Wie mijn stukken leest, weet hoe de vlag er bij hangt qua Natura 2000 op zee. Lees mijn tweede deel van het Visserijnieuwsessay dat afgelopen week verscheen, en de Natura 2000-reeks en Waarheid op het Wad-reeks. Lindeboom’s(Imares) wil en dus die van milieuclubs– zoveel mogelijk zee afsluiten voor visserij- wordt wet in Nederland met steun van het Ministerie van ELI en Natura 2000 als excuus.
En de gullible visserijvertegenwoordigers denken dat ze een pot met geld krijgen, als ze maar tegen groene clubs aan schurken. Dream on Johan.
Op land hebben we ook Lindeboompjes met eigen procedurekampioen
De overheid voert onder het mom van Natura 2000 vaker persoonlijke agenda’s uit die niets met Habitatrichtlijn of Vogelrichtlijn te maken hebben. Het onderzoeksbureau Iquatro kwam al met prachtige voorbeelden, zoals de landgrab door natuurclubs in Natura 2000-gebied 109 het Haringvliet.
De noordse woelmuis als stok om mee te slaan
Op zee kwam onze Mardik Leopold van Imares met zijn zwarte zee-eend om vissers weg te herstellen, zoals ik blogde. Bij het Haringvliet hebben zijn Alterra-collegae de noordse woelmuis ontdekt als manier om landbouwgrond voor natuurontwikkeling te claimen. Er zou onder de vlag van Natura 2000 voor honderden hectares gebiedsuitbreiding nodig zijn om een ‘hersteldoel’te halen. Dit ‘herstel’zou nodig zijn voor een muis die daar leeft, de Noordse Woelmuis.
Echter, in de aanmeldingsgegevens op het Standaardgegevensformulier uit 2004 blijkt dat er zowel met die muizenpopulatie als met het gebied niets aan de hand is: de staat van instandhouding was gewoon gunstig.
Waar is dat ‘hersteldoel’ naar binnen geslopen? Bij de latere Natura 2000-rapportage die wordt opgesteld door Alterra (en op zee onze Imares-vrinden), en integraal tot beleid verheven door onze overheid die steeds minder van ons is, maar van lobbyclubs.
Wie het meeste geld geeft bepaalt de conclusie
De daar werkende Wageningse onderzoekers – meestal met een zeer specifieke systeemecologische visie- willen zoveel mogelijk land ‘teruggeven aan de natuur’(-organisaties waarmee ze het meeste samenwerken) . Ze sympathiseren allemaal met de grote natuurorganisaties en hun geestverwanten. Die zijn ook een belangrijke klant van Alterra, al is de overheid de grootste.
Alterra slaat met haar rapportage de piketpalen voor Natura 2000 op land, zoals Imares dat op zee doet. Alterra’s wil wordt zo wet. En de rechter verwijst in de rechtszaal naar… de ‘wetenschappelijke’rapportage van Alterra en Imares. In de praktijk komt het er dus op neer dat enkele onderzoekers met een zeer gekleurde opinie over natuur bepalen hoe Nederland er uit komt te zien: gewoon omdat ambtenaren bij het ministerie het allemaal wel best vinden.
Overheid ligt op schema bij ondergraven legitimiteit natuurwetten
Nogmaals, lees mijn tweede deel van het essay ‘Primitieve verbeelding aan de Macht’ in Visserijnieuws waarin ik vele voorbeelden geef bij Imares, die ook deels zijn bevestigd door de Natura 2000-reviewcommisie onder bioloog Wim Wolff: iedere transparantie en heldere definitie ontbreekt.
Ook de sportvissers in Zuidwest Nederland melden al dat ze last hebben van een virtuele muis, die er plots leeft omdat de overheid dat wil. Kortom, het beleid van onze overheid om burgers maximaal van overheid en natuur te vervreemden ligt keurig op schema.
-
Die muis is een ijstijdrelict.
Zo’n ijstijdrelict is een organisme dat weigert te ‘vluchten voor de opwarming’ van 12 graden na de IJstijd. Zoals vele plant- en diersoorten buiten de computermodellen van klimaat-‘deskundigen’ en verhalen in Trouw. Zo raakte deze muis in enkele Nederlandse gebiedjes geisoleerd, zoals bij Haringvliet maar ook op Texel: er ontstond na duizenden jaren aanpassing een ‘endeem’. Dat is een iets afwijkende muis die uniek schijnt te zijn voor ons land.
‘Ons pandabeertje’..brrrrr
Bij Vroege Vogels noemen ze hem ‘ons pandabeertje’: het is kortom weer een endeem op zijn Hollands. Op Hawaii ontstaan idiote beesten als insectenetende rupsen, die de BBC recent filmde. Wat krijgen wij? Een muis die nergens op lijkt. En dus moet je de naam van een meer sexy dier – de panda- er aan vast plakken, voor die muis fondsenwervende kwaliteiten krijgt. Het is natuurlijk gewoon een muis, zoals alle muizen. Heb je één gezien, dan heb je ze allemaal gezien. Alle vossen, uilen, buizerds en torenvalken denken daar netzo over: hap zeggen ze, en daar verdwijnt ‘ons pandabeertje’weer in de maag van vele roofdieren waartegen geen procedure helpt.
Piep!
En nu, 12000 jaar na de ijstijd is de muis een ware procedurekampioen geworden, een monster in de nachtmerries van ondernemers die hun bedrijf renderend willen houden.Ik denk persoonlijk dat die muis dáárom bleef hangen in Nederland. Zo kon hij met zijn aanwezigheid het kapitalistische dogma van economische groei aan de kaak stellen en een maatschappelijk debat aanzwengelen voor ‘de duurzaamheid’: piep!
Voor de mensen met chronisch relativeringsgebrek: dat laatste bedoelde ik niet zo serieus hoor…Gaap.
Ik heb geen oordeel over het artikel inhoudelijk alleen over de mix van Engels en Nederlands.
Voor het woord "gullible" is een heel goed Nederlands woord voorhanden.
Waarom dat niet gewoon gebruikt?
Harry
Een “mix”? Maar goed, het gebruik van dat woord heeft hier een achtergrond.
http://climategate.nl/2010/04/23/rathenau-institu…
Aha,
dat wist ik weer niet.
Ik begrijp.
Ik denk dat "naief" de beste Nederlandse versie is.
Harry
Van de polder Zuidoord aan het Haringvliet moest de eigenaar verdwijnen zodat het gebied geschikt gemaakt kan worden voor de Noordse Woelmuis. Natura200 met een vleugje Deltanatuur. Leve de biodiversiteit.
Al eens nagedacht over de economische waarde van natuur?
Wat zou het toerisme Op de Veluwe of in Drenthe nog voorstellen als die natuurgebieden daar niet hadden gelegen? Ondernemers die wel profiteren van deze natuur maar niet bereid zijn er rekening mee te houden, moeten niet zeuren.
@Rudmer. Een stropopredenering. Je argumenteert tegen een stelling die niet gebezigd is. Er is niemand die tegen de natuur is in Drenthe of op de Veluwe, dus dat argument slaat nergens op. Ondernemers zijn over het algemeen meer dan bereid om te investeren in de natuur omdat ze dat nering oplevert, ze dat leuk vinden of dat deel van hun normale werk vinden.
Wat echter fout is, is om een vaag, niet te definiëren biodiversiteitsdoel na te streven en als mens te bepalen waar welk dier moet voorkomen en vervolgens de menselijke activiteit de kiem in de smoren of de nek om te draaien.
Mijn voorbeeld ging over een polder waar sinds mensenheugenis geboerd wordt en "natuurfreaks" vonden dat de noordse woelmuis meer recht had op die grond dan de boer met zijn vele voorouders (en hopelijk nakomelingen).