de recente draai van NOAA's Susan Solomon, omtrent haar terloopse bekentenis in Science, dat de opwarming sinds 1998 schort. Rozendaal stelt: "Zo ziet terugkomen op je schreden er dus uit"!
Is dit het bewuste artikel van Pan et al. ?
http://www.globalcarbonproject.org/global/pdf/pep…
Doet me ergens aan denken dat RUU-verhaal: http://nos.nl/artikel/96229-zuidpool-had-tropisch…
@Marc, Utrecht zal wel weer met de PETM te koop lopen van Appy en daar allerlei verregaande conclusies voor nu aan verbinden
@Guido: het klopt dat dit eigenlijk weinig nieuwswaardig is, er verschijnen regelmatig studies die de 'sink'proberen te kwantificeren, maar de naam 'sink'ís vaak een rebranding van 'bosgroei', gewoon omdat je alleen onderzoeksgeld krijgt als je het K-woord gebruikt
Je ziet het ook bij het Europese bosmonitoringprogramma van de EU, dat is er al decennia, alleen nu ze het 'koolstofsink'noemen krijgt groeiend bos weer een andere importantie
En zoals je terecht opmerkt, het vlakt de groei af van de stijgende CO2-concentratie, het neemt niet alle CO2 op die we de atmosfeer in brengen bij mijn weten
Dus het is vooral belangrijk voor CO2 PROJECTIES, maar die SRES-scenario's van IPCC/Greenpeace(Bill Hare) klopten toch al niet
Het percentage van de uitgestoten Co2 dat opgenomen wordt is al jaren stabiel.
http://wattsupwiththat.com/2009/11/10/bombshell-f…
Leuk weetje dat er 5 maal zo veel bos is in Nederland dan in 1750. Dat er ongeveer evenveel bebouwing als natuur (beide 13%) in nederland is doet het ook heel aardig.
@Rypke nee het is niet Appy's PETM, het gaat over de Trias-Jura massauitsterving.
… nog even geduld!
@Boels069
Bedankt voor je link naar het artikel.
Ik heb het artikel even gelezen en vooral tabel 1 en 3 zijn interessant.
Tabel 1 geeft aan dat de wereldwijde bruto opname van koolstof door bossen gelijk gebleven is over de periodes 1990-1999 en 2000-2007, resp. 4.07 PgC/jaar en 4.02 PgC/jaar. Het netto effect van 1.04 en 1.20 PgC/Jaar, waar men bij WorldClimateReport de nadruk op legt, vindt zijn oorsprong in de afname van de tropische ontbossing voor de genoemde periodes, met koolstofopnames van resp. -3.03 PgC/jaar en -2.82 PgC/jaar.
Tabel 3 geeft aan dat de koolstof emissie over de twee periodes toegenomen is met 0.7 PgC/jaar en doordat de opname van koolstof door de oceanen en de bossen ruwweg gelijk is gebleven, is die extra koolstof voornamelijk in de atmosfeer terecht gekomen (gestegen van 3.2 PgC/jaar naar 4.1 PgC/jaar). De volgende alinea bij WorldClimateReport is, gezien de cijfers van Pan et al, dan ook niet correct: "After all, we have known for some time that the percentage of anthropogenic CO2 emitted each year that actually stays in the atmosphere has remained pretty constant for several decades, despite ever-rising CO2 emissions from human activities.". Het percentage is namelijk gestegen van 40% in de periode 1990-1999 naar 47% in de periode 2000-2007.
Volgens de auteurs leidt de toename in CO2 en stikstofbemesting tot meer groei, maar wordt dit teniet gedaan door o.a. droogte en bosbranden :
"For Europe, the U.S.,China and the tropics, evidence from biogeochemical process models suggests that climate change, increasing atmospheric CO2, and N deposition are, at different levels, significant factors driving the long-term C sink. Drought in all regions, and warmer winters in boreal regions, reduce the forest sink through suppressed gross primary production, increased fires, and increased insect damage."
En jammer genoeg wordt volgens de auteurs de opname van CO2 door bossen voor een groot gedeelte teniet gedaan door de ontbossing in de tropen :
"A large amount of atmospheric CO2 has been sequestrated by the natural system of forested lands (~4.0 PgC yr–1), but the benefit is significantly offset by the C losses from tropical deforestation (~2.9 PgC yr–1)".